Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Recese se nebojím. Už nejsou, co bývaly

Recese se nebojím. Už nejsou, co bývaly

17.12.2007 11:46

TED spread (rozdíl mezi výnosem Treasury bills a Londýnské mezibankovní sazby) je podle Goldman Sachs na úrovni, která indikuje rostoucí pravděpodobnost recese v USA. Podobný signál vysílají i výnosové křivky. Podle inflačních dat a retailových tržeb zveřejněných minulý týden to ale zatím na recesi nevypadá. Podle S&P je pak příští rok sice velmi pravděpodobné výrazné zpomalení (0,6% růst v Q1 2008) a jsme relativně blízko poklesu v jednom ze čtvrtletí; nicméně recese má zatím méně než 50% pravděpodobnost i díky rostoucím exportům. Toto je zatím, zdá se, nejrozšířenější názor.

V souvislostí s možnou recesí bych přesto rád zmínil několik poznámek. Od roku 1945 bylo v USA 11 recesí, v průměru každých 5,5 let (podle tohoto už je tedy načase pro další). Průměrně trvaly cca 10 měsíců a každá z recesí byla předcházena poklesem cen na akciovém trhu, který ve většině případů celkem ztratil více než 20%. Argumentem pro relativně optimistický pohled na sílu a délku trvání potenciální další recese je to, že dlouhodobější strukturální změny v rozvinutých ekonomikách a lepší práce centrálních bank ústí v jejich vyšší stabilitu. Nevěřím a neobhajuji teorie typu „nová ekonomika“. Nicméně faktory, jako je vyšší využívání informačních technologií, flexibilních způsobů produkce a logistiky, finanční deregulace – vyšší flexibilita finančního systému (i když ta nyní bere trochu za své), apod. snižují jak pravděpodobnost, tak možnou sílu budoucích recesí (specielně těch poptávkových). V další možné recesi by se tak s ještě větší silou projevily faktory, které znatelně snížily hloubku recese v roce 2001.

Krátce ještě k tomu, kam investovat v dobách recese: Během nich se obvykle daří výrobcům tabákových výrobků, výrobců alkoholických nápojů a výrobcům zboží běžné spotřeby – tj. odvětvím s velmi malou citlivostí poptávky na změny příjmů (u tabáku a alkoholu možná někdy i negativním vztahem mezi nimi). Špatnou volbou nebývají ani utility a firmy spojené se zdravotnictvím. Tento princip, na kterém stojí rotace mezi sektory, ale přirozeně zná každý. Do určité míry tak může jít o sebenaplňující se proroctví, které zvedá ceny akcií v těchto odvětvích na poměrně vysoké násobky. Umění tak není koupit akcie v těchto odvětvích při každé známce, či strachu ze zpomalení – jejich ceny většinou už několik měsíců dopředu více než dost odrážejí jejich atraktivitu. Uměním je v takovém případě spíše v čas nakoupit neprávem „trestaná“ cyklická odvětví.

Ve vztahu k možné recesi v USA a cenám akcií je nyní relevantní i to, že stále vysoké ceny ropy mohou sice působit jako brzda růstu, ale tyto nejsou odrazem rostoucích nákladů těžby. Růst cen ropy se tak přímo projevuje v růstu bohatství ropu vyvážejících zemí, které je: (i) Investováno do aktiv na hlavních světových trzích (udržuje relativně silnou investiční poptávku, která se projevuje i u akcií). Nebo (ii) je spotřebováno a udržuje relativně silnou poptávku po importech do těchto zemí (jak psáno výše, exporty z USA by měly být jedním z faktorů, které udrží tamní ekonomiku nad vodou). Recese bych se tedy nebál, ale „býčí“ náladě bych také nepodléhal a to ze zcela fundamentálního důvodu – i po sérii korekcí jsou akcie jako celek na můj vkus stále poměrně drahé. 

Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • že US
    27.12.2007 9:25

    byly za poslední rok nejníže asi na 9000 a nejvýše na 14000, nyní kolem 13000. Tak nevím co je nízko a co vysoko...
    kdo si jen trochu pamatuje čísla ví
  • zastani
    20.12.2007 14:17

    Musim se pana Soustruznika trochu zastat. Nekteri si zde popletli trhy, ke kterym se clanek vztahuje (myslim ty,kteri se ohani CEZem, apod.) V clanku jde o USA a ne CR. Podobny nazor zastava i Citibank (pokud je tedy autor neopsal) a nejde tak o to zda jsou akcie levne ci drahe, ale zda jinde nejsou levnejsi. Jinak receno US akcie jsou dnes v prumeru obchodovany za cca PE 14, coz je dlouhodobe hooodne malo,ale napr. eurozona je na PE 12, EM za 13x PE. Tj. koupili by jste si ameriku, kdyz je evropa, cechy,apod. levnejsi, navic nema evropa takovy downside risk jako amerika, atd. a tim je myslena (aspon predpokladam, ze to autor takto myslel) ta jejich drahost.
    bukefal
    • Re: zastani
      20.12.2007 17:54

      Nevim, kde berete ta cisla. Ceske akcie jsou vsechny okolo 20, mimo UNI. Prumer S&P 500 je 18,9. Cina je pres 50.
      Dan
    • Re: zastani
      20.12.2007 16:43

      to je pravda me vsak staci kdyz pan Soustruznik rekne o kolik jsou podle jeho vkusu ty akcie jeste predrazene, nebo at jenom proste hodi rucnik do ringu a rekne "sory bejci, sem to voprasknul z netu a nak nemam uplnej jasnej nazor na to predrazeni. Chytraku bez uz do riti a nevotravuj" a ja budu uplne spokojenej. Me jen vadi ze proste pan Soustruznik pise neco na co nema nazor.. Jak se muze pak takovej clovek pohybovat v tomto byznysu. Kdyz se zeptas maklere, kdekoliv nejen v patriji" jaka bude cena za tejden tak zacne hejkat jako osel a nakone z toho pochopis ze fakt nevi (pac kdyby vedel tak nebude delat na vostatni bakaly a spol ale na sebe). Ale tady pan Soustruznik tvrdi ze ma nazor a pak se ukaze ze nema. Me je sumak relevance jeho nazoru..
      chytrak
      •  
        21.12.2007 9:08

        zdrojem je prave ta citibank, kterou jsem zminoval. Nezapominat, ze EM nejsou jen Cina, ktera ovsem podle poslednich cisel nema PE pres 50, ale 25 (index HSCEI,zdroj bloomberg 20.12.2007) a Cechy. Ten prumer 13 je za vsechny EM,tj. CEEMEA,LATAM a AXJ. A pokud uvadite, ze S&P ma 18, tim drazsi potom US akcie jsou v porovnani s okolnim svetem.
        bukefal
  • Tady se zase hřeje polívčička
    19.12.2007 13:09

    Tady si zase někdo hřeje polívku s akciemi,které jsou neprávem trestané......Asi se jich dotyčný potřebuje zbyvit a nakoupit yt,proti recesi odolné.Tedy léky,alkohol a cigarety.proto mu kupujte v recesi ty ostatní,aby neměl deprese......
    viki
  • Dobry den
    19.12.2007 10:51

    prosim pana Soustruznika az se vrati z dovolene(jinak si jeho mlceni nemohu vysvetlit) aby nam nezapomel definovat svou predstavu primerene ceny akcii. Predem dekuji
    chytrak
  • Dovoluji si Vam pane Soustruzniku
    18.12.2007 20:13

    nabidnouti moznosti ktera by Vam pomohly definovat primerenou cenu akcii, ktere se Vam v soucasne dobe zdaji stale pomerne drahe. Staci mi pouze Vase volba, neni treba zduvodneni. Takze pozor zaciname: A) akcie jsou stale jeste o 10 - 20 % drazsi nez rika muj vkus, B) cena akcii je stale jeste o 30 - 50% procent vyssi nez by mela byt dle meho vkusu, C) myslim ze cenova hladina akcii jsou podle meho vkusu o vice nez 50% vyssi nez hladina na ktere bych nakupoval, D) clanek jsem prevzal a veta o pomerne drahych akciich nevyjadruje muj nazor, E) nemam ohledne cenove hladiny akcii utvoren vyhraneny nazor a posledni veta v clanku tam je jaksi navic
    chytrak
    • A ja slibuji ze po Vasi odpovedi
      18.12.2007 20:16

      pridam i ja svuj nazor na cenovou hladinu akcii. A nebude to ani D ani E..
      chytrak
  • integrita
    18.12.2007 20:12

    Fakt mi přijde divný, že se tady objevují různý informace. Míchají se tady "analýzy" Patrie s názorem nějakých externistů, ukradejnema textama/překladama z jinejch webů (tady by se ochrana autorských práv docela vyřádila) a třešničkou na dortu je každodenní špetka bulváru. Na webech brokerů v US nikdo takovej bordel nemá.
    Jarda
  • viz Euro r.2000
    18.12.2007 16:52

    V jistém čísle týdeníku Euro r.2000 (a to není žádný Blesk ani Aha), kdy cena ČEZU byla neustále tlačena v rozmezí 80-90 Kč byla Patria obviněna z manipulace s kursem.Za normálních okolností by se taková brokerage ihned ohradila a podala na ně trestní oznámení... nic se však nestalo. Když stál ČEZ 300.- Patria stála za svou cílovkou 145.- Když stál 800.- tvrdili někteří brokeři Patrie,že jde o bublinu. Nemyslíte pane Soustružníku, že by bylo lepší se k tomuto CP už raději vůbec nevyjadřovat ? Děkuji
    Radek
  • Dulezitejsi INFO
    18.12.2007 14:08

    Nstaral bych se o pana Soustruznika a radeji bych se podival na http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=abY98bxmZTOU&refer=home Jde opravdu do tuheho. A je klidne mozne, ze dnesni CEZ za 1400 je drahy, ale pristi rok za 2000 bude levny. Vsechno zalezi na tom, kolik v tu dobu bude stat chleba.
    Zdenek
    • Re: Dulezitejsi INFO
      18.12.2007 15:41

      no naopak ja si myslim ze je dulezity aby zamestnanci Patrie dokazali prokazat alespon nejakou vnitrni integritu.. Ja chapu ze maj svy limity a ty nejsou nejak buchvijak siroky, ale napsat ze sou akcie podle meho nazoru drahe a pak nebejt schopnej ani vyjadrit svoji predstavu primerene ceny, to prece z cloveka dela omezeneho papouskovace reci ktere zaslechl nekde v telezivi nebo si vycet na nejakym webu..No reknete nechal byste si poradit kam investovat od takoveho cloveka ?? Pak se nemuzou v Patrii divit ze sou jejich analitici pro legraci... Coz mi pripomina abych znovu
      chytrak
      • abych znovu
        18.12.2007 15:46

        pozadal pana Soustruznika o definici primerene ceny akcii. Dekuji
        chytrak
  • urgence na odpoved
    18.12.2007 12:23

    Dobry den, prosim znovu o odpoved na otazku k Vasemu clanku pri jake cene dle Vaseho nazoru nebudou akcie drahe. Prosim dale o pripojeni noticky zda je nazor pouze Vas osobni ci je nazor oficialnim stanoviskem firmy Patria. dekuji predem za Vas cas
    chytrak
  • DRAHÉ AKCIE - jak se to vezme
    18.12.2007 12:13

    po novém roce, až se bude cena ČEZu dotýkat pomalu 2000 pan Soustružník obrátí a bude říkat jak byly akcie v prosinci levné :-)
    AB
  • pane soustruzniku
    17.12.2007 22:07

    kde je prosim odpoved na mou otazku ohledne ceny akcii ? dekuji
    chytrak
  •  
    17.12.2007 12:50

    Naposled byl TED spread na techto hodnotach (200 - 250) pred krachem v roce 1987. Ale cely ten trh se chova "divne", tak uvidime.
    Dan
  • me by ani nezajimalo jestli je clanek prevzaty nebo ne
    17.12.2007 12:15

    ale mnohem zajimavejsi je podle me nazor pana Soustruznika na cenu akcii jako celek. Pise ze jsou jeste pomerne drahe. Proto prosim pana Soustruznika aby nam napsal o kolik jako celek jeste maji poklesnout aby jiz cena byla primerena. Za odpoved predem dekuji.
    chytrak
  •  
    17.12.2007 12:13

    Vy jste asi od pana Soustruznika jeste tady nikdy nic necetl, ze, Vy Bizone s ucitelskym komplexem?
    IQ
    • íkváč
      17.12.2007 12:20

      Právě, že četl íkváči a musím dodat, že někdy to bylo dost ubohý, takže tato cesta převzetí článků se mě jeví jako přijatelnější. Také by mě zajímal názor p. Soustružníka na dosti drahé akcie - především, které to jsou a na jaké ceně by se mu drahé nezdály.
      Bizon
      • Re: íkváč
        17.12.2007 12:48

        Mě by zajímalo a byl bych velmi rád,kdyby zde byla reakce vedení patrie na článek pana Soustružníka.A sice v souvislosti s anal.cenovými doporučeními tvořenými týmem analytiků patrie.Pan Soustružník říká-jako zaměstnance patrie-že se mu akcie jeví jako drahé a samy doporučení patrie mají podstaně vyšší ceny.Nevím kdo je tady pak pro smích.Zda pan Soustružník nedůvěřující doporučením vydaných mateřskou firmou nabo firma jenž takové lidi zaměstnává.
        ivan
  •  
    17.12.2007 11:53

    Dobrý článek pane Soustružník. Zajímalo by mě jestli jste ho psal sám, nebo ho pouze od někud převzal.
    Bizon
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
    16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university