Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fed: Propad na trhu bydlení může být hlubší a delší, než se čekalo

Fed: Propad na trhu bydlení může být hlubší a delší, než se čekalo

29.08.2007 8:03
Autor: ČTK

New York 29. srpna (ČTK) - Americké akcie v úterý oslabily a na trh se vrátila nestabilita. Mezi investory vzrostla nejistota, zda centrální banka Fed přijme další kroky potřebné k tomu, aby se potíže úvěrového trhu nešířily ekonomikou dále. Na devizovém trhu se zvýšený strach projevoval prodejem rizikovějších měn a nákupem jenů a švýcarských franků.

Index Dow Jones klesl o 280,28 bodu na 13.041,85 bodu, tedy o 2,1 procenta. Jde o jeho největší pokles od 9. srpna. Index technologického trhu Nasdaq se propadl o 2,37 procenta na 2500,64 bodu při ztrátě 60,61 bodu.

Ve zprávě Fedu z posledního jednání Výboru pro operace na volném trhu toho investoři nenašli mnoho k utišení svých obav. Ztráty hlavních akciových indexů se pak prohloubily, když investoři zprávu Fedu analyzovali a hledali v ní náznaky dalšího snížení úrokových sazeb, napsala agentura AP.

Na Wall Street se doufalo, že Fed vyšle jasnější signál, že je ochoten pohnout se sazbami, aby pomohl zmírnit turbulence na finančním trhu. Nervozitu investorů prohloubila informace, že se Fed obával dopadů vývoje v sektoru bydlení na ekonomiku ještě před eskalací otřesů na úvěrovém trhu v první polovině tohoto měsíce.
 
Fed v zápise ze schůzky 7. srpna uvedl, že klesající ceny domů a omezení úvěrů by mohly negativně dolehnout na spotřební výdaje. Rovněž konstatoval, že vývoj na hypotečním trhu naznačuje, že propad na trhu bydlení může být hlubší a delší, než se původně čekalo.

Již před Fedem náladu investorů zhoršilo snížení investičního doporučení banky Merrill Lynch (72 USD, -3,86%) vůči akciím tří investičních bank. Působily i údaje o výrazném poklesu srpnového indexu spotřebitelské důvěry a zpráva o nejvýraznějším poklesu cen rodinných domů v USA za nejméně 20 let.

Na devizovém trhu se proto opět kupovaly bezpečnější jeny a švýcarské franky, zatímco klesal dolar a měny s vysokými úrokovými výnosy. Dolar však posílil vůči euru, protože na jednotnou evropskou měnu dopadl komentář prezidenta Evropské centrální banky Jean-Clauda Tricheta.

Kurz eura klesl o 0,2 procenta na 1,3650 USD a vůči japonskému jenu o 0,5 procenta na 158,53 JPY. Dolar vůči jenu oslabil přibližně o 0,2 procenta na 116,13 JPY, dodala agentura Reuters.


Váš názor
  • Dnes už ode mne naposled - Kousek článku z Hospodářských novin
    29.08.2007 13:36

    Bude hůř, varují experti Banky v USA jenom v letech 2005 - 2006 poskytly hypotéky za 3,2 bilionu dolarů, z toho se jako rizikové (subprime) označuje zhruba pětina. Pesimistické odhady hovoří o tom, že v nucené dražbě by mohlo skončit až 2,2 milionu dlužníků. "To, co se děje, je teprve začátek. Pravá vlna nucených dražeb se zvedne během následujících 12 až 18 měsíců," varuje Karen Weaverová z Deutsche Bank. Situace dlužníků se ještě zhorší, bude-li nadále klesat cena domů. Během druhého čtvrtletí ve Spojených státech v meziročním srovnání spadla v průměru o 3,2 procenta, nejvíce za posledních 20 let. Zdá se ale, že se hypoteční ústavy v USA z krize nepoučily. Největší z nich - Countrywide, který nedávno dostal od Bank of America dvoumiliardovou injekci, právě vyrazil do boje o nové klienty se sloganem: "Máte špatnou bonitu? Zavolejte nám ještě dnes!" Ještě mě někdo bude označovat za "síčka"?
    Franz
  • Nikdy nejdi proti FEDu
    29.08.2007 10:37

