Stanovisko ČEZ k případu Alana Svobody

17.10.2007 12:53

Alan Svoboda oznámil, že ho státní zástupce informoval o předání případu údajného porušení zákona při nákupu cenných papírů společnosti soudu. Svoboda současně oznámil svoji rezignaci na členství ve Výkonném výboru, který představuje širší vedení celé Skupiny ČEZ.

Dále Alan Svoboda informoval, že požádá příslušný soud, aby projednal věc v předběžném řízení. V předběžném řízení má soud možnost bez přelíčení případ zastavit či vrátit k došetření. Tímto způsobem bylo například v roce 2005 zastaveno trestní stíhání bývalého předsedy představenstva a generálního ředitele ČEZ Jaroslava Míla a tří dalších manažerů za údajné obcházení zákona o zadávání veřejných zakázek při výstavbě nového sídla společnosti.

"Jsme překvapeni, že případ postoupilo zastupitelství soudu, aniž by se objevily nové důkazy. Analýzy, které máme k dispozici totiž potvrzují, že Alan Svoboda se trestného činu nedopustil. Potvrdil to i nově zpracovaný posudek soudního znalce, který jsme obdrželi nedávno," sdělil Ladislav Kříž, mluvčí ČEZ a doplnil, že "představenstvo se k celému případu vyjádří po výsledku předběžného projednání případu soudem".

Text je úplným zněním tiskové zprávy společnosti ČEZ