Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
EU zvažuje krizový fond bez Maďarska a Polska

EU zvažuje krizový fond bez Maďarska a Polska

03.12.2020 15:18
Autor: ČTK

Evropská komise by v případě pokračování rozpočtové krize, kdy Budapešť a Varšava blokují dohodu o budoucí podobě unijních financí, mohla připravit mimořádný fond koronavirové pomoci ekonomikám bez Maďarska a Polska. Peníze by stejně jako v případě dosud plánovaného fondu obnovy mohly do zemí začít proudit do poloviny příštího roku. Novinářům to řekl vysoce postavený činitel unijní exekutivy, podle něhož Brusel považuje vynechání Budapešti a Varšavy za krajní a dočasnou variantu.

Obě země, které by odříznutím od balíku přišly o desítky miliard eur, stále odmítají schválit fond i budoucí víceletý rozpočet kvůli spojování přístupu k penězům s otázkou kvality právního státu a nezávislosti justice.

Týden před summitem prezidentů a premiérů 27 členských zemí bloku se diplomaté a představitelé Evropské komise začínají vážněji zabývat myšlenkou, že by fond v plánované výši 750 miliard eur (téměř 20 bilionů korun) mohl sloužit k oživení ekonomik po koronavirové krizi jen 25 unijním státům.

"Jsme si celkem jistí, že takové řešení najdeme a převedeme do praxe poměrně rychle," řekl médiím činitel komise. Fond by podle něho nevznikl mezivládní dohodou 25 zemí, jak zvažovala například Francie, ale na základě unijního práva a spravovala by jej přímo komise. Zdali by byl jeho objem stejný či nižší není podle zmíněného zdroje jisté. Patrně by záleželo na ostatních zemích, zda by společnou půjčku chtěly snížit o podíly Maďarska a Polska - které má být po Itálii a Španělsku třetím největším příjemcem peněz - nebo si finance určené oběma státům rozdělit mezi sebe.

Unijní země však považují vznik "náhradního" fondu za krajní řešení v případě, že by Maďarsko a Polsko v nejbližších dnech či týdnech nezměnily názor. Obě země, s nimiž unijní instituce už několik let vedou řízení kvůli obavám z omezování nezávislosti justice či médií, odmítají podmíněnost, na níž se lídři EU obecně shodli již na červencovém summitu. Spojení peněz a právního státu nemá podle nacionálně-konzervativních vlád v Budapešti a Varšavě oporu v unijních smlouvách a oba státy stále dávají najevo ochotu blokovat schválení fondu a s ním spojeného sedmiletého rozpočtu, z něhož jsou čistými příjemci. Šéf kabinetu maďarského premiéra Viktora Orbána dnes zopakoval dlouhodobé stanovisko, že vláda čeká na kompromisní návrhy, podmíněnost však nepodpoří.

Na druhé straně však roste tlak zemí, které spoléhají na unijní peníze pro pomoc obyvatelům či firmám zasaženým koronavirovou krizí. Podle unijních pravidel by k jednomyslné shodě na sedmiletém rozpočtu musely státy dospět do pondělka, aby mohl být do konce roku schválen rozpočet na příští rok. Pokud se tak nestane, začne EU v lednu fungovat podle rozpočtového provizoria a na výdaje bude každý měsíc k dispozici dvanáctina letošního rozpočtu. Zatímco například zemědělské dotace či humanitární pomoc to neohrozí, na nové projekty ze strukturálních fondů, z nichž vůbec nejvíc čerpá Polsko, peníze nebudou.

"Španělsko chce, aby se Polsko a Maďarsko chovaly v souvislosti se záchranným fondem odpovědně," vyzvala dnes oba státy španělská ministryně zahraničí Arancha Gonzálesová. Stejně jako předsednické Německo, Francie či Nizozemsko dává její země jasně najevo, že v dohodnuté podmínce neustoupí.

Pokud by se pat podařilo prolomit na napjatě očekávaném summitu příští čtvrtek a pátek, stále podle některých diplomatů existuje šance odvrátit rozpočtové provizorium. Pakliže se to nepovede, přinejmenším v lednu se budou muset unijní země spokojit s omezeným rozpočtem.


