Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
USA by mohly omezit přístup čínských firem na americké burzy

USA by mohly omezit přístup čínských firem na americké burzy

21.05.2020 14:47
Autor: Redakce, Patria.cz

Americký Senát schválil návrh zákona, který by mohl zamezit obchodování s akciemi řady čínských podniků na burzách ve Spojených státech. Návrh zákona ale ještě musí schválit americká Sněmovna reprezentantů a podepsat prezident Donald Trump.

Zákon požaduje, aby zahraniční firmy registrované na burzách v USA dodržovaly americké předpisy pro audit a další finanční pravidla. Firmy podle zákona musejí rovněž sdělit, zda jsou vlastněny nějakou vládní institucí či zda nad nimi mají kontrolu. Zákon lze aplikovat na všechny zahraniční podniky, které usilují o přístup k americkému kapitálu, podle zákonodárců je však zaměřen především na Čínu, informuje server CNBC.

Čínské firmy, jako je například Alibaba či Baidu, získaly od roku 1997 prostřednictvím primárních veřejných nabídek akcií (IPO) ve Spojených státech přes 66 miliard dolarů (více než 1,6 bilionu Kč), píše list WSJ. Akcie některých z největších čínských firem kótovaných na americkém trhu, včetně Baidu a Alibaby, následkem toho v New Yorku klesají, zatímco širší trh roste.

Návrh zákona, představený senátorem Johnem Kennedym, republikánem z Louisiany, a Chrisem Van Hollenem, demokratem z Marylandu, vyžaduje, aby firmy doložily, že nejsou pod kontrolou zahraniční vlády. Pokud společnosti nebudou moci prokázat, že pod takovou kontrolou nejsou, anebo pokud PCAOB nebude moci provést audit dané společnosti po dobu tří po sobě jdoucích let, aby zjistila, zda není pod kontrolou zahraniční vlády, bude obchodování cenných papírů této společnosti na burze zakázáno. 

Nad miliardami dolarů plynoucích do velkých čínských korporací, z nichž většina přitéká z penzijních fondů a univerzitních nadací hledajících tučné výnosy, nyní bliká výstražná kontrolka. Poplach narostl také proto, že americké peníze financují snahu technologických gigantů získat vedoucí roli od umělé inteligence, přes autonomní řízení až po sběr dat na internetu.

"Nechci se dostat do nové studené války," řekl Kennedy ve sněmovně a dodal, že chce, aby „Čína hrála podle pravidel“. "Společnosti kótované na burze by se měly držet stejných standardů a tento návrh zákona zavádí rozumné změny na úrovni podmínek hry a poskytuje investorům transparentnost, kterou potřebují, aby mohli činit informovaná rozhodnutí," uvedl Van Hollen ve svém prohlášení. "Jsem hrdý na to, že se nám dnes podařilo, aby s obrovskou podporou obou stran prošel, a vyzývám naše kolegy ze Sněmovny, aby jednali rychle." 

Návrh Sněmovny a Trumpovy tweety

Přísnější dohled USA by mohl potenciálně ovlivnit budoucí plány soukromých čínských korporací ohledně listingu, a to od jmen jako Ant Financial až po ByteDance podporovaný společností SoftBank. Ale od loňska, kdy se začalo diskutovat o čím dál vyšších požadavcích na zveřejňování informací, již mnoho čínských společností kótovalo své akcie v Hongkongu, popř. tak plánuje učinit, řekl James Hull, pekingský analytik a manažer portfolia u Hullx. "Všechny čínské subjekty kótované na americkém trhu jsou v nadcházejících letech potenciálně zasaženy," uvedl. "Větší zveřejňování informací může ublížit některým menším společnostem, ale riziko od PCAOB ohledně informací už tu nějakou dobu je, takže by to neměl být pro nikoho šok."

Čínské podniky registrované na burzách v USA se v posledních týdnech navíc dostaly do centra pozornosti kvůli skandálu s nadhodnocováním tržeb v účetnictví čínského řetězec Luckin Coffee. Řetězec loni vstoupil na americký burzovní trh Nasdaq , ten mu ale teď kvůli skandálu plánuje zrušit registraci. Poslanec Brad Sherman, kalifornský demokrat, ve svém prohlášení počínání burzy Nasdaq ohledně vyřazení Luckin Coffee připomněl s tím, že vedoucí pracovníci přiznali, že od dubna do prosince 2019 falšovali tržby ve výši 310 milionů dolarů. "Chválím naše protějšky v Senátu za to, že se rozhodli tento kritický problém řešit," řekl Sherman. "Pokud by tato legislativa již byla uzákoněna, američtí investoři do Luckin Coffee by se pravděpodobně vyhnuli ztrátám miliard dolarů."

