Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Nezaměstnanost v EU na minimu

Rozbřesk: Nezaměstnanost v EU na minimu

31.01.2020 9:18
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Výkon evropské ekonomiky sice nebyl v předchozím roce nijak obdivuhodný – ostatně potvrdí to nejspíš i dnes očekávaný předběžný bleskový odhad HDP za čtvrtý kvartál loňského roku – nicméně i tak stačil, aby nezaměstnanost v EU poklesla na úplné dno. Radost nad touto zprávou snad trochu zmírnit fakt, že časová řada nezaměstnanosti za evropskou osmadvacítku je docela krátká, protože začíná až v roce 2000. Dlouhodobě stále platí, že míru nezaměstnanosti v EU sráží dolů země mimo eurozónu (platí to už vlastně 13 let), kde na konci roku činila 6,2 %, zatímco v zemích platících eurem 7,4 %. Ale i tam nezaměstnanost klesá a už jen jedna desetina procentního bodu ji dělí od minima dosahovaného před velkou recesí. Pokud opustíme pohled relativních čísel a podíváme se na ta absolutní, je aktuálně v eurozóně bez práce 11,5 mil. a v celé EU 15,5 mil. lidí, z čehož více než milion „pochází“ z Velké Británie, která dnes o půlnoci EU formálně opouští. Takže podle nových statistik bude situace na evropském trhu práce vypadat mnohem lépe, i když lepší samozřejmě sama o sobě nebude.

ČR v rámci této statistiky vychází i nadále jako země s nejnižší, aktuálně 2% nezaměstnaností. S malým odstupem 1,2 procentního bodu je za námi Německo, zatímco na druhém konci žebříčku stojí již tradičně Řecko (16,6 %) a Španělsko (13,7 %). Ale abychom byli korektní, je třeba dodat, že Řecko své nezaměstnané ke konci roku zatím nestihlo spočítat, a totéž platí i pro listopad, a tak v jeho případě jde o ještě výsledky říjnové. ČR zůstává rovněž zemí s nejnižší nezaměstnaností mladých do 25 let. Sice je ve srovnání s tou celkovou více než dvojnásobná (4,3 %), nicméně na první místo to stále stačí. Většina zemí EU má v tomto případě totiž dvojciferné výsledky.

Opět se potvrzuje, že se situace na evropském trhu práce dlouhodobě zlepšuje a zásluhu na tom má nejenom ekonomický růst, ale i větší flexibilita samotného trhu. Ať už jde o rozvoj úvazků na dobu určitou, migraci za prací nebo uvolnění povinností a pravidel na straně zaměstnavatelů. Rizika pro další pokles počtů lidí bez práce jsou i nadále spojena s ekonomickou kondicí EU. Vzhledem k tomu, že zatím rok 2020 nevypadá o nic hůře než ten předchozí, tak bychom se nemuseli na trhu práce dočkat žádného nepříjemného překvapení. Navíc startuje tzv. Green Deal, který má (údajně) sám o sobě nová pracovní místa vytvářet…

*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Koruna na začátku včerejšího obchodování zamířila vstříc hranici 25,30 EUR/CZK, ale velmi rychle tento pokus vzdala a vrátila se zpět ke 25,25. Týden před zasedáním bankovní rady ČNB, která nejspíše potvrdí stávající velkorysý úrokový diferenciál, může korunu ohrožovat jen zhoršená nálada na trzích, zatímco fundamenty zůstávají stále docela v pohodě. Měkká data sice signalizují další útlum ekonomiky, ale stále má jít jen o zpomalování doposud solidního růstu těsně pod hranici 2 %. Jak moc, ukážou teprve až první odhady v polovině února.

Zahraniční forex

Ačkoliv akcie, dluhopisy i komodity zažívají vinou zpráv ohledně koronaviru větší volatilitu, tak na eurodolarovém trhu je mrtvo. Dokonce ani data týkající se amerického HDP za první kvartál (růst 2,1 %) neměla na trh výraznější dopad.

Dnes to mohou být naopak čísla z eurozóny (HDP za první čtvrtletí a inflace za leden), která by mohla do obchodování promluvit.

Ve střední Evropě je to tentokrát především zlotý, jenž v důsledku výprodeje na emerging markets a vinou nových spekulací ohledně kritického postoje Evropské komise k polské legislativní reformě, čelí prodejnímu tlaku. Z polské ekonomiky však také přicházejí další důkazy o tom, že dále zpomaluje. Již ve středu ukázala totiž data z polského statistického úřadu, podle předběžných agregovaných dat, že ekonomika rostla v roce 2019 jen 4% tempem, což implikuje, že meziroční růst HDP činil v posledním čtvrtletí pouhé 3 %.

Ropa

Ropa Brent i během včerejšího obchodování dále ztrácela a měla co dělat, aby se udržela alespoň nad úrovní 59 dolarů za barel. Cenám ropy paradoxně pomohlo vyhlášení globálního stavu zdravotní nouze od WHO. Ta sice sama o sobě značí zhoršující se situaci okolo šíření koronaviru, dle agentury ale zatím nevyžaduje významné omezení dopravy a obchodu.

V reakci na čínský koronavirus pak probíhají čilé debaty uvnitř aliance OPEC+ o dřívějším termínu mimořádného zasedání. To se mělo původně konat na počátku března, nicméně Saúdská Arábie - s ohledem na negativní dopady koronaviru do ropné poptávky - usiluje o schůzku již v únoru, aby tak mohl kartel podpořit ceny. Přestože se zatím zdá, že ne všechny členské státy souhlasí s dřívějším termínem, pokračující tlak na pokles cen ropy by nakonec mohl přesvědčit i nerozhodnuté.

 

Čtěte více:

Nezaměstnanost v ČR v prosinci podle očekávání stoupla na 2,9 %
09.01.2020 9:15
Nezaměstnanost v Česku v prosinci stoupla z listopadových 2,6 procenta...
Natixis: Síla dolaru a problém s dluhy
14.01.2020 10:48
Investiční banka Natixis si všímá toho, že nezaměstnanost v americké ...
V Německu ubylo lidí bez práce, nezaměstnanost je dál pět procent
30.01.2020 10:45
Míra nezaměstnanosti v Německu v lednu zůstala na pěti procentech, a ...
Nezaměstnanost v EU klesla na 6,2 procenta, nejníže za 20 let
30.01.2020 14:21
Míra nezaměstnanosti v zemích Evropské unie v prosinci klesla na 6,2 ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m