Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Další možná oběť hypotéční krize: automobilky

Další možná oběť hypotéční krize: automobilky

22.08.2007 16:13

Tržby amerických automobilek by se mohly stát další obětí problémů na trhu hypoték a poklesu cen nemovitostí a akcií, protože potenciální kupci aut kvůli nejistotě z dalšího vývoje odkládají své nákupy. Tržby amerických automobilek by tak v srpnu mohly zaznamenat meziročně desetiprocentní pokles, uvádí zpráva společnosti Edmunds.com. V červenci tržby meziročně klesly o 19 %.

Pokles cen nemovitostí a cenných papírů, které poznamenaly červencová čísla by se mohl v srpnu stát ještě významnějším faktorem, upozorňuje ředitel sekce analýz průmyslového sektoru společnosti Edmunds.com Jesse Toprak. Tržby přitom nebyly slabé jen u amerických automobilek, jako General Motors, Ford (8 USD, 1,01%) Motors nebo Chrysler (89 USD, 0,34%) Group. Meziroční tržby poklesly v červenci i společnostem Toyota (115 USD, 0,20%) Motor nebo Honda (32 USD, 0,98%) Motor.

Řada analytiků snižuje kvůli slabým letním tržbám výhled na celoroční tržby z prodeje aut. Někteří experti přitom říkají, že turbulence na trhu nemovitostí by mohly situaci ještě zhoršit.

Společnost CNW Research, která se specializuje na průzkum mezi kupci aut, dospěla ve své poslední zprávě k tomu, že 13,6 % potenciálních zákazníků svůj záměr koupit nové auto v blízké době přehodnotilo nebo odsunulo, zatímco před rokem to bylo 10,1 %. Z důvodů se přitom na první místo dostaly příčiny týkající se situace na trhu nemovitostí, jako je pokles hodnoty nemovitostí, zvýšení hypotéčních splátek nebo zpřísnění úvěrových podmínek při nákupu vozu na splátky.

Pravděpodobně uvidíme ve zbytku roku celkem špatná čísla, řekl prezident CNW Art Spinella o tržbách v automobilovém průmyslu. „Jednoduše řečeno, trh s nemovitostmi je nyní hlavní překážkou pro nákupy nových vozů,“ řekl s tím, že ani následující tři nebo čtyři měsíce nebudou o moc lepší.

Mluvčí GM (31 USD, 0,55%) John McDonald uvedl, že GM nečeká žádný prudký pokles tržeb způsobený současnou hypotéční a nemovitostní krizí. Podle něj je to jen jeden z negativních faktorů. „Jsou zde ceny pohonných hmot, úrokové sazby a ceny nemovitostí. Ale nečekáme nic nového, o čem bychom nehovořili již více než před rokem,“ dodal.

Automobilky, v čele s GM, se však snaží reagovat na zprávy o problémech na hypotéčním trhu a propadu finančních trhů zaváděním různých pobídek pro nové kupce. Manažer z automobilového průmyslu, který si nepřál být jmenován, podle serveru CNNMoney.com uvedl, že vyšší výdaje automobilek na podporu prodeje se možná snaží maskovat dopad situace na trhu nemovitostí na tržby. „Je hloupost říkat, že úvěrová tíseň nevadí,“ říká s tím, že pokud konečné údaje o tržbách za srpen budou nějakým způsobem pozitivní, bude to právě díky pobídkám.

Experti se shodují v tom, že nákupy vozů jsou jedna z prvních věcí, které spotřebitelé mohou odložit, pokud si nejsou jisti svou budoucí finanční situací. Podle hlavního ekonoma společnosti pro výzkum automobilového průmyslu J.D.Power&Associates Boba Schnorbuse, srpnová čísla nebudou ještě dostatečně vypovídat o celkové zátěži, kterou krize na trhu nemovitostí automobilovému průmyslu způsobuje. „Neočekával bych, že to bude mít tak rychlý dopad; čekal bych spíše, že se to potáhne po celý zbytek tohoto roku, než že to bude jen břemenem pro srpen,“ řekl.

Schnorbus také uvedl, že pokud se situace nezmění, mohlo by se zpomalení tržeb do budoucna rozšířit i na jiné typy spotřeby. „Nové auto je jeden z nákupů, které je nejspíše možné odložit,“ řekl. „Nákupy nových vozů by mohly být dobrým předstihovým ukazatelem pro to, zda budou spotřebitelé omezovat své výdaje. V průběhu dalších několika měsíců bychom mohli dostat nějaké velmi zajímavé signály.“

(Zdroj: CNNMoney.com)


Váš názor
  • experti ?
    22.08.2007 17:14

    "Experti se shodují v tom, že nákupy vozů jsou jedna z prvních věcí, které spotřebitelé mohou odložit"-no ,to by jeden neřekl, ještě , že jsou na světě experti, kteří se na podobné věci po dlouhé debatě shodnou. Bývalá spolužačka, která se do USA vdala, měla labradora, který přestal z ničeho nic žrát. Na radu veterináře zavolal její manžel chlapa, experta ,co měl doktorát z nějakého oboru příbuzného veterině, který každý den přišel, nasypal do misky normální granule ,a pak hodinu sledoval psa který si v klidu lehnul vedle misky. Nakonec po týdnu spolužačka zjistila, že její pes "luxuje" žrádlo psímu kamarádovi vedle na zahradě. Tak se s expertem rozloučili ,dostali od něj zprávu o tom, jaké jsou nejnovější trendy ve výživě psa a účet na 300 USD. A to šlo jen o psí žrádlo...
    Dave
    • Re: experti ?
      22.08.2007 17:48

      To je teda hrůza ta Amerika...tak´s to myslel?
      Bo
      • tak to nemyslel
        22.08.2007 17:51

        On chtěl říct, že amíci utrácejí i za mnohem postradatelnější věci, než za auta.
        šarlatán
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů