Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: E.ON zdraží elektřinu o 11,1 % a cenu plynu o 7,5 %

ČTK: E.ON zdraží elektřinu o 11,1 % a cenu plynu o 7,5 %

05.12.2007 12:22
Autor: ČTK

Energetický koncern E.ON (142 EUR, 0,86%) zvýší od ledna cenu elektřiny v průměru o 11,1 procenta. Nejcitelněji dopadne zdražení na domácnosti s přímotopy, jimž proud podraží o pětinu. Příští rok si tak připlatí 6117 korun. Novinářům to dnes řekli zástupci E.ON Energie. E.ON má 1,4 milionu zákazníků na jihu Čech a Moravy, patří mu tak zhruba pětinový podíl na trhu. E.ON od ledna zdraží průměrně o 7,5 procenta i zemní plyn, který dodává ve své jihočeské síti.

V průměru proud pro domácnosti v Česku od ledna zdraží o 9,1 pct, malým podnikatelům o 8,9 pct. Cena se liší podle toho, od kterého obchodníka domácnosti elektřinu odebírají. O osm procent navíc si připlatí rodiny v regionech, kde elektřinu dodává polostátní ČEZ (1 360 CZK, 1,95%). Pražská energetika zdraží o 10,2 procenta.
Rodinám, které odebírají proud od E.ON, používají akumulační kamna a elektřinou ohřívají i vodu, náklady vzrostou o 3263 korun, tedy o 16,4 procenta. O devět procent podraží elektřina domácnostem, které žijí v panelákových bytech. Ročně to znamená o 894 korun více.

"Stále se zvyšující poptávka oproti nabídce vede k nárůstu cen na úrovni velkoobchodních cen silové elektřiny, které v Čechách u některých produktů vzrostly meziročně až o 22 procent," uvedl předseda představenstva E.ON Energie Michal Šafář. E.ON zásobuje elektřinou 1,25 milionu domácností.

Jihočeské domácnosti si od ledna připlatí i za plyn. V listopadu sice distributor cenu zlevnil v průměru o 3,5 procenta, nyní ale zemní plyn zdraží o 7,5 procenta. Ti, kdo na plynu pouze vaří, vydají za rok navíc 300 korun. Pokud rodiny plynem vytápí, vaří na něm a ohřívají vodu musejí počítat, že za rok si připlatí zhruba 2000 .

"Hlavním důvodem je nárůst ceny komodity kvůli zdražení ropy a ropných produktů. Vzrostl ale i skladovací poplatek přibližně o 30 procent, o čtyři procenta se zvýšily náklady za přepravu a distribuci," řekl místopředseda představenstva E.ON Energie Radek Lucký. Cenu hodlá E.ON zachovat do března.
Dominantní prodejce plynu v Česku, RWE (96 EUR, 0,98%) Transgas, cenu pro domácnosti zvedne o 7,4 pct. Rodinám, které na plynu vaří, ohřívají s ním vodu a topí, se měsíční platba zvýší průměrně o 132 . Nejvíce se zdražení dotkne zákazníků Severomoravské plynárenské, kteří zaplatí o 8,9 pct více. Naopak nejmenší nárůst, o 5,9 pct, čeká klienty Jihomoravské plynárenské.

RWE Transgas ovládá zhruba 80 procent domácího trhu s plynem. Vlastní Severočeskou plynárenskou a Západočeskou plynárenskou. Ve čtyřech regionálních distributorech drží většinové majetkové podíly.
Společnosti E.ON patří bývalá Jihočeská plynárenská (JČP), která ovládá čtyři procenta trhu, a podíly v distribučních firmách se čtvrtinovým podílem na trhu s plynem. Zatím je koncern druhý za ČEZ v elektřině a za RWE v plynu. Do budoucna ale E.ON chce svůj podíl na českém trhu s plynem zvýšit až na 20 procent. Firma hodlá získat přístup k některým zásobníkům s plynem, které zatím ovládá právě RWE, a poohlíží se i po jiných možnostech.

Český E.ON patří do německého koncernu E.ON Energie, který je největším soukromým poskytovatelem energetických služeb v Evropě. Kromě JČP vlastní také přes 40 procent v Jihomoravské plynárenské a zhruba polovinu akcií drží i v Pražské plynárenské. Společně se skupinou Czech Coal provozuje ještě Teplárnu Otrokovice a Energetiku Malenovice.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data