Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vláda zvažuje změnu DPH, chystá důchodovou reformu i snížení deficitu, uvedl premiér v rozhovoru

Vláda zvažuje změnu DPH, chystá důchodovou reformu i snížení deficitu, uvedl premiér v rozhovoru

11.01.2023 10:36
Autor: ČTK

Vláda zvažuje změnu daně z přidané hodnoty (DPH), při uvažovaných úpravách se ale kabinet chce podle premiéra Petra Fialy (ODS) vyvarovat zásadních skoků. V rozhovoru s ČTK ministerský předseda uvedl, že ekonomičtí experti nyní propočítávají dopady případných změn. Osobně si myslí, že dvě sazby by prostředí zpřehlednily, zjasnily a přinesly by větší stabilitu.

Ale musíme se současně dívat, abychom někomu nezkomplikovali život, a na státní rozpočet, protože DPH je důležitý zdroj příjmů státního rozpočtu, ani to nemůžeme ohrozit, konstatoval premiér. Potvrdil, že vláda chce letos přinést návrh důchodové reformy a pracovat na snížení rozpočtového deficitu v příštím roce.

Podle deníku Právo ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) uvažuje o tom, že místo dvou snížených sazeb 10 a 15 procent by měla být od příštího roku pouze jedna, ve výši 13 nebo 14 procent. Nová jediná snížená sazba by měla existovat vedle základní sazby DPH ve výši 21 procent, která platí pro většinu zboží a služeb. Při zvažování změny se vláda podle Fialy také posoudí příklady některých zemí, které DPH na určité produkty dočasně snížily nebo zrušily, pak ale samy zjistily, že dopady na rozpočet jsou příliš vysoké.

"Chceme se vyvarovat nějakým skokům a chceme to opravdu důkladně propočítat. Musíme se bavit o tom, co by to přineslo, jak to bude vypadat, a musíme o tom vést taky důkladnou debatu v koalici. To že ODS dlouhodobě chtěla zjednodušit sazby DPH je pravda, ale musíme pro to mít většinu a musíme si být jisti dopady," uvedl.

Fiala také potvrdil plán vlády v příštím roce snížit strukturální deficit o 70 miliard korun, a to při použití katalogu Národní ekonomické rady vlády (NERV), který například navrhuje omezit dřívější penze, zpomalit valorizaci, zrušit výchovné, pokračovat od 30. let v posouvání důchodového věku podle prodlužování života či podpořit spoření. Týmy vládních expertů a politiků se nyní podle Fialy zabývají tím, které ty věci jsou možné a které jsou rozumné, přičemž ve hře jsou vedle návrhů NERV i další.

"Musíme opravdu vyvažovat na jedné straně někdy až striktní požadavek rozpočtových jestřábů, kteří říkají, za každou cenu prostě snižte významně ty deficity a nejlepší by byl hned vyrovnaný rozpočet, a na druhé straně je opozice, která by rozdala úplně všechno a dluh by byl jakýkoliv a je všechno jedno," popsal premiér. Snížení deficitu je podle něj velká hodnota, protiinflační opatření a cesta, kterou vláda chce jít. Současně za velkou hodnotu označil sociální smír a udržení toho, že se lidé nedostanou do velkých existenčních problémů.

"Chceme hledat cesty, jak dosáhnout toho, aby stát byl štíhlejší, ale nebyl slabší, aby byl opravdu silný, efektivní, ale nevydával peníze tam, kde nemusí, a nespotřebovával je zbytečně na svůj chod," uvedl Fiala.

V případě důchodové reformy, kterou plánuje ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) představit na podzim, chce premiér, aby vláda přišla s něčím, co bude stát schopen lidem garantovat na dlouho. Debatu je podle Fialy třeba vést odpovědně, proto se chce vyvarovat jednoduchých návrhů, jako je zvýšení věku pro odchod do důchodu samo o sobě. "To je úvaha, o které se pojďme bavit. Ale co to bude znamenat? Jsme schopni tohle udělat ve všech profesích? Všichni cítíme, že asi ne, že jsou profese, kde ti lidé prostě nemohou pracovat vlastně déle a tak dál. A to se tam všechno do té debaty musí zahrnout a pak ta debata začne mít smysl," popsal. Počítá s debatou při přípravě návrhu, projednáním v koalici a později i s opozicí.

V úvahu hodlá vzít výsledky práce expertních rad z minulých let i rizika, která by přineslo prosazení návrhu bez širší podpory opozice. "Nezačínáme z nuly. Vždyť ty debaty se tady vedou řadu let. Byla tu i komise, jsou tu další. Pracuje se na tom. Tak teď je potřeba dát tomu nějaký řád, dostat to do nějakých výsledků a o těch se začít seriózně bavit a dospět k nějakému řešení," shrnul.

 

Čtěte více:

Schodek státního rozpočtu ke konci listopadu vzrostl na 337,1 miliard korun. Loni byl za stejné období ještě vyšší
01.12.2022 14:43
Schodek státního rozpočtu ke konci listopadu vzrostl na 337,1 miliardy...
Snížení schodku je prioritou vlády, Fiala čeká návrhy v prvním čtvrtletí
08.12.2022 14:42
Snížení schodku státního rozpočtu je prioritou vlády, řekl dnes ČTK pr...
Rozpočet loni s třetím nejvyšším schodkem v historii, státní dluh vzrostl. Každý Čech dluží teoreticky 275.033 Kč
03.01.2023 14:43
Hospodaření státu loni skončilo se schodkem 360,4 miliardy korun. Nov...
Při konsolidaci veřejných financí je třeba řešit také otázku příjmů, včetně některých daní, uvedl ministr Jurečka
04.01.2023 10:43
Pokud vláda myslí vážně konsolidaci veřejných financí, musí řešit také...

Váš názor
  • Velmi rozumně citace z úst vládních činitelů občanovi znějí...
    11.01.2023 16:19

    ...až se zdá, že jsou z dílny křišťálové koule AI, s níž Želvák obšírně právě seznámil publikum. A díky Želvákovi za to. Nemám na AI algoritmus vystavěnu nervovou soustavu, přestože AVG sapiens cítí nefalšované hetero... /// Vůbec však v textu není zmíněn ZÁVAZEK Vlády ČR přepracovat programové prohlášení CZ z titulu UA!!! (Dle Radiožurnálu dne 11.1.2023. Lze se dohadovat, že tyto 2 informace měly být administrativně rozděleny v daném pořadí. Dnes.) /// Veškeré snahy narovnat státní rozpočet jsou bohulibé. Snížit DPH u potravin o 2% je ovšem POPULISMUS útočící na emoce, a ještě horší, než-li rozdávat každému 3500 na elektřinu (neboť ta 2% u balení sardinek v oleji zlevní z 49.90 na 48.90, když před rokem běžně balení stálo POLOVINU tj.25Kc; kaufy znají přesně které položky mají v tržbách gap, krom těch dalších, co se přestaly vyrábět i nabízet preventivně...). Zatímco bez sardinek se občan obejde, zdravotní postižení zůstane v platnosti, a tam dojde (by došlo) k růstu z 10% na 13% (!!!!!) což při vzedmuté cenové hladině o 50% nikdo ani nezpozoruje... z poslední dekády další vládní přímo UKÁZKOVÝ populistický PODVOD na občana !!!... /// Deficit 2022 ve výši 360mld lze PRAVDIVĚ absolutisticky (tzn.nejedná se o hoax) reprodukovat i tak, že příjmy rozpočtu pokryjí celých jeho POUZE sedm 7 kapitol a zbylých 41 (!) kapitol BYLO financováno ÚROČENÝM DLUHEM! ////// Ještě 1 příklad občana z praxe (nečekám soucit) po hledání nového stomatologa v CZ v délce nejméně 1 rok, jsem za další 4 měsíce získal termín prohlídky, a za další 3 měsíce termín výkonu. (zrovna dnes:-))) tj.po 19ti měsících). V ordinaci jsem si během výkonu vyslechl: "tento týden je nahlášených deset ks UA občanů, zatímco ten minulý to byli jen 2 co potřebovali vytrhnout bolavý zub". Přešel jsem to. Nicméně, a nevím tedy kdo za lidi kolem poledne nakupuje v lidlu, bo tam obvykle nechodím, ale v řadě k pokladně naši CZ občané rozvinuli téma na předbíhání v řadě, porovnávali výši sociálních dávek mezi CZ samoživitelkou a tou z UA co oplývá SEBEJISTOTOU až daleko za hranicí ASERTIVITY... A prý i stomatologické výkony zde mají UA občané zdarma (což netuším, ale možná by to potvrdilo pravdivost nevyžádaně vyslechnutého dialogu o výše uvedených výkonech průměrného stomatologa v tomto týdnu). /// Všeobecně: zda-li se jednalo o zločinné spolčení při ovlivnění tržní ceny akcie ČEZu řešit nemusím./ Ohledně CENOVÉHO STROPU je dnes mnohem větší potenciál stěžovatelů, a s prvními fa 2023 za energie mohou začít vystupovat ze stínu... Začnou? Začnou...doufám nebudou ovlivněni novým "analfabetem, retardovaným v ekonomickém úsudku" prezidentem. Pouze občanská obec může rozhodnout; avšak dosah VÝZVY K EKONOMICKÉ RENTABILITĚ -jen MARKETINGOVÝ DOSAH o úspěchu ROZUMU vůči "skřivánkům na niti" ROZHODNE. Hlas lidu pujde proti akcionáři, tj.podle Jiráska padni komu padni.. Soud je spravedlivý, ikdyž zdlouhavý. /// Možná by nevadilo, aby legislativa byla ČITELNÁ PRO VŠECHNY ZÚČASTNĚNÉ...
    Mudr.c
  • o kolik snížili
    11.01.2023 15:09

    počty úředníků, politických náměstků a podobných ??!
    občan
  • důchodová reforma
    11.01.2023 11:31

    https://www.facebook.com/reel/903799924316884
    Kočičák
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university