Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zásah Číny proti Hongkongu ohrožuje globální pořádek, USA žhaví legislativu

Zásah Číny proti Hongkongu ohrožuje globální pořádek, USA žhaví legislativu

27.05.2020 14:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Americká Sněmovna reprezentantů je připravena dnes vydat konečný text, který má sankcionovat čínské úředníky za porušování lidských práv vůči muslimským menšinám. Jde o poslední z řady kroků Kongresu a Bílého domu, v rámci nichž vyvíjejí tlak na pekingskou vládu.

Opatření bylo schváleno na základě jednomyslného souhlasu v Senátu už počátkem tohoto měsíce a ve Sněmovně má širokou podporu. To vše v době rostoucí kritiky vůči Číně kvůli obchodu, řízení infekcí koronaviru i jejích pokusů potlačit protivládní protesty v Hongkongu. Za nátlak USA v otázce lidských práv jim hrozí Čína odvetou.

Americký prezident Donald Trump včera odmítl říci, zda zákon podepíše, pokud projde sněmovnou, ale uvedl, že se mu věnují v Bílém domě. Pokud čínské úřady zakážou novým zákonem o národní bezpečnosti disent v Hongkongu, zvažuje administrativa  možné samostatné sankce proti čínským úředníkům, podnikům i finančním institucím.

A právě Hongkong se stal novým terčem pozornosti. Poslanci čekají, zda Trumpova admnistrativa potvrdí, že tento region zůstává zcela autonomní. Tisková mluvčí Bílého domu Kayleigh McEnanyová uvedla, že Trump byl s čínským úsilím „nespokojen“ a „že je těžké si představit, jak může Hongkong zůstat finančním centrem, pokud jej ovládne Čína“. Konkrétní kroky, které prezident zvažuje, odmítla komentovat.

Republikánští senátoři Marco Rubio z Floridy a Pat Toomey z Pensylvánie spekulují, že ministr zahraničí Michael Pompeo bude muset rozhodnout, že region již není autonomní, což by mohlo vyvolat změny v tom, jak USA s tímto regionem obchoduje. "Nebylo by divu, kdyby se ministr Pompeo rozhodl potvrdit, že Hongkong již nesplňuje úroveň dostatečné autonomie," řekl Toomey novinářům.

Na druhé straně Atlantiku

Úsilí Číny utáhnout sevření Hongkongu kritizuje i nejvyšší diplomat Evropské unie s tím, že to představuje hrozbu pro mezinárodní pořádek. Rostoucí kontrola Číny nad tímto městem „ovlivňuje nejen naše přímé zájmy v Hongkongu, ale také zachování mezinárodního pořádku založeného na pravidlech, kde se musí dodržovat právní a politické závazky,“ uvedl šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell v dopise 27 ministrům zahraničí. EU musí jít dál, „aby zajistila jednotnou a robustní odpověď“, uvedl Borrell v dopise ze dne 26. května.

Vrcholní diplomaté EU budou v pátek diskutovat o vztazích s Čínou a o tom, co vypadá jako její snaha využít pandemii k posílení svého globálního postavení. EU je v poslední době pod silným tlakem, aby si vybrala mezi svými dvěma největšími obchodními partnery, USA a Čínou, na čí straně stojí. A riskuje znepřátelení obou.

"Vzestup Pekingu na asertivního, schopného a sebevědomého globálního aktéra bude testem geopolitických ambicí EU," uvedl Borrell ve svém dopisu. Blok se musí rozhodnout, „jak mezi členskými státy zajistit jednotu a soudržnost politik EU tváří v tvář rostoucí asertivitě Číny a jejím pokusům ovlivňovat a utvářet globální veřejné mínění v rámci širší geopolitické strategie“.

