Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Německo testuje nepodmíněné příjmy, lidé dostanou 1 200 eur

Víkendář: Německo testuje nepodmíněné příjmy, lidé dostanou 1 200 eur

30.08.2020 10:39
Autor: Redakce, Patria.cz

Bezpodmínečný základní příjem, tedy „peníze od státu rozdávané všem bez splnění jakýchkoliv podmínek“, již celé roky vyvolává vzrušené debaty. Diskutuje se o tom, jaké náklady by takový systém přinesl, jaké by měl širší dopady na společnost a ekonomiku, jak by zahýbal s trhem práce a podobně. Der Spigel nyní píše o tom, že v Německu právě začíná tříletý projekt, v jehož rámci bude 120 lidí dostávat 1 200 euro měsíčně a bude pozorně sledováno stejně jako podobně velká kontrolní skupina, která žádné peníze dostávat nebude.

Projekt by měl pomoci zodpovědět otázky týkající se změny zvyků lidí na bezpodmínečných příjmech, jejich postojů k práci, v kreativitě, ve spotřebě a tak dále. Vše organizuje skupina Mein Grundeinkommen (Můj základní příjem), která sehnala i finanční podporu od dárců. K ní se přidali také vědci včetně ekonomů, psychologů a sociologů.

Na projektu pracuje rovněž známý německý ekonom Jürgen Schupp, který Spiegelu řekl, že není třeba zkoumat, zda se lidem líbí, když mají více peněz bez dodatečné práce. Vědecké studie podle něj jasně ukazují, že s penězi roste subjektivní pocit spokojenosti, ale projekt má za cíl mnohem více. Má zkoumat dennodenní aktivity lidí na základním příjmu, jejich chování ve společnosti, stravovací návyky, vztahy a mnoho dalších oblastí.

Podle ekonoma se popsaný projekt liší od jiných včetně rozsáhlého projektu ve Finsku tím, že v Německu budou sledovány dvě jinak porovnatelné skupiny lidí. Ty jsou vybrány z celkového počtu 1 milionu zájemců a to by mělo zajistit potřebnou kvalitu dat. Ekonom ale dodal, že ani tento projekt není schopen poskytnout odpovědi týkající se dopadu základního příjmu na makroekonomické prostředí. Tedy například na cenovou hladinu či trh práce jako celek.

Dosavadní debata ohledně základního příjmu podle Schuppa připomínala „v tom lepším případě filozofický salón, v tom horším náboženskou válku“. Dominovaly jí totiž mnohá klišé, oponenti příjmu tvrdili, že lidé budou lenivět, zastánci hovořili o větší kreativitě či dokonce podpoře demokracie. Ekonom sám se nejvíce těší na výsledky ukazující na vztah mezi základním příjmem a trhem práce. Tedy například na data, která by ukazovala, zda základní příjem nezvyšuje ochotu podnikat. Nebo na ochotu přijímat určité pracovní pozice, pracovat určitý počet hodin, vzdát se volného času a podobně.

Ekonom zmínil průzkumy, ve kterých jsou lidé tázáni, co by udělali s jednorázovým příjmem ve výši 10 000 eur. Ukazuje se, že velká část z nich by tyto peníze dala na úspory a ekonoma by podle jeho slov nepřekvapilo, kdyby to podobně dopadlo se základním příjmem. Průzkumy také ukazují, že pracovat by přestalo asi 10 % lidí a Schupp míní, že jde hlavně o ty, kteří jsou se svým zaměstnáním nespokojeni.

Podle Schuppova názoru pak ohledně možných změn v ekonomické politice platí, že přijímány by měly být pouze v případě, že jsou jednoznačně prokázány. Reformy německého systému sociálního zabezpečení jsou pak podle něho nevyhnutelné, a to již v dohledné budoucnosti. Demografie a digitalizace totiž nahlodávají současný systém financování. Kolem roku 2030 tak vznikne neudržitelná nerovnováha a tudíž je nutné provést potřebné reformy.

Zdroj: Der Spiegel

 

Čtěte více:

Víkendář: Německo sází na Čínu a nachází společnou řeč s Itálií
18.07.2020 9:06
Těsně poté, co německá vláda poskytla obrovskou finanční pomoc společn...
Německá ekonomika se ve 2. čtvrtletí propadla o 10,1 procenta
30.07.2020 10:40
Německá ekonomika se v letošním druhém čtvrtletí kvůli koronavirové kr...
Natixis: Proč je Německo a spol. tak vepředu
17.08.2020 14:54
Francouzská investiční banka Natixis se ptá, proč si vlastně země jako...
Průzkum ke snížení DPH v Německu: Ekonomiku moc nepovzbudilo
24.08.2020 16:17
Přechodné snížení daně z přidané hodnoty (DPH) k většímu růstu spotřeb...
Nálada německých spotřebitelů se na září zhoršila
28.08.2020 9:51
Nálada německých spotřebitelů se na konci léta zhoršila, vyplývá z prů...

Váš názor
  • EU
    30.08.2020 12:37

    Bylo by jen potřeba zajistit, aby v jednotné EU platila shodná pravidla ve všech státech = včetně nepodmíněného příjmu. Samozřejmě ve shodné výši. Jinak jde o extrémní pokřivení volného trhu (i pracovního). Určitě by v Česku lidem nevadilo mít jako základní minimum k přežití pevný příjem od státu ve výši 31.000,- Kč. No a k tomu ještě odpovídající mzdu, tedy minimálně 40.000,- Kč (přepočet minimální mzdy v Německu). Zaměstnanec by tedy (ze zákona) nemohl jít pod 71.000,- měsíčně (pomocné nekvalifikované profese).
    pmx
    • Re: EU
      31.08.2020 10:54

      Ono by pro kazdou zemi EU musela byt stanovena individualni castka bezpodminecneho prijmu ("BEZP"). Neni mozne aby clovek ktery plati najem, zije a pracuje ve Vidni dostal to same co napr. clovek na male Italske vesnici, nebo clovek v Usti nad Labem... tohle by byl fakt orisek. No vazeni, az se tohle jednou fakt stane realitou tak budeme svedci supr zasadnich dopadu na trh prace, ceny nemovitosti v dusledku migracei obyvatelstva pryc z zaostalych regionu do hezcich a/nebo vyspelejsich regionu.
      snb rulezz
      •  
        31.08.2020 11:06

        Právě všude by měla být částka stejná, aby i na opuštěných vesničkách mělo smysl zůstávat a alespoň udržovat krajinu a přemýšlet o tom, jak si malým podnikáním přilepšit k nepodmíněnému příjmu. Migrace do měst (do německých měst) není žádoucí. Není ale možné, aby na jednotném trhu s potravinami, energií, atd. byly různé částky. Stejně ty peníze budou jen tištěné = nebude nikdo chtít je splácet jako dluh a nepůjdou z příjmů rozpočtu (nebo jen částečně).
        pmx
        • Komunismus nefunguje
          31.08.2020 11:33

          Jen odnaučíte lidi pracovat a zvýšíte migraci. Proč by se i jiní nechtěli mít dobře :) Je vidět, jak "vyspělý" svět degeneruje! Člověk je prostě nepoučitelný!!! Tato myšlenka bude mrtvá až dojdou peníze těch pracovitých. Těch 10% co by přestali pracovat se v čase bude zvedat, až nebude co a od koho rozdávat :):):) Ten státem zaručený příjem totiž vždy musí někdo zaplatit, stát totiž žádné peníze nemá !!! Jen ty, které jiným sebere :):) Tak může si je i natiskout, ale časem za ně nic nekoupíte. Pekaři přestanou vstávat do pekáren, zemedělci ke kravám, kdo by se honil za prasátkem, aby se "netáhlo" napapalo ?!?!
          Skladník
          • Re: Komunismus nefunguje
            07.09.2020 8:06

            No jo, ale když ona se kvapem blíží doba, že téměř žádný pekař, zemědělec, řídič kamionu atd. atd. nebude potřeba. Krásně to je vidět ve výrobních firmách nebo u prodavaček nahrazovaných zatím dost trapnými samoobslužnými pokladnami (a vlastně proč vůbec mít obchdody, když nám to robůtek doveze až ke dveřím). Vítejte ve světě, kde pracující člověk je zbytečný. Tam rozdělení na "táhla" a "netáhla" přestává úplně ztrácet význam. Toto je jedna z velkých výzev 21. století, které budeme muset vyřešit.
            David Kovář
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.