Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Majitel galerie KODL: Žijeme ve vzácné době konjunktury, zájem o české umění roste i ve světě

Majitel galerie KODL: Žijeme ve vzácné době konjunktury, zájem o české umění roste i ve světě

15.05.2019 10:24
Autor: Redakce

V Galerii KODL, nejúspěšnější české aukční síni, právě probíhá předaukční výstava. Představuje se zde 250 mimořádných a vzácných uměleckých děl, z nichž mnohá byla po dlouhá desetiletí skrytá zrakům veřejnosti.  Jak hodnotí současný trh s uměním a na co se mohou návštěvníci výstavy a aukce těšit, jsme se zeptali majitele galerie, doktora Martina Kodla.

Patria.cz: Co vás v poslední době na trhu s uměním zaujalo?

Žijeme ve vzácné době konjunktury a zájmu o umění, což se projevuje i na trhu. Velmi dobře se prodávají kvalitní díla bez ohledu na to, zdali se jedná o umění 19. století, impresionismus, českou modernu, poválečnou tvorbu nebo umění současné. Přibývá sběratelů, ale především investorů, kteří se v oboru vzdělávají. To znamená, že obrazy výjimečné kvality dosahují rovněž výjimečných částek. Stejně jako jinde v Evropě, i u nás, cenové rekordy nezávisí jen na jménech autorů, ale na konkrétním díle či období. Autorské rekordy padají proto, že lidé začali kupovat kvalitní obrazy. Často se jedná o díla tvůrců, kteří nejsou až tak známí a byli trochu zapomenutí, ale dostali se oprávněně do centra zájmu. Sběratelé jsou ve svých preferencích stále vybíravější a je zřejmé, že vyhledávají kvalitu a dokáží ji ocenit. 

Vynikající zprávou je, že zájem o české umění rezonuje i v zahraničních aukcích. Zajímavých prodejů za našimi hranicemi dosahují František Kupka, Mikuláš Medek, Josef Šíma, Toyen, ale také třeba Jakub Schikaneder. Tyto skvělé výsledky odrážejí nejen silnou dynamiku českého trhu s uměním, ale také vzrůstající zájem o české umění ve světě.

 

a

František Kupka Plochy příčné II, vyvolávací cena: 28 000 000 Kč

Patria.cz: Jak máme rozumět pojmu „obraz výjimečné kvality, výjimečné dílo“. Jak se pozná?

Otázku, co je to kvalitní umění, se snaží zodpovědět bezpočet odborníků již celá staletí. Kvalitu „starého“ umění většinou určí čas a nejrůznější měřítka, podle kterých se lze zorientovat. Z pohledu majitele aukční síně vnímám při určování výjimečnosti díla různá kritéria - svou roli sehrává nejen autor, ale také původ obrazu, jeho výstavní a publikační historie. Pro mě osobně by dílo mělo být nejen investičně zajímavé, ale také umělecky atraktivní. Jako aktuální případ mohu uvést Medkův obraz Akce II, který se na únorové aukci na Floridě prodal za rekordních 1,07 milionu dolarů, v přepočtu tedy za více než 24 milionů korun

a 

PhDr. Martin Kodl, majitel Galerie KODL a soudní znalec

Patria.cz: Čím překvapíte sběratele na nadcházející aukci 26. května?

Mám nesmírnou radost, že se celá řada obrazů v této aukci dočkává svého znovuobjevení. Jedná se o díla, která byla po mnoho desítek let v zahraničí či v soukromých sbírkách.  Jako příklad mohu uvést dva nejdražší obrazy z aukce - Plochy příčné II od Františka Kupky s vyvolávací cenou 28 milionů a Hold Picassovi Jindřicha Štyrského, který se začne dražit na 8 milionech korun

a 

Jindřich Štyrský: Hold Picassovi, vyvolávací cena: 8 000 000 Kč

Představuje se ovšem mnoho dalších znamenitých uměleckých děl významných českých autorů, jako jsou kupříkladu Václav Brožík, Oldřich Blažíček, Josef Čapek, František Foltýn, Emil Filla, František Muzika, Luděk Marold, Václav Radimský, Josef Šíma nebo Václav Špála. Výše zmíněný Mikuláš Medek je na aukci zastoupen hned třemi vynikajícími galerijními obrazy. Zcela výjimečná je práce Jakuba Schikanedera „Mlékařka“ kterou lze považovat za objev posledního desetiletí na českém trhu s uměním. Veřejnost se může se všemi díly seznámit na předaukční výstavě, která probíhá až do 25.kvetna v prostorách naši galerie.

Patria.cz: Galerie KODL dlouhodobě podporuje nejrůznější dobročinné a charitativní účely. Předpokládám, že tomu tak je i v této aukci?

Výtěžek z prodeje prvních deseti položek bude již poosmé předán na konto Centra Paraple. Těší mě, že se již vlastně stalo tradicí, že současní umělci darují do našich dobročinných aukcí špičková díla. Patří jim za to náš velký dík. Aktuální kolekci věnovali:  Federico Díaz, Jan Kaláb, Šárka Koudelová, Pasta Oner, Theodor Pištěk, Miroslav Polách, Čestmír Suška, Attila Szücs, Michal Škapa a Jaroslav Róna. 

Čtěte také: Výjimečná a vzácná díla nyní na předaukční výstavě Galerie KODL

Na dobročinné a charitativní účely bude použit také výtěžek z další aukční položky – pro naši galerii zcela netypického předmětu - originální pistole CZ 75 REPUBLIKA. Limitovanou edicí jednoho sta těchto pistolí se její výrobce, Česká zbrojovka Uherský Brod, přihlásil k oslavě stého výročí založení Československé republiky. Nyní společnost věnovala do aukce pistoli s označením roku 1918. Výnos z prodeje bude předán Vojenskému fondu solidarity a Nadaci policistů a hasičů. Stejnou pistoli, jen s vyrytým letopočtem 1946 (rok narození D. Trumpa), daroval během březnové státní návštěvy premiér České republiky Andrej Babiš prezidentovi Spojených států amerických Donaldu Trumpovi.

a 

PhDr. Martin Kodl, majitel Galerie KODL a soudní znalec


(Komerční sdělení)


Čtěte více:

Galerista Kodl k Čechům a umění: Těší mě rekordy, ale hlavně noví sběratelé z řad investorů
21.11.2017 17:02
Od revoluce v roce 1989, tedy doby, od které se aukce umění u nás zača...
Galerista Kodl: I z pragmatických investorů se stávají zapálení sběratelé. A to mne těší nejvíc
16.05.2018 14:00
Zájem o umělecká díla stoupá. Minulý rok byl z tohoto pohledu výjimečn...
Galerista Matyáš Kodl: Prodej současné tvorby má skvělé výsledky
06.09.2018 10:16
Zájem o koupi uměleckých děl nepolevuje ani letos. Autorské rekordy ča...

    Offline rozhovory
    Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
    19.02.2024 7:01
    V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
    Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
    15.12.2023 6:01
    Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
    Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
    09.11.2023 18:50
    Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

    Online rozhovory

    Váš názor
    Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.

    Nejčtenější zprávy týdne

    Sledujte nás na sociálních sítích

    Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

    Právě diskutujete

     TémaNázor
    0:05 
    23:35Re: Bloody
    23:15 
    23:12 
    23:08 
    22:52 
    22:48Re: To: kočák
    22:46 

    Nejčtenější zprávy dne

    Nejdiskutovanější zprávy týdne

    Analýza dne

    Investoři zažili nejlepší začátek roku za posledních 5 let
    02.04.2024 8:03
    Index S&P 500 si za 1. čtvrtletí 2024 připsal 10,11 pro...více

      Analýzy online