Vedoucí sněmovny projednávají legislativu (i předchozí návrh zákona schválený Senátem, který sankcionuje čínské úředníky za porušování lidských práv vůči muslimským menšinám) s poslanci a členy příslušných výborů, uvedl asistent za demokraty. Opatření Senátu (S. 945) je příkladem rostoucího potlačování Číny, které roste jak v obchodu, tak i v dalších otázkách.

Zákon přichází v době, kdy jsou vztahy mezi Spojenými státy a Čínou dost napjaté, nejnověji kvůli pandemii způsobené koronavirem. Washington například tvrdí, že Čína sehrála významnou roli v tom, že se koronavirus z Číny rozšířil do celého světa. Republikánští poslanci v posledních týdnech uvolnili stavidla legislativě zaměřené na trestání Číny za to, že neposkytovala více informací nebo že alespoň nebyla aktivnější při omezování cestování v době, kdy se koronavirus začal šířit z města Wu-Chan.

Ve středu večer eskaloval svou rétoriku proti Číně i Trump a naznačil, že vůdce Si Ťin-pching stojí za „dezinformačním a propagandistickým útokem na Spojené státy a Evropu“. "Všechno pochází shora," napsal Trump v řadě tweetů. Dodal, že Čína „zoufale“ chce, aby prezidentský boj vyhrál bývalý viceprezident Joe Biden.

Zdroj: ČTK, Bloomberg



Čtěte více:

Analytik: Růst Alibaba mírně zpomaluje, klíčový cloud ale tempo drží
13.02.2020 16:05
Zatímco F2Q20 se nesl ve znamení odolného tempa růstu tržeb, ve F3Q20 ...
Koronavirus a rozvoj e-commerce v Číně
11.04.2020 16:22
Zatímco koronavirus je hrozbou pro celkový růst Číny, v oblasti online...
Obchod se vším, který ale není jediný
20.05.2020 12:27
Pro Amazon.com to může vypadat jako dokonalá krize. E-commerce roste, ...

Váš názor
  • USA x Čína
    21.05.2020 19:49

    Nechápu, jak někdo může nadávat na USA a zároveň obhajovat Čínu, jak se to v mnohých diskuzích děje. Rozumný člověk chápe, že ať je to v USA jakékoli, tak diktátu jedné strany a jejího totalitního chování se to "nevyrovná" - snad jen ovce mohou být v totalitě spokojené, že se mohou napást a nemusí myslet. Takže tento zákon chválím, navíc je namířen proti "skrývání faktů". A to platí proti všem netransparentním firmám, nejen čínským.
    Josef Anděl
    • Re: USA x Čína
      21.05.2020 20:18

      Máš čistou mysl
      Čert
      • Čistá mysl
        21.05.2020 23:07

        Čistou mysl? Co tím myslíš? Chlast nebo Duch(a) :-) ?
        Josef Anděl
  •  
    21.05.2020 16:06

    Jeee, americti ubozaci zase neco podelali, tak se potrebuji mstit jinym...klasika ...
    Scorpius
    • škoda že neumíš číst
      21.05.2020 18:16

      Zákon požaduje, aby zahraniční firmy registrované na burzách v USA dodržovaly americké předpisy pro audit a další finanční pravidla ››› týká se to všech zahraničních firem. Je to ochrana investorů. Ale ty jsi troll a ne investor, proto píšeš tyto nesmysly ;-)
      lump
  •  
    21.05.2020 15:10

    Určitě je vypráskat, bičem.
    Čert
    • Souhlas
      21.05.2020 16:13

      Jo potomci otrokářů jsou schopni svést na Čínu i zemětřesení.
      FZ
      • Re: Souhlas
        21.05.2020 17:35

        V posledních týdnech Fbíci zatkli 7 čínských učitelů na amerických universitách. Obvinění je jasné, krádeže technologických dat výzkumu. Smutně zatkli i dva americké profesory z dvou prestižních(?)universit, za kolaborující spolupráci a prodej dat Číně. Opakovaně se Čína snaží datově zcizit americký farmaceutický výzkum, vývoj vakcín. Čína získala 70% trhu pro výstavbu sítě G5, celosvětově. Pokud se tohle uskuteční, získají způsob jak ovládat sakum pikum cokoliv. Vlády, vojska, IT systémy..., cokoliv co je napojené na síť. Pro mne šílená představa.
        Čert
      • Re: Souhlas
        21.05.2020 16:24

        Šel bys do žít do činy nebo USA, kdyby měl na výběr?
        Čert
        •  
          21.05.2020 16:57

