Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fidelity: Investiční příležitosti v éře 5G

Fidelity: Investiční příležitosti v éře 5G

07.08.2020 14:56
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktivita jak spotřebitelů, tak firem, se přesouvá z offline prostředí do online a z online do mobilní sféry. Je to dlouhodobý směr, který přináší inovace a mění mnoho odvětví. 

Téma konektivity je věčné

Budoucnost konektivity je stále se opakující téma. Konektivita – spojení – je základní lidskou potřebou. Už od dob pradávných jeskynních maleb jsme hledali nové a lepší způsoby komunikace, a to třemi cestami: může být rychlejší, bohatší (neboli květnatější) a přenášet víc dat. Je masovější, aby zasáhla co největší množství lidí ve stejnou chvíli.

V současnosti žijeme ve zlaté éře konektivity, pokud se na to díváme z pohledu rychlosti a množství dat, stejně jako z pohledu na počet lidí, kteří jsou ve spojení. Příchod éry 5G navíc tento trend ještě zrychluje. Současné období je skvěle popsáno ředitelem Microsoftu Satia Nadellou v jeho komentáři: „Světové trendy naší doby jsou definovány rostoucí úrovní digitalizace lidí, míst i věcí.” Nynější zlatá éra konektivity je o rychlejší a levnější komunikaci, což vede k digitalizaci lidí, prostoru i věcí a ovlivňuje všechny oblasti investování.

Přináší investiční příležitosti ve společnostech, které umožňují konektivitu a benefitují z ní. Každá generace mobilních i pevných komunikačních technologií umožnila nový a vzrušující způsob, jak se spojit. Zlepšováním technologií umožňujících spojení je ovlivněna každá část ekonomiky – od spotřebitelů (média, „randění“, rozvoz jídla, hraní atd.), přes finance (platby, půjčky atd.) až po aplikace v průmyslu (internet věcí, autonomní vozidla, bezpečnost atd.)

Boření hranic ve světě

Konektivita boří hranice mezi jednotlivými národy a vytváří firmy fungující v oblastech jako je elektronické obchodování, cloudy nebo sociální media. Téma budoucí konektivity zahrnuje nejen technologie způsobující tuto změnu, ale i následky: rychlé inovace napříč všemi odvětvími.

Obrovské platformy benefitují z pozitivních výsledků udržitelného růstu – s podporou nevídané konektivity, která znamená nižší pořizovací náklady pro zákazníky a vyšší přírůstek marží. Globální vítězové tak mají úspěšnější produkty než místní konkurenti, což ve výsledku vede k větší loajalitě zákazníků a prosazování právě těchto vítězů. To pak pro příslušné platformy znamená ještě větší globální dosah.

Jen pro začátek

Digitální ekonomika je v tuto chvíli podstatnou částí celkové ekonomiky. „Jen v USA tvořila podle dat Bureau of Economic Research v roce 2017 digitální ekonomika 29 % růstu HDP a po celou minulou dekádu přitom digitalizace navyšovala americký HDP více než o 5 % každý rok. V roce 2017, s 1,5 biliony amerických dolarů, tvořila digitální ekonomika 8,2 procenta amerického HDP,“ vysvětluje Eva Miklášová, senior sales manager Fidelity International.

Tomu všemu navzdory je většina byznysů v raných fázích přechodu od offline fyzického obchodu k ecommerce. V mnoha oblastech, jako jsou obchody se smíšeným zbožím, „randění“ nebo dovoz hotového jídla, elektronický obchod teprve začíná.

Na věc nahlížíme skrze tři spektra

Portfolio manageři Fidelity Int. téma rozdělili na tři oblasti: Aktivátoři, Sít a Inovátoři. Každá oblast přitom má své ekonomické a investiční charakteristiky.

„Rozjížděči“, nebo řekněme aktivátoři, jsou společnosti, které poskytují vybavení, zařízení a komponenty potřebné pro fungování vysokorychlostních sítí – například Ericsson, jenž vyrábí komunikační zařízení. Nejčastěji se nachází v technologickém sektoru.

Firmy, které mají něco společného se sítěmi obvykle sítě vlastní, typicky telekomunikační společnosti. Příkladem mohou být americké firmy Verizon a Charter nebo evropská Cellnex.

Třetí a poslední skupina jsou inovátoři, tedy společnosti těžící z výhod a příležitostí, které nabízí vysokorychlostní sítě, a nabízejí produkty a služby zákazníkům a uživatelům. Jedná se typicky o internetové firmy, společnosti zabývající se novými médii a herní společnosti, jako Alphabet, Alibaba a Tencent. To, co již dlouhodobě stimuluje inovace je digitální reklama, mobilní obchod a digitální zábava.

Tabulka níže ukazuje různé kategorie i s příklady akcií, dlouhodobých stimulů, jejich rizika související s udržitelností a jejich velikost na trhu a úroveň růstu těchto firem.
Fidelity technologie 5G

Množství a trvání

“Rozjížděči” mají velmi cyklické příjmy v závislosti na tom, v jakém jsme investičním cyklu, zda 4G nebo 5G (v tabulce vlevo). Naštěstí jsme právě na startu 5G cyklu. Vlastníci sítí mají velmi stabilní, dlouhodobý růst, s prostorem pro další růst v oblasti kabelů nebo vysílačů. Inovátoři jsou segment, který benefituje z obrovského strukturálního růstu.

Pravá strana tabulky ukazuje výjimečný růst v různých oblastech od nakupování přes mobilní zařízení, po společnosti poskytující videohry či hry na mobilních zařízeních. Tento růst pravděpodobně ještě bude nějakou dobu pokračovat.

Fidelity technologie 5G

Každá oblast má jiné ekonomické charakteristiky a přináší jiné možnosti investování, ale dáme-li vše dohromady, ukáže se, jak velký je celkový dopad. Celkově jsou tržby i růst u inovátorů výrazně vyšší než ve druhých dvou skupinách, ale ve všech třech se nalézají příležitosti. A zatímco u firem, jež se zabývají sítěmi, může růst a rentabilita investovaného kapitálu vypadat méně zajímavě ve srovnání s druhými dvěma kategoriemi, mají tyto firmy spíše stabilnější, méně volatilní příjmy a výnosy. To znamená obranný element a stabilní výnosy během období tržní volatility a propadů (jaké byly vidět souvislosti s Covidem-19 během výprodejů v březnu 2020).

Inovativních a transformačních možností bude v dalších 10-15 letech přibývat s rozšiřováním hyper rychlé mobilní sítě. Stejně jako 4G umožnilo použití nových aplikací, jakými jsou mapy, streamování videí a hudby a rozvoj sociálních médií, uvedení 5G slibuje výrazně větší šířku pásem a spolehlivost spojení, což bude mít velký vliv na naše digitální životy.

S tím, jak nosiče přejdou na cloudy, budou poskytovatelé cloudů využívat pákového efektu 5G a v rostoucí míře bude sdílená infrastruktura snižovat náklady a zlepšovat kvalitu. To je předpoklad pro rozvoj dalších technologie jako je internet věcí, automatizace průmyslu, autonomní řízení či rozšířená a virtuální realita.

Jaký je životní cyklus těchto investic?

Využití 5G jde mnohem dál, než jen v rychlejších mobilních a spotřebitelských aplikacích. Zahrnuje totiž i velké množství použití ve firmách i v průmyslu, což může být dál optimalizováno a může přinést další rozvoj. To dělá z 5G opravdu strukturálně investiční téma. Když uvažujeme v širším kontextu, před 30 lety byl internet exklusivní záležitostí několika akademiků a vlády. Nyní umožňuje množství nových využití jak pro spotřebitele, tak pro firmy.

5G je aktuálně nejnovějším posunem, jak bylo řečeno na začátku, věčného tématu „spojení“ – budoucí konektivity. 6G a všechny druhy nových příležitostí leží zatím někde v dálce slibujíce dlouhodobé zvyšující se výnosy pro úspěšné investory v této oblasti.

Zdroj: Fidelity International

 
 
 
 

Čtěte více:

USA umožní firmám spolupráci s Huawei na stanovování norem
16.06.2020 8:38
Spojené státy umožní americkým podnikům spolupracovat s čínskou firmou...
O2 začalo jako první v Česku komerčně nabízet 5G
01.07.2020 10:42
Společnost O2 dnes začala komerčně nabízet v části Prahy a Kolína služ...
Británie vyloučila čínskou firmu Huawei z budování sítí 5G
14.07.2020 14:45
Vláda premiéra Borise Johnsona zakázala mobilním operátorům v Británii...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení