Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Nové registrace aut v EU zmírňují propad, OPEC+ od srpna zvýší produkci

Rozbřesk: Nové registrace aut v EU zmírňují propad, OPEC+ od srpna zvýší produkci

16.07.2020 9:06
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

S opětovným rozběhem výroby a znovuotevřením autosalónů se propad prodejů automobilů v zemích EU začíná zmírňovat. Alespoň to naznačují červnové statistiky registrací nových osobních aut zveřejněné dnes ráno. Ve srovnání s loňským červnem celý trh propadl o 22,3 %, respektive o 273 tisíc vozů. Propad od začátku roku nicméně stále dosahuje více než 38 %, což konkrétně znamená, že se trh EU (bez Velké Británie) zmenšil o více než 2,6 mil. automobilů a k historickému minimu dosaženému při minulé recesi už zbývá jen velmi malý krůček.

Navzdory celkově tragickým výsledkům se už v jedné zemi odlepily prodejní výsledky ode dna. Touto výjimkou je Francie, kde se prodalo o 1,2 % více než loni v červnu. Spíše než o návrat spotřebitelského optimismu a firemních investic se tentokrát jednalo o efekt šrotovného, které Francie mezi prvními zavedla. Německé šrotovné, na které se spoléhala celá střední automobilová Evropa, se však zaměřilo na úplně jiný cíl – elektromobilitu – s výsledky prodejů aut zatím nemohlo. Největší evropský trh tedy padá zhruba o třetinu, a to jak za červen, tak za první pololetí. V pořadí druhý – britský – se za první pololetí zmenšil na zhruba polovinu. Z pohledu jednotlivých výrobních skupin si v první polovině roku vedly nejlépe německé automobilky, jejichž podíl na upadajícím evropském trhu vzrostl na více než 38 %, a to nepřekvapivě na úkor především francouzských a italských producentů.

Výsledky prodejů automobilů v první polovině letošního roku jsou sice velmi zajímavé, avšak stále je třeba je brát s velkou rezervou. Jsou ještě silně ovlivněny postupným otevíráním autosalonů a jen opatrným návratem zákazníků. Je tak pravděpodobné, že se už v dalších měsících podaří část propadu kompenzovat, neboť se bude realizovat odložená poptávka a automobilky budou dál dodávat auta, která si před měsíci objednali jejich zákazníci. Bylo by však relativním úspěchem, kdyby se letošní propad evropského trhu podařilo korigovat alespoň na 20 %. Včetně Británie by šlo o výpadek o zhruba 3 mil. aut, což by stále znamenalo lepší výsledek než v roce 2013. Jako stimul kromě šrotovného může zafungovat i cena před zavedením emisních pokut. Podstatnější otázkou však začíná být, zda se trh vrátí k stabilnímu růstu už v roce 2021.


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy
Koruna se včera dopoledne úspěšně pokusila prolomit hranici 26,60 EUR/CZK, avšak dlouho na silnějších úrovních nezůstala. Odpoledne se opět svižně vrátila tam, kde ráno začínala. K tomu aby se konečně odpoutala od hranice 26,70 EUR/CZK stále postrádá dostatečný impuls v podobě lepších zpráv z ekonomiky nebo zvýšený zájem zahraničních investorů o české dluhopisy. Na zásadní domácí ekonomickou zprávu o vývoji ekonomiky v kritickém druhém kvartále si však trhy budou muset počkat až do konce měsíce.
Zprávou dne pro dluhopisový trh byla nepochybně úspěšná emise sedmiletého eurobondu, který se podařilo upsat s mírně negativním výnosem. MF prodalo papíry v plánované hodnotě 300 mil. EUR při poptávce přesahující 1 mld. EUR.

Zahraniční forex
Ropa Brent se vcelku pohodlně drží nad úrovní 43 dolarů za barel a bez problémů tak vstřebává včerejší rozhodnutí aliance OPEC+ snížit od srpna rozsah produkčních škrtů z 9,7 na 7,7 mil. barelů denně. Nakonec, aliance postupuje podle původního plánu a pro trhy tak nešlo o žádné překvapení. Navíc, dle saúdského ministra Abdulazise bin Salmana by kolektivní omezení produkce mohlo efektivně činit 8,1-8,3 mil. barelů denně s ohledem na závazek “těžebních hříšníků” vykompenzovat slabou disciplinovanost z minulých měsíců.
To, že úsilí aliance OPEC+ rebalancovat ropný trh přináší své plody, včera potvrdila data k zásobám surové ropy ve Spojených státech, které dle EIA poklesly o mohutný 7,5 mil. barelů a výrazně tak překonaly očekávání trhu. Posledním zajímavým číslem tohoto týdne pak bude zítřejší aktivita amerických producentů.

Ropa
Eurodolar zakotvil nad úrovní 1,14 a vyhlíží nejen dnešní zasedání ECB, ale především zítřejší resp. víkendové jednání EU. Averze k riziku přitom dále klesá, což eurodolaru pomáhá nehledě na příchozí makroekonomická data z USA (viz např. relativně dobrý výsledek amerického průmyslu za červen).
Pokud jde o dnešní zasedání ECB, tak od něj nic nového neočekáváme s tím, že Ch. Lagardová Lagardeová bude deklarovat připravenost banky použít všechny dostupné nástroje, aby pomohla ekonomice a udržela kreditní marže u vládních dluhopisů pod kontrolou. Euru by takové poselství nemělo ublížit.

Akcie
Zámořské indexy sice neudržely svůj velmi pozitivní start, přesto ale sentiment zůstal uprostřed týdne pozitivní. Jednou z nejzásadnějších zpráv včerejšího dne, která určovala směr globálních trhů, bylo oznámení farmaceutické společnosti Moderna, že její vakcína úspěšně tvoří protilátky proti nákaze Covid-19 u pacientů ve skupině od 18 do 55 let. Z korporátních výsledků včera příjemně překvapila investiční banka Goldman Sachs. Dalo se očekávat, že po tak volatilním kvartálu bude její výsledek výrazně nadprůměrný, konečný report ale překonal i velmi optimistická očekávání. Například zisk na akcii zde analytici očekávali 3,9 USD, dočkali jsme se ale 6,26 USD. 



Čtěte více:

Fuest o koronasocialismu, ECB a deglobalizaci
16.07.2020 6:41
Der Spiegel přináší rozhovor s „jedním z nejlepších německých ekonomů“...
Elon Musk a jeho impérium
15.07.2020 19:16
Elon Musk. Americký podnikatel, inovátor, miliardář a selfmademan. Jak...
František Kronus: Jsme ve schizofrenní situaci
15.07.2020 17:08
Aktuální situaci na trhu bych po vzestupu z březnových minim označil z...
Komentář analytika: Goldman Sachs ze současné situace těží úplné maximum
15.07.2020 16:37
Dalo se předpokládat, že s takto čilou obchodní aktivitou na kapitálov...
Vakcíny a výsledky upevňují dnešní růst akcií
15.07.2020 16:40
Obrat akcií vzhůru nastal včera a dnes nabral na síle. Evropské indexy...
Vakcína na Covid-19 pomáhá dopravcům a turizmu
15.07.2020 22:07
Zámořské indexy sice neudržely svůj velmi pozitivní start, přesto ale ...
Čínská ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla o 3,2 procenta
16.07.2020 7:55
Čínská ekonomika ve druhém čtvrtletí oživila z koronavirového šoku. H...
Nové jádro v Dukovanech chce stát při stavbě financovat bezúročně
16.07.2020 8:30
Nový jaderný blok v Dukovanech by stát při výstavbě mohl financovat be...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university