Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trump umocňuje útok na čínské technologie, zakazuje WeChat a TikTok

Trump umocňuje útok na čínské technologie, zakazuje WeChat a TikTok

07.08.2020 14:05
Autor: Redakce, Patria.cz

Prezident Donald Trump podepsal výkonná nařízení, která za 45 dnů zakáží obyvatelům USA provádět transakce přes čínské aplikace TikTok a WeChat kvůli odhalení osobních dat, a tím i riziku ohrožení národní bezpečnosti.

Zákaz je výraznou Trumpovou eskalací jeho konfrontace s Pekingem, když se snaží omezit čínskou moc v globálních technologiích. Vzhledem k tomu, že volby v USA budou za méně než 90 dní, dělá Trump z Číny ústřední téma své kampaně.

Akcie majitele společnosti WeChat, čínské společnosti Tencent Holdings, klesly v ranním obchodování až o 10 %. Jüan oslabil až o 0,40 %, nejvíce od 22. července, na 6,971 dolaru.

"Jde o další zlomový okamžik ve studené válce mezi USA a Čínou, ve kterém se americká vláda zaměřuje na tyto dvě velmi populární čínské aplikace, a v podstatě říká, že mají problém s národní bezpečností," řekl Paul Triolo, vedoucí pro globální technologie ve skupině Eurasia Group. "Ukazuje to hloubku amerických obav."

Tento krok se shoduje s Trumpovým tlakem na prodej populární video aplikace TikTok, kterou vlastní společnost ByteDance, nějaké americké společnosti. Došlo k tomu den poté, co ministr zahraničí Michael Pompeo vyzval americké firmy, aby odstranily tyto dvě čínské aplikace ze svých obchodů. Až vstoupí toto nařízení v platnost, hrozí sankcemi každému rezidentovi USA nebo americké společnosti, která provádí transakce přes TikTok, WeChat nebo jejich vlastníky.

"Abych chránil náš národ, podnikl jsem kroky k řešení hrozby, kterou představuje jedna mobilní aplikace, TikTok. Je třeba podniknout i další kroky k řešení podobné hrozby, kterou představuje další mobilní aplikace, WeChat,“ uvedl Trump v nařízení proti WeChatu vydaném jen několik minut po TikToku. Příkaz proti TikToku blokuje všechny transakce, ve kterých má jeho majitel, společnost ByteDance, nebo dceřiné společnosti, podíl, řekl americký úředník.

Začátkem tohoto týdne Trump hrozil odstavením TikToku, pokud jeho majitelé do 15. září neprodají firmu nějaké americké společnosti. Společnost Microsoft hovoří o možném nákupu TikToku, aplikace, která byla stažena více než dvoumiliardkrát globálně a více než 165miliónkrát v USA. Microsoft se zaměřuje na nákup operací této aplikace jen v USA, Austrálii, Kanadě a na Novém Zélandu.

Tencent odmítl nařízení komentovat. Zástupci TikToku uvedli, že jsou „šokováni“ tímto nařízením, které bylo vydáno bez patřičného procesu. TikTok se údajně snažil jednat s americkou vládou v dobré víře, že se domluví na konstruktivním řešení ohledně vyjádřených obav. Dodává, že byl dokonce svolný k tomu, prodat celou americkou divizi americké společnosti. TitTok chce proto podniknout všechny možné kroky, aby se neobcházela vláda práva a aby se jak s TikTokem, tak s jeho uživateli zacházelo férově. A pokud to nejde s americkou vládou, tak s americkými soudy, dodává ve vyjádření.

Chování hegemona

Čína v pátek uvedla, že USA kladou své „sobecké zájmy nad tržní principy a mezinárodní pravidla“ a účastní se tak „politické manipulace a útlaku“. "Dotyčné firmy dodržují při svém podnikání v USA tržní principy a mezinárodní pravidla," vyjádřil se v pátek mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Wen-pin. "Dodržují americké zákony a předpisy, ale USA používají národní bezpečnost jako výmluvu a využívají síly státu k utlačování neamerických firem," dodal Wang. "To je prostě chování hegemona."

Transakce, za které by mohl přijít trest, zahrnují nákupy reklam v aplikaci a dohody o zpřístupnění TikToku nebo WeChatu v obchodech s aplikacemi, uvádí osoba obeznámená s danou problematikou. To může mít vliv na stahování aplikací, protože k tomu je nutné přijetí smluvních podmínek, které zahrnují dohodu o duševním vlastnictví mezi uživatelem a vývojářem aplikace, uvedla dotyčná osoba.

WeChat, software pro zasílání zpráv vyvinutý společností Tencent, se rozvinul do víceúčelové aplikace, která umožňuje lidem používat tuto aplikaci pro platby, nakupování a další. Tato aplikace je jednou z nejpopulárnějších na světě a má více než 1 miliardou uživatelů. Využívá ji i americký Starbucks pro svou službu v Číně. Tencent je jednou z nejhodnotnějších čínských technologických společností a její generální ředitel Pony Ma je jedním z mnoha ředitelů, kteří slouží jako delegáti čínského Národního lidového kongresu.

Trump jednal v souladu s mezinárodním zákonem o mimořádných ekonomických silách (IEEPA) z roku 1977, který prezidentovi umožňuje vyhlásit národní pohotovost v reakci na „neobvyklou a mimořádnou hrozbu“, která mu umožňuje blokovat transakce a zabavovat aktiva. "IEEPA je neuvěřitelně expanzivní kompetence a umožňuje prezidentovi vyhlásit národní pohotovost s ohledem na cokoli," uvedl Brian Fleming, právník u Miller & Chevalier, který předtím pracoval pro ministerstvo spravedlnosti v odboru bezpečnosti. "Námitka, že IEEPA neuděluje prezidentovi pravomoc jednat s ohledem na něco, co je považováno za pohotovost v oblasti národní bezpečnosti, by měla velmi nízkou pravděpodobnost úspěchu."

V nářízení proti TikToku Trump uvedl, že tato aplikace „automaticky zachycuje rozsáhlé řádky“ uživatelských dat, včetně informací o poloze a historie procházení. "Tento sběr dat by mohl umožnit čínské komunistické straně přístup k osobním a vlastnickým informacím o Američanech – mohl by umožnit Číně sledovat umístění federálních zaměstnanců a smluvních stran, sestavovat dokumentaci osobních informacích k vydírání a špionáži," vysvětlil Trump.

TikTok říká, že americká uživatelská data jsou uložena na serverech v USA a Singapuru, nikoli v Číně. Podmínky služby TikTok však stanovují, že společnost může sdílet informace se svými mateřskými, dceřinými nebo jinými přidruženými společnostmi. Předchozí verze zásady ochrany osobních údajů varovaly uživatele, že aplikace si může vyměňovat informace s čínskými firmami, donucovacími orgány a orgány veřejné moci, pokud to vyžaduje zákon.

Zákaz WeChatu v USA by ale mohl mít mnohem větší dopad na přeshraniční obchod mezi čínskými a americkými společnostmi. Tedy na všechno od výroby lékařských roušek a iPhonů, až po smlouvy právníků a bankéřů. Přestože WeChat není v USA populárním nástrojem pro zasílání zpráv, v Číně je prakticky nemožné bez Wechat fungovat. Zde jej firmy využívají místo e-mailových a textových zpráv, které se v Číně nepoužívají tak často jako v USA. Ostatní aplikace pro zasílání zpráv, jako je například Whatsapp, jsou v Číně zablokované, což ztěžuje možnost komunikovat se zahraničními partnery bez WeChatu.

"Zákaz WeChatu by měl důsledky, protože by prakticky zastavil komunikaci mezi USA a Čínou," řekl Graham Webster, člen think-tanku New America. "Existují tu skutečné obavy o data, soukromí a bezpečnost, ale ty jdou daleko za tyto dvě čínské aplikace, a tato nařízení pouze balí skutečné problémy do politického divadla."

Jak upozornila profesorka technologické etiky z Notredamské univerzity Kirsten Martinová, příkaz nezakazuje Američanům používání Tiktoku. Dodává, že takové nařízení by v první řadě nebylo možné vymáhat. "Pokud je cílem přimět náctileté, aby přestali používat TikTok, nejsem si jistá, zda exekutivní příkaz jim v tom zabrání," uvedla. "Každý náctiletý ví, jak používat VPN (virtuální privátní síť). Budou předstírat, že jsou v Kanadě."

Profesor práva z Vanderbiltovy univerzity Timothy Meyer také upozorňuje, že by bylo obtížné zakázat lidem používat aplikace, pokud je již mají. A to i v případě, pokud by byla zakázána jejich nabídka v obchodech.

Někteří také upozorňují na logiku nařízení, které nazvalo TikTok hrozbou pro národní bezpečnost. "Buď jsme hrozbu tři roky přehlíželi nebo se prostě objevila najednou a přesto čekáme 45 dní," řekl odborník na čínsko-americké obchodní vztahy z výzkumného institut American Enterprise Institute Derek Scissors.

Agentura DPA napsala, že současným exekutivním příkazem Trump zvyšuje tlak na to, aby se obchod mezi Microsoftem a provozovatelem TikToku uskutečnil.

Zdroj: Bloomberg, čtk

 
 

Čtěte více:

Trump chce dostat TikTok v USA pod americkou kontrolu, síť by mohl kontrolovat Microsoft
04.08.2020 8:57
Čínská společnost ByteDance začala předběžně jednat s technologickou f...
Peking nedovolí, aby USA ukradly TikTok, píše tisk
04.08.2020 12:01
Čína nehodlá akceptovat, aby Spojené státy ukradly jakoukoli čínskou t...
Bloomberg: Cena za TikTok je velikou otázkou
05.08.2020 13:24
Microsoft má šest týdnů na to, aby stloukl dohromady podrobnosti k náv...
Microsoft má zájem o veškeré aktivity TikToku mimo Čínu, Trump zvyšuje tlak na odprodej
07.08.2020 8:26
Americký softwarový gigant Microsoft se zajímá o převzetí veškerých ak...

Váš názor
  • neni to útok, ale odplata
    08.08.2020 9:03

    Kdo v Číně už byl a nebo aspoň umí vyhledávat na internetu tak si najde co všecko na svém území zablokovala Čína. z těch nejznámějších: Facebook, Whatsapp, Twitter,Instagram, Pinterest, Snapchat, Viber, Messenger, Google, Gmail ... no a dalo by se pokračovat.. aplikací a webů blokovaných Čnou jsou desítky. A co Čína čeká, Budou blokovat cokoliv je napadne, ale jejich produkty budou mít všude zelenou ? Ho.. Ho... velký soude.
    Vilém
  • Jsem si nevšiml...
    07.08.2020 22:07

    .. že by čínský komanči dovolili ve svý zemi svobodně podnikat Googlu a Facebooku a když někdo na ně použije vlastní medicínu tak se jim to najednou nelíbí. Pokrytci nic víc.
    WhiteStone
  •  
    07.08.2020 21:34

    Čínský komunistický režim je nelegální, pučem kdysi ukradl vládu v Číně. Vláda Číny sídlí na Taiwanu. Co se děje zloděj soudruhům v Číně, není důležité a jen do nich, dokud je čas. Minuta před dvanáctou.
    Josef Anděl
    •  
      07.08.2020 21:43

      nech se vysetrit :o
      Ai-kun
      •  
        07.08.2020 23:25

        Nemám důvod, co jsem napsal je ověřitelná pravda. Komunisti pučem získali v ČLR vládu a Čankajšek šel na Taiwan. Od té doby vládne v komunistické části Číny totalita a lež.
        Josef Anděl
        • a predtim?
          08.08.2020 22:38

          ..pred utekem Cankajseka tam asi vladla ta povestna pravda a laska zejo.. No ne tak docela, puc to nebyl. Po svrzeni posledni dynastie tam probihala regulerni obcanska valka a velky casti uzemi mely pod kontrolou ruzny bojuvky. Dokonce i frakce toho Kuomintangu nekdy bojovaly mezi sebou, s komunistama obcas i spolupracovali, jindy se zas vrazdili. Ale hlavne, ty stavis Kuomintang jako nejakej idol demokracie. To sotva kdy byla skutecnost. Proste zverstva se dely na obou stranach. Obe strany maji za sebou miliony mrtvych. Vlada Kuomintangu v Cine byla tvrda vojenska diktatura s fasizujicimi tendencemi. Tezko rict jestli by pro svet bylo lepsi kdyby ziskali navrch a Cinu ovladli.. vubec bych na to nesazel. A dokonce ani na tom Taiwanu to nebyla zadna idylka. Ono se nekterym mistnim moc nezamlouvalo kdyz jim tam prikvacili 2 miliony Cankajskovejch nasledovatelu.. pri ustupu z pevniny sebou navic brali co mohli, takze nakradli tuny zlata a umelecky predmety.. po porazeni Japonska okupovany uzemi Taiwanu spojenci proste pridelili ROC pod vladou Kuomintangu, protoze by ho proste prece nedali jen tak pod kontrolu komunistum, zejo.. ale boj o nadvladu nad Cinou jeste porad pokracoval. A na Taiwanu byla diktatura defacto az do konce 80. let.
          Ai-kun
          • Re: a predtim?
            09.08.2020 18:40

            Tak jinak, když popisuješ "zlo" Kuomitang: Pokud jsou USA zlo, tak Čína je větší. Pokud je USA zlo, tak Rusko je větší. Jak v Rusku tak Číně platí, co řekne nějaký soudruh. To je zákon. A to stejné Kuomitang. Netvrdím, že byl suoer. Ale nacisti to nebyli. A horší, než komunisti (nebo ten totác nazvi jak chceš), jsou jen nacisti. Jinak je to podobná sebranka - totáč. Tolik za mě.
            Josef Anděl
  • Tady to kockovani nedopadne dobre
    07.08.2020 15:48

    pokud je nekde problem, at se udela jednorazove razantni protiakce, ale to dlouhodobe na.ravani jeden druheho je nejhorsi varianta.
    Ticino
    • Re: Tady to kockovani nedopadne dobre
      07.08.2020 16:19

      Nevšiml jsem si, že by šlo o vzájemné akce. To pouze USA podnikají výpady proti Číně pod zástěrkou národní bezpečnosti, aby poškodily její hospodářství a Čína se jako obvykle chová zdrženlivě. Krátkodobě ji USA mohou zbrzdit. Z dlouhodobého pohledu jim to nebude nic platné. Čína má čas ............
      FZ
      •  
        07.08.2020 21:09

        Čína se chová zdrženlivě. To je dobrej vtip. Asi jako ten, že Čína je vzorem pro stabilizaci společnosti.
        al321
      •  
        07.08.2020 20:04

        Nikdo z evropských nebo jiných politiků nemá žaludek postavit se čínským podvodných praktikám v čemkoliv. Pouze Trump, nedávno vytáhl do boje i australský premiér a Japonci. Zbytek světa se nechá vydírat a dobrovolně odevzdává data z výzkumu, transakci, telekomuňikací atd... Číně. Do 10 let Čína technologicky může ovládnou svět, Trump to může zvrátit. Uvidíme jak se postaví Britové, a po návštěvě Mike Pompeo i my, Poláci, atd...
        Čert
        • Americke špíny.
          07.08.2020 20:31

          Zaplatpanbu, ze to ty americke spiny uz nedokazi zastavit...konecne jim nekdo utne tipec...
          Scorpius
          • Re: Americke špíny.
            07.08.2020 20:39

            Zatne tipec. Myslíš soudruhu, nebo to říkal Tvůj politruk
            Velkamedvědice
Aktuální komentáře
19.03.2024
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení