Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČSÚ: Zisky velkých průmyslových firem stouply téměř o třetinu

ČSÚ: Zisky velkých průmyslových firem stouply téměř o třetinu

24.09.2007 12:27
Autor: ČTK

Praha 24. září (ČTK) - Zisky velkých průmyslových podniků v Česku loni stouply téměř o 31 procent na 237,1 miliardy korun. Českému průmyslu se v posledních letech daří, mimo jiné i díky vstupu zahraničních investorů, zaměření na výrobu s vyšší přidanou hodnotou a růstu exportu. Vyplývá to z analýzy Českého statistického úřadu. Český průmysl, ve kterém působí zhruba 150.000 firem, by měl podle studie růst i nadále.

Ve srovnání s 90. lety je podle ČSÚ průmysl zdravější, orientovaný na výrobu méně náročnou na spotřebu energie. Více než polovina výroby navíc směřuje do zahraničí. Zatímco v roce 2000 dominovalo s více než šestnáctiprocentním podílem průmyslu hutnictví, nyní je to s pětinovým podílem automobilový průmysl, uvádí studie. Výrazně stoupl rovněž podíl výroby elektrických a optických přístrojů. "Český průmysl těží i z toho, že má za sebou stabilní energetický sektor (energetické sítě patří k nejstabilnějším v Evropě)," uvedla studie.

Dobrým výkonům domácího průmyslu pomáhá i vstup zahraničních investorů do podniků během 90. let. Na celkových tržbách z přímého vývozu průmyslové produkce v roce 2000 se firmy pod zahraniční kontrolou podílely 63,4 procenta a loni 75,2 procenta. Na celkových tržbách se pak firmy zahraničních vlastníků podílejí téměř 59 procenty.

"Příjmy z průmyslové výroby v ČR tak připadají z větší části zahraničním investorům - ti jsou tak hlavní příčinou jak silné dynamiky průmyslové produkce, tak pozitivních výsledků zahraničního obchodu," uvádí analýza.

Podle ČSÚ by se mělo českému průmyslu dařit i nadále. "Pro pokračování růstu průmyslu stále existují zdroje," uvedl úřad. Tempo růstu zakázek podle něj díky oživení západoevropských ekonomik roste. Do budoucna může působit nadějně zlepšená kondice německé ekonomiky a evropského hospodářství jako hlavního odbytiště českého průmyslového exportu, odhaduje analýza. Nárůst počtu firem v odvětví byl loni meziročně zhruba stejný.

Průmyslu se daří, přestože koruna dlouhodobě posiluje vůči euru a dolaru. Vyváží se více než polovina průmyslové produkce, u zpracovatelského výrazná polovina. V roce 2002 se podílel vývoz 37,5 procenta na celkových průmyslových tržbách a v roce 2006 to bylo již 48,5 procenta.

Celkové roční tržby všech průmyslových firem v ČR se pohybují kolem 3,4 bilionu korun. Roční tržby vyšší než jedna miliarda korun vykazuje 450 firem. V průmyslu nyní pracuje téměř třetina z celkového počtu zaměstnaných v Česku, což je zhruba 1,3 milionu lidí a jejich podíl stále roste.

Za pozoruhodný aspekt českého průmyslu ČSÚ považuje růst mezd a produktivity práce. V prvním čtvrtletí 2007 stouply mzdy v průmyslu meziročně v průměru o osm procent, přičemž dlouhodobý průměr mezi léty 2000 až 2005 činil šest procent. Průměrná mzda v průmyslu se pohybuje kolem 21.000 korun.

Obdobný vývoj zaznamenal úřad i u produktivity práce. Meziročně stoupla v letošním prvním čtvrtletí o 9,4 procenta. Průměr v letech 2000 až 2005 přitom byl 8,2 procenta. "Předstih produktivity před růstem mezd se tedy udržuje i přes jejich velmi vysokou dynamiku," konstatuje analýza ČSÚ.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university