Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Velký diamantový nadbytek: Co dělat s drahokamy za miliardy?

Velký diamantový nadbytek: Co dělat s drahokamy za miliardy?

09.06.2020 5:49
Autor: David Jestřabík, Patria Finance

V jedněch z největších světových diamantových trezorů, ukrývajícím se na prašném okraji hlavního města Botswany, se zásoby drahých kamenů hromadí již nějakou dobu. Majitel skladiště, firma De Beers, z nich neprodal téměř nic od propuknutí epidemie koronaviru na začátku února, podobně je na tom také ruský rival Alrosa PJSC. Nyní, když koronavirové restrikce, které globální průmysl na několik měsíců zmrazily, začínají mizet, představují obří neprodané zásoby diamantů dilema: jak zredukovat zásoby o hodnotě miliard dolarů a neohrozit přitom počínající ozdravení sektoru.

De Beers a Alrosa v mezičase učinily kroky k ochraně svého trhu. Těžařské společnosti sice odmítají snižovat ceny drahokamů, namísto toho nabízejí kupujícím bezprecedentní volnost od kupních smluv odstoupit. Zároveň také umírnily těžbu ve snaze lépe kontrolovat skladové množství diamantů. Přes veškerá opatření se však kameny se dále hromadí. Pět největších producentů drží nadbytečné zásoby o hodnotě 3,5 mld. USD, říká poradenská firma Gemdex. Toto číslo by ale mohlo do konce letošního roku vzrůst až na 4,5 mld. USD, což by představovalo třetinu roční produkce neopracovaných diamantů.

Poté, co byla nucena zrušit březnovou aukci diamantů, se firmě De Beers podařilo uskutečnit prodeje v květnu, výsledky akce proti zvyklostem ovšem nezveřejnila. Podle zdrojů agentury Bloomberg vynesla aukce přibližně 35 milionů USD, minulý rok přitom těžař udal kameny za 416 mil. USD.

Zatímco De Beers a Alrosa s cenami diamantů hýbat odmítají, menší těžaři své ceny snižují, cituje agentura Bloomberg své zdroje. Malí hráči, z nichž někteří bojovali o přežití i před vypuknutím epidemie koronaviru, nabízejí své produkty s velkými slevami dosahujícími až 25 %. Pro obry diamantového byznysu tak nyní může být problém vůbec velké kupce k přemluvit jednání.

Řízení nabídkové strany je pro diamantový průmyslu bolehlavem od doby konce monopolního postavení firmy De Beers. De Beers strávil velkou část první dekády nového tisíciletí snahou zredukovat své zásoby dosahující až 5 mld. USD, ty se ovšem během kolapsu poptávky po drahých kamenech během finanční krize opět nafoukly. Další nárůst pak zaznamenaly v roce 2013. Výprodej zásob pokaždé znamená nárůst počtu opracovaných diamantů, což vytváří ohromný tlak na firmy brousící diamanty, obchodníky s diamanty a šperkaře, kteří od nich nakupují. Tentokrát to může být ještě horší, zprostředkovatelé diamantového byznysu se trápili již před pandemií a maloobchod luxusního zboží je jednou z nepostiženějších částí ekonomiky.

Ruská Alrosa minulý pátek oznámila, že by její zásoby diamantů mohly ke konci roku vzrůst na 30 milionů karátů, což přibližně představuje celou roční produkci firmy. Firma řekla, že chce tyto zásoby srazit na úroveň 15 mil. karátů během příštích 3 let.

Určité signály ozdravení obchodu s diamantu lze již pozorovat. Čínští maloobchodníci opět otevřeli dveře svých obchodů a Indie povolila restart zpracovatelského průmyslu v klíčovém středisku leštění drahokamů ve městě Surat, i když prozatím jen na 50 % kapacity. Zpracovatelé ale v očekávání oživení trhu s drahými kameny nakupovali surové kameny v prvních dvou měsících tohoto roku ve velkém, po uzavřených zpracovatelských závodů během koronakrize jim tak vybudované zásoby nejspíše vydrží až do srpna. Nákupní apetit je nyní minimální.

„V této fázi je těžké spekulovat, jak bude vypadat křivka oživení,“ říká Anish Aggarwal, partner ve firmě Gemdex. „Co ale neočekáváme je okamžitý návrat spotřebitelské poptávky,“ dodává Aggarwal.

 
 

Čtěte více:

Největší problém diamantů? Příliš zlevňují
14.11.2019 11:18
Ještě před pěti lety bylo největším strašidlem diamantového průmyslu t...
Diamanty budou pod tlakem i příští rok
11.12.2019 12:23
Diamantový průmysl zápasí s problémem nadměrné nabídky. Ta tlačí dolů...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m