Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - rozhovor
Galerista Kodl k Čechům a umění: Těší mě rekordy, ale hlavně noví sběratelé z řad investorů

Galerista Kodl k Čechům a umění: Těší mě rekordy, ale hlavně noví sběratelé z řad investorů

21.11.2017 17:02

Od revoluce v roce 1989, tedy doby, od které se aukce umění u nás začaly dělat, velmi dlouho platila za nedostižnou jedna hranice. Tou bylo překonání 100 milionů korun v jedné aukci. Ještě předloni se standardní průměry pohybovaly řádově kolem 20 milionů na aukci. Nám se podařilo sumy přes 100 milionů dosáhnout již čtyřikrát. Poslední z našich aukcí se dokonce vyšplhala až na úctyhodnou částku 250 milionů korun. Co zásadně zapůsobilo na český trh, je kupní síla investorů i sběratelů. A co mě těší mnohem víc než rekordy, jsou noví sběratelé, kteří se postupně stávají z nových investorů, říká pro Patria.cz před listopadovou aukcí umění významný galerista Kodl.

Patria.cz: Jak se díváte na vývoj českého trhu s uměním? Oživuje? Pomáhá mu k novým zájemcům vzestup ekonomiky i například vleklé období úrokových sazeb u nuly? 

Oživení trhu probíhá, mohu však říci, že kontinuálně a několik posledních let. A je to vidět i v dalších investičních komunitách. V tomto směru všichni prožíváme dobu příhodnou investicím. Obrazy se stávají z části investiční komoditou, ale z čeho mám velkou radost, z větší části jsou poptávány sběrateli. Tuto rovinu bych vždy upřednostňoval před čistě investiční stránkou a velmi mě těší, že právě z nových investorů se postupně stávají sběratelé. To je pro budoucnost ten nejlepší směr. 

Patria.cz: Jak silný vzestup zájmu vnímáte?

Mohu to ukázat na své historii. Když jsem v 80. letech začal s tátou sběratelskou činnost, spojenou s obchodováním, museli jsme lidi v podstatě prosit a přemluvit je, aby si špičkový obraz koupili. Obrazů byl nadbytek a takový, na který se dnes čeká několik let, jsme dokázali sehnat do týdne. Majetek se postupně přelévá do omezeného počtu velkých sbírek, obrazů na trhu ubývá. Třeba v aktuální aukci máme dva, tři obrazy, u kterých mi je až líto je prodat. 

zrzavy 

Galerie Kodl: Zrzavý, Calvarie v Lacronanu

Patria.cz: Kam se zájem soustředí? Do osvědčených autorů? Daří se prosazovat novým? A také jinak: daří se Vám pomoci prosadit nové autory?

Máme řadu nových autorů, kteří vynikají kvalitou malby, ale nejsou známí. Jednou z cest k jejich zviditelnění jsou společné aukce se zkušenými a uznávanými umělci. A mám radost, že tato starší generace nám neodmítá obrazy do takových aukcí dávat a mladé podporuje. Co mě dál těší, na čtyřech posledních takových aukcích se vždy prodalo vše a za velice kvalitní ceny. Nadto dlouhodobě děláme dvě aktivity: aukci pro konto Bariéry a aukci s úplně jinými parametry pro Paraple, kde vybíráme vždy 10 obrazů, kde výtěžek z nich jde na jejich konto. Právě zde se zrodila myšlenka společné aukce. A těší mne, že s námi dlouhodobě spolupracujea mezi našimi partnery je také investiční banka Patria i privátní bankovnictví ČSOB.

Patria.cz: Mohl byste vyzdvihnout několik autorů, u nichž je hodnota jejich umění výrazně na vzestupu?

Poválečné obrazy od Toyen, poválečné obrazy od Emila Filly. To byly kategorie, které byly dle mne neprávem opomenuty. Štýrský. Šíma. Z dalších autorů to je například Alén Diviš, pro širokou veřejnost neznámý autor, který z desítek tisíc roste do stovek tisíc za obraz. Antonín Slavíček naprosto oprávněně zarezonoval v naší aukci. Václav Radimský, autor, který se vyšvihl díky výstavě a díky knize. Z klasického 19. století – Brožík, Hynais, několik rekordů z generace Národního divadla.

spala 

Galerie Kodl: Špála, Národní divadlo

Patria.cz: Kolik jsou schopni a ochotni platit sběratelé a investoři? Jak se posouvá kupní síla, kterou jste sám zmínil?

Naše doposud rekordní aukce začínaly kolem 70 až 80 milionů korun. U poslední z nich sama vyvolávací cena překonávala onu magickou hranici 100 milionů korun, nakonec jsme se ale dostali na výslednou hodnotu čtvrt miliardy za tuto jednu aukci. Z pohledu rozměrů českého trhu to jsou úžasná čísla a já v českém umění vnímám potenciál dalšího růstu. A na vaši otázku si tedy dovolím odpovědět takto obraty a také aukčními rekordy. Poslední aukce jich přinesla 20, nárůst v aukci překonal 70 procent. To je také unikátní číslo. Na aukci nám přišlo přes šest stovek lidí, na výstavu před ní se přišly podívat více než 4 tisíce návštěvníků. Výtvarné umění se viditelně stalo společensky přitažlivým, moderním, a to je fajn. Teď máme před sebou aukci na sklonku listopadu, ve které vyvolávací ceny děl přesahují 110 milionů korun

Patria.cz: Padne nový rekord? 

Na 250 děl se můžete přijít podívat na předaukční výstavu, která nyní probíhá u nás v Galerii KODL na Národní třídě. Zkuste si odhadnout sám. Samotná aukce se pak koná v neděli 26. listopadu od 12 hodin ve Velkém sále na Žofíně. 

intro 

Galerie Kodl: Předaukční výstava před aukcí v neděli 26. listopadu od 12 hodin ve Velkém sále na Žofíně. 
 

Patria.cz: Co byste v jejím rámci vyzdvihl? 

Toho je mnoho. Na kupce čekají skvostná díla autorů jako jsou Antonín Procházka, František Foltýn, Antonín Slavíček, Rudolf Kremlička, Václav Špála nebo Emil Filla. I tentokrát kompletní výtěžek z prvních deseti položek předáme na účet Centra Paraple.

Cekem 28 obrazů se bude dražit nad hranicí milionu korun. Nejdražší prací aukce je dílo Antonína Procházky Zátiší s vázou a kyticí startující na osmi milionech korun. Vyvolávací cenu šesti miliónů dosahuje obraz Jana Zrzavého Kalvárie v Locronanu II, stejně jako plátno Antonína Slavíčka nesoucí název Po dešti. Za pět a půl miliónů bude nabízena velkoformátová Kompozice od Františka Foltýna.

Jedním z nejstarších děl je nesčetněkrát vystavované a publikované unikátní plátno Tři objímající se andělé od Františka Tkadlíka. Sběratelsky zcela unikátní je dílo Psík od na trhu naprosto výjimečně se vyskytujícího Karla Purkyně z 60. let 19. století, stejně jako znovuobjevené plátno Krkonošská bouda sourozenců Quido a Amálie Mánesových. Mistry české krajinomalby velkolepě reprezentuje několik prací Antonína Chittussiho a bohatě zastoupená je i Haushoferova škola v čele s raným monumentálním plátnem Bedřicha Havránka. Mařákova škola je prezentována zejména dvěma významnými díly Antonína Slavíčka a velkoformátovým plátnem Otakara Lebedy. Skutečně radostnou událostí je návrat Babičky Dapeciové zpět do českých sbírek. Tento portrét dokládá nepřekonatelné kresebné mistrovství Maxe Švabinského. Francouzské impresionisty pak zastupuje Armand Guillaumin a jeho plátno Oráč v krajině. 

manes 

Galerie Kodl: Mánes, Bouře v horách

Česká moderna je opět nadmíru kvalitně zastoupena nejen těmi nejznámějšími autory, ale zejména pak významnými díly, která byla po mnoho desítek let nedostupná v soukromých sbírkách. Jedním z nich je vynikající zátiší Antonína Procházky na pomezí orfistického a abstraktního umění vročené do počátku první světové války. Nefigurativní polohu malby rovněž představuje i artificiální plátno z pařížské periody Františka Foltýna, které si v ničem nezadá s díly od Františka Kupky. Třicátá léta výborně reprezentuje Portrét paní L. Seifertové od Josefa Šímy. K vidění jsou díla i velikánů českého poválečného umění Mikuláše Medka, Roberta Piesena, Františka Muziky a dalších. 
Nepřehlédnutelná je i zcela výjimečná plastika Hlava medusy od Theodora Pištěka, který nedávno oslavil své významné životní jubileum právě v Galerii KODL. Při této příležitosti byla rovněž pokřtěna výpravná publikace „Theodor Pištěk Člověk a stroj“ od Petra Volfa.

Patria.cz: A vraťme se k těm novým, současným autorům.

Práce umělců Jana Pištěka, Pavla Brunclíka, Josefa Bolfa, Jiřího Straky, Jaroslava Valečky, Petra Nikla, Zdeňka Sýkory, Františka Ronovského, Jánuše Kubíčka a Jana Knapa. Ti všichni, případně rodiny těchto autorů, se rozhodli přispět svým dílem do Aukce pro Paraple.

foltyn 

Galerie Kodl: Foltýn, 1927

PhDr. Martin Kodl pochází ze staré významné sběratelské rodiny. Narodil se v Praze do jedné z prvních funkcionalistických vil postavených jeho dědou architektem Jiřím Kodlem v roce 1928. Vystudoval gymnázium a později filosofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a ještě před revolucí v roce 1989 byl jedním ze spoluzakladatelů první novodobé aukční síně Antikva Nova Praga, se kterou též pořádal 21. 10. 1989 aukci, která se stala první v novodobé historii aukcí v ČR. O té doby je majitelem jedné z nejúspěšnějších aukčních síní v ČR, která od loňského roku přesídlila do prestižních prostor prvního Topičova salonu v Praze.


svabinsky 

Galerie Kodl: Švabinský, Babička

 

Aukční den 79

Vážení přátelé, sběratelé a milovníci umění,

srdečně Vás zveme na předaukční výstavu 250 mimořádných uměleckých děl v celkové vyvolávací ceně přes 110 milionů korun probíhající od 30. října do 25. listopadu, včetně všech víkendů, v Galerii KODL na Národní třídě.
Samotná již 79. aukce se uskuteční v neděli 26. listopadu od 12 hodin ve Velkém sále na Žofíně.
Kompletní výtěžek z prvních deseti položek bude již tradičně předán na účet Centra Paraple.

Vaše Galerie KODL

 

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m