Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Jak se proinvestovat z krize?

Rozbřesk: Jak se proinvestovat z krize?

30.07.2020 9:28
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Z krize se musíme proinvestovat, často říkají nejen čeští politici. Zní to pěkně, ale nemusí to být ve finále nic jednoduchého.

Investice mají na rozdíl od spotřeby domácností nebo vlády hned dvojí pozitivní efekt. Nejprve podobně jako spotřeba podporují poptávku - investující firma tím, že staví nebo nakupuje stroje, jednoduše utrácí peníze a dává “okamžitě” práci řadě jiných firem v dalších odvětvích (například ve stavebnictví). Ne každá nová poptávka ovšem podpoří českou ekonomiku stejně. Důležité je, jaké navazující obory ovlivní. Klíčové je, kolik benefitující firmy vytvoří přidané hodnoty v Česku a kolik z ní nakonec rozdělí mezi zaměstnance na mzdách, které oni zase mohou utratit za nové zboží a služby. Jednoduše řečeno, je velký rozdíl mezi investicí, která znamená nákup drahého stroje vytvořeného z větší části firmami v Německu a v Číně a mezi investicí, která znamená výstavbu nové výrobní haly menší domácí stavební firmou zaměstnávající domácí stavaře.

Obecně v Česku bohužel platí, že investice jsou hodně dovozně náročné a velká část přidané hodnoty jednoduše mizí v zahraničí. Multiplikační efekty investic jsou proto na rozdíl od spotřeby domácností nebo vlády jednoduše nižší.

To však neznamená, že bychom měli hned zavrhnout myšlenku se z krize “proinvestovat” a nahradit ji vizí “z krize se projíst”. Investice mají totiž na rozdíl od spotřeby i druhý pozitivní efekt, nejen že okamžitě zvyšují poptávku, ale zadělávají na trvale vyšší růst v budoucnu. Vytvářejí zpravidla buď úplně nové výrobní kapacity, nebo přispívají k efektivnějšímu využití těch stávajících. Ať tak nebo tak, na rozdíl od spotřeby také v delším období posilují nabídkovou stranu ekonomiky. A i zde platí, že není investice jako investice. Česko podobně jako všechny ostatní evropské země stojí zejména o investice do odvětví s vysokou přidanou hodnotou - nechceme být “montovnou”, ale “inovačním mozkem” Evropy. Takových investic, ať už domácích nebo zahraničních, je ovšem jako šafránu. A nárůst nezaměstnanosti nás pravděpodobně donutí trochu snížit nároky a vzít na milost i investice vytvářející méně kvalifikovaná pracovní místa. Pracovní trh se totiž pomalu začne probouzet do nové reality, ve které zejména méně kvalifikovaní zaměstnanci začnou tahat za kratší konec provazu...

*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Česká koruna včera před zasedáním Fedu opět nabrala sílu a posunula se do blízkosti 26,20 EUR/CZK. Věříme, že čísla z eurozóny i Česka by nemusela již trhy překvapit negativně (i když půjde historicky nejhorší propad), a proto by se koruna mohla ještě pokusit rozšířit své zisky. Střednědobě jsme spíše příznivci korekce nedávných rychlých zisků české měny.

Zahraniční forex

Eurodolar v předvečer včerejšího zasedání Fedu sice opět atakoval hranici 1,18, ale vzhledem k tomu, že americká centrální banka nepředstavila nic nového či průlomového, tak se měnový pár již dále nedostal. Takzvaná revize (rámce) měnové politiky, od níž se dají očekávat významnější změny, se tedy dá očekávat nejdříve na zářijovém zasedání. Každopádně Fed ale doufá, že Kongres již brzy přijde s novým fiskálním balíkem (600-dolarové šeky zasílané domácnostem expirují již tento týden), který bude moci svou politikou akomodovat.

Dnes se může eurodolarový trh více zaměřit na makroekonomické fundamenty. Kromě toho, že odpoledne budou v USA zveřejněna ostře sledovaná týdenní data z trhu práce, přijde na pořad dnes i výsledek amerického HDP za druhý kvartál. A nebude to pěkné čtení, které by mělo dolar povzbudit k tomu mazat radikálně předchozí ztráty. Na druhou stranu dnes v 10:00 reportuje výsledek HDP za krizový druhý kvartál Německo, kde se může ukázat, že propad nebyl nakonec tak dramatický.



 

Čtěte více:

Tesla a investiční vítězství drobných investorů
29.07.2020 17:46
Toni Sacconaghi z Bernsteinu na CNBC hovořil o tom, že současná valuac...
Fed potvrzuje sazby a varuje před hrozbou pro zotavování ekonomiky
29.07.2020 20:32
Americká centrální banka v obecně očekávaném rozhodnutí ponechala úrok...
FED nepřekvapil nijak, AMD pozitivně a GE negativně
29.07.2020 22:02
Dnešní zasedání FEDu nepřineslo žádné překvapení, když centrální banké...
Akcie Kofoly jsou prý podhodnocené o desítky procent, ČEZ dostal novou cílovku od Citi
30.07.2020 8:51
Generální ředitel Kofoly pro Hospodářské noviny: V dubnu a v květnu do...

Váš názor
  • Tak určitě
    30.07.2020 12:02

    Po úspěchu s výstavbou inovačních center si dáme druhé kolo. Aspoň stavebníci dostanou zaplaceno. Možná. Ale hlavně inovovat organizovaně! Žádné divoké soukromé inovace se nebudou trpět, ale tvrdě trestat podle platného zákona.
    HenryFord
  • Scestné
    30.07.2020 10:40

    Celé je to úplně zcestné: Zachraňovat místa je blbost, když nevíme, která jsou životaschopná, investovat bez poptávky je plýtvání penězi multiplikační efekt je blbost, lépeřečeno někde jinde se projeví opačným, dividním efektem. Peníze tam zase budou chybět a celkový výsledek je velká nula, zaplacená byrokratickou ztrátou. Probuďte se!
    Pracovitý Prosecký
  •  
    30.07.2020 9:46

    to teď frčí, z krize se proinvestujeme.....předtím Šilerka propagovala, že nesmí padnout konzum, tak to zní lépe proinvestujeme se.... jinak nejsou lidi, nezaměstnanost 3% volných míst přibývá, kde budou firmy brát lidi na ty nové místa z proinvestování? je před volbami a vláda udělá cokoliv aby se nezaměstnanost nezvýšila....přeci Maláčová prohlásila, zachránili jsme 700 tis. pracovních míst
    abc1
    • Prozerem se z krize
      30.07.2020 11:37

      My se z ty krize prozereme :p Stat bude dotovat zbytecny nic neprodukujici pracovni mista, jen aby se nahodou nezhorsilo cislo nezamestnanosti. A opozice to vicemene podporuje, takze to tak bude.
      Ai-kun
Aktuální komentáře
24.04.2024
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m