Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Umírněnější rozpočtová politika by nevyžadovala tak výrazný růst sazeb, říká guvernér ČNB

Umírněnější rozpočtová politika by nevyžadovala tak výrazný růst sazeb, říká guvernér ČNB

30.09.2021 17:44, aktualizováno: 30.9. 17:51
Autor: ČTK

Aktualizováno

Kdyby nebyla rozpočtová politika vlády tak rozpínavá, nemusel by být růst sazeb tak výrazný. Vyplývá to z dnešního vyjádření guvernéra České národní banky Jiřího Rusnoka na tiskové konferenci po jednání bankovní rady. Rada dnes zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 1,5 procenta. Naposledy bankovní rada zvýšila základní sazbu jedním krokem o více než 0,5 procentního bodu v roce 1997.

"Obecně se to spojit dá, že kdyby byla fiskální politika méně expanzivní, tak by zvýšení nemuselo být tak výrazné," uvedl Rusnok na tiskové konferenci týkající se vlivu rozpočtové politiky na rozhodování bankovní rady ČNB.

"Nemáme výraznější výhled, že by došlo ke konsolidaci fiskální (rozpočtové) politiky ve smyslu toho, že rozpočtová politika generuje výrazné deficity v době viditelného a výrazného ekonomického růstu. Tak je jasné, že to přispívá k určitému proinflačnímu prostředí a může to nepřímo ovlivňovat i naše rozhodování ve smyslu výhledu na přísnější nastavení měnových podmínek," uvedl guvernér.

Dodal, že rada ČNB si je vědoma, že plány rozpočtové politiky, i vzhledem k volbám, nemá příliš vzdálený výhled vývoje. "Nicméně ten rok dva se z toho dá vypozorovat," uvedl.

Rusnok dále upozornil, že optimální tempo růstu české ekonomiky, tzv. potenciál růstu ekonomiky, při které ještě nevznikají nerovnováhy, je mezi 2,5 až třemi procenty. "V příštím roce tak budeme už mírně nad potenciálem, a to nahrává vzniku nerovnováh, z nichž jednou z nich může být i nárůst inflace. Jestliže za této situace fiskální politika počítá s výraznými schodky, tak v tomto smyslu zůstává poměrně expanzivní," uvedl.

Letošní schválený schodek státního rozpočtu činí 500 miliard korun. Podle nedávného vyjádření ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) ale rozpočet za celý rok skončí se schodkem zhruba 400 miliard korun. Loni, kdy byl výsledek ovlivněn dopady pandemie, skončil státní rozpočet ve schodku 367,4 miliardy korun. Na příští rok vláda schválila schodek 376,6 miliardy korun.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) považuje za příčinu inflace v Česku nedostatek surovin, materiálů, zboží i lidské práce. Na twitteru uvedla, že řešení situace nevidí v navyšování sazeb. Bankovní rada České národní banky dnes zvýšila o 0,75 procentního bodu na 1,5 procenta základní úrokovou sazbu, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů. Naposledy bankovní rada zvýšila základní sazbu jedním krokem o více než 0,5 procentního bodu v roce 1997.

"Příčinou inflace je nedostatek surovin, materiálů, zboží i lidské práce," uvedla Schillerová na twitteru. Řešení nevidí v navyšování sazeb, doplnila. "Aktuálně nepotřebujeme dusit ekonomiku striktním dodržováním učebnicových pouček," míní. Sdílela současně rozhovor serveru Seznam Zprávy s investorem Radovanem Vávrou, podle kterého nepovede zvýšení sazeb k žádanému efektu, tedy zpomalení ekonomiky, protože příčinou inflace je nedostatek materiálů či zboží.


Skutečné inflační tlaky mají globální charakter, konstatovala. "Restriktivní kroky ČNB na ně nemají žádný vliv. Na peněženky Čechů bohužel vliv mít budou," míní. Obsluhy státního dluhu se naopak krok nedotkne. "Naopak, naše likvidita získaná výhodným předfinancováním v prvním čtvrtletí bude úročena dvojnásobně, není důvod měnit ani výdaje pro rok 2022. Nečekáme výrazný dopad ani u dlouhodobých výnosů," řekla.

Ministryně později na twitteru dodala, že rozhodnutí ČNB podle ní "přehodilo výhybku hospodářské politiky ČR na kolej typickou pro rozvojové země". "Zatímco centrální banky ve vyspělém světě podporují růst a životní úroveň, ta naše zvolila cestu dražších úvěrů pro firmy či zdražení hypoték rodinám o tisíce korun měsíčně," uvedla.

Ministryně Schillerová minulý týden uvedla, že očekávané zvyšování úrokových sazeb není šťastné s ohledem na to, že návrh státního rozpočtu na příští rok již počítá se zahájením konsolidace veřejných financí. Citelně podle ní zdraží obsluhu státního dluhu, stoupne tlak na růst mezd a zkomplikuje soukromé investice. Dnes uvedla, že nevidí v navyšování sazeb řešení inflace.

 

Čtěte více:

Schillerová má problém s růstem sazeb ČNB, zdraží státní dluh. Schodek letos kolem 400 miliard korun
20.09.2021 8:45
Ministryni financí Aleně Schillerové (za ANO) se nelíbí případné razan...
Start měnové diety: ČNB agresivně zvyšuje sazby
30.09.2021 14:52
Česká národní banka zvýšila sazby překvapivě o 75 bps na 1,50 %, a to ...

Váš názor
  • ČAU LIDI!!!!!
    01.10.2021 8:41

    Totok nie je normálné, hněvám sa na ruského noka čo to robí za somariny. Je to chyba toho starého pocikaného barana, že ho tam dosadil. Zlatý zinger!!! Ja aj napriek tomu, že som vám rozdal biliony som terazky takmer v riti. Lebo ja riadim štát ako moje firmy, a moje firmy riadim tak ako že si požičiam miliárdy a tie rozdám svojim verným. Veď totok je ekonomika nie??? Ták ma to učili v straně a ták je to správné. Takto riadim aj túto českú zlodějskú zem. Požičiam si peniaze a rozdám ich voličom. Prečo nie? veď si to zaslúžia, keď mňa volia voliy. A terazky prídě dajaký somár a zvednie sadzby??? a ja mám platiť z mojich požičaných miliárd milionové úroky??? Kdě asi na to načerpám????? keď mi v brusely utiahli kohúty? Ale ja za to němožem, to všetko urobila alenka a vyberčí faltynko. Ja som bol s monikou na dovolenke v covidě a medzi tým sa to stalo. Teraz je nutné sa sústrediť na tie voľby a zvoliť toho najepšieho pre túto krajinu zlodějov - zvoliť mňa!!!!!!!! VOLTĚ ÁNO BUDĚ LÍP!!!!!
    oradapoisson
  •  
    01.10.2021 6:50

    jsem zvědav, kdy moudrá Alenka začne vysvětlovat. že zvýšení sazeb vede k inflaci, jako Erdogam v Turecku.....začínám přát ANO, aby vyhrálo volby, aby se v tom bordelu, co způsobili vymáchali, asi nic příjemného nás v nadcházející době nečeká
    abc1
    • Staronové heslo
      01.10.2021 10:41

      Krajina,kde včera zjedli to,čo mali na zajtra.
      Tecumseh
  •  
    30.09.2021 18:40

    Zdražení energií jde na triko vládě která tlačí klima fanatismus a proti tomu je zvýšení úroků jen malá kosmetická úprava. Spíš vypuštění propagačního balonků že ČNB ještě existuje.
    HenryFord
  •  
    30.09.2021 18:23

    bohužel, hloupějšího ministra financí jsme dosud neměli....ale pro pana Babiše, jednoduší lidé mají potenciál, plní jeho sny....
    abc1
    • ???
      01.10.2021 10:30

      https://countryeconomy.com/deficit/czech-republic....... Fakt jsme neměli hloupějšího minfina? Srovnání Česka s relevantním okolím: Česko inflace 4,1% (srpen), rozpočtový deficit v %HDP (2020) 5,6%, Německo inflace 4,1% (září), deficit 4,2%; Polsko inflace 5,5% (srpen), deficit 6,9%, Rakousko inflace 3,2% (srpen), deficit 8,9%, Maďarsko inflace 4,9% (srpen), deficit 8,1%, Slovensko inflace 3,8% (srpen), deficit 6,2%. Řeči o jednodušších lidech si nech od cesty, vypadá to trapně a hloupě.
      Berťa
      • Re: ???
        01.10.2021 16:40

        Česko si připsalo nejhorší zářijový schodek rozpočtu od vzniku ČR, vyšplhal se na 326 miliard korun 01.10.2021 15:14
        Velkamedvědice
      • Re: ???
        01.10.2021 13:41

        jenom u nás ta vyšší inflace je permanentně již 5 roků.....zatímco německo, rakousko, obecně eurozóna ji měla kolem 0 %....
        abc1
      • nemehla
        01.10.2021 11:07

        je faktem, že nikdo ještě v čr horší výsledky prostě nikdy neměl, asi vládnou nemehla a i když seberou národu o 50% více na daních než před pár lety tak to stačí jen na největší schodky v historii :o)
        Mike -Green D. is killing Europe
        • Re: nemehla
          01.10.2021 11:59

          Miku, tupější reakce na Berťuv komentář, než je právě ta tvoje, asi nemůže ani existovat. :-)
          Richard Fuld
Aktuální komentáře
18.04.2024
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m