Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Cersanit otevřel nové továrny na Ukrajině, A&D Pharma zřejmě zlepšila výkonnost...přehled zpráv

Cersanit otevřel nové továrny na Ukrajině, A&D Pharma zřejmě zlepšila výkonnost...přehled zpráv

28.08.2007 11:44
Autor: KBC/Patria

Polsko:

TPSA
: EU hrozí vetem regulátorovi trhu UKE
Evropská komise včera uvedla, že 20. srpna odeslala dopis polskému regulátorovi UKE, ve kterém hrozí vetem rozhodnutí na snížení propojovacích sazeb u konkurentů TPSA o 49 %. Podle pravidel schválených v roce 2002 může Komise nutit národní regulátory zrušit regulační opatření založená na chybných základech a již se tak pětkrát stalo. UKE má odpovědět do 20. října a uvedlo, že svoje návrhy změní pokud bude Komise opatření vetovat.
Náš názor: Tento vývoj vnímáme kladně, protože jen podtrhuje přehnanou regulaci v Polsku a podporuje náš názor, že opatření UKE budou muset být výrazně upravena. S ohledem na to, že zveřejněná opatření již byla započítána do ceny akcií TPSA, očekáváme, že jakýkoliv pozitivní vývoj bude znamenat využití růstového potenciálu akcie. 

Cersanit otevřel nové továrny na Ukrajině
Jak uvedl deník Parkiet, proběhlo včera slavnostní otevření továren společnosti Cersanit na Ukrajině. Jedním z účastníků tohoto otevření byl i ukrajinský prezident Juščenko.
Náš názor: Tato zpráva je trochu překvapivá, protože podle původních informací měla být výroba zahájena až na začátku roku 2008. Nicméně podle našeho názoru slavnostní otevření neznamená, že byl zahájen samotný prodej. Domníváme se, že nejbližší měsíce budou věnovány technickým zkouškám, zásobování a dosažení plné kapacity a tržby budou vytvářeny až v 1Q08. Každopádně informace o slavnostním otevření nám minimálně poskytuje ujištění, že je vše na dobré cestě. Navíc s ukrajinskými továrnami v plném provozu by měly být výsledky Cersanitu v roce 2008 výrazně lepší. S ohledem na nedávné oslabení ceny akcie se domníváme, že by tato zpráva mohla mít pozitivní vliv na obchodování.

Rumunsko:

A&D Pharma: Předběžná čísla za 1H07 ukazují na zlepšenou výkonnost
A&D Pharma by měla reportoval konsolidované neauditované čisté tržby 199,1 mil. EUR za 1H07, což představuje 35% meziroční nárůst a pokračující nárůst podílu na trhu. Mediplus, velkoobchodní divize společnosti, by měla k čistým tržbám přispět 170,1 mil. EUR, meziročně +33 %, což je výsledek posílení vedoucí pozice na rumunském trhu s podílem 21 % v porovnání s 19 % před rokem. Retailová část, Sensiblu SRL, by měla reportovat nekonsolidované tržby 56,2 mil. EUR, meziročně +35 %. V srpnu byl Mediplus vybrán jako distributor kosmetiky a prostředků ústní hygieny společnosti Colgate-Palmolive na rumunském trhu, kde je bude dodávat Sensiblu a lékárnám v celé zemi. Dividendová politika počítá s distribucí 3,56 mil. EUR, což znamená 20% výplatní ukazatel a akcionáři dividendu obdrželi již 3. července 2007 (dividenda 0,0178 EUR na akcii). Navíc A&D Pharma získala nového auditora, BDO CampsObers Audit & Assurance BV a znovuzahájila audit podle holandských pravidel pro finanční výkazy pro rok 2006 po problémech s předchozím auditorem.

Náš názor: Očekáváme, že tato zpráva bude mít pozitivní vliv na obchodování, protože ukazuje na velice dobré výsledky společnosti za první polovinu letošního roku. Rumunský farmaceutický trh meziročně rostl zhruba o 21 % a A&D Pharma se podařilo tento růst překonat (33 % velkoobchod, 35 % retail) a navýšit svůj podíl u obou divizí.

Rompetrol: KazMunaiGaz získal 75% podíl ve společnosti Rompetrol
KazMunaiGaz National Co., státem vlastněná kazašská ropná a plynová společnost, získala 75% podíl ve společnosti Rompetrol Group NV, jak se uvádí v prohlášení obou společností. Mluvčí obou společností odmítli upřesnit částku, kterou kazašská společnost zaplatila. Zpráva na webu rumunské společnosti oceňuje celou skupinu na 3,6 mld. USD. Na této úrovni by měl 75% podíl 2,7 mld. USD.

Náš názor: Cena údajně zaplacená za celkový podíl ve skupině Rompetrol se nám zdá relativně vysoká. Podle našeho ocenění EV Rompetrol Rafinare dosahuje, což je hlavní přispěvatel hodnoty, 1,8 mld. USD. Podíl 75 % by tak měl mít hodnotu 1,3 mld. USD. Hodnota ostatních aktiv je 450 mil. USD, což znamená celkovou hodnotu 1,75 mld. USD. Z dlouhodobého strategického hlediska změnu vnímáme pozitivně. Bohatý KazMunaiGaz bude schopen zajistit financování ambiciózních investičních plánů Rompetrolu, které se v poslední době dostaly pod tlak s ohledem na napjatou finanční pozici společnosti. I když se třeba plány na kapitálové výdaje změní, domníváme se, že hlavní směry investic (rafinace, retail) budou zachovány. Podobně jako v případě České rafinérské (Unipetrol), hledají společnosti přístup k rafinačním aktivům v regionu, za které jsou ochotny zaplatit mnohem vyšší než tržní cenu. To by mohl být pozitivní signál pro trh na přehodnocení ocenění ostatních rafinérii v CEE ve světle posledních akvizic v regionu. To se týká zejména společností MOL (26 650 HUF, -1,99%) a Tupras, protože ostatní rafinérie jsou chráněny před zahraniční akvizicí státním podílem.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university