Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Švejnar: Pokud ČR příští rok vykáže růst HDP, tak to bude úspěch

Švejnar: Pokud ČR příští rok vykáže růst HDP, tak to bude úspěch

09.12.2008 11:28
Autor: ČTK

Praha (ČTK) - Světová ekonomická krize příští rok tvrdě dopadne na tuzemské hospodářství a pokud Česko vykáže růst hrubého domácího produktu, tak to bude úspěch. ČTK to dnes řekl ekonom Jan Švejnar. Ministr financí Miroslav Kalousek v neděli odhadl růst HDP pro rok 2009 mezi 2,5 až třemi procenty. Dřívější prognózy, na kterých byl postaven státní rozpočet na příští rok, počítaly s růstem HDP o 4,8 procenta.

"Já na základě vývoje jinde ve světě očekávám, že dopad (ekonomické krize) bude tvrdší. Jsme otevřená ekonomika. Takže můj odhad růstu HDP na příští rok je nižší než všech institucí zde (v ČR). Očekávám, že jestliže budeme mít pozitivní růst, tak budeme šťastni a bude to úspěch," uvedl Švejnar.

Analytici míní, že globální finanční krize již začíná působit i na tuzemskou ekonomiku. Podle dnes zveřejněných údajů totiž zahraniční obchod v říjnu spadl do téměř čtyřmiliardového schodku, nezaměstnanost v listopadu naopak stoupla na 5,3 procenta a růst spotřebitelských cen v listopadu klesl na nejnižší letošní úroveň 4,4 procenta, protože kvůli slábnoucí ekonomice obchodníci snižovali ceny.

Švejnar připomněl, že vývoz tvoří více než 80 procent českého HDP. "Ochlazení a recese v západní Evropě, která nastala, se nás samozřejmě dotkne. Do určité míry to můžeme kompenzovat, že najdeme nové trhy, ale musíme očekávat velké zpomalení," podotkl Švejnar. Za slabinu české ekonomiky v nynější situaci Švejnar označil vysoký podíl automobilového průmyslu. "Je to průmysl, který při těchto typech recesí trpí nejvíce. A to z toho důvodu, že lidé oproti jídlu a jiným běžným potřebám mohou nákup automobilu odložit," řekl Švejnar.

Světová ekonomická krize, která způsobila recesi v celé eurozóně, s mírným zpožděním dopadla plnou vahou už i na české firmy. Téměř 90 procent tuzemských podniků, a to nejen exportérů, podle Hospodářské komory ohlásilo meziroční pokles objemu zakázek. Celkem tři z pěti podniků na přelomu roku také prodlouží odstávku výroby.

České ekonomice by nyní podle Švejnara pomohlo snížení daní nejen podnikům, ale i fyzickým osobám. "Navrhoval bych razantní snížení daní z příjmů podnikům a naopak to kompenzoval daněmi v oblasti realit a spotřeby. To by nám prospělo, že bychom opravdu mohli být více konkurenceschopní," prohlásil Švejnar. Podle něj by se zároveň na úrovni EU mělo diskutovat o tom, jak posílit poptávku.

Premiér Mirek Topolánek minulý týden představil strategii, která má za cíl obnovení důvěry ve finančním sektoru, prevenci a eliminaci rizik ze světové krize, stabilizaci a zpružnění ekonomického prostředí a impulzy k růstu ekonomiky. Podnikatelům však chybí brzké stanovení termínu přijetí eura a strukturální reformy.

Švejnar míní, že prvním splnitelným datem pro přijetí eura je stále rok 2012. "Měli bychom se snažit tam jít a dělat to v klidu, abychom nevzbudili jakékoliv podezření na finančních trzích, že děláme něco neobvyklého," uvedl Švejnar, který upozornil, že oddalování přijetí eura by neobvyklým signálem bylo. "Finanční trhy to mohou ohodnotit stejně negativně jako by hodnotily překotný a velice rychlý vstup (do eurozóny)," upozornil Švejnar.
 
Pozitiva přijetí eura podle Švejnara převyšují negativa, protože čeští vývozci se nebudou muset potýkat s kurzovými výkyvy české koruny, které jim způsobují velké finanční ztráty. Švejnar připomněl, že sousední Slovensko přijme euro na začátku příštího roku a Polsko s jeho zavedení spěchá. "Celkově je tendence k rychlejšímu přijetí. Nesmí se to samozřejmě dělat horem pádem, aniž bychom se dobře připravili, nicméně naše ekonomika je stejně připravená jako mnoho dalších ekonomik, které do eurozóny vstupují. V tom smyslu nemá význam věci dále z politických důvodů odkládat," uvedl Švejnar.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data