Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Babiš: ČNB by měla přispět do rozpočtu. Rusnok: Nemáme teď zisk, který bychom mohli poslat

Babiš: ČNB by měla přispět do rozpočtu. Rusnok: Nemáme teď zisk, který bychom mohli poslat

23.03.2021 8:27, aktualizováno: 23.3. 14:12
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Česká národní banka by měla přispět do státního rozpočtu podobně jako centrální banky Německa a Švýcarska, řekl premiér Andrej Babiš (ANO) po včerejší schůzce s prezidentem Milošem Zemanem na zámku v Lánech. Neměly by se zvedat úrokové sazby, uvedl také. ČNB minulý týden oznámila, že loňský zisk využije na úhradu části účetní ztráty z minulých let. Guvernér Jiří Rusnok v reakci uvedl, že ČNB aktuálně nedisponuje žádným ziskem, který by mohla poslat do rozpočtu. Rozhodnutí o pohybu sazeb činí její bankovní rada vždy v zájmu plnění hlavního mandátu ČNB, tj. v zájmu zajištění cenové stability. Nezávislost je jedním ze tří základních principů fungování ČNB, uvedl také guvernér v prohlášení.

"Bylo by fajn, kdyby Česká národní banka, a my už jsme to opakovaně řešili, taky přispěla v těchto těžkých časech do českého rozpočtu," řekl premiér. Poukázal na to, že ČNB vykázala předloni zisk téměř 58 miliard korun a loni 92 miliard a že státní rozpočet má za epidemie koronaviru vysoké deficity.

K úvahám o převodu zisku ČNB do státního rozpočtu se nedávno vyjádřil viceguvernér Marek Mora. Podle něj je to sice legitimní požadavek, ale momentálně není možný. ČNB totiž musí podle Mory přednostně uhradit ztráty z předchozích let a naplnit takzvaný rezervní fond. Ztráta vznikla v roce 2017, kdy centrální banka vykázala ztrátu přes 249 miliard korun. Důvodem byl nárůst devizových rezerv v souvislosti s ukončováním devizových intervencí a následné posílení kurzu koruny. ČNB také dlouhodobě upozorňuje, že její hlavní úlohou není vytváření zisku, ale péče o cenovou a finanční stabilitu.

Úrokové sazby, které nastavuje ČNB, by se neměly zvyšovat v příštím období, uvedl Babiš bez časového upřesnění. Úroky by měly zůstat nízké v zájmu obnovy ekonomiky, aby se pomohlo firmám, dodal. "Samozřejmě ČNB je nezávislá," poznamenal.

Guvernér Rusnok v reakci na to uvedl, že ČNB momentálně nemá k dispozici žádný zisk, který by mohla poslat do státního rozpočtu. Zároveň lze po odeznění pandemie očekávat, že česká ekonomika se začne opět přibližovat úrovni vyspělých západních zemí, což povede k posilování koruny. To přitom bude v hospodaření ČNB vytvářet ztrátu.

"Česká republika je na rozdíl od Spolkové republiky Německo nebo Švýcarska zemí, jejíž hospodářství stále tzv. konverguje, tedy přibližuje se ekonomické úrovni nejvyspělejších zemí. K tomuto trendu se česká ekonomika po odeznění pandemie pravděpodobně vrátí, což bude způsobovat tlak na posilování kurzu koruny a generovat účetní ztrátu ČNB z přecenění cizoměnových devizových rezerv do korun. Z toho důvodu je ČNB po uhrazení kumulované ztráty povinna naplnit rezervní fond, jehož zůstatek je nyní nulový," uvedl Rusnok. Až poté může podle něj bankovní rada v budoucnu rozhodnout o odvedení zisku do státního rozpočtu.

Rusnok také připomněl, že cílem ČNB není tvorba zisku, ale plnění jejího mandátu, kterým je zajištění cenové a finanční stability.

Kolik ČNB loni vydělala?

ČNB loni vykázala rekordní zisk zhruba 91,7 miliardy korun, o rok dříve měla zisk 57,9 miliardy korun. Loňský zisk banka využije na úhradu části účetní ztráty z minulých let, rozhodla minulý týden bankovní rada. Kumulovaná ztráta ČNB tak klesne na 37,5 miliardy korun.  Centrální banka dlouhodobě upozorňuje, že vytváření zisku není její hlavní úlohou. Tou je péče o cenovou a finanční stabilitu.

Bankovní rada ČNB na svém zasedání 4. února jednomyslně ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstala na 0,25 procenta. ČNB uvedla, že s novou prognózou je konzistentní nejprve stabilita tržních úrokových sazeb následovaná jejich postupným nárůstem zhruba od poloviny letošního roku. "Počáteční stabilita sazeb odráží potřebu nadále uvolněné ekonomiky kvůli dopadům pandemie," uvedl tehdy guvernér ČNB Jiří Rusnok.

O nastavení měnové politiky budou centrální bankéři opět jednat tuto středu.

Rusnok dnes upozornil, že ČNB, bankovní rada ani žádný člen bankovní rady ze zákona nesmějí přijímat ani vyžadovat pokyny od prezidenta, vlády, parlamentu, správních úřadů ani žádného jiného subjektu. "O pohybu úrokových sazeb proto bankovní rada ČNB rozhodne podle svého vlastního uvážení, a to na základě výhledu ekonomiky, který je momentálně silně spjat s koncem pandemie nemoci covid-19," uvedl guvernér. Dodal, že při rozhodnutí o nastavení úrokových sazeb se rada řídí hlavním mandátem ČNB, kterým je zajištění cenové stability.

ČNB hospodaření zisk rozpočet  

Zdroj: ČNB

Česká koruna dnes během dne prohloubila ztráty na páru s eurem i s dolarem. Ke společné evropské měně ztrácí 0,5 % na 26,192 za euro, k sílícímu dolaru oslabuje o skoro 0,9 %. Koruna si na páru s eurem vede nejhůř ze všech měn regionu a její intradenní propad, který dosahoval i zhruba 0,6 %, je největší za tři týdny.

Dosavadní dnešní výkonnost české koruna k euru ukazuje následující graf:

czkeur koruna rusnok babiš čnb

Zdroje: ČTK, Reuters, ČNB, Bloomberg

 
 
 
 
 

Čtěte více:

Viceguvernér ČNB Nidetzký: Sazby mohou růst po polovině roku, koruna to celé neodpracuje
15.03.2021 16:56
Česká národní banka se necítí být pod tlakem utahování měnové politiky...
Tomáš Holub: ČNB může ve druhé polovině roku zvýšit sazby, ale rizikem by bylo učinit tak předčasně
16.03.2021 14:23
Česká národní banka by mohla začít zvyšovat úrokové sazby ve druhé po...
Turecká lira potřebuje pomocnou ruku
17.03.2021 15:34
Narůstající výnosy amerických dluhopisů přinutily k prudkému ústupu tu...
Rozbřesk: Ztráty českých dluhopisů narůstají
19.03.2021 9:04
Státu se tento týden podařilo vypůjčit si na finančních trzích dalších...
Rozbřesk: ČNB vyjasní svůj postoj k růstu sazeb
22.03.2021 9:10
Hlavní událostí tohoto týdne bude na domácím poli, pomineme-li veškeré...
Turecký prezident vyměnil šéfa centrální banky. Lira, akcie se otřásly, klesá i zlato
22.03.2021 11:02
Turecká lira po víkendové výměně šéfa centrální banky prudce oslabila,...

Váš názor
  • kucíí to néé
    23.03.2021 17:47

    to by znamenalo, že Erdogan oslabením měny zajistil Turkům blahobyt takhle to přeci nefunguje, je mi +/- jedno kurz i když by bylo euro lepší, ale zemi zničí inflační zvyšování platů ve státním co se dříve či později přelije do soukromého a pak bude nezaměstnanost bo mi znalostní ekonom.nemáme ani nebudujeme a montovny se pak posunou jinam, ledaže by Bureš oslabil kačku přes 30 a překvapivě tlačit začal vehementně :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
  • ČAU LIDI!!!!
    23.03.2021 16:07

    Čítam vaše príspevky a je mi smutno. Čo stě pre boha už zabudli??? Věď som vám predsa sľúbil, ano,budě líp??? Tak o čo vám idě?? Čo sa stále starátě??? ja vám predsa peniaze pošlem. Povedztě kam a koľko a zajtra vám ich priveziem. Ja som totiž jediný v tejto krajině, ktorí peniaze rozdáva, tak na čo tie pochybnosti. Keď peniaze dojdú, tak ich vezmem zlodějom a opäť vám ich dám!!! Len ten váš hlas potrebujem!! Vy sa o nič něstarajtě a len ma voltě, ostatné je moja starosť. ČNB má nasyslené toľko prachov, že sa vám to nězdá. Tak ich zoberiem a vám rozdám. Věď vidítě, ako skvelo funguje moja vláda odborníkov!!!! Stále hľadám nových odborníkov - možtě sa prihlásiť. Něpotrebujetě žiadne vzdělanie, školy, ani maturitu něpotrebujetě, a ja ván dám funkcie, že sa z toho poserietě. len jedu vec musítě spraviť - prisahať mi vernosť a posľúchať na slovo. Peniaze si požičiam, natlačím, zoberiem zlodějom a vám ich rozdám - tak o čom sú tieto doskúsie??? Vietě prečo ĆNB něfunguje??? Něvietě???? no predsa preto, pretože ju neriadi moj človek ako napríklad anička!!!! Keby som ju mal v rukách to by stě sa něstačili diviť!!!! ja tu vládněm s najväčšími odborníkmi od dob jana husa a gustáva husáka!!!! Ja by som korunu posílil 1:1 k €!!!!! Cesta ku slobodě - voltě ANO - BUDĚ LÍP
    oradapoisson
  •  
    23.03.2021 10:28

    Bohužel Babiš a Zeman jsou nemocní pánové. Ty bych neposlouchal. Za 2 roky už tu snad nebudou a my přestaneme rozdávat peníze na všechny strany.
    Démon
    •  
      23.03.2021 10:56

      Babiš tady nebude snad už letos. A když Pánbůh dá, tak i Zeman...
      qwer
  • EUR za 30
    23.03.2021 9:27

    aby těch 30 rusnokkaček ze EURo nakonec nebylo ještě málo, hanba všem co nebyli schopni za ta léta rozhodnout o přijmutí Eura, estli ten panák vyhraje na podzim tak dopadneme na těžce na ústa
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: EUR za 30
      23.03.2021 9:39

      no, bude to u nás vypadat jako to turecké hospodaření.....Babiš bude vykřikovat, že růst sazeb zvýší inflaci a většina zdejší populace tomu bude věřit, protože to řekl vůdce....
      abc1
  • Erdogan pozdravuje
    23.03.2021 8:45

    1) Pokud jsou na tom firmy blbě, tisk, rozdávání peněz a umělé snižování úrokové míry jejich agónii je prodlouží. 2) Vláda ještě nezačala šetřit u sebe. 3) Přál bych si stabilní měnu a zdravý státní rozpočet. 4) Babišovy/zemanovy pokusy o zásah do centrálního bankovnictví nás posunují zase kousek dál na východ, do Turecka a na Ukrajinu. Děkuji, nechci. Nezachrání nás zdánlivé dárečky, ale usilovná práce, námaha, odříkání a ochota nést kůži na trh.
    Pracovitý Prosecký
  • To je dobré
    23.03.2021 8:35

    Ale že přes vysoké deficity vláda pořád zvyšuje výdaje na platy.
    HenryFord
  • rád bych žil v zemi
    23.03.2021 8:34

    kde nastavení úrokových sazeb řeší centrální banka a ne premiér
    waits
    • Re: rád bych žil v zemi
      23.03.2021 12:42

      To si nevyberete, všichni jsou stejní. Politici i bankéři.
      Jan47
    • Re: rád bych žil v zemi
      23.03.2021 11:00

      Co si budeme povídat, ve většině zemí se do toho snaží kdákat politici. Včetně Trumpa...
      qwer
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m