    Naprosto souhlasím s tím, že situace je asi mnohem horší, než se připouští. Ale nepodezříval bych FED, že neví která bije. Spíš se děsím možnosti, že by to, co se právě děje, mohlo být plánované. FED je soukromá finanční instituce, pro kterou pracují nejchytřejší mozky. FED si dá dobrý pozor, aby neprodělal a aby nepoškodil své akcionáře. A v řetězci vlastnických vztahů kolem FEDu figurují pozoruhodná jména. Zastánci trhu by řekli, že zákony trhu se nakonec vždy prosadí. Nevím, jestli bych na to teď vsadil. Systém se zreformuje sám, pokud budou lidé doplácet na svá špatná rozhodnutí. Vykupování dluhů, refundace kampeličkářů, zachraňování krachujících firem za státní peníze - to je morální hazard, který dal vyrůst dnešnímu nezodpovědnému úvěrovému trhu. Ale všimněte si, že FED sám nikoho nezachraňuje. Vždycky jenom půjčí peníze, aby někdo jiný (stát) mohl zachraňovat.
    Zdeněk
    • kecy
      03.09.2007 10:18

      Systém se zreformuje sám, pokud budou lidé doplácet na svá špatná rozhodnutí. tak to teda ani náhodou. za ty problémy mžou úplně jiné entity, než ty, které na ni teď dolácejí, takže si ty liberální kecy nechte pro sebe. když jde o stabilitu trhu, tak jde morální hazard, vždy stranou.
      nicknamed
    • Re: Máte pravdu ..
      29.08.2007 13:33

      "Systém se zreformuje sám, pokud budou lidé doplácet na svá špatná rozhodnutí." FED zachraňuje už tím, že leje peníze na trh za nízký úrok, nikoli za takový, který by museli kumpáni z velkých bank obvykle platit. Není to jednuché řešení, jen lze vybrat mezi špatným (nelít peníze na trh) a ještě horším (nalít peníze na trh). Co bude FED dělat, až to terpve vybuchne ? Mají dost kopírek ? Aby to vůbec stačily tisknout. S dolarem si budou lidi čistit boty (nádherná představa).
      Franz
      • Franzi
        29.08.2007 13:47

        Rozumím Vám, jde bezmála o ustálené rčení, avšak U.S. Dollary i další "tvrdé" měny se nevyrábějí tištěním. 88 až 92% U.S. Dollarů se "vyrábí" z řídkého vzduchu, tj. z ničeho. Dovolím si tedy upřesnit Váš výrok: Doufejme, že v U.S. mají dostatek řídkého vzduchu, aby měli z čeho vyrábět Dollary.
        Výroba z řídkého vzduchu
  • Komentáře FEDu už jsou všem pro smích
    29.08.2007 10:12

    Cituji. "Ve zprávě Fedu z posledního jednání Výboru pro operace na volném trhu toho investoři nenašli mnoho k utišení svých obav". FED totiž nemá tušení, která bije, tak je to. Nemá vůbec ponětí o tom, jaký je rozsah a hloubka problémů jejich ekonomiky. Tady si nevystačí se sazbama, je nutná reforma celého systému pravidel související s úvěrovým trhem (na straně aktiv i pasiv firem/bank/fondů poskytujících úvěry). Problém není jen těch ubohých 100 mld. USD, přidejte jednu nulu a ještě to vynásobte Amíci nějakým násobitelem (někde mezi 1,1 až 2).
    Franz
    • Re: Komentáře FEDu už jsou všem pro smích
      29.08.2007 11:35

      Fed tu neni od toho aby tisil narky investoru nebo obchodniku. nebude skakat jak oni piskaji. Prc by mela byt nutna reforma? Je to problem bank a jinych instituci, ze pujcuji kazdemu a investori jsou hlopi a kupuji spatna a rizikova CDO. to proste patri k tomuhle byznisu. RIZIKO.
      • Opravdu je to problém jen bank ?
        29.08.2007 13:25

        A proč FED tedy zasahoval - nalil peníze na trh, když tu není od toho, aby tišil nářky investorů ? FED právě snížil citlivost investorů k roziku. Příště čtěte moje příspěvky pořádně.
        Franz
        • Re: Opravdu je to problém jen bank ?
          29.08.2007 15:21

          a jeje, dalsi ing. Vim o monetarni politice vse Ph.D, co si mysli ze v Fedu jsou jen sami tupci. Fed nelalil penize, repo atd kvulitomu, aby sly stock up. reagoval na to, ze v te dobe nebyla likvidita, banky nepucovali nebyli uvery atd. jsou to standardni operace co Fed dela. nehodlam tady resit monetarni ekonomiku s nekym, kdo videl trhy jen ve filmu mel byste napsat Fedu, potazmo primo Benovi, je je uplne blbej a nerozimi ekonomice natoz trhum a ze vy ho spasite. odbornik z Ceske republiky, protoze vy nejen ze tusite ale vy vite co se ted ma presne delat.
          Martin
          • Čtěte pořádně člověče
            30.08.2007 8:29

            Kde jsem psal o tom, že ve FEDu sedí tupci, byť jen náznakem? Kde jsem psal, že FED nalil peníze na trh kvůli nářkům invetorů? Já tvrdím, že snížil averzi k riziku. FED nalil peníze na trh, kromě zvýšení likvidity, také proto, aby úrokové sazby na trhu nešly nahoru, to by totiž položilo některé finanční instituce (co je to pravidla, která umožňují poskytovat hypotéky, jejichž zdrojem jsou krátkodobé dluhy). Díky FEDu si trh zvykne na to, že když bude průšvih, FED naleje peníze na trh. Doufejme, že bude mít v nedaleké budoucnosti připravené 1 - 1,5 bil. USD. Dále, já se necítím jako nějaká zmindrákovaná česká ficka, která nemá mít názor nebo do čeho mluvit. Je neuvěřitelné, že téměž 18 let po listopadu 89 někteří zoufalci vidí v USA poloboha. Chcete 100 let, abyste se vzpamatovali ? Proč vznikly třeba problémy s Enronem, Arthur Andersenem, na tom "kvalitním" US trhu? Trh je divočina, s tím já souhlasím, ale nechci, aby instituce zodpovědné za celý stát (lhostejno v které oblasti) neřešily problémy jen několika jedinců nebo firem. Nota bene kteří vědí, do jakých rizik jdou. Na závěr: Očekávám, že brzo přibude další Andersen, tentokrát to bude ohledně jejich "kvalitních" investičních doporučen, auditů, ocenění atd. a vysoké zadluženosti a následné platební neschopnosti. Tím míním velkou US pětku. Na to se těším jak malej českej Jarda (bez českých mindráků).
            Franz
            • Re: Čtěte pořádně člověče
              30.08.2007 11:13

              no spis uvidime jak dopadnou ratingove agentury jako Moody's, SP kteri mozna ne spravne ohodnocovali MBS, CDO. investicni doporuceni je vzdy s rizikem, tak bych problem nevidel. k tomu naznaku jen, pisete, ze nemaji ani paru ani nejmensi tuseni. ale to je jedno. nebudem se hadat. hlavne ze vydelavame my. je mi to ve finale jedno jako traderovi.
              Martin
              • Díky za názor
                30.08.2007 12:54

                Já jsem jen příležitostný trader s delším horizontem pro rozhodování, na denní obchodování nemám čas a hlavně nervy. Ohodonocování hypoték bylo dle mého soudu prováděno jen formálně, koneckonců kdo by správně odhadl cenu třeba třikrát rozebrané potom zase složené věci, když vidí jen obal. Agentury to ale dělaly, protože měly kšefty. Jenomže tak dlouho se chodí se džánem .. (české přísloví aplikovatelné na americký trh, no není to paráda?) Ve FEDu nesedí diletanti, to určitě ne, ale oni podcenily situaci. Nejhorší je, že se jedná opravdu o velmi dlouhodobý problém (úvěrový trh jako celek, nejenom oblast hypoték), jež přesahuje 5 - 10 let.
                Franz
          • Souhlas
            29.08.2007 18:03

            Souhlasím s Vámi když si tady občas čtu nějakou diskusi mám pocit že češi jsou jedni z nejlepších ekonomů na světě ovšem realita je zcela opačná , češi jsou námezní síla bez většího majetku-velmi mně udivuje jejich suverenita a hloupost.Dočíst se že je FED soukromá firma to už je opravdu síla........
            mara
            • Re: Souhlas
              31.08.2007 16:08

              Vážený pane nebo paní, než někoho obviníte že píše hlouposti, prověřte si, jestli to, co píše, je opravdu hloupost. Teď nevím, mám se řehtat nad vaší suverenitou a hloupostí nebo mám nad tím brečet. FED je soulromá firma.
              Zdeněk
              • Zdeněk
                31.08.2007 16:25

                hudební romská skupina?
                ;)))
                • Re: vlastnictvi FEDu
                  04.09.2007 10:03

                  http://en.wikipedia.org/wiki/Federal_reserve#Legal_status_and_position_in_government
                  Michall
                  • vlastnictvi FEDu
                    04.09.2007 10:08

                    nejak to zkratilo ten link: http://en.wikipedia.org/wiki/Federal_reserve pak kliknete na: 2 Legal status and position in government Jinak docela zajimave cteni je i na: http://land.netonecom.net/tlp/ref/federal_reserve.shtml
                    Michall
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m