          Cina ;p
          Ai-kun
          •  
            21.05.2020 21:19

            Zjevne mas USA docela zkreslene predstavy. Dost totiz zalezi stat od statu. A takova Aljaska je hodne free. Nesrovnatelne s lower 48, ale pořad USA. V cine je to taky rozdil mezi Tibetem a Hong-Kongem. Ale HK mi prostě smrděl, žít bych tam nechtěl.
            ..
          • Aji kůň
            21.05.2020 18:06

            Hodně štěstí. Řekl bych někdy se ozvi, ale to tě komouši přes místní intranet možná nedovolí.
            Velkamedvědice
            • Re: Aji kůň
              21.05.2020 18:43

              pres VPN nebo TOR by to slo
              Ai-kun
          •  
            21.05.2020 17:28

            Za upřímnou odpověd, upřímnou gratulaci a good luck.
            Čert
            •  
              21.05.2020 18:42

              tak nerikam ze uz balim kufry, jen mi ted Cina vychazi jako zajimavejsi a bezpecnejsi moznost. Jeste tak pred 15 lety bych volil definitivne USA, ale casy se meni
              Ai-kun
              •  
                21.05.2020 20:22

                Zajímavější a bezpečnější určitě. Sledování na každém kroku kamerama, dronama, vazaly režimu. Zajímavé může být sned jen návštěva památek, připomen si jak Čína zachází se zvířaty, Ujgurů na převýchovu, Tibet, Tchaj-wan atd... tady ty naše experty na Čínu jako Tvrdík a spol bych tam poslal na furt, bez možnosti se vrátit.
                Čert
                •  
                  21.05.2020 21:51

                  Tak ve spouste veci jeste pozadu jsou to je fakt, jenze to neni vysada jen Ciny. Ale zrovna USA si ve svete taky zrovna nepocinaj jako nejaci svatousci. btw tusim ze nejaci Ujguri byli na prevychove i na Guantanamu :p
                  Ai-kun
                  • Do Číny...
                    22.05.2020 0:36

                    Do Číny bych teda opravdu nejel, stačilo mi těch 40 let s komoušema. Ale na Taiwan okamžitě - dokonce jsem vážně přemýšlel, že se tam odstěhujeme s ženou na důchod. Náklady na živobytí stejné, lidé neskutečně přátelští, veškeré ovoce po celou roční dobu (třeba švestky uzrávají celý rok, podle nadmořské výška 0 - 3000m, kde se pěstují, Osobně pokládám přístup Číny k Taiwanu za ostudu mezinárodní diplomacie - Čína nemá žádnou zásluhu na prosperitě Taiwanu, Taiwan u nás investuje neskutečné částky oproti Číně a ta klika, co tu vládne Číně jen poklonkuje, aby mě Tvrdík peníze na Slavii.
                    jan45
                  • Trabantem přes Čínu
                    21.05.2020 23:09

                    Stačí mrknout, jak trabantama jeli přes Čínu a ta sledovačka Velkého Bratra :-) A příkazy, kde se ubytovat a kam nesmět jít......
                    Josef Anděl
Aktuální komentáře
30.04.2024
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  
16:55WOOD & Company, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
16:53Česká exportní banka, a.s.: Informace o vyplacení úrokových výnosů
16:50Výsledky PayPal: Akcie rostou poté, co společnost zvýšila celoroční výhled zisku  
16:42SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Pozvánka na mimořádnou valnou hromadu
16:30AMISTA investiční společnost, a.s.: STING investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. - Výroční finanční zpráva 2023
15:52Vláda schválila reformu penzí se zvyšováním věku nad 65 let
15:28HPM: Monetizace umělé inteligence s velkým otazníkem
15:26Coca-Cola v prvním čtvrtletí mírně zvýšila tržby i zisk, zlepšila výhled
14:58Hlad po hubnutí trvá, Eli Lilly díky tomu vylepšila výhled
14:40Tržby řetězce restaurací McDonald's zaostaly za odhady, zákazníci šetří
14:36AMISTA investiční společnost, a.s.: INFOND investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. - Výroční finanční zpráva 2023
14:34AMISTA investiční společnost, a.s.: IFIS investiční fond a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:32ČEZ, a.s.: Zpráva o udržitelném rozvoji za rok 2023
14:29AMISTA investiční společnost, a.s.: ASOLERO SICAV a.s. Výroční zpráva za rok 2023
14:04Volkswagen po 1Q24: Značka Audi stáhla provozní marži celé skupiny pod konsensus analytiků  
13:53Partners HoldCo, a.s.: Oznámení o zřízení výboru pro audit

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:30Čína - PMI v průmyslu
3:45Čína - PMI v průmyslu Caixin
9:00CZ - HDP, q/q
10:00DE - HDP, q/q
11:00EMU - HDP, q/q
11:00EMU - Inflace, předběžný odhad, y/y
15:45USA - Index aktivity ISM Chicago
16:00USA - Index spotř. důvěry Conference Board