Čtěte více:

OECD: Světová ekonomika klesne o 4,2 %, česká o 6,8 %
01.12.2020 11:59
Světová ekonomika v letošním roce kvůli koronaviru klesne o 4,2 procen...
Nezaměstnanost v EU zůstala na 7,6 %, v eurozóně klesla
02.12.2020 11:28
Míra nezaměstnanosti v Evropské unii v říjnu zůstala na 7,6 procenta....
Maloobchodní tržby v eurozóně v říjnu překonaly očekávání
03.12.2020 12:38
Maloobchodní tržby v eurozóně se v říjnu zvýšily výrazněji, než se oče...
Reuters: Dohoda EU s Británií by mohla být v pátek či o víkendu
03.12.2020 13:12
Vyjednavači by se mohli na podobě budoucích vztahů Británie s Evropsko...

Váš názor
  • Takže
    03.12.2020 19:55

    jak to vidím. Varianta 1: Fond bude s podmínkou právního státu za účasti všech zemí. Maďarsko a Polsko jsou již dnes popotahovány z údajného nedodržování právního státu. Výsledek: Maďarsko a Polsko z fondu nedostanou nic. Varianta 2: Udělá se fond s podmínkou právního státu bez Maďarska a Polska, takže Maďarsko a Polsko nedostanou nic.
    Frakul
    • Re: Takže
      03.12.2020 21:13

      Já myslím že je to naprosto rozumné řešení. Než blokovat pomoc pro 500 mil. lidí kvůli dvoum státečkům, takto je vyčlenit kvůli jejich tvrdohlavosti je pro dobro všech naprosto v pořádku. Možnost dostali, hodili na ni bobek, jejich minus.
      VSE LIMITED
      •  
        03.12.2020 21:51

        Pro dobro všech se také zavírali lidi do gulagů.
        Frakul
        •  
          03.12.2020 22:04

          Tak tohle je demagogie, nemyslíš?? Má se celá EU nechat vydírat dvěma malými poskomunistickými státy??
          Velkamedvědice
          •  
            03.12.2020 23:00

            Unie má především dodržovat svoje vlastní právo, když už za totéž kritizuje někoho jiného.
            Frakul
          •  
            03.12.2020 22:12

            ... já to spíš vidím tak, že Polsko a Maďarsko si pouze nechce nechat zasahovat do své národní suverenity diktaturou ze strany EU.
            Kočičák
            • Kočičák
              03.12.2020 22:28

              Demagogií sem mysle gulag. Tohle přece je řešení. Nechce fond, tak je nebudou nutit a nebudou v něm. Pak z něj logicky nebudou čerpat.
              Velkamedvědice
              • Re: Kočičák
                03.12.2020 22:50

                Dobrá, napíšu to jinak: Když svatými slovy ("dobro pro všechny") se bezpráví hájí (prostě obejdeme vlastní pravidlo). Polsku a Maďarsku (možná, nevím), vadí ta podmínka, která je tam připojena. Aby bylo pravidlo EU dodrženo a jednomyslnost dosažena, stačí škrtnout podmínku, kterou 2 státy nemohou/nechtějí akceptovat. Dodržování právního státu, na to jsou stanoveny jiné procedury. Ale EU to tak prostě nechce, a proto sama radši poruší vlastní pravidla, což sama vyčítá jiným. quo licet Iovi, non licet bovi...
                Frakul
                • Frakul
                  03.12.2020 23:06

                  Ano, měli by to nějak právně ošetřit i jako precedens pro budoucnost. Měj se.
                  Velkamedvědice
                • Frakul
                  03.12.2020 22:57

                  ... podívej, politika vždy byla, je a bude špinavá věc. "Kážou vodu a pijí víno"
                  Kočičák
                  • Re: Frakul
                    03.12.2020 23:01

                    Máte pravdu, kolego. Jen snad není nutné jásat, když někdo hází bahnem. Tož tak.
                    Frakul
              • Re: Kočičák
                03.12.2020 22:34

                ... jj, přesně tak. Abych řekl pravdu, tak tuto kauzu moc nesleduji, ale něco jsem zaslechl, že Polákům přijde mnohem výhodněji, když si budou sami půjčovat, než když budou jen odkázání na nějaké přerozdělování, kde ve finále údajně zaplatí více, než dostanou. Přeji hezký večer :o)
                Kočičák
                • Kočičák
                  03.12.2020 22:47

                  Hezký večer i Tobě kolego...
                  Velkamedvědice
      •  
        03.12.2020 21:48

        Ale zkuste se na to podívat i jinak. EU v primárním právu stanovuje, o čem se hlasuje většinově, a o čem se hlasuje jednomyslně. O tomto se hlasuje jednomyslně. A EU říká toto: Když řeknete ano, je to jak chceme my. Když řeknete ne, stejně to bude tak jak chceme my, protože už to nějak obejdeme. Obejdeme to, co jsme si sami odsouhlasili v primárním právu. Takže tedy nedodržíme pravidlo, které jsme si stanovili. A dodržování stanovených pravidel je snad jedním ze znaků právního státu, nebo ne? Když EU tak moc chce pomáhat, a zároveň lpět na principech právního státu (i když tedy EU sama státem není), tak by také mohla tu podmínku, s kterou 2 její členové nesouhlasí, a tudíž není splněna podmínka jednomyslnosti, prostě vyškrtnout, a dodržování principů právního státu vymáhat tak, jak primární právo nyní stanoví.
        Frakul
  • Jen tak dál
    03.12.2020 19:53

    Pro nás v zásadě dobrá zpráva, Polsko s Maďarskem patří spolu s náma mezi největší unijní vyžírky, takže pokud odpadnou, o to víc zůstane nám a to i proporčně, zvýší se tedy i rozdíl příjmu nad budoucími platbami. Takže jen tak dál fašouni, at váš lid ryje držkou v zemi kvůli vašemu egu :D
    VSE LIMITED
    • Re: Jen tak dál
      03.12.2020 21:34

      Promiň, ale tento názor je již hodně přes čáru. Tedy podle tebe, když se něco několika státům, jež nají právě většinu, nehodí, tak se hodí za hlavu unijní pravidla a udělají si vše po svém. A to není poprvé. Pamatuješ na směrnici jež zakazovala státům EU mít pod hrozbou sankcí větší roční deficit než 3% ? A co se stalo, my jsme si utahovali opasky, abychom nedejbože, pod hrozbou sankcí tuto směrnici dodržely, ale Francie na to hodila bobek s deficitem přes 6% a ... nic se nestalo. Žádné sankce. Takže podle mne, samozřejmě můžeš mít názor jiný, ale pokud se dnes poruší základní pravidla EU, protože se to někomu právě hodí, a dnes na to může doplatit Polsko a Maďarsko, bude to precedens v budoucnu i pro nás. Něco u nás nebude v souladu s tím co si myslí EU elita, tak nás prostě směrnice - nesměrnice, pravidla - nepravidla obejdou nebo potrestají. No prostě proto, že to již jednou tak prošlo a stejně se nic nestalo. Možná, že Babiš, místo toho, aby se postavil za sousedy z V4, tak se kroutí jako had a možná taky proto, že jej napadla taková podlost, jako že když EU z přerozdělení fondů vyřadí Polsko a Maďarsko, tak nám zbude více.
      Drahokoupil
      •  
        03.12.2020 23:04

        Taková směrnice zakazující schodky nad úroven 3% HDP na úrovni EU neexistuje. Takováto směrnice existuje na úrovni eurozony, nás se tedy nikdy netýkala. A pokud jsme se jí dřív snažili docílit tak pouze dobrovolně z vlastní rozpočtové odpovědnosti, abychom neprožírali budoucnost na 50 let dopředu jako to děláme ted. A V4 je obecně krajně obskurní spolek a každý v Evropě jej má pouze za problémisty a ufňukánky z východního bloku. Tak jak Babiše nemusím tak tady je naopak dobře že aspon jednou držel hubu a nedělal další ostudu. Je důležité být sebevědomou zemí ale všechny země v Evropě to zvládnou i bez věčného stěžování si a přidělávání problémů zbytku kontinentu, nemluvě o schovávání se za nějaký absurdní a umělý blok, který z historického hlediska nemá společného absolutně nic. Naopak Slovensko bylo vždy nepřátelské s Madarskem a Česko zase válčilo s Polskem. Nejde si jen vyzobávat výhody ale zříkat se veškeré odpovědnosti, což dělají zakomplexované země východního bloku s velkou oblibou.
        VSE LIMITED
        • VSE LIMITED
          03.12.2020 23:14

          ... píšeš: "Tak jak Babiše nemusím tak tady je naopak dobře, že aspoň jednou držel hubu a nedělal další ostudu." Zkus si odpovědět na otázku, proč? Není to náhodou proto, že on sám pobírá dotace z EU, o které by nerad přišel? Neznáš to přísloví: "Koho chleba jíš, toho píseň zpívej!"?
          Kočičák
Aktuální komentáře
19.04.2024
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data