Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Automobilka Chrysler propustí 15 procent zaměstnanců

ČTK: Automobilka Chrysler propustí 15 procent zaměstnanců

02.11.2007 8:14
Autor: 

Detroit (ČTK) - Americká automobilka Chrysler propustí až 12.000 zaměstnanců, což je 15 procent celkové pracovní síly. Chce tak snížit náklady a přizpůsobit se prioritám zákazníků, kteří mají o některé modely stále menší zájem. Chrysler přitom už v únoru oznámil, že z podniku bude muset odejít asi 13.000 lidí, připomíná agentura AP.

V rámci další vlny propouštění Chrysler do konce roku 2008 sníží počet zaměstnanců v dělnických profesích o 8500 až 10.000, o práci ale přijde i kolem 2100 lidí na různých řídících pozicích. V pěti továrnách v Severní Americe zruší směnný provoz a přestane s výrobou čtyř modelů, o které mají zákazníci nejmenší zájem.
Generální ředitel Chrysleru Bob Nardelli řekl, že automobilka musela restrukturalizaci urychlit především kvůli nepříznivé situaci na trhu. Pro ni je charakteristický pokles prodeje aut s vysokou spotřebou a příklon k úspornějším modelům. Od února, kdy firma oznámila první vlnu změn, se prý situace nezlepšila.

"Situace na trhu se za osm měsíců hodně změnila," řekl Nardelli a dodal, že prodej automobilů klesá. Na konci roku prý budou čísla o prodeji mnohem horší, než se zdálo v únoru.

Chrysler byl donedávna součástí nadnárodního koncernu DaimlerChrysler (107 USD, -2,59%), v němž měli rozhodující slovo Němci. Ti také americkou automobilku v roce 1998 s velkou slávou přebírali, nikdy ji ale do své organizační struktury nedokázali začlenit a letos na jaře přiznali, že si s ní nevědí rady. Fúzi tedy po devíti letech marných snah odvolali.

Ve dvou vlnách propouštění by mělo v Chrysleru přestat pracovat zhruba 25.000 zaměstnanců, neznamená to ale, že se ze všech stanou nezaměstnaní. Management předpokládá, že s částí z nich se dohodne na přestupu do jiných provozů a část odejde do důchodu. Chrysler nabídne i odchod do předčasného důchodu a těm, kteří ho přijmou, zřejmě vyplatí vysoké odstupné.

Počet lidí, kteří budou muset z podniku odejít, představuje více než 20 procent zaměstnanců automobilky sdružených v odborech. Firma k oznámení o dalším propouštění sáhla pouhé čtyři dny po uzavření nové pracovní smlouvy se zaměstnanci. Kvůli slabému zájmu firma přestane s výrobou modelů Dodge Magnum, PT Cruiser, Chrysler Pacifica a Chrysler Crossfire.

Rozhodnutí managementu prohloubil restrukturalizaci a výrazněji snížit i počet zaměstnanců podle agentury Reuters dokazuje, že nový majitel podniku chce hospodaření výrazně zlepšit. Německý Daimler svou americkou součást prodal fondu soukromého kapitálu Cerberus Capital Management, který firmy zpravidla ozdraví a po čase většinou prodá.

Nardelli řekl, že nepříznivá situace na trhu potrvá i v příštím roce. S ukončením prodeje čtyř modelů, po nichž je slabá poptávka, podle místopředsedy představenstva Jima Presse souhlasí také dealeři Chryslera, kterých je asi 3700. Press přišel z Toyoty, aby v Chrysleru prosadil lepší strategii.

Cerberus převzal kontrolu nad Chryslerem za 7,4 miliardy dolarů. Daimler si ponechal jen asi 20 procent americké automobilky. Chrysler je čtvrtou největší automobilkou v USA, za prvních devět měsíců letošního roku mu ale prodej meziročně klesl o tři procenta.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.