Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Strategie skupiny PKN Orlen na léta 2007-2012

Strategie skupiny PKN Orlen na léta 2007-2012

21.11.2007 14:20
Autor: 

"Polski Koncern Naftowy ORLEN představil svoji novou strategii na léta 2007-2012 - Snaha získat postavení regionálního lídra. Základem strategického plánování bylo prolnutí očekávání akcionářů a potenciálních investorů s potřebami a možnostmi koncernu. Hlavním cílem je vytvoření EBITDA ve výši 11 miliard PLN, což představuje 132% nárůst ve srovnání s úrovní tohoto ukazatele v roce 2006. Ukazatel rentability angažovaného kapitálu (vlastního i cizího) by měl dosáhnout 14% úrovně.

Vypracování nové strategie pro období let 2007-2012 je spojeno s dynamickým rozvojem skupiny PKN ORLEN v posledním období a také s evolucí v okolí společnosti. Cíle a činnosti vytyčené vedením PKN ORLEN umoží koncernu zvětšit efektivitu operativních činností, úplné využití potenciálu v oblasti zvyšování hodnoty firmy a posílení pozice lídra v regionu střední a východní Evropy.

Strategické předpoklady skupiny PKN ORLEN

PKN ORLEN aktualizoval svůj přístup k procesu vytváření hodnoty firmy. Nová strategie má dva pilíře. První z nich je předpoklad nápravy efektivity, optimalizace a investice v oblasti základní činnosti společnosti za účelem dosažení pozice regionálního lídra.

Druhým pilířem je monitoring možností rozvoje - expanze v oblasti prodeje na trzích zemí, které se nyní koncernu otvírají, jako jsou pobaltské země a Ukrajina, jakož i konsolidace branže - spojení skupiny PKN ORLEN se skupinou Lotos. Po celou dobu zůstává jednou z důležitých oblastí expanze koncernu snaha o
těžbu surovin.

V souladu s novou firemní strategií bude nárůst hodnoty v první řadě realizován z vnitřních zdrojů, po získání
odpovídajících finančních a operativních výsledků budou zváženy možnosti vnějšího vytváření hodnoty společnosti.

I.pilíř - Nárůst efektivity a investice v oblasti základní
činnosti firmy

Strategie se soustředí na úplné využití kontrolovaného potenciálu nastartovaného realizací programu Partnerství ve společnosti Unipetrol a Plánu budování hodnoty v Mažeikiu Nafta. Cílem koncernu je také zvýšení velkoobchodního prodeje se zázemím v rafinerních aktivitách a rozšířené logistické síti. V oblasti maloobchodu bude společnost pokračovat ve strategii dvou značek a v soustředění úsilí zvýšit efektivitu prodeje na benzinkách s oporou v nabídce přizpůsobené potřebám lokálního trhu. Vývoj korporační struktury obsažený v nové strategii usnadní elastický a dynamický rozvoj činnosti skupiny ORLEN, což navíc přinese zlepšení její efektivity.

II.pilíř - Monitoring možností neorganického rozvoje

Koncern bude stále sledovat možnosti expanze na nové slibné trhy. Nejatraktivnějším směrem rozvoje činnosti PKN ORLEN v oblasti prodeje jsou trhy pobaltských zemí a Ukrajina. Koncern spatřuje v této možnosti rozvoje, a to i s ohledem na opodstatněné předpoklady konsolidace ropné a chemické branže v domácím prostředí, obzvláštní zdroj vytváření nových hodnot. Koncern bude pokračovat v procesu tvorby možností v oblasti vyhledávání a těžby ropy (upstream). K rozhodnutí o zahájení projektů spojených s těžbou dojde při zohlednění přijatelné úrovně rizika a při zaručení náležité výše návratnosti. Posilovány budou činnosti spojující obchod s ropou a velkoobchodní prodej ropných produktů.

Cíle a strategická činnost v jednotlivých oblastech

V oblasti rafinerie nová strategie předpokládá nárůst efektivity kapacity zpracování ropy v Polsku a na Litvě. Zpracovatelská kapacita ve skupině PKN ORLEN by měla k roku 2012 činit okolo 33 milionů tun ročně. Strategie předpokládá dynamický rozvoj v oblasti maloobchodního prodeje. Cílem koncernu je posílení nebo dosažení pozice lídra na domácích trzích. Koncern toho dosáhne optimalizací, další nápravou efektivity sítě benzinek a expanzí na dosavadních i nových trzích, konkrétně v pobaltských zemích. V roce 2012 bude počet benzinek následující: Polsko - 1900, Česko - 440, pobaltské země - 230, Německo - 750. V souladu se strategií bude PKN ORLEN prvním producentem kyseliny tereftalové (PTA) ve střední a východní Evropě. Úroveň produkce PTA v roce 2012 dosáhne 600.000 tun za rok. V oblasti chemie strategie předpokládá, že podíl skupiny na trhu PVC v roce 2012 dosáhne 55 procent v Polsku a 40 procent v Česku při celkovém objemu produkce PVC na úrovni 485.000 tun ročně.

Koncern bude pokračovat v projektech na optimalizaci nákladů, zaváděno je efektivní řízení řetězce dodávek. Na regionální úrovni bude koncern i nadále zlepšovat řízení lidského kapitálu a jako technologický lídr bude odpovědný za stále se zvyšující standardy jakosti a péče o životní prostředí. Skupina PKN ORLEN jako seriózní obchodní partner bude při své činnosti brát v úvahu potřeby místních komunit." 

Text je plným zněním zprávy polského koncernu PKN Orlen

(Zdroj: Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.