Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
MF: ČR asi nebude příští rok plnit další maastrichtské kritérium

MF: ČR asi nebude příští rok plnit další maastrichtské kritérium

18.12.2007 16:32
Autor: ČTK

Praha 18. prosince (ČTK) - Česká republika pravděpodobně příští rok nesplní další maastrichtské kritérium nezbytné pro přijetí eura, a tím je cenová stabilita. Především kvůli úpravě nepřímých daní v souvislosti s reformou veřejných financí totiž stoupne inflace nad hodnoty požadované EU. Vyplývá to z materiálu, který společně vypracovaly ministerstvo financí a Česká národní banka a který na středečním zasedání projedná vláda. ČR již delší dobu neplní kritérium stability veřejných financí.
 
"Po odeznění tohoto jednorázového šoku plynoucího z administrativních opatření se inflace vrátí na nižší úroveň, pozorovanou v minulých letech," uvádí materiál.

Mezi maastrichtská kritéria pro přijetí eura patří deficit veřejných rozpočtů, státní dluh, inflace a dlouhodobé úrokové sazby. Kurzové hledisko zatím ČR neplní, protože nevstoupila do mechanismu ERM II, který umožňuje pohyb koruny ve stanoveném pásmu.

Deficit veřejných financí byl loni jediným kritériem, které ČR neplnila. Kvůli němu EU již v roce 2004 s ČR zahájila proceduru při nadměrném deficitu. "Současné nastavení parametrů veřejných financí neumožňuje plnit kritérium vládního deficitu udržitelným způsobem," upozorňuje dokument.

Vláda se zavázala snížit deficit do roku 2010 na 2,3 procenta HDP. Letos MF očekává díky lepšímu hospodaření a růstu ekonomiky deficit 3,4 procenta, původně přitom hrozil až čtyřprocentní schodek.

S ostatními kritérii nemá ČR problém. Státní dluh je v poměru k hrubému domácímu produktu na polovičních hodnotách požadovaných EU, úrokové sazby jsou v české ekonomice nízké. Kurzové kritérium zatím ČR plnit nemusí a do systému směnných mechanismů ERM II se hodná země zařadit těsně před vstupem do eurozóny.
Materiál konstatuje, že dosud nebylo dosaženo dostatečného pokroku při vytváření podmínek pro přijetí eura, aby mohlo být stanoveno cílové datum vstupu do eurozóny. "Doporučení nestanovovat prozatím cílové datum pro vstup do eurozóny zároveň implikuje doporučení, aby ČR v průběhu roku 2008 neusilovala o vstup do mechanismu ERM II," píše se v dokumentu.

Stanovení data je totiž podle materiálu podmíněno přijetím dalších reforem veřejných financí, především důchodového a sociálního systému. Nutné je rovněž podle MF snížit deficit veřejných financí v roce 2012 na maximálně procento HDP a zajistit dlouhodobou udržitelnost vývoje veřejných financí. "Další reformy jsou nezbytné také pro zvýšení pružnosti české ekonomiky, zejména trhu práce," upozorňují MF a ČNB.

Analýzy ukazují, že z hlediska fungování českého hospodářství a připravenosti na přijetí jednotné měny nastává v poslední době určité zlepšení, současně však pro ČR zůstává problémem právě udržitelnost veřejných financí a zvyšování pružnosti české ekonomiky.

Čeští ekonomové vesměs uvádějí, že přijetí eura by v nejbližších několika letech přineslo Česku spíše více komplikací než výhod. Předčasný vstup do eurozóny by přibrzdil snižování rozdílů mezi ČR a vyspělejšími evropskými zeměmi, a zřejmě i zvýšil inflaci.

Podle premiéra Mirka Topolánka je přitom kvůli neprovedeným reformám důchodů a zdravotního systému nereálný pro přijetí eura i rok 2012, o kterém se v poslední době spekulovalo.

Po rychlém přijetí eura volají především exportéři, kterým nyní posilující koruna zdražuje jejich výrobky v zahraničí. Vstup do eurozóny by podle nich přinesl rovněž stabilizaci ekonomiky a pojistku proti ekonomickým výkyvům a ztrátám na tržbách.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba