Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
MF: První část reformy veřejných financí včera prošla poslaneckou sněmovnou

MF: První část reformy veřejných financí včera prošla poslaneckou sněmovnou

30.06.2004 10:33
Autor: 

Poslaneckou sněmovnou včera prošla novela zákona o rozpočtových pravidlech vycházející z koncepce reformy veřejných financí. Hlavní novinkou je zavedení závazných střednědobých výdajových rámců, neboli výdajových stropů, které podpoří snižování schodku státního rozpočtu. Ministerstvo financí a vláda budou při sestavování návrhu zákona o státním rozpočtu povinny dodržet celkové výdaje státního rozpočtu ve výši střednědobého výdajového rámce, který bude vždy schvalován Poslaneckou sněmovnou. Již letos na podzim tedy Poslanecká sněmovna schválí nejen zákon o státním rozpočtu na rok 2005, ale zároveň i střednědobý výdajový rámec na léta 2006 a 2007. Výdajové rámce budou vedle celkových výdajů státního rozpočtu zahrnovat i celkové výdaje státních fondů. Přítomnost mandatorních výdajů v závazných rozpočtových rámcích donutí jednotlivé resorty k tomu, aby nenavrhovaly zákony, které by vedly k výdajům překračujícím výdajové rámce. Výdajové stropy také zaručí to, že případné vyšší daňové příjmy například z titulu vyššího tempa růstu HDP budou použity na další snížení deficitu a nerozpustí se ve výdajích.

Novela rozpočtových pravidel přináší i některé další nové principy. Organizačním složkám státu bude stanovován rozpočet výdajů již ne jako nejvyšší použitelná částka, ale jako částka, na niž mají za všech okolností nárok. Na konci roku budou moci rozdíl mezi rozpočtem výdajů a skutečnými výdaji převést do roku dalšího. Budou tak zainteresovány na tom, aby ke konci roku bezhlavě neutrácely.

Část novely se týká peněžních prostředků plynoucích z Evropské unie. Zpřesňují se ustanovení o těchto prostředcích tak, aby bylo možné bez potíží sledovat peněžní prostředky obdržené od Evropské unie na jejich cestě ke konečnému použití přes státní rozpočet, a to kvůli jejich případnému neoprávněnému použití.

Významnou změnou je zřízení zvláštního účtu pro úhradu ztrát České konsolidační agentury, která se dosud hradí ze státního rozpočtu. Nyní se budou peněžní prostředky utržené za prodej státních dluhopisů vydaných za účelem pokrytí těchto ztrát přijímat na tento účet a z něj se bude hradit ztráta konsolidační agentury. Financování ztráty ČKA přes státní rozpočet může svádět vládu nebo Poslaneckou sněmovnu ke snížení úhrad ztráty a použití „ušetřené“ částky jinde. Tato částka však ve skutečnosti ušetřená není, jelikož se dříve nebo později vydat musí, takže se o ni jen zvýší schodek státního rozpočtu. Úhrada ztráty ČKA pomocí zvláštního účtu nebude mít žádný vliv na vykazovaný schodek v evropské metodice ESA 95, která je relevantní pro maastrichtská fiskální kritéria. Současně s novelou zákona o rozpočtových pravidlech se novelizuje i zákon o České konsolidační agentuře, podle něhož se lhůta pro ukončení činnosti agentury zkracuje z původně navrhovaného roku 2011 na konec roku 2007. Zároveň se omezuje doba, po niž může agentura úplatně nabývat nová aktiva, a to do konce roku 2005. Úplatné nabytí aktiv musí schválit vláda nebo, půjde-li o více než miliardu korun, Poslanecká sněmovna.

Novela obsahuje také změny rozpočtových pravidel, které povedou k lepší informovanosti veřejnosti o hospodaření s peněžními prostředky státu. Jedná se jednak o zavedení ročních zpráv organizačních složek státu, státních příspěvkových organizací a státních fondů, které se budou uveřejňovat na internetu, a jednak o povinnost ministerstva financí a správců kapitol uveřejňovat na internetu státní závěrečný účet, čtvrtletní a pololetní zprávy a závěrečné účty kapitol.

Pokud zákon projde Senátem a Prezident jej podepíše, nabude novela účinnosti dnem vyhlášení ve sbírce zákonů.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data