Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
S&P: Investice do komoditních indexů příští rok prudce vzrostou

S&P: Investice do komoditních indexů příští rok prudce vzrostou

05.11.2007 12:45
Autor: ČTK

New York/Londýn 5. listopadu (ČTK) - Investice do takzvaných komoditních indexů, které kopírují vývoj cen zlata, ropy či mědi, nyní zažívají strmý nárůst. Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) odhaduje, že investice do těchto instrumentů příští rok vzrostou o dalších zhruba 36 procent, a dosáhnou tak 150 miliard dolarů (asi 2,8 bilionu Kč).

Komodity jsou nyní častým tématem i mezi správci penzijních fondů, kteří o komoditách obvykle uvažují pouze jako o doplňkové investici k akciím a dluhopisům. Většina penzijních fondů má v komoditách zpravidla jen od tří do pěti procent aktiv.

"Debatuje se o tom ve většině fondů. Kvůli vyšší návratnosti investic na akciových trzích a díky vyšším úrokovým sazbám teď mají fondy více peněz a zvažují, zda se na komodity více zaměřit," uvedl prezident organizace Employee Benefit Research Institute Dallas Salisbury.

Zájem o komodity se začal zvyšovat zhruba před pěti lety, kdy se ode dna odpoutaly ceny ropy. Barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) se v roce 2002 prodával asi za 25 dolarů, od té doby ale jeho cena vzrostla skoro o 300 procent na 96 dolarů.

S cenou zlata je to podobné. Za pět let se zvýšila skoro o 100 procent a před pár dny se dostala nad 800 dolarů za troyskou unci. Tak vysoko byla naposledy před 27 lety, v době energetické krize, kdy se na rekord dostala i cena ropy. O desítky procent se zvýšila cena mědi, olova či niklu, ale i pšenice a dalších zemědělských komodit.

"Vynikající návratnost u komodit se ale stává argumentem, aby se do nich neinvestovalo. Někdo má totiž za to, že jsou předražené. Jejich vynikající výsledky jsou tedy zdrojem obav," řekl podle agentury Reuters Robert Howie ze společnosti Mercer Investment Consulting. Strach z investic do komodit je podle Howieho vidět hlavně u klientů v Británii.

Penzijní fondy lidem zhodnocují peníze na důchod, případně na využití ve vzdálené budoucnosti, a z podstaty věci jsou velmi konzervativní. Řada jich zatím s investicemi do komodit váhá, protože komodity se většinou pohybují v mnohaletých cyklech. Jeden cyklus většinou trvá přes deset let, ale jsou mezi nimi značné výkyvy.
S&P sestavila index GSCI, který slouží jako referenční indikátor pro investice do komodit. Podle tohoto indexu se řídí investoři, kteří vložili do komodit téměř 70 miliard dolarů. Indexy se obecně využívají k rozložení rizika do různých tříd aktiv.

Howie nicméně upozorňuje, že i penzijní fondy chtějí dosahovat výrazného růstu hodnoty majetku ve správě, a hledají tedy alternativní řešení. Mnoho fondů se totiž spoléhá právě na indexaci, tedy na nákup indexů, které jsou sestaveny tak, aby kopírovaly vývoj celých odvětví. To však někdy může být spíše na obtíž než ku prospěchu.

Příkladem mohou být ceny ropy. Přestože za poslední rok se prudce zvýšily, výnosy mnoha indexových fondů v tomto segmentu nebyly výrazné. Na vině je způsob obchodování, převážně výkyvy cen u blízkých a vzdálenějších termínových kontraktů.

Vliv penzijních fondů na investice do komodit v posledních letech přesto roste a spolu s penzijními fondy se komoditám více věnují také vzájemné či nadační fondy. Některé z nich spravují bohaté univerzity, pojišťovny nebo charitativní společnosti. Ty mají zpravidla zakázány spekulace, takže jsou jim dostupné jen takové investice, kde lze čekat další růst.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data