Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
GEVORKYAN, a.s. bude součástí oficiálního indexu PX pražské burzy

GEVORKYAN, a.s. bude součástí oficiálního indexu PX pražské burzy

12.03.2024 9:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Společnost GEVORKYAN, a.s. bude nově součástí nejen hlavního indexu PX Burzy cenných papírů Praha. Společnost také úspěšně upsala zelené dluhopisy v objemu 22,5 mil. EUR v první tranši.

Globální dodavatel a technologický lídr v oboru práškové metalurgie, společnost GEVORKYAN, a.s., se nově stane součástí báze indexů PX , PX-TR a PX-TRnet – třech hlavních indexů pražské burzy. Aktualizovaná báze indexů bude obsahovat 11 bazických emisí a bude platná od 18.3.2024. Rozšířením indexu o akcie společnosti GEVORKYAN, a.s. bude uplatněn redukční faktor u emisí ERSTE GROUP BANK, ČEZ a KOMERČNÍ BANKA.

Index je aktualizován i v návaznosti na úspěšně realizovaný přechod společnosti GEVORKYAN, a.s. z trhu PX Start Burzy cenných papírů Praha na její trh PRIME, který se stal v prosinci 2023. Společnost GEVORKYAN, a.s. se tak stala první emisí z?trhu START, která po úspěšném úpisu a fungování na tomto trhu přešla na regulovaný trh Prime Market. V druhé polovině února společnost také vstoupila na Burzu cenných papírů v Bratislavě, a to formou duálního listingu.

Společnost GEVORKYAN, a.s. také úspěšně upsala emisi zelených dluhopisů se splatností 5 let a fixním výnosem 7,11 % p.a. O emisi společnost informovala 28.2., přičemž lhůta pro upisování běžela do 7.3.2024. Dluhopisy, ve výši 22,5 mil. EUR v první tranši, byly upisovány formou veřejné nabídky. Společnost má ještě možnost upsat dalších 7,5 mil. EUR v rámci druhé tranše. Dluhopisy budou obchodovány na Burze cenných papírů Praha od 12.3. a potenciálně i na Burze cenných papírů v Bratislavě. Účelem emise je financování růstu společnosti formou kapitálových výdajů směřujících do projektů s pozitivním environmentálním dopadem a částečné refinancování stávající EUR emise ISIN SK4120014994.

GEVORKYAN, a.s. se již dlouhou dobu pyšní prakticky bezodpadovou výrobou, která pramení přímo z technologie práškové metalurgie, jež je obecně považována za energeticky a materiálově udržitelnější technologii ve srovnání s klasickou metalurgií. Celkový výrobní proces je navržen tak, aby byl prakticky bezodpadový a energeticky efektivní, přičemž využívá elektrickou energii z obnovitelných zdrojů a tím snižuje emise CO2. Provozy a projekty GEVORKYAN, a.s. tak mají pozitivní dopad na dosažení enviromentálních cílů EU v oblasti obnovitelné energie, snižování emisí skleníkových plynů, udržitelného hospodaření s vodou a ochrany vodních zdrojů a prostřednictvím využití odpadu zpět do výroby také přispívají k cílům v oblasti cirkulární ekonomiky. Zelené dluhopisy společnosti GEVORKYAN, a.s. jsou vydávány v souladu s principy ICMA (Mezinárodní asociace pro kapitálové trhy).

Zakladatel společnosti a předseda představenstva Artur Gevorkyan vydání zelených dluhopisů komentuje slovy: „Naší dlouhodobou vizí je rozvíjet naši společnost neustálým zlepšováním kvality výrobků a zlepšováním životního prostředí při současném plnění požadavků zákazníků. Společnost GEVORKYAN úspěšně přetavila svoji vizi do jednotlivých konkrétních kroků, kterými se skrze svoji strategii dlouhodobě věnuje udržitelnosti. Jsme rádi, že tato emise zelených dluhopisů oslovila jak naše stávající investory, ale i ty nové.“

Luděk Palata, člen správní rady společnosti VERSUTE INVESTMENTS a.s. k emisi zelených dluhopisů společnosti GEVORKYAN, a.s. dodává: „S panem Gevorkyanem a společností GEVORKYAN, a.s. se známe již mnoho let a vidíme, jak se společnost v oblasti bezodpadové výroby i principů udržitelnosti vyvíjí. Já i mí kolegové jsme velmi rádi, že se tak GEVORKYAN, a.s. emisí zelených dluhopisů přidává do hrstky emitentů zelených dluhopisů na českém a slovenském trhu. Zelené dluhopisy historicky převážně vydávaly větší společnosti, kterými jsou například ČEZ či České dráhy.“

 

Čtěte více:

Společnost GEVORKYAN zvýšila výrazně tržby i zisk a ještě letos míří na hlavní trh pražské burzy
13.11.2023 10:11
Lídr v oblasti práškové metalurgie, slovenská společnost GEVORKYAN, a....
Gevorkyan jako první firma z trhu START vstupuje na Prime Market pražské burzy
19.12.2023 17:23
Společnost GEVORKYAN, a.s. přechází z neregulovaného trhu START na reg...
GEVORKYAN, a.s. vydává zelené dluhopisy v objemu až 30 mil. EUR
28.02.2024 9:13
Globální dodavatel a technologický lídr v oboru práškové metalurgie, s...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur
10:31Rohlik.cz Finance a.s.: Výroční zpráva včetně zprávy auditora k 31.12.2023
9:24EDF a KHNP do úterý dají nabídky v jaderném tendru, stát zjistí cenu více bloků
9:20Skupině mmcité v roce 2023 vzrostl provozní zisk EBITDA o 145 procent. Představenstvo plánuje vyplatit první dividendy
9:02Rozbřesk: Týden ve znamení Fedu a ČNB začíná
9:00Česká spořitelna a.s.: Výroční zpráva České spořitelny za rok 2023
8:53Trhy zamíří v úvodu týdne výše. Výsledky ukázaly mmcité a Primoco  
6:03Citi: Sazby mohou jít stále dolů už v červnu
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y