EU sdílí s prezidentem Donaldem Trumpem mnoho obav ohledně nekalých obchodních praktik a riziku špionáže, ale zároveň odolává tlaku USA, aby zaútočila na Peking paušálními tarify nebo vyloučením čínských společností z telekomunikačních sítí v regionu. "Nemyslím si, že sankce proti Číně budou řešením našich problémů s Čínou, které jsou političtější a které souvisejí se strategickými otázkami," řekl Borrell výboru Evropského parlamentu.

Místo toho se Brusel snaží otevřít čínskou ekonomiku vůči zahraničním firmám a udržovat s ní komunikační kanály díky kombinaci antidumpingových cel na čínský dovoz a ad hoc koordinací v oblastech jako změna klimatu a politika na Středním východě.

Události v Hongkongu by ale mohly tuto strategii podrobit zkoušce. USA zvažují řadu sankcí a pokud dojde k eskalaci násilí, bude EU nucena tento postup následovat. "Budeme se určitě muset zamyslet nad dopadem těchto kroků na vztahy mezi EU a Čínou," napsal Borrell ve svém dopise, přestože vyhlídky na represivní opatření nejsou formálně na programu páteční schůzky šéfů zahraniční politiky.

Zdroj: Bloomberg

 
 

Čtěte více:

USA by mohly omezit přístup čínských firem na americké burzy
21.05.2020 14:47
Americký Senát schválil návrh zákona, který by mohl zamezit obchodován...
Čína si kvůli pandemii letos nestanoví cíl růstu HDP
22.05.2020 8:23
Čína si letos nestanoví cíl růstu hrubého domácího produktu (HDP) na t...
Bankéři: Bezpečnostní zákon z Hongkongu vyžene kapitál a talenty
22.05.2020 17:03
Plán Číny zavést v Hongkongu zákon o národní bezpečnosti z této asijsk...
Týdenní výhled: Spor USA – Čína jako hrozba pro oživení
25.05.2020 12:29
Tento týden nejsou v kalendáři až tak zásadní makrodata, firemní výsle...

Váš názor
  • Made in China
    28.05.2020 12:48

    koupil jsem si před časem kotel. 1 megawatu. Dost drahý. Tak jsem se zeptal rakouského výrobce, jestli by nechtěl tyto kotle vyrábět v Číně, aby byly levnější. Nechtěl odpověděl mi. Proč? Zeptal jsem se ho udiveně. Odpověděl mi: protože by do Evropy přišel pouze první kotel. Stejné kotle by potom prodávala jiná čínská firma pod jinou značkou a já bych skončil.
    oradapoisson
  •  
    27.05.2020 15:14

    Pokud se sečtou veškeré čínské politické, ekonomické, enviromentální a právní hrubé porušení pravidel hry tak jen blázen jako Kim, s Čínou může obchodovat. (Venezuela a Írán taky) Jasně uvažující leadership dané země, musí vystavit červenou kartu. Austrálie, Japonsko, VB, USA mají jasno! Jsem zvědav kde z Evropy se přidá?!
    Čert
    •  
      29.05.2020 10:46

      A co USA, kteří zavraždili 2 miliony lidí na Středním výhodě, vytvořili z Afghánistánu největšího producenta heroinu na světě a to vše pod valesnymi zaminkami. Doporučuji shlédnout dokument Oliver Stone Neznámé dějiny Spojených Států. Nalijme si čistého vína. Jediný důvod, proč USA udělá nějaké kroky je jenom zájem a obohacení. Prohrávají boj s Čínou, která ovládla Asii a Afriku a je dominantní mocnost. Jenom snílek si může myslet, že je za tím nějaká ochrana lidských práv.
      czinvestor
    • Jistě.
      27.05.2020 20:25

      Anglosaský svět ztrácí pozice a tak spolu se svými satelity protestuje a dělá vše proto, aby si udržel světovou dominanci. K tomu má bohaté zkušenosti (British Empire) Čínský systém vlády se mi nelíbí také, ale je ten anglosaský lepší? Bohaté a vlivné mafie v pozadí si do vedení státu nominují své lidi tam i tam. Volby jsou fraška tam i tam. Kdo má více peněz v USA ten volby vyhraje. Přání lidu? To je snad již jen tragikomedie. Co to je za systém, který z 350 milionů Američanů jako nejlepšího na post prezidenta vygeneruje Trumpetu. Demokracie?? Ani náhodou. U nás dtto.To volání po lidských právech je jen dýmová clona jak poškodit finanční systém Číny. Režim v Saudské Arábii daleko více potlačuje lidská práva, ale o tom se mlčí, to nevadí, neboť SA nemá tu ekonomickou sílu jako Čína a kupuje zbraně z USA. Podobně Turecko a další země. Nalejme si čistého vína. Čína si na svém území udělá pořádek, jestli se to USA líbí nebo ne. Má 5000 letou historii a má z čeho čerpat ponaučení z minulosti. Nic na tom nezmění ani můj názor, že se mi to nelíbí, ani názory diskutujících na tomto fóru. Zánikem Hong Kongu jako finančního centra v Asii s dominancí dolaru končí éra obchodování přes USD. V Asii se bude obchodovat v Renminbi.
      Drahokoupil
      • Re: Jistě.
        27.05.2020 21:06

        Bloomberg měl nejvíce peněz a nevyhrál. Stejně tak dopadli boháči v mnoha jiných státech. Peníze rozhodně nejsou vše
        sleeper
        •  
          28.05.2020 6:55

          Bloomberg nebyl zdaleka tak mocný, vlivný a bohatý, aby dokázal výrazněji ovlivnit volby.
          Peté13
          •  
            28.05.2020 7:36

            12. nejbohatší člověk v U.S., 12 let starosta NewYorku, vlastní a spoluvlastní některá média celostátního dosahu, ale na nominaci to nestačilo. Celkově ty konspirační teorie, jak si mocní dosazují lidi na pozadí jsou směšné. To nám sem jako dosadili Andreje? Nebyl to spíš následek znechucení z vlády Petra 'podpantofláka' Nečase? Nejsem na to hrdý, ale v 2010 jsem byl taky znechucený a volil VV, protože už mi vadilo, že daně, které platím, končí v černých dírách Dalíka a spol... Ač se mi to nelíbí, tak chápu, proč si lidé zvolili Andreje, Trumpetu, ... a nevidim za tím žádné spiklenecké teorie
            sleeper
            •  
              29.05.2020 10:22

              Jak řekl Rothschild, jehož rod podle odhadů vlastní až třetinu bohatství světa - dejte mi moc nad tištěním peněz a bude mi jedno, kdo tvoří zákony. Vytvořením FEDu získali tehdejší oligarchove naprostou kontrolu nad USA. Krásně je to vidět na vstupech USA do válek. Veřejnost nechtěla mít nic společného s WW2, tak prezident Roosevelt, na oko proti válce a ve skutečnosti člen bankovní rodiny a jeden ze zakladatelů FEDu udělal vše proto, aby Japonci zaútočili a USA šli do války. Stejně tak urputný boj proti komunismu za studené války zatímco Rockefeller financoval vojenské továrny v SSSR dodávající zbraně Vietcongu.
              czinvestor
    • Střet civilizací
      27.05.2020 16:06

      Nejedná se samozřejmě ani o Hongkong (ostatně jde o čínské území, byť autonomní, takže vměšování ze strany USA je porušením čínské suverenity) ani o muslimské menšiny a jejich práva. USA se prostě snaží Číně uškodit, zbrzdit její rozvoj a udržet si postavení světového vůdce, který jako jediný nemusí dodržovat pravidla, závazná pro všechny ostatní státy. Doufám, že se jim to nepodaří.
      FZ
      • ano toto říkával i můj soused
        28.05.2020 12:43

        toto jsem už slyšel víc než před 30 lety. Říkával to i můj soused nebožtík Franta M. Říkával to vždy, když se vrátil z VUMLU. Tam takhle vyučovali tenkrát. Dodnes se to drží u někoho :-)
        oradapoisson
      • Re: Střet civilizací
        27.05.2020 20:14

        Čína nedodržuje nic, žádná pravidla hry. Podvádí, lže, manipuluje měnou a to za dohledu mezinárodních organizací, jichž je Čína členem od 90’ let. Osobně jim nevěřím nic! Dá se spolehnout na kohokoliv(?), ne na Čínskou vládu dezinformátorů a křiváků.
        Čert
      • Re: Střet civilizací
        27.05.2020 19:33

        Z komunisty se nemá obchodovat nikdy a za žádnou cenu.
        Velkamedvědice
        • Re: Střet civilizací
          27.05.2020 19:58

          @medvedjeskynni> nepovidej ze nemas doma nic 'Mede in China' :p Ja teda mam, a vubec mi to nevadi
          Ai-kun
          • Aji kůň
            27.05.2020 20:50

            A to je právě chyba. Důsledek toho, že jsme v rámci nesmyslné honby za neustálým růstem hdp a levnou silou, leckdy dětskou podepasli vlasstní krví úpis dáblovi a zlodeji software. Ukradli jsme ráci domorodcům a stali se závislý na rudé stvůře. Skrze vlastizrádce Zemana nám nakonec doktují, xco smíme a smějí se tunelům, co západní civilizaci provádí. Apropo, kolik tam teď stojí játra. Jedny bych potřeboval. Komunisti jsou horší než Covid. Patří do izolace.
            Velkamedvědice
            • Re: Aji kůň
              27.05.2020 21:47

              Pokud casem prijde nejaka Cinska firma na trh napr s vlastnim mikroprocesorem, kterej bude parametry srovnatelnej s Intelem nebo AMD, a cenove mnohem vyhodnejsi, kdo myslis ze bude ziskavat podil na svetovym trhu? Ja bych rek ze ta Cinska firma - teda pokud ji nebudou kladeny prekazky, coz je vzhledem k soucasnymu deni skoro jistota. Pro me jako spotrebitele rozhodne negativni. Cina uz pred casem kvuli natlaku USA odpiskala svuj strategickej plan 'Made in China 2025', kterej samy USA oznacily za "hrozbu pro technologickou dominanci USA". Ale to nestacilo, a od ty doby se to veze, Americani eskalujou boj az na hranici novy studeny valky, jen proto, aby se dal udrzeli na vrcholu. Problem je, ze v tomhle ani odsun vyroby nadnarodnich firem mimo Cinu a zakaz dodavani kritickych technologii nepomuze, protoze Cina uz je natolik vyspela, ze to casem dokaze i sama.- a tim padem mam docela obavu ze se situace bude dal vyhrocovat, americka rise se nevzda jen tak bez boje a desktrukce. Jinak levnejsi jatra sezenes v Indii nebo Bangladesi :) . ps, ted du zrovna koukat na kosmonautixu na prenos ze startu Falcona9, jestli ho neodpiskaj kvuli pocasi nebo zavade. Zrovna tak bych sel koukat kdyby startovali Cinani, zajima me technologickej pokrok a je mi celkem jedno kdo ho dokaze.
              Ai-kun
              •  
                27.05.2020 22:04

                x86-64 je patentovaný, takže Čína může vyvinout CPU na zelené louce, ale pak nebude mít podporu ze strany software, a nakonec si to stejně na západě nikdo nekoupí, protože se budou obávat průmyslové špionáže a cenzury na úrovni HW. Však to za chvíli uvidíme na nových produktech Huawei, jaký o ně na západě bude zájem. Jestli to uhrají na nízkou cenu.
                sleeper
              •  
                27.05.2020 21:56

                Proč překážky. Stačí šikovné clo. Je podstatné kdo ho dokáže a za jakou cenu, viz dětská práce, zdravotní podmínky dělníků, dodržování občanských práv a podobně. A na komunisty nisty platí jenom amerika. Bohužel, Bohudík.
                Velkamedvědice
            • Re: Aji kůň
              27.05.2020 21:20

              No, i kvůli honbě za ekologií. Špinavý business se odsunul na východ/jih, abychm si v EU mohli říkat, jak jsme ekologičtí. Viz těžba vzácných minerálů, které jsou dnes nepostradatelné pro solární panely, elektroniku, ... Téměř nic z toho se netěží v EU, protože udělat například z Bavroska měsíční krajinu, abychom si tu mohli postavit pár solárníků a větrníku, to by zelení v Německu takovou podporu nejspíš neměli.
              sleeper
          •  
            27.05.2020 20:20

            Je to jen o tom, zda-li kontroluješ etikety. Jistě čínský šmejd je všude a mnohdy se mu nedá prostě vyhnout. Nicméně sám za sebe, asi nemám nic anebo minimum do 3 produktů. Mám věci Made in Phillipines, Vietnam, Indonésie, atd ... a jsem rád že mnoho mých oblíbených značek nevyrábí anebo přesunuli výrobu ven z Číny.
            Čert
            •  
              29.05.2020 10:32

              Prozradím ti tajemství. Ty výrobky made in Vietnam, EU, Philippines atd. jsou jenom montování dílů z Číny. USA uvalilo clo, tak čínské firmy vybudovali továrny např na jízdní kola jinde v Asii a clo tak obejdou. Takže je sice hezké, že věci Made in China nekupuješ, stejně ale máš skoro všechno vyrobené tam. To je jak s jídlem. Doveze se protlak do ČR z Číny a tady se z něj vyrobí kečup a dá se na to Made in the Czech Republic. A jako třešničku na dortu to vyrábí dělníci z ukrajiny a firmu vlastní třeba Japonci.
              czinvestor
            •  
              28.05.2020 6:58

              Čínský šmejd ?? :DD Jasně, Apple v čele pelotonu čínských šmejdů ...
              Peté13
              •  
                29.05.2020 10:35

                Čína vyrábí šmejdy, protože si to západní korporace tak přejou. Zkrátka televize fungující 30 let je to poslední co firmy chtějí.
                czinvestor
            •  
              27.05.2020 20:25

              hm. Ve Vietnamu vladne kdo?- A tam se vesele presouva vyroba z Ciny pomalu s pozehnanim od Trumpa. Takze ve skutecnosti nejde moc a o to kdo kde vladne, ale spis jak pise FZ: boj o globalni dominanci.
              Ai-kun
      • Re: Střet civilizací
        27.05.2020 19:25

        Dokud bude v Číně režim, jaký je teď, je to vždy ZLO. TEČKA. A pokus USA je tedy zlo, tak Čína je nevím co, ale mnohem horší režim, totalita, Velký Bratr a podobně. Takže za mě naopak, tlak na Čínu co největší.
        Josef Anděl
        • Re
          27.05.2020 21:19

          Doslova mně padá brada, když zjišťuji, kolik že dnes existuje na celém světě samaritánů bojujících svými řečmi za 1,5 mld chudých nebohých Číňanů...kteří, žijící ve velmi nuzných podmínkách, bosí či na bicyklu, v létě v zimě v bahně v sněhu, musí chodit a dojíždět makat skoro zdarma, zejména posledních 30 let...pro svou komunistickou stranu...která je všechny takto po celou dobu vykořisťuje...světe div se, ve prospěch nadnárodních korporací...asi aby pojem globalizace poznalo i to poslední děcko v širém světě, které si koupí panenku Barbie nebo tenisky NIKE :-)) Ano, Velký Bratr v Číně bude mít malého brášku alias 12 tisíc satelitů, které nás před tím Velkým Šílencem, jistě zadarmo, úplně každého, skutečně každičkého jedince toho času nad zemským povrchem, ochrání. Ochrání i každou šičku ve Vietnamu nebo Bangladéši, která, ač je to neuvěřitelné, dokáže vyžít za ještě nižší mzdu než nebohý jedlík luskounů a netopýrů. Tečka.
          Mudr.c
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení