Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Peking nedovolí, aby USA ukradly TikTok, píše tisk

Peking nedovolí, aby USA ukradly TikTok, píše tisk

04.08.2020 12:01, aktualizováno: 4.8. 15:45
Autor: ČTK

Aktualizováno

Čína nehodlá akceptovat, aby Spojené státy ukradly jakoukoli čínskou technologickou firmu a je připravena zakročit i ve věci čínské firmy ByteDance a její aplikace TikTok. Napsal to dnes list China Daily, který patří čínské komunistické straně. TikTok je trnem v oku amerického prezidenta Donalda Trumpa, podle něhož aplikace představuje bezpečnostní riziko. V USA ji chce zakázat, ledaže by se americká softwarová společnost Microsoft dohodla, že americké aktivity od firmy ByteDance odkoupí.

Zakladatel společnosti ByteDance Čang I-ming ve sdělení zaměstnancům v Číně uvedl, že o situaci firmy ve Spojených státech kolují po sociálních sítích nedorozumění. Firma by mohla čelit ještě dalším problémům, protože ve světě se podle něj zvedají protičínské nálady. Jeho komentář přichází v době, kdy firma i on sám byli v čínských sociálních médiích terčem tvrdé kritiky za to, že společnost ByteDance začala jednat s Microsoftem o prodeji svých aktivit v USA. O obsahu Čangova interního dopisu informovala čínská média a jeho autenticitu pak agentuře Reuters potvrdil informovaný zdroj.

Trump dal Microsoftu čas na dohodu do 15. září. Pokud se americký podnik do té doby s firmou ByteDance nedohodne, chce Trump aplikaci TikTok hned potom v USA zakázat. Trump řekl, že kdyby americké aktivity čínského podniku převzal Microsoft, zůstala by osobní data uživatelů v USA, takže by prezident pak už nic nenamítal. Teď má ale obavy, že by data uživatelů v USA mohla zneužít čínská vláda.

K situaci se v pondělí vyjádřil také obchodní poradce Bílého domu Peter Navarro, který v rozhovoru v televizi CNN navrhl, aby Microsoft své účasti v Číně prodal, jestliže se chystá koupit aplikaci pro sdílení krátkých videí TikTok. "Vyvstává nám tady otázka, zda Microsoft nebude kompromitován. Co kdyby Microsoft své účasti v Číně prodal?" položil otázku Navarro.

China Daily v dnešním vydání píše, že zastrašování čínských technologických firem ze strany Spojených států je výsledkem politiky "Amerika na prvním místě", kterou prosazuje Trump a která podle Pekingu nemůže mít vítěze. Čína tak nemá jinou možnost, než se podrobit, nebo se v odvětví vyspělých technologií vydat cestou boje kdo s koho, napsal čínský list ve svém úvodníku.

Čína má "hodně možností, jak odpovědět, pokud (Trumpova) administrativa prosadí svůj plán 'rozbít a vyloupit'," píše list.

Microsoft v pondělí uvedl, že s firmou ByteDance jedná o převzetí některých částí TikTok. Ministr zahraničí Mike Pompeo o víkendu prohlásil, že Trump se chystá zasáhnout proti čínským softwarovým firmám, které čínské vládě zpřístupnily data uživatelů, uvedla agentura Reuters.

List Global Times, za kterým také stojí čínská komunistická vláda, napsal, že způsob, jakým Washington zachází s čínskými podniky ByteDance a Huawei Technologies naznačuje, že Spojené státy se snaží své ekonomické vazby na Čínu zpřetrhat. Čína měla přitom jen omezené možnosti poskytnout těmto firmám ochranu tím, že by sáhla k odvetným opatřením vůči americkým firmám, protože Spojené státy mají technologický náskok a vliv na své spojence, napsal čínský list.


Čtěte více:

Trump chce dostat TikTok v USA pod americkou kontrolu, síť by mohl kontrolovat Microsoft
04.08.2020 8:57
Čínská společnost ByteDance začala předběžně jednat s technologickou f...
Rozbřesk: Evropské firmy čekají výrazné zlepšení situace v průmyslu
04.08.2020 9:16
Předběžný odhad HDP indikující hloubku propadu ekonomiky ve druhém kva...
Ifo: Německý automobilový průmysl se zotavuje, stoupá poptávka
04.08.2020 9:09
Německý automobilový průmysl se po uvolnění karanténních opatření zav...
Ropný gigant BP má rekordní ztrátu, dividendu snížil na polovinu
04.08.2020 9:47
Britská ropná společnost BP vykázala za druhé čtvrtletí rekordní čisto...
Od ocele a drátů k Applu či Microsoftu. Burza se mění, budoucnost je biotech i blockchain
04.08.2020 10:33
Trhům dominují technologie. V americkém akciovém indexu S&P 500 přesa...
EasyJet má vysokou ztrátu, zájem o létání už se ale zvyšuje
04.08.2020 11:01
Britský nízkonákladový letecký přepravce easyJet vykázal za třetí čtvr...

Váš názor
  •  
    05.08.2020 8:55

    Trump to už schválil MicroSoftu, teď jsem zvědav co s tím udělá MS, jsou docela Číně velmi vstřícní...?!
    Čert
  •  
    04.08.2020 16:44

    Dokud v Číně bude totáč, je mi jedno, co s ní bude. Režim je tam jeden z nejhorších, stojí na lži a nenávisti.
    Josef Anděl
    •  
      05.08.2020 11:45

      zatimco americkej rezim stoji na samy pravde a lasce :DD
      Ai-kun
    •  
      05.08.2020 6:20

      podivejte se co mame za "dobraky" doma v Praze a Bruselu. Kdyz si nejsme schopni udelat poradek doma, tak je trapne kritizovat zemi, ktera ekonomicky roste. Taky kulturni obohaceni si troufam tvrdit ze Cina zvladne dlouhodobe lepe nez EU.
      Trade4fun
      • malinko rozdíl tady ovšem je
        05.08.2020 7:56

        srovnávat Čínu s EU :-) to jsi trochu mimo chlapče!! Čína je otrokářská společnost, kde žije 40 lidí v jednom bytu a spí v giterboxech. Na druhé straně nomenklaturní kádři jsou miardáři. To se ti líbí? Kradou už celá destiletí všechny technické vymoženosti západního světa. Velkou většinu jejich výrobků mohu nazvat pouze ODPAD, BORDEL HNUS!!!!!
        oradapoisson
        • Re: malinko rozdíl tady ovšem je
          05.08.2020 9:29

          byl jsi v číně v posledních třeba 10 letech? Dle toho co píšeš tak maximálně v Polsku.
          Bohus
          • tak vypadá komunismus
            05.08.2020 10:34

            https://zahranicni.ihned.cz/c1-60617190-krute-kontrasty-soucasne-ciny-spina-a-bida-slumu-v-sousedstvi-luxusnich-rezidenci
            oradapoisson
          • bohužel byl
            05.08.2020 10:26

            a ne jenom v potěmkinově vesnici. Za jeden giterbox se platí ca 6000€. Je to neuvěřitelné. Když jsi z vesnice a chceš práci, tak jen ve městě a tak jinou možnost nemáš. Komunistická společnost a rozdíly hrší než v kapitaismu. Lidi se bojí jako my před revolucí. Cekneš a jdeš. Hnus!
            oradapoisson
            • Re: bohužel byl
              05.08.2020 11:06

              6000*26/40/30= 130 Kč/osoba/den. A chudoba a miliardáři? Jestli Ti to odvaha dovolí, tak si vem 3 bodyguardy a běž se projít po slamech v kapitalistické Latinské Americe. Neříkám že v Číně je to ideální, ale podle chudoby chudých ve slamech všude na světě je to ještě lahoda.
              Bohus
              • no teda :-)
                06.08.2020 19:26

                a proto, že je v latinské americe špatná situace proto je čína dobrá????????? Já nepotřebuji bodygardy, já se procházím po celé EU a taky po Americe a Kanadě atd - po našem světě (po tom, který považuji za svůj, na rozdíl od tebe) a podle něho hodnotím Čínu. Napiš na vedení, ať ti pošlou lepší argumenty :-))!!!!!
                oradapoisson
            • Re: bohužel byl
              05.08.2020 10:27

              6000€ za měsíc
              oradapoisson
        • Re: malinko rozdíl tady ovšem je
          05.08.2020 8:49

          Přesně
          Čert
  • Z USA jde strach
    04.08.2020 16:29

    Je potřeba si uvědomit, že Spojené státy americké jsou jediným státem na světě, který použil proti lidem jaderné zbraně, aby demonstroval svou hegemonii a to dokonce v situaci, kdy nešlo o obranu jeho území. Vzhledem k násilné povaze američanů (otroctví, jedna z největších zločinností na světě, obdiv ke zbraním, neochota k regulaci jejich prodeje i přes opakovanou střelbu na školách atd. atp.) se lze důvodně obávat opakování.
    FZ
    • Re: Z USA jde strach
      05.08.2020 1:48

      Útoky odsoudili coby barbarské a zbytečné také nejvyšší představitelé americké armády, včetně generálů Eisenhowera a MacArthura. Za všechny mluví slavný výrok samotného admirála Williama D. Leahyho, tehdejšího Trumanova náčelníka štábu: - Svržení této barbarské zbraně na Hirošimu a Nagasaki nám ve válce proti Japonsku nepřineslo žádný významnější užitek...Osobně jsem toho názoru, že tím, že jsme ji užili jako první, snížili jsme se k morálním normám raného středověku. Takto mne vést válku neučili. Války se nevyhrávají zabíjením žen a dětí. Zajímavý argument pro obhájce atomového bombardování předložila britská filozofka Elizabeth Anscombová z Oxfordské univerzity. Když její alma mater udělila Trumanovi čestný doktorát, Anscombova protestovala s tím, že Truman je válečný zločinec. Jaký je rozdíl, ptala se, mezi masakrem japonských civilistů ze vzduchu a vyhlazením české či polské vesnice? Představte si, zamýšlela se Anscombová, že krátce po invazi do Německa v zimě roku 1945 by spojenečtí velitelé usoudili, že hromadná poprava všech obyvatel Cách, Trevíru nebo nějakého jiného porýnského města, by zlomila vůli Němců k dalším bojům a přinutila by je ke kapitulaci. Válka by tak skončila mnohem dříve a ušetřili bychom životy mnoha spojeneckých vojáků. Ospravedlňovalo by to však masakr desítek tisíc německých civilistů, včetně žen a dětí? A jak se to liší od užití atomové bomby?
      Špaček
      • ano budeme litovat agresora
        05.08.2020 7:45

        který rozpoutal válku v Asii a systematicky vyvražďoval civilní obyvatelstvo hlavně v Číně, počet obětí způsobené Japonskem je podle odhadu až dvacet milionů lidí. Hodný MacArtur odsuzoval použití atomové bomby v Hirošimě, ale je divné, že jí chtěl použít proti Číně v 50 letech v korejské válce, až ho musel Truman vykopnout z armády. Hodné rusko vyhrálo válku, ale kdyby mu amerika nepomohla, tak pokud by si žil, tak nosíš na rukávu Hakenkreuz. My nejsme ti, kteří mají právo hodnotit dějiny.
        oradapoisson
    • jako v PŠM
      04.08.2020 21:44

      demagogie. Tyhle bludy učili ve VUMLU a V PŠM. Amerika na rozdíl od ruska nechtěla nechat umírat statisíce svých občanů ve válce. Rusům by to bylo jedno, jestlli padne jeden milion, nebo dva. Japonci by válčili dodnes, nebýt té bomby. Ta bomba zachránila statisíce američanů. Nakonec to bylo Japonsko, kdo napadlo Ameriku. Tak si nech ty svoje komunistický kecy na schůzi komančů a nepřekrucuj dějiny. Strach jde právě z lidí jako jsi ty.
      oradapoisson
    • Re: Z USA jde strach
      04.08.2020 18:12

      "Ono to dá rozum" jo. No, já si myslím, že co se týče vaší nesmyslné argumentace ohledně otroctví si každý rozumný člověk udělá názor sám. Já mám prostě strach, že nevyhnutelný ústup USA z pozice světového hegemona se neobejde bez jaderné války. Rád bych se mýlil.
      FZ
      •  
        05.08.2020 8:58

        Pokud Trump dostane ještě 4 roky, zůstane to jak to ještě nějakou dekádu. Možná to Čínu klekne na kolena? Joe Biden se po svém zvolení do 3 měsíců zamiluje do Číny, teda on se nikdy neotočil zády!
        Čert
      • Re: Z USA jde strach
        04.08.2020 21:48

        Ano, jsou hegemonem. Já osobně bych nejspíš jednoznačně netvrdil, že jsou na ústupu z pozice hegemona "nevyhnutelně". Možná již nejsou tak neotřesitelní a souhlasím, že se brání zuby nehty. Nerad bych se mýlil, ale jaderné války bych se nebál, protože existuje organizace OSN. OSN je jediná, v právním slova smyslu, celosvětová autorita. OSN má obrovskou spoustu organizací, které všichni členové respektují,pragmaticky každý jinou. Jednou z nich je WHO, u které USA zkoušejí ji zdiskreditovat. Pokud by se jim to podařilo, potom by snad toto mohly použít jako precedent pro rozlomení celé struktury OSN, která byla založena právě po konci 2WW těsně po odzkoušení jaderných bomb, aby se něco podobného již neopakovalo. Druhou stranou mince je, že Japonci se přesto stali neotřesitelným spojencem USA. Třeba taková vietnamská válka také zanechala svoje šrámy akcí agent-orange. No a dnes se dříve komunistický Vietnam může/chce stát centrem produkce mnoha amerických firem, které se "mají" odklonit z Číny. Nebo indický Bhópál: dnes americký Dow Chemical zfúzoval tehdejší americkou Union Carbide, která by jinak nepřežila po chemické havárii v Indii. Přímé důsledky a potenciál genetických vad odskákaly statisíce lidí. Jednoduše historii událostí lze přepsat tak, že se o nich přestane psát a přímí pamětnící vymřou. V ČR se snažíme prostřednictvím celostátních médií připomínat příběh Ludmily Horákové každoročně. Ovšem tady v ČR netušíme, jak hodně bolí obyvatele např.Bhopalu připomínání jejich historicky mladší tragédie a jestli se vůbec ta tragédie medializuje aspoň na regionální indické úrovni.... Příklad dokonalosti PR k zapomnění faktů: film Rambo 1 se stal kultovním, tam byl příběh. Druhý díl byl ještě únosný, ale po třetím dílu jsem si řekl něco tady nehraje... Žádná země si dnes nemůže dovolit jako první použít jadernou zbraň, protože jinak proti sobě poštve úplně všechny ostatní, což je úplně zbytek světa absolutně a bez ohledu na spojence. Když se nad tím zamýšlím, agresor by si mohl dovolit vsadit na jaderné vítězství pouze tehdy, pokud by měl jistotu a) dokonale pokryté infrastruktury jak digitálně tak geograficky fyzicky, b) nadpoloviční většiny munice, c) převahy momentu překvapení v oblasti mezi 3.-14.poledníkem, d) rozhodnutí obětovat své spojence.... Vybavuji si výrok Trumpa "ještě že nechlastám" a obdivuji tým kolem Jelcina, že ho dokázali udržet. Dnes se jaderné války neobávám. Obávám se politické ideologizace, obsahu zveřejňovaných informací od světových zpravodajských agentur v určitém sledu, bezbřehého potenciálu sociálních sítí a rizika růstu daní a poplatků za kdeco.
        Mudr.c
      •  
        04.08.2020 18:31

        Na základě toho, že ji použili před 75 lety?? hmm Nota bene, když její účinky nikdo neznal a dnes ji má každý trotl??
        Velkamedvědice
      •  
        04.08.2020 18:16

        Můžeme podiskutovat co je nesmysl. Dnes mají atomovku kdejací blázni. Čína, Indie, Pakistán, Francie.
        HenryFord
    • Re: Z USA jde strach
      04.08.2020 17:48

      Ono to dá rozum když nikdo jiný za války atomovku neměl. Otroctví bylo všude po světě a byl to vynález z Afriky takže černoši by měli být poslední kdo by si měl stěžovat. Prostě tradice z roudné hroudy. V dnešní době otroctví převzal sociální stát. Zkuste neposlechnout příkazy vládnoucích dobráků. Zakleknou a je po vás. Majitelé do otroků vrazili peníze, ale politici a státní zaměstnanci do občanů nedali ani korunu nemají důvod je opatrovat. USA jsou trochu konzervativní a mají oblíbené střelné zbraně. V Evropě kromě střelných zbraní je ještě oblíbené bombování a rozjíždění auty. Kolik v USA vyhodili do povětří vlaků autobusů?
      HenryFord
  • No co už
    04.08.2020 15:35

    To by mohlo soudruhy hodně nakrknout. Oni mají plán jak se odpojit od závislosti na imperialistech 2025 a teď totok! Imperialisti se chtějí taky s nimi rozloučit. Strýček Si pak musí podstrojovat aspoň japonským firmám.
    HenryFord
  • ČAU LIDI!
    04.08.2020 14:34

    Vidítě americký imperialisti, agresori, hegemoni len kradnú. Nič nedokázali a len kradnú. Ja nekradněm, ja čerpám! A rozumiem číňanom, ktorí všetko sami vymysleli a vynalezli, že si to nechcú nechať ukradnúť. Však starý otec z hradu, keď prežije coronu im prídě poďakovať.
    oradapoisson
  •  
    04.08.2020 12:29

    Je vtipný, jak Čínani rozbíjí a loupí po celém světě, což odnáší hlavně rozvojový svět. Afrika a Jižní Amerika už je téměř celá číňany vyloupena. Své úlovky má i v Česku. Ale když se jedná o jejich aplikaci, najednou je to špatně...
    qwer
    • tak tak
      04.08.2020 12:45

      .čínští kolaboranti na Hradě ..nás zatahují do okrádání ... "sebe sama" ..:-))
      kominík
      • Re: tak tak
        05.08.2020 8:51

        Zeman, Tvrdík, Mynář a celá plejáda přizdisrabů co mají z Číny kšeft, ostatní je jim fuk...!
        Čert
      • Re: tak tak
        04.08.2020 12:52

        https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/drevo-lany-hrad-cina-prodej-smlouvy_2008030845_tzr
        Velkamedvědice
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení