Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: ČNB sníží sazby a odkryje míru svého pesimismu

Rozbřesk: ČNB sníží sazby a odkryje míru svého pesimismu

07.05.2020 9:17
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Hlavní událostí dnešního dne bude nepochybně zasedání bankovní rady ČNB, od kterého se čeká nejenom snížení sazeb o dalšího půlprocentního bodu, ale také nová prognóza a případně i osvětlení záměrů centrální banky na dluhopisovém trhu.

Bankovní rada už od února, kdy ještě svoji hlavní úrokovou sazbu naposledy zvýšila na 2,25 %, repo sazbu ve dvou krocích zkrátila na aktuální jedno procento. V mezičase se však ekonomická situace doma i v zahraničí ještě výrazně zhoršila, a tak ČNB může v uvolňování politiky ještě dál pokračovat. A jak to vypadá, někteří centrální bankéři se nemusí bránit ani myšlence poklesu repo sazby na tzv. technickou nulu. Otázkou je, zda v bankovní radě převládne tento názor, nebo zda spíš nebude preferovat ponechání si trochu prostoru pro případ ještě dramatičtějšího vývoje ekonomiky. V každém případě rozhodnutí se dozvíme až v 14:30 a později bude i pravidelná tisková konference (15:45).

Bankovní rada se nebude rozhodovat pouze na základě nové prognózy, ale k dispozici bude mít i první tvrdá čísla za březen. Už včera byly zveřejněny maloobchodní tržby, které podle očekávání propadly meziročně o 9,3 %. Pokud do maloobchodu započítáme ještě motoristický segment, tak propad tržby překonal dokonce patnáctiprocentní hranici. Výsledky obchodů tak jednoznačně ovlivnily zákazy prodeje ve významné části kamenných prodejen a stánkového prodeje, které jen z části vykompenzovaly expandující internetové obchody.

Dnes se k výsledkům maloobchodu přidají ještě čísla z průmyslu, která v důsledku dobrovolných i vynucených odstávek budou nejspíše podstatně horší než ty, která jsme viděli po pádu banky Lehman Brother, kdy firmy v podstatě z měsíce na měsíc přišly o své zakázky. Tentokrát průmysl zasáhl nabídkový šok, k němuž se však může brzy přidat šok poptávkový, protože v rychlý návrat evropských zákazníků k nakupování a firem k investování lze asi těžko věřit, jen tiše doufat. V každém případě po velmi slabých březnových číslech přijdou za měsíc na řadu výsledky ještě tragičtější. Už třeba proto, že automobilový průmysl, tedy největší tuzemský obor, v důsledku odstávek propadl v dubnu zřejmě až o 90 %.

TRHY
CZK a dluhopisy

Koruna v průběhu včerejšího odpoledne mírně ztrácela – podobně jako další měny v regionu – a vrátila se zpět nad starou intervenční hranici. Dnes bude vyčkávat na výsledek zasedání bankovní rady ČNB, od kterého se čeká nejenom snížení sazeb, ale možná i něco málo navíc v podobě zveřejnění záměrů centrální banky poté, co získala pravomoc obchodovat na sekundárním dluhopisovém trhu. A samozřejmě stranou pozornosti nezůstane ani prognóza, která mimo vlastního scénáře sazeb rovněž nastíní, jak hlubokou a dlouhou recesi ČNB předpokládá. Mezitím na dluhopisovém trhu Ministerstvo financí pokračuje v úspěšném tažení za likviditou. Včera při aukcích delších dluhopisů si od dychtivých investorů půjčilo dalších více než 13 mld., a to ještě muselo výrazně seškrtat poptávané objemy.

Zahraniční forex

Ani ztráta 20 miliónů pracovních míst v USA v dubnu, kterou prezentoval ADP report, nezabránila dolaru v tom, aby proti euru dále zpevnil. Trh práce dnes i zítra vykáže další hrozivá čísla (viz nové žádosti o podporu a payrolls), díky čemuž může eurodolar krátkodobě poskočit nahoru, avšak euro má větší problém, a to v neochotě Němců financovat neomezeně skrze ECB italské či španělské dluhy. Včerejší rozhodnutí německého ústavního soudu opět rozjelo úvahy o dezintegraci eurozóny, a tak rizikové prémie Itálie či Španělska rostou. Eurodolar tak zřejmě zůstane pod tlakem nehledě na slabá americká data a fakt, že prezident Trump hodlá po boku Austrálie žalovat Čínu za zatajování informací o šíření koronaviru.

Ve střední Evropě zaujaly zprávy z Polska. Zde se o víkendu měly konat prezidentské volby, a to korespondenčně (a s ohledem na pandemii). Poslední politické a právní zprávy hovoří o tom, že volby budou odloženy - zřejmě na 12. června. Pro zlotý by to mohla být dobrá zpráva, protože by to zvýšilo kredibilitu volby.

Ropa
Severomořská ropa Brent v průběhu včerejšího obchodování mírně ztrácela a její cena se dostala zpět pod 30 USD/barel. Ropa tak nedokázala profitovat s překvapivě nízkého růstu zásob ve Spojených státech (4,6 mil. barelů vs. očekávání 7,8 mil. barelů), které reportovala EIA. Slabší růst zásob surové ropy naznačuje postupné rozvolňování bezprostředního tlaku na fyzickém trhu, který v polovině dubna rezultoval až v záporné ceny americké lehké ropy WTI.

Z fundamentální pohledu je však situace na ropném trhu nadále vážná. Navzdory novým produkčním škrtům v rozsahu 10 mil. barelů denně ze strany OPEC+ se totiž výpadek globální poptávky nadále odhaduje zhruba na 20-25 mil. barelů denně. To je sice menší objem než v dubnu, stále však jde o strašidelně vysoké číslo. Cena ropy tak dle našeho názoru nemá v současné situaci příliš prostoru citelně růst a nadále hrozí prudké výprodeje, pokud by se pozitivní sentiment neudržel.



Čtěte více:

ČNB: Březnový růst úvěrů ovlivnily individuální změny splátek
06.05.2020 13:43
Březnový výrazný nárůst nových úvěrů podle statistik České národní ban...
Americké firmy za duben propustily přes 20 milionů lidí (komentář šéfanalytika Patrie)
06.05.2020 14:47
...a to ještě není všechno. Report ADP ukázal, že ve firemním sektoru ...
Propad zaměstnanosti, skeptický Fed a smíšený vývoj trhů
06.05.2020 17:45
Dnešní vývoj na hlavních finančních trzích je pomíchaný tak, že z něho...
Americké akcie ve středu hledaly směr
06.05.2020 22:24
Dnešní obchodování v USA se nejdříve neslo v pozitivním duchu, ale ind...

Váš názor
  • katatsrofisté B+D
    07.05.2020 11:00

    -- opět nezklamou ….hrůůůza ..číst tu jejich negaci
    kominík
    • Re: katatsrofisté B+D
      07.05.2020 14:45

      a jeste tu loupez dramatizujou posunutim o 45 minut
      Ai-kun
    • Re: katatsrofisté B+D
      07.05.2020 14:34

      taky čekám, že nezklamou....takovej Dědek, pouze jedinkrát hlasoval pro zvýšení sazeb.....loni touhle dobou predikovali, že růst cen nemovitostí bude cca 2% a jaká je realita....pěkně svižně o 15%, z těchto "expertů" je mi na zvraceni.....inflační Babiš a oni jsou schopni snížit sazby na 0%
      abc1
Aktuální komentáře
19.04.2024
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data