Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Tomáš Spurný z Monety: Snížení ziskovosti bank přinese konsolidaci v odvětví

Tomáš Spurný z Monety: Snížení ziskovosti bank přinese konsolidaci v odvětví

21.01.2021 6:04
Autor: Redakce

Nejzásadnější změnou v bankovním sektoru v loňském roce bylo snížení ziskovosti bank kvůli očekávaným ztrátám z pandemie. S tím souvisejí i dopady do jejich hospodářské stability, říká generální ředitel a předseda představenstva Moneta Money Bank Tomáš Spurný. Do určité míry to bude znamenat konsolidaci bankovního sektoru, domnívá se také Spurný, protože mnohé menší instituce se budou potýkat s problémy v podobě nedostatečné návratnosti vlastního kapitálu. Největší výzvou, spojenou s koronou, byly pro Monetu odklady splátek, podotýká. Pokračuje tak série bilančních rozhovorů Patria.cz s nejsledovanějšími firmami na pražské burze. 

Patria.cz: Jakých důležitých počinů Vaší firmy za loňský rok si ceníte nejvíce? Kam jste se jako firma posunuli?

Přestože chod celé banky - stejně jako celý svět - výrazně ovlivnila pandemie, dokázali jsme v loňském roce i přes tyto nesmírně nepříznivé okolnosti dvě zásadní věci: tou první byla akvizice společností Wüstenrot, kterou jsme dokončovali v době nejtvrdšího lockdownu první pandemické vlny na začátku dubna. V dalších osmi následujících měsících jsme obě získané společnosti integrovali, což je věc, která v oblasti akvizic patří k té nejnáročnější disciplíně vůbec. Zvládli jsme to o čtyři měsíce dříve, než nám předpovídaly renomované poradenské společnosti a než je v takových případech obvyklé.

Druhým obrovským počinem pro nás byl přechod systému platebních a debetních karet na nový: po 18 měsících tvrdé práce, kdy jen v základním týmu pracovalo 130 lidí z celého světa a dalších 150 průběžně participovalo, se nám v dubnu – tedy opět v tvrdém lockdownu – podařilo všechny platební karty zmigrovat z Austrálie do německého Frankfurtu a celý nový systém spustit. Pokrývá stovky operací, ať už se jedná o přihlášení k běžnému účtu, aktivaci mobilní plateb, změny limitů nebo výpočet úroku z kreditní karty. Provozní náklady jsou navíc zhruba o 30 % nižší než provoz původního systému: náklady by se tedy bance měly vrátit do 5 až 6 let. Byl to krok do budoucnosti, ze kterého budeme jako MONETA těžit ještě hodně dlouho.

Patria.cz: Co vnímáte jako zlomovou událost ve svém odvětví v uplynulém roce?

Tou nejzásadnější změnou bylo určitě snížení ziskovosti bank kvůli předpokládaným ztrátám z pandemie a s ním spojenými dopady do jejich hospodářské stability a úrokových sazeb. Předpokládám, že to bude do určité míry znamenat konsolidaci bankovního sektoru, neboť mnohé menší instituce se budou potýkat s problémy v podobě nedostatečné návratnosti vlastního kapitálu. 

Patria.cz: Jak velké narušení znamenala krize Covid-19 a s ní spojené vlny lockdownů v tuzemsku či v zahraničí pro Vaše podnikání v běžném stavu?

Pandemie zasáhla ekonomiku včetně bankovního sektoru nejenom u nás, ale na celém světě. Moment překvapení a šoku se promítl do hodnoty akcií, a to nejenom Monety, ale všech dalších bank. Už začátkem května jsme proto museli zrevidovat náš střednědobý tržní výhled, ve kterém jsme promítli snížení úrokových sazeb a předpokládané zpomalení ekonomiky, které se bohužel nakonec stalo skutečností a mělo negativní vliv nejenom na úvěrovou aktivitu našich klientů, ale i na naše celkové obchodní výsledky. Náš čistý zisk se za první polovinu loňského roku meziročně snížil o 40 % a přestože byl tento výsledek zapříčiněn naším dobrovolným rozhodnutím vytvořit opravné položky ve výši 2,7 miliard, banka by v případě, kdy by žádná pandemie nebyla, za prvních 6 měsíců roku 2020 vydělala téměř tolik, co za celý předchozí rok dohromady.

Patria.cz: Jakou největší výzvu jste museli řešit v souvislosti s koronavirovou pandemií a s opatřeními proti šíření nákazy?

Zcela jistě to byly odklady splátek. Začali jsme s nimi na dobrovolné bázi jako vůbec první tuzemská banka 19. března, tedy celý měsíc předtím, než bylo splátkové moratorium uzákoněno. Dokázat přes víkend vymyslet, sestavit a spustit robustní systém, který na pouhá tři kliknutí dokáže rozeznat, zda chcete odložit spotřebitelskou půjčku, hypotéku, podnikatelský úvěr nebo třeba leasing svého auta a splátku vám okamžitě odloží, bylo na první pohled nadlidské – a přeci jsme to dokázali. Za to jsem na své lidi neuvěřitelně pyšný.

Patria.cz: Jaké příležitosti přinesla koronavirová krize Vaší společnosti? Ptáme se na příležitosti, které jste spatřili a zvládli, či ještě nemuseli zvládnout realizovat, případně zda a jak se k nim postavíte v budoucnosti?

Velkou příležitostí bylo zevrubné otestování našeho vlastního krizového plánu: zjistili jsme, že jsme schopni pracovat z domova a že investice, které jsme tři uplynulé roky vkládali do digitalizace banky, se bohatě vyplatily. Tím, že máme přes 80 % veškerých našich produktů a služeb v naší nabídce digitální a lze je zřídit online z domova, jsme byli připraveni hned na začátku. Samozřejmě tedy platí, že tato zkušenost zcela jistě do budoucna ovlivní naše další investiční plány, ale také transformuje donedávna vnímaný benefit (práce z domova) do absolutní nutnosti.

Patria.cz:  Jaké jsou rozvojové plány Vaší firmy pro tento rok, případně i ve spojení s Vaší emisí na pražské burze?

Chceme dokončit digitalizaci procesu sjednání hypoték tak, aby si koncem roku mohl každý žadatel u nás sjednat hypotéku z domova během pár minut. V tom nám určitě výrazně pomůže i transformace bankovní identity do státní správy, která postaví digitální verifikaci dokumentů na úroveň podpisu při osobní návštěvě bankovní pobočky.

Z pozice instituce kótované na burze bychom rádi posílili naši hodnotu, k čemuž nám doufám dopomůže jednak naše obchodní strategie i další kroky. A pokud Česká národní banka uvolní politiku stran vyplácení dividend, rádi bychom našim investorům vyplatili dividendu na úrovni 80 % čistého zisku Monety.

Patria.cz: Jaká očekáváte rizika pro letošní rok?

Nesporným rizikem je další vývoj pandemie koronaviru. Klíčové bude, jak se vláda a další rozhodující orgány vyrovnají s otázkami spojenými s očkováním, neboť na proočkovanosti populace České republiky jsou přímo navázány výkony tuzemské ekonomiky. Ať už se jedná o odvětví cestovního ruchu, pohostinství či dalších služeb v obecném slova smyslu.

Patria.cz: Co byste napsal/a na novoroční přání své firmě? Přejete-li si, můžete rozšířit i na další podnikatele a (českou) společnost jako celek.

Našim zaměstnancům jsem na novoročenku napsal, že do roku 2021 vstupuji s opatrným optimismem. Není totiž tak obtížné, aby právě začínající rok byl horší než ten, který nás před pár týdny opustil. České společnosti bych přál, aby nadcházející dobu obstála se ctí a důstojně. Věřím, že na to máme.

Tomáš Spurný Moneta banky rozhovor Patria   

Tomáš Spurný

Vůbec první Čech, který uvedl na pražskou burzu soukromou domácí banku, emigroval v roce 1983 z tehdejšího komunistického Československa do USA, kde získal MBA na Columbia School of Business. Svou kariéru odstartoval ve společnosti McKinsey and Company a finančnímu sektoru už zůstal věrný. Během uplynulých 30 let působil ve velkých bankách střední a východní Evropy, do MONETA Money Bank – tehdy ještě GE Money Bank - přišel v roce 2015 z největší rumunské banky BCR.

MONETA Money Bank je pod jeho vedením čtvrtou největší bankou České republiky a navíc jediným ryze českým, na burze obchodovaným bankovním domem.

Tomáš Spurný je ženatý a má syna. Ve volném čase se věnuje čtení historických románů a sportování s rodinou.

Rozhovor byl uskutečněn korespondenčně a připravila ho Jana Knechtlová


 
 

Čtěte více:

CEO Spurný a šéf rizik Monety nakoupili po výsledcích akcie banky za více než 4 miliony korun
04.08.2020 17:13
Předseda představenstva Moneta Money Bank a generální ředitel banky To...
Valná hromada Moneta Money Bank schválila všechny body navržené představenstvem, včetně nevyplacení zbytku dividendy
02.09.2020 14:57
Valná hromada Moneta Money Bank schválila finanční výsledky banky za r...
Analytik: Výsledkům Monety pomohly menší odpisy, čtvrtý kvartál bude důležitější
30.10.2020 11:28
Moneta Money Bank (MONET) dnes oznámila své výsledky za třetí čtvrtlet...

    Offline rozhovory
    Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
    19.02.2024 7:01
    V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
    Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
    15.12.2023 6:01
    Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
    Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
    09.11.2023 18:50
    Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

    Online rozhovory

    Váš názor
    Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.

    Nejčtenější zprávy týdne

    Sledujte nás na sociálních sítích

    Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

    Právě diskutujete

    Nejčtenější zprávy dne

    Nejdiskutovanější zprávy týdne

    Analýza dne

    Investoři zažili nejlepší začátek roku za posledních 5 let
    02.04.2024 8:03
    Index S&P 500 si za 1. čtvrtletí 2024 připsal 10,11 pro...více