Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Schillerová má problém s růstem sazeb ČNB, zdraží státní dluh. Schodek letos kolem 400 miliard korun

Schillerová má problém s růstem sazeb ČNB, zdraží státní dluh. Schodek letos kolem 400 miliard korun

20.09.2021 8:45
Autor: ČTK

Ministryni financí Aleně Schillerové (za ANO) se nelíbí případné razantní zvýšení úrokové sazby. Podle ní to citelně zdraží obsluhu státního dluhu, stoupne tlak na růst mezd a zkomplikuje soukromé investice. Členy bankovní rady před velkým zvyšováním v srpnu "varovala". Schillerová to uvedla v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Výraznější zvýšení úrokové sazby naopak podporuje předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová. Bankovní rada ČNB bude o nastavení sazeb jednat 30. září na měnovém zasedání. Ekonomové očekávají razantní zvýšení sazby, tedy o půl procentního bodu na 1,25 procenta. Dodejme, že ČNB vykonává (na vládě) nezávislou měnovou politiku.

Schillerová využila svého práva a navštívila 5. srpna jednání bankovní rady. "Varovala jsem před razantním zvyšováním úrokové sazby. Argumentovala jsem především prodražením úvěrů pro podnikatele a občany. Zároveň nám zdraží obsluha státního dluhu," uvedla dnes ministryně. Před ní se naposledy jednání bankovní rady účastnil v listopadu 2017 ministr financí Ivan Pilný. ČNB na srpnovém jednání sazby zvýšila. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25 procentního bodu na 0,75 procenta. Podle ekonomů byly důvodem především obavy z růstu inflace související s oživením ekonomiky.

V srpnu pak meziroční růst spotřebitelských cen zrychlil na 4,1 procenta, což bylo nejvíc od listopadu 2008. Inflace tak byla o jeden procentní bod vyšší, než ČNB odhadovala. Meziroční růst cen průmyslových výrobců v srpnu zrychlil na 9,3 procenta, což bylo nejvíce od dubna 1993.

Podle vyjádření Schillerové je současná míra inflace z velké části dovezená ze zahraničí, například na ropě a dalších produktech. Ministryně očekává, že inflace v následujících měsících dál poroste, zkonsolidovat by se měla zhruba na přelomu let 2023 a 2024.

Zamrazilová, která byla v minulosti členkou bankovní rady ČNB, uvedla, že centrální banka by měla navýšit sazby až o 50 bazických bodů a na konci roku by sazby měly být ke dvěma procentům. "Centrální banka má jako nezávislá instituce jako svůj hlavní cíl cenovou stabilitu. Až pokud není omezená, může podporovat hospodářskou politiku státu," řekla Zamrazilová. Souhlasila, že současná inflace je především dovezená, zároveň se už ale podle ní přelila i do domácího prostředí, na což musí ČNB reagovat.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok v srpnu uvedl, že poslední data o vývoji spotřebitelské i výrobní inflace neznamenají pro měnovou politiku centrální banky a přístup bankovní rady ke zvyšování úrokových sazeb žádnou změnu. "Ta čísla byla poněkud vyšší než naše prognóza, nicméně potvrdila ten trend, že ta inflační nálož v ekonomice je silná a že bylo správné otáčet to kormidlo měnové politiky," řekl Rusnok. Bankovní rada nyní podle něj bude jednat o tom, zda nadále zvyšovat úrokové sazby postupnými kroky, nebo přistoupit i k razantnějšímu zvýšení.

Rusnok již po srpnovém zasedání uvedl, že rada je připravená zvyšovat úrokové sazby na každém dalším letošním zasedání i na počátku příštího roku. Letos má rada naplánované jednání o sazbách kromě konce září ještě v listopadu a prosinci.

Schodek rozpočtu letos kolem 400 miliard korun

Schodek státního rozpočtu za celý letošní rok bude zřejmě kolem 400 miliard , řekla také v pořadu České televize Otázky Václava Moravce ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Deficit by tak byl vyšší než vloni, ale menší proti plánu. Původně plánovaný letošní schodek činil 500 miliard . Na příští rok ministerstvo financí (MF) navrhuje schodek 376,6 miliardy .

Podle Schillerové od května postupně tempo růstu schodku klesá, podle jejího odhadu by tak konečný deficit měl být kolem 400 miliard . "Roli ale ještě sehrají především investice," dodala ministryně.

Deficit státního rozpočtu tak bude zřejmě vyšší než vloni. Tehdy stát hospodařil podle nedávno schváleného závěrečného účtu se schodkem 367,4 miliardy korun. Sněmovna původně schválila schodek 40 miliard, ale postupně ho kvůli dopadům pandemie zvýšila až na 500 miliard korun.

Schillerová zároveň nechtěla srovnávat výsledky plnění letošního rozpočtu s plánem pro ten příští. Jeho výsledný deficit podle ní totiž může být ve výsledku úplně jiný, než je nyní plánováno. Návrh schodku pro příští rok 376,6 miliardy kritizoval šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. "Deficit pro příští rok je příliš vysoký, tam už není nic covidového, jsou tam systémové problémy," uvedl. Poukázal především na zrušení superhrubé mzdy, které podle něj mělo být jen dočasné.

Předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová připomněla, že současný vývoj veřejných financí vede k tomu, že Česká republika by při aktuálních plánech ministerstva financí ohledně konsolidace veřejných financí dosáhla na tzv. dluhovou brzdu ve výši 55 procent hrubého domácího produktu (HDP) později než v roce 2024, a to zhruba o dva až tři roky. Po jejím překonání musí vláda předložit návrh vyrovnaného nebo přebytkového státního rozpočtu a fondů. Celkový veřejný dluh by měl podle ministerstva financí stoupnout z loňských 37,8 procenta HDP na letošních 43,5 procenta HDP. V roce 2022 by měl stoupnout na 46,2 procenta a růst by měl i v dalších letech až na 51,8 procenta HDP v roce 2024.

Letošní schodek rozpočtu by se podle předpokladů ministryně měl ve zbývající části roku zvýšit asi o 100 miliard , ke konci srpna podle údajů MF činil 298,1 miliardy korun. Šlo o nejhorší srpnový výsledek od vzniku ČR. Loni ke konci srpna byl schodek 230,3 miliardy korun miliardy .

 

Čtěte více:

Jak může ETF vydělávat víc než podkladové aktivum a další zajímavosti
20.09.2021 6:21
Exchange Traded Funds neboli fondy ETF se staly za posledních více ne...
Víkendář: Co táhne ceny nemovitostí? Význam sazeb je přeceňován
18.09.2021 7:57
Po finanční krizi se roztrhl pytel s výzkumem zaměřeným na vývoj na tr...
Víkendář: Co vyžaduje úspěšná transformace firmy
19.09.2021 8:25
Odborník na firemní strategie John Kotter před 25 lety tvrdil, že 70 %...
Tapering a logika psí boudy
17.09.2021 18:23
Herec Norm MacDonald kdysi vyprávěl vtip, který má asi více verzí a kt...

Váš názor
  • Tohle je taky dobrý...
    20.09.2021 14:39

    Úkol zněl jasně: do voleb s něčím přijďte. https://www.e15.cz/domaci/az-tri-miliony-na-byt-dostalova-chce-zvysit-statni-pujcky-pro-mlade-1383669
    Martinez
  •  
    20.09.2021 12:32

    překvapuje mě, že kačka se vůbec nemá k nějakému posilování....do konce roku připustili i 1,75% v EU zatím nic a na koruně klid....jenom aby sazby nakonec nešly někam k 3%....to by hloupá tetka šílela, kde by braly prachy na to uplácení....
    abc1
  • Tak Schillerová
    20.09.2021 10:23

    se montuje do záležitostí ČNB? Moc hezký
    waits
    • na zem
      20.09.2021 11:34

      se musí vrátit erár, výrazně zvýšit efektivitu, snížit byrokracii, zrušit 1/3 nesmyslných vyhlášek, zákonů a výjimek z nich, pak si teprve ti dobří státní zaměstnanci mohou ŽÁDAT o nějaký plat, ne že si každá bába co někde 40 let dřepí ve škole za zásluhy řekne o 60 tisíc
      Mike -Green D. is killing Europe
      • Re: na zem
        20.09.2021 14:20

        Státní zaměstnaci dostanou zase přidáno, plus dárek 3000. Ministrům a politikům se přidává i deset a více..
        Velkamedvědice
    • Re: Tak Schillerová
      20.09.2021 10:59

      Babis taky.. asi jim nejak nedochazi ze uz mame realnou urokovku pod -3%
      Ai-kun
    • Re: Tak Schillerová
      20.09.2021 10:41

      Volby se blíží, nervozita a hysterie u ANO roste (u ČSSD ještě více), ale stejně to asi vyhrají a nic se v ČR k lepšímu nezmění...
      Martinez
  • No, a mame to tady.
    20.09.2021 9:42

    Vsechny zadluzene staty bez vyjimky se obavaji ze zvysovani urokovych sazeb. Snad vsichni ale museli vedet, ze je to jen otazkou casu, kdy se uroky budou muset zvysit. Bic, mrskat a mrskat! Pred nami je nejspis dalsi krizove obdobi, kvuli neschopnosti splacet (statni) dluhy.
    euroskeptik
    • Re: No, a mame to tady.
      20.09.2021 9:53

      nojo, politika nezajímá co bude za dva roky.....ten si chce nahrabat teď....takový král by si nenechal zbídačit zemi kvůli populistům nesmyslům....pokud tu bude dále vládnou Babiš s tetkou, bude to neštěstí
      abc1
  •  
    20.09.2021 9:08

    může mi někdo vysvětlit, jak růst sazeb se promítne do požadavku tlaku růstu mezd???? To je nějaká nová ekonomická teze? Myslel jsem, že růst mezd se vždy argumentoval inflací....mohla by mi paní experta Schillerová vysvětlit?
    abc1
    •  
      20.09.2021 10:08

      Zřejmě bude tvrdit, že zaměstnancům podraží úvěry a hypotéky a oni sami se budou dožadovat zvýšení mezd. (Motorem zvyšování mezd je přitom zejména státní sektor.) Skutečným důvodem jejích obav je rostoucí úrok ze státního dluhu, kterýžo úrok se platit musí a jehož výše bude po právu připisována zejména jí.
      JJa
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení