Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Aktualizace: Česko kvůli šíření koronaviru zavírá školy a zakazuje akce nad 100 lidí

Aktualizace: Česko kvůli šíření koronaviru zavírá školy a zakazuje akce nad 100 lidí

10.03.2020 17:32
Autor: Redakce, Patria.cz

Stát kvůli koronaviru od dnešních 18:00 zakázal akce nad 100 účastníků a od středy zrušil výuku na všech školách v Česku s výjimkou mateřských. Opatření platí do odvolání, Bezpečnostní rada státu je přijala s ohledem na vývoj šíření nemoci v Evropě a odůvodnila je i tím, že také v ČR se nákaza zřejmě začíná šířit v komunitě. V pondělí testy odhalily prvního pacienta, u kterého není znám zdroj infekce. V Česku je zatím 41 potvrzených případů nákazy. Stát proto rozhodl o nákupu většího objemu testů, které mají odhalit infekci do 29 minut.

Od středy mají zůstat školy zavřeny, rozhodla bezpečnostní rada

Bezpečnostní rada státu rozhodla od středy zrušit na dobu neurčitou kvůli koronaviru výuku v základních, středních a vyšších odborných školách. Informoval o tom premiér Andrej Babiš (ANO) s odkazem na vývoj šíření nemoci v Evropě. Vysoké školy mají podle Babiše postupovat podle zákona, kterým se řídí. Už v pondělí přerušilo výuku pražské České vysoké učení technické (ČVUT).

Mateřských škol se zrušení výuky od středy nebude týkat, uvedl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Nejde podle něj o velké kolektivy dětí, navíc by to mělo dopad na rodiče.

Opatření bude vláda vyhodnocovat podle vývoje situace, uvedl Vojtěch na dotaz, na jak dlouho mají být školy uzavřeny. Po tiskové konferenci mluvil nezávazně o týdnu, spíše dvou týdnech. Učitelů se opatření podle něj týkat nebude, mohou vyučovat například přes internet, uvedl.

Rodiče si budou moci podle ministra vzít na hlídání malých dětí ošetřovné, protože jde o mimořádné opatření. Podle ministra by se ale věc neměla týkat mnoha rodin.

"Chceme, aby lidi chodili do práce, aby ekonomika šlapala. To je základ," zdůraznil Babiš s tím, že pak mají být rodiče doma s rodinou. Odpověděl tak na dotaz, zda vláda zvažovala dopad na zaměstnavatele při uzavření škol. Opatření má zabránit šíření nákazy.

Mimořádné opatření týkající se škol dnes zveřejní Vojtěch stejně jako zákaz veřejných akcí nad sto osob. Je podle něj nutné být aktivní hned na začátku epidemie. V Česku v úterý testy prokázaly koronavirus u člověka, u kterého se neví, kde se nakazil. Šlo o taxikáře, hygienici budou jeho pasažéry hledat.

Od středy se neotevřou ani vysoké školy

Zákaz výuky kvůli šíření koronaviru od středy na dobu neurčitou rozšířilo ministerstvo zdravotnictví i o vysoké školy, informoval o tom tiskový odbor vlády. Podle mimořádného opaření ministerstva zdravotnictví bude zakázána "osobní přítomnost studentů na studiu na vysoké škole podle zákona o vysokých školách".

Stát ode dneška 18:00 zakáže akce nad 100 účastníků

Stát kvůli novému koronaviru zakáže ode dnešních 18:00 akce nad 100 účastníků. Na dnešní tiskové konferenci po zasedání Bezpečnostní rady státu to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Dosud musely být pouze hlášeny akce a shromáždění nad 5000 lidí krajským hygienickým stanicím. V pondělí ale testy odhalily prvního pacienta - pražského taxikáře, u kterého není znám zdroj infekce. Nákaza se podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly zřejmě začíná šířit v komunitě.

Zákaz se týká divadelních, hudebních, filmových a dalších představení, stejně tak sportovních či náboženských akcí, a to veřejných i soukromých s účastí přesahující ve stejný čas 100 osob. Opatření bude platit do odvolání. Zákaz se nevztahuje na schůze, zasedání a podobné akce ústavních orgánů, orgánů veřejné moci či soudů, řekl Babiš.

Stát zatím neuvažuje o tom, že by byly zavírány restaurace či nákupní centra, řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Problémem jsou podle něj jednorázové akce.

"Toto, o čem hovoříme a na co se to vztahuje, jsou nějaké jednorázové akce, kde je najednou poměrně velký počet lidí," řekl Vojtěch. "Nejsou to zařízení, kde se ti lidé mění v čase, procházejí a podobně, jako jsou nákupní centra, wellness centra. Problém je, pokud se lidé koncentrují na jednom místě v rámci plesu, taneční akce, společenské události, sportovní události. Nejsou až takový problém místa, kde lidé korzují," doplnil ministr. Hokejové a fotbalové ligy by se mohly konat bez diváků.

Češi se mohou z Itálie vrátit i přes tamní karanténu

Čeští občané se mohou z Itálie vrátit do Česka, přestože na celém území Itálie platí od dnešního dne karanténa. Dnes to na svých internetových stránkách uvedlo ministerstvo zahraničí. Zopakovalo, že Čechům cesty do Itálie nedoporučuje. Připomnělo nařízení ministerstva zdravotnictví, podle něhož se všichni, kdo se z Itálie vrátí, musí hlásit svým lékařům, kteří jim následně nařídí dvoutýdenní izolaci.

Itálie od dnešního dne vyhlásila karanténu na celé své území ve snaze bránit dalšímu šíření nového typu koronaviru. Lidé by kromě cestování měli omezit i pohyb na veřejnosti. Podobné opatření dříve platilo pro regiony na severu země, kde byla nákaza nejrozšířenější. Itálie je nejvíc postižená evropská země koronavirem, zaznamenala 9172 případů nákazy, z toho 463 osob zemřelo a 724 lidí se vyléčilo.

Ministerstvo zahraničí uvedlo, že i přes italské karanténní opatření se čeští občané mohou do Česka vrátit. Vyzvalo také Čechy, aby se registrovali do databáze DROZD, která diplomacii umožňuje se v případě potřeby s občany rychle spojit. V případě potřeby se mají Češi obracet na pohotovostní telefonické linky velvyslanectví v Římě (+39 335 310 450) a generálního konzulátu v Miláně (+39 375 63 78 179).

Na koronavirus může testovat 10 laboratoří, z toho dvě soukromé

Státní zdravotní ústav (SZÚ) navýšil o dvě laboratoře počet zařízení, které mohou testovat vzorky k prokázání nákazy novým typem koronaviru. Seznam zveřejnil na webu. Celkem jich je deset, dvě z nich v Ostravě a Ústí nad Labem jsou soukromé. V Česku je k dnešnímu ránu 40 potvrzených případů, většina souvisí se severní Itálií. Testováno bylo podle ministerstva zdravotnictví 1193 osob.

V první skupině před čtyřmi dny doplnily Národní referenční laboratoř pro chřipku SZÚ také Zdravotní ústav v Ostravě, soukromé laboratoře Agel Ostrava fakultní nemocnice v Praze-Motole, Hradci Králové a Brně. Testuje také Nemocnice České Budějovice a pražská Nemocnice Na Bulovce, kde byli dosud spolu s Masarykovou nemocnicí v Ústí nad Labem také izolovaní nakažení pacienti. Většinu ale nemocnice propustily do domácí karantény. Na Bulovce zůstaly dvě cizinky a v pondělí přibyl další nakažený muž, který pracuje jako taxikář. V ústecké nemocnici jsou čtyři nakažení, jde o rodinu.

Na dnes zveřejněném seznamu je nově Fakultní nemocnice Plzeň a Laboratoř Diagnostika Ústí nad Labem. Dva pražské případy minulý týden odhalily testy v soukromé laboratoři. Podle médií šlo o Tilia Laboratories, které ale zatím na seznamu SZÚ nejsou.

"Laboratoře jako zdravotnická zařízení musí pro to, aby byl zajištěn dohled nad infekcí COVID-19, surveillance a hlášení výsledků vyšetření, stejně jako správné a bezpečné diagnostické postupy, mít zaveden systém kontroly kvality, který je kontinuálně kontrolován," uvedl SZÚ.

Musí se také zapojit do hlášení vyšetřených výsledků a případný pozitivní nález musí potvrdit Národní referenční laboratoř. Další laboratoře, které se chtějí do testování také zapojit, mají kontaktovat SZÚ.

O tom, kdo bude kvůli podezření na nákazu koronavirem testován, rozhoduje lékař a epidemiolog z krajské hygienické stanice. Není už rozhodující, z jakého severoitalského regionu se vrátil, měl by ale mít příznaky. V Praze a některých dalších krajích vyjíždějí od minulého týdne zdravotníci odebírat vzorky do domácností, aby lidé nemuseli být převáženi do nemocnic. Odebírají stěr z nosohltanu a vzorky krve.

Inkubační doba je podle odborníků dva týdny. Lidem, kteří přišli s nákazou do kontaktu nebo se od soboty vrátili z Itálie, proto jim praktičtí lékaři nařizují dvoutýdenní karanténu. Podle zatím známých informací je třeba k nakažení nejméně 15minutový kontakt na vzdálenost kratší než 1,6 metru.

ČR má 41 nakažených koronavirem

V ČR se potvrdil 41. případ nákazy novým typem koronaviru. Nemocný cizinec je na infekčním oddělení nemocnice v Prostějově, pracovně pobýval Anglii a Německu. Na twitteru o tom informoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). Podle hejtmana Olomouckého kraje Ladislava Oklešťka (ANO) je nakaženým Japonec, který žije v Olomouci.

V Česku bylo do dnešního rána zaznamenáno 40 případů, většina z nich měla souvislost v pobytem v Itálii nebo nákazou od rodinných příslušníků, kteří se ze země vrátili. Další nakažení přijeli z konference v americkém Bostonu. U jednoho muže v Praze, který pracuje jako taxikář, zatím hygienici nevědí, kde se nakazil.

V Pardubickém kraji je možná první člověk s koronavirem, čeká se na potvrzení certifikovanou laboratoří. Starší muž z Pardubicka se vrátil z dovolené v Rakousku. Novinářům to dnes řekla krajská epidemioložka Olga Hegerová. "Byl to vysoce suspektní (podezření na diagnozu) vzorek, který odpovídá genové typizaci COVID-19. Patrně bude potvrzen," dodala.

Muž v důchodovém věku byl lyžovat v Bad Gasteinu, což je lázeňské město a lyžařské středisko. Už při návratu 8. března pociťoval zdravotní obtíže. Kontaktoval hygienickou stanici, mobilní tým odebral vzorky. Epidemiologové nyní hledají lidi, s nimiž byl v kontaktu. Muž je v domácí karanténě, má jen mírné příznaky.

Po kontrolách na hranicích putovalo šest lidí do karantény

Policisté na vybraných deseti hraničních přechodech na jihu a západě země zkontrolovali za uplynulých 24 hodin 35.834 vozidel, přičemž 65 aut odstavili s podezřením na koronavirus. Víc než 9000 lidem hasiči změřili teplotu, do karantény putovalo šest osob, oznámila dnes policie na twitteru. Česko má k dnešnímu ránu 40 lidí s nákazou a stát chystá další opatření proti šíření viru.

Mimořádná opatření na hranicích platí od pondělních 07:00. Policisté, hasiči a celníci na desítce přechodů namátkově kontrolují přijíždějící a upozorňují je na rizika spojená s koronavirem. Policisté cestujícím předávají letáky s informacemi o viru a o přijatých opatřeních v češtině i několika cizích jazycích. Hasiči lidem namátkově měří teplotu.

Vláda v pondělí rozhodla, že na přechodech, kde platí mimořádná opatření, vznikne zázemí pro odběry vzorků u lidí s podezřením na nákazu koronavirem. Část výbavy na hranicích poskytne armáda, například zdravotnické kontejnery, které jsou součástí polních nemocnic. Aby se odběr vzorků zefektivnil, posílí armáda činnost integrovaného záchranného systému také vlastním zdravotním personálem.

Testovaní lidé budou muset na hranicích vyčkat do chvíle, než bude k dispozici výsledek jejich vyšetření. "Jestliže bude pozitivní, tak budou transportováni do příslušného zařízení a svěřeni do péče lékařů," uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Povinnost nechat se otestovat a vyčkat na pokyny na základě výsledků testů by mělo obsahovat chystané mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví.

Opatření mohou začít fungovat od chvíle, kdy na hranicích budou k dispozici zdravotníci a armádní technika.

(Zdroj: čtk, ČT, Patria)

 
 
 
 
 

Čtěte více:

Akcie ČEZ notně prohnal zřejmě úklep na klávesnici. Trhy doma i v Evropě propadají kvůli koronaviru
06.03.2020 10:59
Akcie tuzemské energetiky ČEZ na pražské burze předvedly dlouho nevída...
Evropa na prahu medvědího trhu. Panika kvůli koronaviru a cenová válka na ropě
09.03.2020 11:15
Začátek týdne vypadá na trzích velmi smutně, tedy především na akciích...
Země přijímají další opatření proti koronaviru, v Česku nyní 35 případů
09.03.2020 17:04
Země po celém světě zpřísňují opatření, jež mají zabránit šíření novéh...

Váš názor
  • poraddte
    11.03.2020 7:57

    kam ted jit aby byla pravdepodobnost nakazy 99pct, lepsi ted a jit v klidu domu na par tydnu a ziskat imunitu nez pozdeji kdyz uz budou jipky plne a virus zmutuje
    eple
    • Re: poraddte
      11.03.2020 8:50

      O tomhle taky uvazuju, lepsi driv nez pozdejc :) Ted se to hodne bude sirit v USA, teda spis mozna konecne zacnou poradne testovat
      Ai-kun
      • covid tour
        11.03.2020 9:10

        furt nikdo nenabizi :( ani ti co delali novicok tour to nedelaj. prekerni situace
        eple
  • Karanteny
    10.03.2020 19:21

    stejne jednou skonci, beru to spis jako opatreni na ziskani casu a aby na JIPkach nebyl naval. Vyskyt viru uz je prakticky pandemickej a nevypada ze by bylo mozny ho kompletne vymytit v dohledny dobe. Takze maj mozna pravdu ti, kdo odhadujou ze covid19 prodela driv nebo pozdejc 50-70% populace. Ono se totiz dost tezko bude zastavovat takhle infekcni virus v cisty populaci bez protilatek. Ani v Cine kde bylo nejvic pripadu nema protilatky ani 0.5% populace. A na ucinnou vakcinu bych se moc nespolehal.
    Ai-kun
  • dna
    10.03.2020 13:50

    testy z odebranych vzorku budou probihat samozrejme take aby nemohlo dojit k pripadnym administrativnim omylum u identifikace nakazenych :)
    eple
    • Re: dna
      10.03.2020 18:22

      Nechají to rozšířit mezi lidi a po Evropě a když už je to prakticky nezastavitelne, tak teprve jednají. Neschopnost politiků nezná mezí. Měli se uzavřít hned všechny lety z Číny. Zkusili štěstí a prohráli. Měření teploty je k ničemu. Má to inkubační dobu možná až 3 týdny a i lide bez symptomů jsou nakažlivý. 70% členů té sekty v Korei co neměli žádné příznaky bylo pozitivních. Další kec je to šíření jen do 2m. Šíří se to aerosoly na velkou vzdálenost. A prý že uzavření škol se nechystá a 12h později jsou uzavřeny. Doufám že už nikdo nebude věřit co říká nějaký politik, protože politik se pozná že lže, když se mu hýbají rty ??
      czinvestor
      •  
        10.03.2020 18:55

        ale šašci ekonomové blekotají, že tato opatření budou mít dopad na HDP (podívej na seznam)....to je když růst hdp je modla....Michl by ještě snižoval sazby....jelito jedno....
        abc1
Aktuální komentáře
24.04.2024
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m