Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Na naše výdaje příjmy nestačí, říká Rusnok. V roce 2024 může přijít dluhová brzda

Na naše výdaje příjmy nestačí, říká Rusnok. V roce 2024 může přijít dluhová brzda

12.04.2021 8:18, aktualizováno: 12.4. 9:50
Autor: ČTK

Aktualizováno

Musíme si přiznat, že na naše výdaje naše příjmy dlouhodobě nestačí. V diskuzním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to včera řekl guvernér České národní banky (ČNB) Jiří Rusnok. Změny podle něj budou zřejmě nutné například ve valorizování klíčových položek sociálních transferů, včetně důchodů. Předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová zopakovala, že ČR narazí kvůli vývoji veřejného dluhu na takzvanou dluhovou brzdu již v roce 2024. Guvernér kromě toho také prohlásil, že nemá strach z toho, že by Česko postihl v nejbližších měsících inflační šok a prudký růst cen.

Dluhová brzda stanoví hranici, při jejímž překročení musí vláda předložit návrh vyrovnaného nebo přebytkového státního rozpočtu a fondů. Stanovená je na úrovni 55 procent hrubého domácího produktu. Ještě loni v listopadu rada předpokládala, že na dluhovou brzdu narazí veřejné finance až o rok později. Podle Rusnoka se tento stav nemusí stát rokem 2024 ani později, je ale nutné, pokud bude existovat "jasná trajektorie, že je to udržitelný vývoj".

"Budeme se muset podívat pravdě do očí, přestat vypouštět mlhu před volbami a samozřejmě říct, že na naše současné výdaje naše současné příjmy dlouhodobě nestačí. Musíme si říct, že někde zkrátíme ty výdaje, a to nejsou nějaké hry s tím, že někde propustíme pár set úředníků, možná i tisíc, možná i pár tisíc. To nebude stačit, to si bohužel musíme přiznat. Musíme si říct, jak pak valorizovat ty klíčové položky sociálních transferů včetně důchodů. Prostě asi nastane doba, kdy tak štědrá valorizace ve všech situacích nebude možná," řekl včera guvernér.

Podle Rusnoka jde o to najít politický konsensus. "V zájmu stability dnešní, zítřejší a pozítřejší musíme udělat určité kroky v určitém momentě, které nejsou samozřejmě příjemné a všichni je nebudou vítat a tleskat. A pak je tady strana příjmová, kdy naše příjmová kvóta, nejenže byla nízká i předtím, tak ještě podle mě zcela neuváženě byla snížena tím opravdu velmi podivným zásahem do úrovně zdanění příjmů," dodal.

Guvernér ČNB se už loni v srpnu ve stejném diskusním pořadu spolu s dalšími ekonomy Danuší Nerudovou a Filipem Matějkou shodl, že zrušení superhrubé mzdy a zavedení dvou sazeb daně z příjmu není od vlády promyšlený krok, který navíc ohrožuje vývoj a udržitelnost veřejných financí. Vládní představitelé tyto kroky opakovaně hájí.

Rusnok se včera dále vyjádřil také k březnovému vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO), který vyzval, že ČNB by měla přispět do státního rozpočtu podobně jako centrální banky Německa a Švýcarska. Babiš tehdy po jednání s prezidentem Milošem Zemanem poukázal na to, že ČNB vykázala předloni zisk téměř 58 miliard korun a loni 92 miliard a že státní rozpočet má za epidemie koronaviru vysoké deficity.

“Pan premiér je takový trošku politický marketér a vypouští různé mlhy. Toto byla mlha, o tom jsem přesvědčen" uvedl včera Rusnok. K úvahám o převodu zisku ČNB do státního rozpočtu se už dříve vyjádřil viceguvernér Marek Mora. Podle něj je to legitimní požadavek, ale momentálně nemožný. ČNB totiž musí podle Mory přednostně uhradit ztráty z předchozích let a naplnit takzvaný rezervní fond.

Veřejné finance se loni dostaly především kvůli dopadům pandemie koronaviru do schodku 6,2 procenta HDP, uvedl na začátku měsíce Český statistický úřad. V roce 2019 vykázaly veřejné finance přebytek 0,3 procenta HDP. Celkový veřejný dluh loni podle aktuálních údajů stoupl na 38,1 procenta HDP z 30,3 procenta v roce 2019. Podle pravidel EU za standardních podmínek by se neměly dostat veřejné finance do deficitu většího než tři procenta HDP a dluh by neměl přesáhnout 60 procent HDP. Ministerstvo financí v reakci uvedlo, že výsledek je v souladu s jeho očekáváním.

Inflační šok? Nemám strach

Guvernér ve stejném pořadu zároveň prohlásil, že nemá strach z toho, že by ČR postihl v nejbližších měsících inflační šok a prudký růst cen. Připustil ale to, že inflace může letos být mírně nad dvouprocentním inflačním cílem. Eva Zamrazilová uvedla, že souhlasí s Rusnokem v tom, že je otázkou, co s cenami udělá rozvolnění protikoronavirových opatření.

"Není to žádná tragédie. To, že zdražuje ropa, třeba razantněji, než někdo čekal, to, že jsou nějaké výkyvy na světovém trhu potravin, jsou položky, které centrální banka dokonce ve svých měnově politických rozhodnutích dává do takzvaných výjimek. Ale celkovou inflaci to ovlivní, s tím souhlasí," řekl guvernér.

"Pokud by naše prognózy ukazovaly, že je tady nějaký trend dlouhodobější že to není výkyv těchto komodit, tak samozřejmě tomu budeme muset přizpůsobovat naši politiku a začít uvažovat o postupném návratu k sazbám, které jsou řekněme normálnější, než které máme v tuto chvíli," dodal Rusnok. Bankovní rada ČNB v březnu jednomyslně ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává na 0,25 procenta.

Meziroční inflace v únoru podle údajů Českého statistického úřadu klesla na 2,1 procenta. Únorová meziroční inflace byla ale o 0,4 procentního bodu vyšší, než odhadovala ČNB v prognóze, uvedl už dříve ředitel sekce měnové ČNB Petr Král. Důvodem rozdílu byl podle něj stejně jako v lednu především vývoj cen potravin.

Březnová data o inflaci zveřejní ČSÚ v úterý.

 
 

Čtěte více:

Schillerová: Schodek rozpočtu příští rok nebude pod 300 miliardami korun
22.03.2021 8:47
Schodek státního rozpočtu příští rok nebude pod 300 miliard korun. V ...
Babiš: ČNB by měla přispět do rozpočtu. Rusnok: Nemáme teď zisk, který bychom mohli poslat
23.03.2021 8:27
Česká národní banka by měla přispět do státního rozpočtu podobně jako ...
Petr Dufek: Deficit rozpočtu k HDP je nejhorší od roku 2003
01.04.2021 9:46
Hospodaření veřejných financí skončilo v roce 2020 schodkem odpovídají...
Nejhorší schodek rozpočtu od vzniku ČR. Po březnu 125 miliard korun
01.04.2021 14:10
Schodek státního rozpočtu ke konci března stoupl na 125,2 miliardy ko...
MakroMixér Jana Bureše a Roberta Břešťana III: O přidané hodnotě, tužkách, digitalizaci i Kellnerovi s majitelem Koh-i-nooru Břízou
12.04.2021 6:00
Tři palčivá ekonomická témata a jeden exkluzívní host a jeho pohled na...

Váš názor
  •  
    13.04.2021 14:11

    Já si myslím, že se Bertík připravuje na rektální testy na Covid, stejně jako ostatní voliči ANO podle posledních zpráv je propaguje nový ministr zdravotnictví za ANO a pro voliče ANO je to přece povinnost se jich zúčastnit. Hamáček je dnes asi byl vyzkoušet a zkolaboval.
    Apolonius
  • výdaje
    13.04.2021 13:55

    nevím co stále někdo tady podsouvá něco o neúctě k důchodcům o tom to přeci vůbec není, faktem je, že suma ve výši 114% vybraných daní jde na duchody, státní zaměstnance a provoz státu tj. o 14% více než se na daních vůbec vybere a jen dalších 150 mld na dluh jde na nemandatorní výdaje, takže těžko může někdo slibovat duchodcům a st.zaměstnancům extra money každý rok, co se asi bude dít pokud urok z dluhu "vyskočí" jen na 4% místo dnešních 2 ?
    Mike -Green D. is killing Europe
  • Já si na dnešek....
    12.04.2021 13:30

    ...vsadil Extra rentu u Sazky, takže jsem vysmátý.
    Martinez
    • Re: Já si na dnešek....
      12.04.2021 14:44

      Vysmáty budeš, až vyhraješ, nebo se pletu? :-)
      oh171.
  • tistenim penez k prosperite
    12.04.2021 13:27

    Soudruhu Rusnoku, nepodléhejte panice a naslouchejte soudruhům z ECB kteří vám včas řeknou co máte dělat a navedou vás svými jasnými pokyny ! Je pochopitelné že Vy soudruhu Rusnoku ze své malé pozice nemůžete chápat celý velký plán, vůdci v čele kolektivu se na Vás za to nezlobí, mají pro vás pochopení. Kolektiv pod vedením bruselských soudruhů za hojné pomoci ECB bude silnější než kdy předtím. Svojí malou troškou přispějí i soudruzi z vlády ČR kteří ochotně a s nadšením vykonají předložené pokyny. Kolektiv dronů již nebude muset pracovat a když ano, tak pouze 1 den v týdnu, protože v plánu jsou masivní stimulační balíčky nekrytých peněz které dronům rozdáme aby byli pokojní a mohli dál spekulovat s nemovitostmi a bitcoiny.
    snb rulezz
    • tistenim penez k prosperite
      13.04.2021 12:23

      někteří jedinci to asi nikdy nepochopí.
      lime
  • Pochvala p.R.
    12.04.2021 10:57

    že to vůbec někdo konečně řekl, ale s mafinánskou vládou a 25% bl...ů voličů je to jen plácnutí do prázdna, voliči co neumí vidět dál než za jednu výplatu si musí prostě nabít tlamičky jinak je to nezajímá :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Pochvala p.R.
      13.04.2021 12:38

      Miku škoda, že jsi nepřipojil seznam volitelných ekvivalentů. Mám obavu, že by to u tebe mohli být ti nejvýřečnější a nejvšehoschpnější politici. Nechám si rád poradit, nevidím žádné světlo na konci tunelu do budoucnosti.
      lime
      • lime
        13.04.2021 13:48

        těžká otázka to je pravda, ale určitě se nejde lepší nikoliv ideální alternativa k oligarchistickokryptokomunistickému lži a krado hnutí :o)
        Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Pochvala p.R.
      12.04.2021 14:46

      To mě baví, člověk by řekl, že na ekonomickém webu bude více střízlivosti a věcnosti, ale houno, houno, emoce vládnou světu. Nehodíš do éteru nálepku, jako bys nebyl, kobliha, bureš, estébák... teď mafiánská vláda. Zkalibrovat to na nějakou poměřitelnou úroveň, jak by se potom daly nazvat ty předchozí vlády, mordorské? Já na datech vidím, že "babišovská vláda" byla éra nejlepšího vládnutí v této zemi za hodně dlouhou dobu, minimálně 20 let. Nejnižší nezaměstnanost, vysoké tempa růstů průměrné reálné mzdy a důchodů a to na pozadí, světe div se, snižování dluhu, v % k HDP klesl z 41% v 2013 na 30% v 2019, to se za žádné vlády od roku 1996 nedělo. Výdaje na vědu a výzkum rekordní, kapitálové výdaje v absolutní výši rekordní, i když pravda, tady to některé roky drhlo a za "Kalouska" byly relativně k HDP za některé roky výš. Pak máš řadu mezinárodně dost sledovaných ukazatelů - snadnost podnikání, konkurenceschopnost zemí, index korupce a podobně, všude vidím, že je tato "babišovská" éra v naši historii nejlepší. Konečně se začaly zvyšovat výdaje na armádu, na kterou předchozí vlády kadily co to šlo, o učitelích nemluvě. Daně, zvýšily se sazby na chlast, cigarety a hazard, snížilo se DPH na jídlo v restauracích z 21% na 15%, loni pak v reakci na covid další pokles sazby na 10% včetně točeného piva, od září 2020 zrušena daň z nabytí nemovitosti, teď ještě zrušena superhrubá mzda, takže žádná éra zyvšování daní. Digitalizace, opět pokrok jako nikdy předtím, teď všichni dělají, jako by tu internet před Babišem nebyl. Pak udeřil covid a Babiš se v tom vymáchal a někdy se v tom motá jak Maďar v kukuřici, ovšem při sledování zbytku politické scény absolutně nechápu, jak někdo v sobě může živit víru, že by to u nás někdo jiný zvládl řádově lépe. Všechny země, minimálně teda v EU, měly loni rekordní deficity a rekordní tempa růstu dluhu. Babiš před covidem prokázal historii 6 let řádného hospodáře se státní kasou, tak proč bych mu neměl věřit, že to dá dohromady i po covidu. Nic není ideální, každý dělá chyby, ale to o těch blbc.ch voličích a nabití tlamičky si nech pro někoho jiného, pro někoho, kdo ještě nic neukázal a žádnou odpovědnost nenesl.
      Berťa
      •  
        12.04.2021 22:39

        vyjmenováváte data, která by bývala platila +- stejná za Petra nebo Pavla, mezinárodně sledované indexy - časové řady, kdy změnou pouze 1 parametru můžete skočit z roku na rok o 10 příček (např. základní kapitál z 200tis na 1 Kč); kosmetické změny daň.sazeb se zjevnou snahou o populizmus namísto dlouhodobé koncepce
        Mudr.c
      •  
        12.04.2021 18:29

        Digitalizace, jako všechno kleklo pod zatížením??
        Velkamedvědice
      •  
        12.04.2021 18:24

        Dokonce si skočil i na ten for z pivem, no to bylo taky dílo. No z koblihou se hádat nebudu. Když jsem to řešil naposledy věcně, napadls mě osobně. Kolik ti přidal?? udělat jinou sazbu na točené vevnitř, na točené ven a na lahváč může jen trotl. A ještě tomu paskvilu tleskat. Kdo tomu rozumí, cí, že vydělali tak jeho hospody a ty kde je pivo za 5O. Neplátci nic a drobní plátci korunu, za což za ten bordel fakt nestálo.
        Velkamedvědice
      •  
        12.04.2021 18:24

        že by jeden z nich ? nebo jen státní darmožroutek, kterým se na ukor jiných sype aby se cosanostra udržela :o) /jen ironie/, fakta jsou jasná, vše vybrakováno, dluh dvojnásobný, inflace za 5let skoro 25%, státní správa přebujelá nezdigitalizovaná, kamoši hrabou 10xvíce než předtím a v řešení covidu jsme nejhorší na světě, to je podle někoho nejlepší doba čr ? tak to ho ho ho
        Mike -Green D. is killing Europe
        • Covid dluh
          12.04.2021 20:53

          Pro všechny horlivé babišobijce, co považují za "fakta" něčí interpretace, které jsou účelově zkreslené tak, aby to vyšlo vždy proti Babišovi. Dejte mi nějaký argument založený na syrových suchých nudných číslech a faktech, mě nezajímá něčí dojmologie. To je jak u malých ve školce, do prkýnka, přece všechno třeba vnímat v kontextu, Česko loni deficit 367,4mld kč a 6,2% HDP, Německo loni deficit 189,2mld eur (4,917bln kč), relativně k HDP jsem přesný údaj nenašel, k Polsku se dá najít předběžný odhad schodku (z 1. dubna) tamního statistického úřadu na 6,9% HDP, Rakousko 33,2mld eur (863mld kč) a 8,9% HDP, Maďarsko 10,7mld eur (278mld kč) a 8,1% HDP, tak co, Babiš zase špatně, že? 2013, před nástupem Babiše, dluh k HDP 41%, 2019 dluh 30%, tak kde je to vybrakování rezerv a rozhazování? A po prvním covidovém roce dluh 38,1%.
          Berťa
          • Re: Covid dluh
            12.04.2021 23:04

            Kontext - Německo krmí celou Evropu a velký kus světa, kdyby mělo nižší propad HDP, všichni ostatní okolo by měli propad větší, hlavně ČR. Mimochodem ještě jeden faktor za období 2014 - 2020: Česko bylo čistým příjemcem dotací z EU, které také pomohly snižovat zadluženost. Toto jsou syrová suchá nudná fakta skrytá za 367,4mld a 6,2% v posledním deficitu... Děláte co dělával Trump - vyberete si graf, který vyhovuje Vaší argumentaci, reprodukujete to svým pohledem a nakonec zjistíte, že podstata je jinde (jako např. aby ČNB mohla ziskem podpořit státní rozpočet, musí před tím splatit ztrátu min.období a vytvořit rezervy)
            Mudr.c
            •  
              13.04.2021 10:33

              Ještě to shrnu, co se dá sledovat. Tak samozřejmě růst HDP, dluh v % k HDP, vývoj reálných mezd, důchodů, nezaměstnanosti. Potom celou řadu na ekonomickém cyklu nezávislých ukazatelů jako konkurenceschopnost země, snadnost podnikání, index korupce, daňová mezera. Dále mě pak napadají nějaké ukazatele k výkonu státní správy, tady třeba ta nechvalně známá délka stavebního řízení, jestli někdo doplní, budu samozřejmě rád, možná se dá někde najít počet úředníků státní správy na milion obyvatel, nevím jak měřit a porovnávat výkonnost státní správy, kdo ví, ať doplní. No a pak bych sledoval armádní výdaje, jak (ne)plníme své závazky v NATO, kapitálové výdaje státu a výdaje na vědu a výzkum pro ilustraci jak myslíme na budoucnost, tady bych zařadil i výdaje na vzdělávání... https://www.google.com/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&ctype=l&met_y=ms_mil_xpnd_zs#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=se_xpd_totl_gd_zs&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=world&idim=region:ECS&idim=country:CZE:AUT:DEU:POL:SVK&ifdim=world&tstart=512690400000&tend=1459461600000&hl=en_US&dl=en_US&ind=false
              Berťa
              • prchcale prchcale
                13.04.2021 10:46

                jak pomohlo ekonomice utratit 12 mld za olítané us klumpy ? kromě toho že jeden něštbněagent si mohl honit 5 minut ego ve White Housu ? stejné jako jeho "investice" do školství, zdvojnásobí platy a řve, ja iňvetujem, přitom výuka je horší než před 5 lety a IT musí do škol sponzorovat soukr.sektor páč kdyby ho kupovat andy tak by koupil 386 za 100 tis kus. tak asi tak k těm číslům :o)
                Mike -Green D. is killing Europe
                • Re: prchcale prchcale
                  13.04.2021 11:40

                  Tady je asi cokoliv psát zbytečné
                  Berťa
            •  
              13.04.2021 10:13

              Já se snažím hlavně poukázat na megarozpor mezi faktickou (ekonomickou) realitou Česka a náladou ve společnosti. Nikdy v novodobé historii jsme na tom nebyli lépe, přišla krize, ekonomicky ji zatím zvládáme snad i lépe než naši sousedé (viz výše), ale všude vládne atmosféra naprostého zmaru a nedůvěry. Nejvíc mě děsí výkřiky, že důvěra už nemá kam klesnout a že hůř už být nemůže, to fakt má člověk až pocit, že žije na jiné planetě. Zkusím to ještě jednou, vývoj průměré mzdy... https://www.czso.cz/csu/czso/prumerna-hruba-mesicni-mzda-graf... někdo zas rýpne do inflace, tak tu rovnou hodím i tempa růstu reálné mzdy.... https://www.kurzy.cz/makroekonomika/mzdy/?G=1&A=1&page=1... pak snad můj nejoblíbenější odkaz, spousta názorných informací přehledně na jednom místě, stačí jen klikat a samozřejmě si tam vždycky hodit tu časovou řadu 25 let, tady konkrétně dluh k HDP.... https://tradingeconomics.com/czech-republic/government-debt-to-gdp... v sekci government je úvěrový rating, výdaje na obranu, zajímavé jsou i žádosti o azyl. No a dále pak sekce business, kde je konkurenceschopnost, korupce a snadnost podnikání. To jsou dobrá měřítka pro hodnocení vlád, protože nezávisí na hospodářském cyklu, stejně tak lze sledovat jak vláda řeší daňové úniky - VAT gap, za Kalouska (str. 23)... https://ec.europa.eu/taxation_customs/sites/taxation/files/2016-09_vat-gap-report_final.pdf... za Babiše (str. 25)... https://ec.europa.eu/taxation_customs/sites/taxation/files/vat-gap-full-report-2020_en.pdf... státní výdaje na výzkum a vývoj... https://www.czso.cz/csu/czso/statni-rozpoctove-vydaje-na-vyzkum-a-vyvoj... celkové výdaje na R&D (je třeba vybrat EU a zvýraznit Česko, doporučuji full screen)... https://data.oecd.org/rd/gross-domestic-spending-on-r-d.htm... kapitálové výdaje státního rozpočtu, graf 2015-2021 (je třeba ale otevřít přílohu vpravo)... https://www.mfcr.cz/cs/aktualne/tiskove-zpravy/2020/mf-predlozilo-vlade-rozpocet-na-rok-2021-39592... kapitálové výdaje 2007-2018, uznávám, tady to pro Babiše moc nehraje, otázkou je, jestli bylo co stavět po Bártově utlumení všech stavebních projektů... https://ekonom.cz/c1-66320010-na-investice-jde-z-rozpoctu-mene-nez-za-hospodarske-recese... Takže to jsem měl na mysli těmi nudnými syrovými čísly, ať si každý sám zhodnotí výkonnost vlády a nedělá si obrázek na základě účelově zkreslených interpretací různých pisálků z českého internetového hnoje.
              Berťa
              • Megaprostor
                13.04.2021 12:49

                často vidím především mezi nadpisem a obsahem. Nálady jsou výsledkem trendu "řeknu vše v 160 znacích". Většina lidí nemá čas udělat si komplexní obrázek o stavu okolních věcí než těch co řeší denně kolem sebe a politici toho využívají. Jim totiž vyhovuje polarita společnosti a těsné výsledky ve volbách, protože pak mají větší příležitost k exhibici. Příklad co uvedu nemá být proti Babišovi a priori, ale dokreslením reality v praxi. Účelové vyjádření o tom, že "experti MESES" reagovali na skupiny 10/20 lidí pozdě - Babiš vědomě lhal, protože dobře ví, že svět žije přítomností. Velmi často argumentuje proti nařčení ze lži formulkou "situace se mezitím změnila" ovšem tady se jednalo o lež. Kdežto Vás "děsí výkřiky, že důvěra už nemá kam klesnout a že hůř už být nemůže, to fakt má člověk až pocit, že žije na jiné planetě."
                Mudr.c
              • Tady je otázka.
                13.04.2021 12:11

                zda díky vládě, nebo napříč vládě. Ekonomika se pohybuje v cyklech..
                Velkamedvědice
      •  
        12.04.2021 15:16

        Máš ve výpočtu chybu. 1) kurz EUR/CZK při nástupu Babiše k moci - podpůrný program CNB oslabení koruny o 10 % což nastartovalo ekonomiku a ne Babiš v ČR. 2) zrušení změny penzijního systému a z důvodu toho změna DPH 20 na 21%) Babiš se socialisty zrušil reformu, ale DPH již na 20% nevrátil. 3) zvýšení mezd, ale úlevu na dani nezvedl - tzn. se zvyšováním mezd zvyšoval zdanění zaměstanců. Nevím co současná vláda pro zaměstnance soukromého sektoru a nebo malé a střední podnikatele udělala dobrého - já tam nic nevidím. V době konjunktury umí vládnout každý nýmand, až v krizi se ukáže pravý charakter a ryzí vůdce ( za roky z 1,5 bil na 3 bil dluh ČR to znamená znásobení a to se nepovedlo nikomu v historii.)
        Apolonius
        •  
          12.04.2021 16:57

          Mě se líbí jak se všechny úspěchy Babiše ihned relativizují, sníží dluh, partička ihned začne omílat nesmyslnou mantru o rozpuštění Kalouskových rezerv, roste ekonomika, žádný Babiš, může za to intervence ČNB, ale pak přijde krize a za všechno najednou může Babiš, žádný covid. Takže poučení, zaveďme politický systém, který v době konjunktury automaticky zruší vládu, hodně ušetříme, nechme jen pár nezbytných úředníků na administraci provozu, systém jede sám, všechno je taženo z vnějšku, případně pomůže ČNB. No a v krizi udělejme bleskurychle volby, vyberme z nabídky nejlepší krizové manažery a bude nám hej... proč s takovým návrhem ještě nikdo nekandiduje, já bych to bral ;-). No, zpět do reality. Já myslím, že soukromý sektor nejvíce oceňuje ekonomický růst a stabilitu (ve smyslu daňových a dalších pravidel podnikání), jinak za vše mluví tohle.... https://tradingeconomics.com/czech-republic/ease-of-doing-business.... za ten skok už doufám může jenom Babiš nebo to taky přišlo z vnějšku? K tomu dluhu, jako pro mezinárodní porovnání se používá v relaci k HDP, v článku tady se uvádí podle ČSÚ růst z 30,3% na 38,1%, tady..... https://www.statista.com/statistics/369914/national-debt-of-czech-republic-in-relation-to-gross-domestic-product-gdp/.... to odhadovali na 39,13%, máš tam prognózu i na další roky, pro porovnání Německo.... https://www.statista.com/statistics/624193/national-debt-of-germany-in-relation-to-gross-domestic-product-gdp/... tak můžeš brát jednu zemi po druhé a všude uvidíš +- to samé. Ale samozřejmě, že je to perfektní příležitost pro opozici jak bít do Babiše (a samozřejmě skvělá šance k zviditelnění celé řady dosud málo viditelných ;-)), novináři mají krásný materiál, to je pro ně naprostý ideál, bombastické titulky, milióny shlédnutí, můžeš to do nekonečna účelově interpretovat a pokaždé je to suprovní příležitost pro diskutující k ventilaci svých frustrací.
          Berťa
          •  
            12.04.2021 22:48

            zde je zajímavá ta predikce pro rok 2025: Německo = 59% , Česko = 41% takže podle Vás na tom budeme lépe. Kdežto % 2025/2019 jsou u Německa 59%/59%, kdežto u Česka je to 30%/41%. Lze to číst u Německa jako srovnání stavu a u Česka jako zhoršení o 25%... Každý si vybere to "svoje" číslo, tento Váš argument je slabý...
            Mudr.c
          •  
            12.04.2021 19:12

            Podle Babiše vysmívané Švédsko dosáhlo mnohem lepších výsledků bez šikanování lidí a uzavírání obchodů. Počet mrtvých proti nám je poloviční a zásek do státní pokladny mnohem menší. A vládne tam levicový kabinet, tak nevím kde je v Čechách problém, asi si švédští zastupitelé nechtěli namastit kapsu a nemají tam Agrofert, aby vycucával statní kasu:-).
            Apolonius
            •  
              12.04.2021 20:56

              Jo po bitvě každý.... ještě to chce ale říct něco o druhé straně rovnice - mentalita průměrného Švéda vs mentalita průměrného Čecha.
              Berťa
          •  
            12.04.2021 18:09

            A k blábolení o COVID, na který se vymlouvá. Nejen, že nerespektováním hlasu odborníků a populistickými tahy nás dostal na největší poměrnou smrtnost na světe, ale NKU zjistil, že na COVID nešla ano polovina sekyry.
            Velkamedvědice
            •  
              12.04.2021 21:04

              A na co to šlo, na záchranu eskymáků na Sahaře? Mise NKÚ je být kritický, ten chvalozpěvy nevydává, každoročně jsou jeho zprávy o rozpočtu dobrou munici pro antibabiš tábor a určitě tam budou sedět analytické špičky v oboru, jsou to sice státní úředníci, často nazýváni mnohými zde darmožrouti, ale tady ti jsou určitě jiní, ti jsou dobří, ti mají správné politické smýšlení, že?
              Berťa
              •  
                12.04.2021 21:14

                Na odpustky, zvyseni platu z rozpočtu, dárečky navýšení úředníků, důchody, snížení dsní, to neokecáš... Kecy kolik dali podnikatelům sou jen kecy, znám. Ji v reálu dost... Ověřitelná fakta
                Velkamedvědice
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y