Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
AMSP: Každá čtvrtá firma zvažuje přesun sídla do zahraničí kvůli daním a legislativě

AMSP: Každá čtvrtá firma zvažuje přesun sídla do zahraničí kvůli daním a legislativě

23.10.2007 10:12
Autor: 

Čtvrtina českých firem zvažuje přesun svého sídla do zahraničí. Vedou je k tomu zejména daňové důvody. Firmy jsou však nespokojené i s přehledností a srozumitelností českých zákonů nebo špatnou vymahatelností práva. Vyplývá to ze společného průzkumu Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR a Podnikatelského inkubátoru při Vysoké škole ekonomické v Praze, kterého se zúčastnilo 290 podnikatelů a firem.

„Přes osmdesát procent firem považuje daně v Česku za vysoké, a statistiky jim dávají za pravdu. Podle poslední zprávy Eurostatu je sazba daně z příjmů v České republice nejvyšší ze všech nových členů Evropské unie,“ řekl dnes Miroslav Křížek, ředitel Podnikatelského inkubátoru při Vysoké škole ekonomické v Praze.

Podle průzkumu jsou firmy nespokojeny i s českou legislativou. Za nepřehlednou jí považuje 92 procent respondentů, 85 procent jí nerozumí. Za vůbec neproblematičtější oblast legislativy považuje 35 procent dotázaných právě daně, 19 procent hodnotí jako nejvíce problematickou oblast pracovního práva a 15 procent občansko-právní oblast. Nejvíce problémový je podle podnikatelů a firem Zákon o daních z příjmů (36 procent), dále Zákoník práce (22 procent) a Obchodní zákoník (14 procent). Celých 93 procent dotázaných je nespokojeno s vymahatelností práva v České republice.

„Množství legislativy spojené s podnikáním je enormní a značně nepřehledné, podnikatelům často nezbývá nic jiného, než se řídit zdravým selským rozumem a čekat, co odhalí kontrola. Zdlouhavost rozhodnutí i těch nejjednodušších soudních sporů ve svých důsledcích zapříčiňuje mnohdy i druhotnou platební neschopnost malých a středních podnikatelů, důsledkem které jsou vyhlášené úpadky, resp. minimálně dočasná nemožnost pokračování v podnikatelské činnosti. Stát se zároveň za chybná rozhodnutí svých zaměstnanců neomlouvá, nepostihuje je a ani neodškodňuje postiženého podnikatele, protože mu to žádný zákon neukládá.“ konstatuje Eva Svobodová, generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Někteří podnikatelé věří, že se situace v blízké době změní. Od chystaných legislativních změn v oblasti daní například očekává 32 procent respondentů zlepšení. Téměř polovina firem si však myslí, že půjde jen o nevýznamné změny. Zhoršení pak očekává 19 procent dotázaných. Větší skepsi cítí firmy k chystaným reformám jako celku. Zlepšení od nich očekává jen 21 procent respondentů, 27 procent se bojí zhoršení. Okolo 47 procent respondentů si myslí, že se situace po reformách výrazně nezmění.

Jedna oblast průzkumu se týkala i vlivu vstupu České republiky do Evropské unie na podnikání. Celých 33 procent dotázaných firem si myslí, že se jejich situace po vstupu do EU zlepšila, 11 procent naopak cítí zhoršení. Okolo 51 procent firem žádné změny nepociťuje. Co se týká unijních zákonů, tak 41 procent firem je nevnímá, 45 procent je považuje jen za další obstrukce. Přesto se našlo 7 procent dotázaných, kteří si myslí, že jim unijní zákony pomáhají.

Společný průzkum realizovala Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) ve spolupráci s Podnikatelským inkubátorem při Vysoké škole ekonomické v Praze v průběhu září letošního roku. Zúčastnilo se okolo 290 podnikatelů a firem z členské základny AMSP ČR.

(Zdroj: Tisková zpráva AMSP ČR)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university