Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tesla a investiční vítězství drobných investorů

Tesla a investiční vítězství drobných investorů

29.07.2020 17:46

Toni Sacconaghi z Bernsteinu na CNBC hovořil o tom, že současná valuace akcií Tesly je těžko pochopitelná a těžko ospravedlnitelná bez toho, abychom nepracovali s mimořádně optimistickými předpoklady. Tyto předpoklady analytik nepřijímá, takže akcie jsou podle něj z fundamentálního hlediska předražené. O Tesle a jejím fundamentu jsem tu psal minulý týden. Ale i přesto bych se k ní chtěl v souvislosti s uvedeným vrátit. Nakonec je otázkou, zda retailoví investoři budou mít nakonec systematicky navrch nad profesionály z Wall Street.

Nový VW?

Pan Sacconaghi zmínil, že jeho výhled pro elektromobily obecně i pro podnikání Tesly je „relativně pozitivní“, ale ne dost na to, aby ospravedlnil současné valuace firmy. Realistický odhad hodnoty akcie se podle něj pohybuje kolem 900 – 1 000 dolarů za akcii. Pokud se tedy akcie obchoduje kolem 1 500 dolarů, „je to velká propast“ a namístě je doporučení k prodeji. Analytik dodal, že valuace nyní nemusí hrát na trhu takovou roli, ale jednou se k ní investoři zase vrátí podobně, jako tomu bylo během internetové bubliny. Nyní by ale bylo nebezpečné otevírat na akcii krátké pozice.

Minulý týden jsem tu v souvislosti s Teslou psal, že současnou kapitalizaci by podle mých hrubých kalkulací ospravedlnil například následující scénář volného toku hotovosti (který by patřil akcionářům):
Tesla cash flow Patria
Volný tok hotovosti, který by byl k dispozici akcionářům, by se tedy v tomto scénáři do deseti let zvedl nad 10 miliard ročně a pak by rostl o 5 % ročně (v souladu s 2% inflací a cca 3% reálným růstem). Pokud bychom například počítali s 4% hotovostní marží (Ford), musela by Tesla do deseti let generovat tržby kolem 250 miliard dolarů. Pro srovnání, Ford nyní generuje tržby kolem 150 miliard dolarů. A největší firmou na světě podle tržeb mimo sektor ropy a zemního plynu je VW – jeho tržby se nyní pohybují kolem 260 miliard dolarů. Třeba takový Sinopec má tržby vysoko na 400 miliardami dolarů (pokud bychom se drželi toho, že „Tesla je energetická firma, která nyní zrovna vyrábí hlavně auta“).

Tři skupiny investorů


O tom, zda jsou ona kapitalizací implikovaná čísla nadměrným optimismem, či ne, tedy mohli čtenáři popřemýšlet už minulý týden. Dnes bych rád pokračoval v následujícím duchu. Investory si můžeme hypoteticky rozdělit na tři základní skupiny: Tu první podobné úvahy o tom, kolik by firma musela vydělávat na ospravedlnění své valuace, vůbec nezajímají. Přesněji řečeno nezajímají je žádné valuace, ani finanční analýza. Jdou po příběhu, maximálně s nějakou náhražkou valuace, třeba ve formě PE.

Druhou skupinu zajímá alespoň nějaké hrubé měřítko toho, co by současná cena akcie znamenala na straně budoucích zisků, cash flow, dividend. Pár základních čísel ohledně budoucího fundamentu. U této skupiny jsou pak příběhy a čísla za nimi stojící natolik optimistické, že podporují názor, že současná cena na trhu a valuace jsou v pořádku, či dokonce atraktivní.

Třetí skupina, do které u Tesly spadá i pan Sacconaghi, se také řídí uceleným obrázkem – příběh plus nějaký pokus o jeho převedení do čísel. Tato skupina ale dochází k názoru, že jejich „příběhočísla“ se s cenou na trhu nerýmují ani náhodou – cena je relativně k odhadům hodnoty vysoko.

Jistá cesta k problémům a valuační repelent

Nyní zdánlivé odbočení: Poměrně jistou cestou k problémům na trhu i mimo něj jsou negativní emoce. Na trhu tedy hamižnost, panika, závist těm, kteří vydělali, pohrdání těmi, kteří nevydělali, strach ze zesměšnění, strach z ponížení... O jejich spojitosti s trhem a následných problémech toho bylo třeba v behaviorálních financích napsáno dost. Já se chci dnes dostat k tomu, jaký prospěch může v této souvislosti mít pár čísel, jednoduchá valuační úvaha, jednoduchý převod příběhu do několika základních finančních projekcí, či alespoň pohled na to, co projektuje někdo jiný (tedy to, o čem jsem hovořil výše).

Mohou fundamentální úvahy a základní čísla působit jako repelent negativních emocí na trhu? Před časem jsem tu poukazoval na to, že dluhopisový trh měl v minulosti nejednou mnohem lepší odhad dalšího vývoje, než akcie. Uspokojivé vysvětlení tohoto jevu jsem nikde neviděl, mám ale podezření, že souvisí s tím, co jsem psal v minulém odstavci – na dluhopisech je příběh nutno podpořit konkrétními čísly. Což může obratem působit jako tlumič emocí ve chvíli, kdy vidíme, že čísla jsou, řekněme, hodně mimořádná. A výsledkem je lepší odhad budoucnosti. Nejde tedy o to, že by naše čísla a projekce musely být „správně“. Může jít jen o to, že práce s nimi nám dává určité ukotvení a směřuje pozornost produktivnějším směrem, než jsou ony emoce.

Vítězství Davida nad Goliášem?

Jaká je situace u Tesly? Hovoříme tu akcii, která se stala předmětem zájmu chladněji uvažujících investorů, kteří si také něco spočítali? Nebo tou hnací silou je skupina popsaná výše jako první? Odpověď jasná není. Třeba Investor Chamath Palihapitiya před několika dny v souvislosti s Teslou na CNBC tvrdil, že retailoví investoři jsou nyní schopni analyzovat akcie stejně, či lépe než lidé z Wall Street (a Tesla se podle něj stane vedoucí firmou v oblasti elektromobility a energetiky).

Dovedu si představit řadu důvodů, proč by si retailový David mohl skutečně vést lépe, než oni Goliášové z WS (ale i důvody pro opak). Jedním z rozhodujících faktorů může nakonec být právě to, zda retailoví investoři dokážou skloubit svou flexibilitu a možná jedinečný pohled na věc a vhled do nových trendů se schopností převádět příběh do pár základních čísel. A rozhodovat se podle plastičtějšího obrázku.

Přece jen může být například něco jiného, hovořit o Tesle jen obecně jako o firmě s obrovským elektro-energetickým potenciálem. Či jako o firmě s tímto potenciálem na takové výši, že bude do deseti let podle tržeb patřit mezi největší společnosti na světě. Mimochodem s tím, že kdyby se jí to podařilo, tak firmy jako VW, či Sinopec do této skupiny už asi naopak patřit nebudou.

 

Čtěte více:

Tesla opět v zisku díky solárním kreditům (komentář analytika)
23.07.2020 9:41
Společnost Elona Muska má za sebou nad očekávání úspěšný kvartál, kter...
Víkendář: Němci se snaží dohnat Teslu
25.07.2020 9:06
Vládní dotace na elektromobily vyvolávají v Německu prudký růst poptáv...
Perly týdne: Hrozí akciová hamižnost, Tesla bude za biliony a u nás byty nejdražší v historii
24.07.2020 13:10
Na býčím trhu je „každý génius“ a současná situace připomíná technolog...
Martin Kycelt: Na čem stojí kvartální zisk Tesly?
24.07.2020 17:12
Investoři do Tesly sázejí na budoucnost a současné situace si tolik ne...
Mají medvědi na Tesle ještě nějaké pádné argumenty?
27.07.2020 15:04
Výsledky Tesly za druhé čtvrtletí „zářily“. Firma na volném toku hotov...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení