Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Schwarzenberg: Kosovo uznáme, až tak učiní valná většina států EU

Schwarzenberg: Kosovo uznáme, až tak učiní valná většina států EU

18.02.2008 18:01
Autor: 

Česká republika si pro případné uznání nezávislosti Kosova klade dvě podmínky. Za prvé musí doposud jihosrbskou provincii uznat většina evropských států a záležet bude i na chování kosovské vlády. Novinářům to dnes v Bruselu řekl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. "Nechci stanovit žádné datum. Uznám to, jakmile uvidím, že valná většina evropských států je již uznala, a za druhé uvidím, že chování kosovských autorit je takové, že za to můžu s dobrým svědomím nést zodpovědnost," uvedl šéf české diplomacie.

Slovenský ministr zahraničí Ján Kubiš na rozdíl od českého postoje jasně řekl, že nevidí způsob, jak Kosovo uznat.

Nezávislosti Kosova se již dostalo uznání od USA, z evropských států pak od Francie a Velké Británie. 

(Zdroj: Reuters, Bloomberg, ČTK)


Váš názor
  • Srbové jsou národ dobrý ...:-)
    19.02.2008 10:36

    Na to se dneska bohužel nikdo neptá. Mně přijde jako maximálně směšné argumentovat tím, co se dělo na území Srbska za dob nájezdů Turků. Není to už tak trochu minulost? Dneska se války v Evropě nevedou, rozhodují diplomaté. Jen Srbové to prostě ještě dodnes nepochopili. Chtěli si vybojovat válkou svoji Jugo a zatím prohráli Kosovo na diplomatickém poli. Tehdy nešlo o porážku Srbů, ale o co nejrychlejší ukončení války. To je prostě realita. A pokud mají Srbové pořád sklon argumentovat utrpením za Turků nebo za Němců nebo za Tita, tak je to jen další důkaz jejich tuposti a zatemněnosti jejich mozků. Protože v současné Evropě je to jedno. Kolikrát válčila Francie z Německem a naopak. A vyčítající si snad kvůli tomu něco nebo mají snad vůči sobě nějaké územní nároky? Vždyť takový styl myšlení je úplná demence a není divu, že evropští diplomaté neberou takto argumentující Srby vážně. Evropa stejně zaniká, kdybych měl děti, tak udělám všechno pro to, aby svůj život prožili v USA nebo Kanadě.
    Lapačka
    • Slováci jsou nám příkladem
      21.02.2008 17:22

      Základem třenic v Kosovu je přemnožení Albánců. To nikoho kromě Srbů nepálí a Srbové sami by se s tím podle všeho dokázali vypořádat. Bohužel problémy se poněkud vyhrotily při oslabení Ruska v Jelcynově alkoholické éře. Američtí jestřábi došli k závěru, že nastala doba, kdy je světu třeba jasně ukázat, kdo je v něm - nově - jediným hegemonem. Byl podniknut devastující útok na Srbsko proto, aby bylo poníženo Rusko. Ze stejného důvodu byla bombardována čínská ambasáda v Bělehradu. Pokud jde o ignoranci OSN a mezinárodního práva, útok na Irák je podobným příběhem. Zde ovšem - na rozdíl od deklarovaných cílů i útoku na Srbsko - byl rozhodující ekonomický zájem těch, kteří vládnou Pentagonu. Tedy ropných a zbrojařských magnátů. Paralela s Mnichovem je zřejmá. Ačkoli souhlasím se Schwarzenbergem, že vlak se rozjel dávno před jeho příchodem na MZV a že zvrátit rozhodnutí USA a UK je obtížné, přesto ubohé mlčení ČR k této věci považuji za trapnou lokajskou zbabělost. A v tomto případě ani účel prostředky neposvětí. Jak paradoxní je, že Slováci a Španělé nám mohou být příkladem v této věci, která se nás z historických důvodů tak citelně dotýká ..
      Wassermann
    • Re: Srbové jsou národ dobrý ...:-)
      19.02.2008 23:18

      No asi si moc nepobyl v nemecku a ve francii... mislim ze se moc nemusi stejne jako kdyz mluvys ve francii Anglicky tak na tebe serou a ac umi a rozumi tak schvalne mluvy francouzky...a to ze si to pamatuji co se delo tak to si kurva pamatuji. No ja bych pro inteligenty ktery nechteji pamatovat na historcicka fakta nechal resit se sudetakama narok na vraceni pudy ze ktere ste je po valce vyhnaly a pak se pobavyme o legitimnich narocich a pravde a historii. uplne to same akorat ze ja se do toho neresu protoze tomu nerozumim ale tady je par pro USA orjentovanich chytraku ktery cele vecy rozumi jako marenka zahnutemu ocasu a vyskakuji si za rouskou Evropy a demokracije a vyspelosti. jak tedy zapada do demokracije srani se do iraku a bombarodvani zemi na zaklade dukazu typu jedna pani povydala??a nebo prohlaseni my vyme lepe co mistni obyvatele chteji... a mimochodem rozdame praci na obnove toho co sme znicili bombardovani svym kamosum americkym firmam. jo a jeste jeden fakt jak je mozne ze do 1998 mela CIa a FBI zakazano schromazdovat informace o aktivitach saudu v USA ze kterych se pak vyklubaly bunky alkajidi? tyo bude asi omyl ze??....Zakladem je nesrat se do vecy kterym nerozumim a nez vylozim nejakej shit na chat trosku venovat cas tomu o cem chci mluvyt a psat...cumim ze nebyli zadni komentare na gramatiku to je vzdy oblibene tema kdyz jde do uskych:)..
      srb
      •  
        19.02.2008 23:21

        ....uplne to same akorat ze ja se do toho "neseru" protoze tomu nerozumim ale tady je par pro USA ....chyba omlouvam se
        srb
        • Srbové s vyteklýma nervama
          20.02.2008 22:49

          No jo, vy jste ti frajeři, co si zaválčili i s Amíkama, tak to hnedka umíte rozbalit názorově na plné koule, pro nás české ignoranty, že jo. Ale ti Amíci vás tak trochu dostali, není-liž pravda...:-))) Problém sudetských Němců se vyřeší sám od sebe a to tím, že si tady tu půdu zase koupí, pohraničí je u nás osídlené minimálně a lidi, co tam mají půdu ji Němcům postupně už sami prodávají. A nikdo kvůli tomu s tankama do Bavorska jezdit nebude. Ale něco takového je nad rámec srbského stylu uvažování, který se nám tu předvedl v celé svojí pestré nádheře.
          Lapačka
    • Re: Srbové jsou národ dobrý ...:-)
      19.02.2008 11:50

      Je vidět, že to má svůj důvod, když nemáš děti...
      :-))
    • Re: Srbové jsou národ dobrý ...:-)
      19.02.2008 11:27

      Tak to je dobře, že je nemáš......
      Erstík
      • Děkuji chlapci za názory...
        19.02.2008 13:17

        ... které svědčí o vaší vysoké inteligneci. A kolik dětí máte vy?
        Lapačka
  • že
    19.02.2008 9:49

    udržet pohromadě Jugoslávii se podařilo pouze Titovi. Za jakou cenu a další souvislosti neznám.
    já si bohužel myslím,
    • Take it easy
      21.02.2008 17:26

      Nic si z toho nedělej, někteří lidé se bojí přemnožení trotlů.
      Wassermann
  • Zdravím všechny JELITA,
    19.02.2008 9:47

    co mají neustálé nutkání o něčem plkat - doporučuji vyhledat psychiatrickou pomoc, protože tento způsob boje je vskutku o H...Ě. Každopádně dnes jedeme na JIH a ani KOSOVO to neovlivní:-)))
    Cimrman
  • Kdože Buschovi ukradl hodinky?
    19.02.2008 9:38

    V EU asi někomu kape na maják. Klaus je prý nacionalista a kdoví co ještě. Prý nechce společnou Evropu, kde se mají všichni rádi a všichni dobře až do smrti. Proč teda úmyslně rozdrobují jiné státy? Vždyť to kopmlikuje jejich samotné budoucí přijetí? Pokud USA, Francie a VB podporují nezávislost kosova, proč sami nejdou příkladem? Proč není nezávislé Severní irsko? Proč není nezávislá Korsika? Proč jsou USA a EU v Afgánistánu a Iráku? Že by albánská narkomafie měla chapadla až do Bruselu? To že ten přiblblej Busch podporuje kosovo se nedivím, to je asi jedinej stát, kde jim lidi nevypalujou ambasády.
    Prezident
  • Zasnu!
    19.02.2008 9:04

    z vasich nazoru vidim, ze zcela ignorujete, ze vetsina kosovanu si nezavislost preje. to, jak srbove v cele s komunistickou zrudou milosevicem masakrovali kosovany, jste nikdy asi nevideli. Kosovo ma na nezvislost pravo.
    jan
    • Re: Zasnu!
      19.02.2008 9:37

      Borce ty nevis o cem mluvis. Dle teto tvoji logiky si dovedu predstavit nazor, ze vetsina Jihocechu si preje nezavislost a vyhlasi v Ceskych Budejovicich Jihoceskou republiku. Dle meho nazoru se jedna v pripade uznani Kosova o stejne reseni jako v pripade Mnichovske dohody v r.1938. I tehdy Hitler rikal, ze Sudetsti nemci maji pravo na svou vlast.
      liu
      • pravo na samostatnast
        19.02.2008 10:00

        na rozdil od srbu nemaji kosovane sveho hitlera, maji jen pravo na nezavislost a osvobozeni ze srbske nadvlady. tvuj primer s jihocechy je z historickeho hlediska naprosta blbost. Byvala jugoslavie byla totiz pod titem neco jako sovetsky svaz ovladana srby. nejen narody byvaleho sovetskeho svazu maji pravo na sebeurceni! to pravo maji i narody byvale jugoslavie.
        jan
        • Re: pravo na samostatnast
          19.02.2008 10:26

          trosku mimo0 misu.. srbsko neokupovalo Kosovo vzhledem k faktu ze je to jiz vyce jak 500 let srbske uzemi. Nevym jak je technky mozne okupovat svoje uzemi.. co se tika Siptaru tak kdyz se podivame trosku dale rok 1982-1990 bylo z kosova vyhnano vetsina jeho Srbskeho obyvatelstva na zaklade stareteorie o velike Albaniji. problem je ze Albanci z Albanije nemaj radi ani Albanci a to jsou jejcih. Kosovo stejne jako Vojvodina mela dvojazicnou vyuku, dvojazicne nazvy ulic a vseho, delal si kazdej co chtel, nic mene nektery lidy nezvedli prdel a nenastudovaly si hysoticka fakta a data a komentuji na zaklade cnn a dalsich nezavyslich zdroju. To ze Milosevic byl debil a posral to big time je fakt ale to ze albanci/siptary skupovaly pozmeky, vyhaneli nasilne Srby a ostatni at to neni furt jen o Srbech, to je fakt ktery je dokladatelny. Nic mene fakta nejsou v modernim svete zajimavou komoditou ale spise se jedna o moc a nastoleni noveho svetoveho poradku. Mimochodem to co se deje v Kosovu se brzo muze stat v Cerny hore a Chorvatsku vzhldem k faktu ze tam mistni albanci skupuji pozemiky a vesele se rozsiruji dale na zapad;))
          srb
          • re:Právo na samostatnost
            19.02.2008 10:45

            byl jsem po mnoha letech v Černé hoře v Ulcinji blízko Albánských hranic.Černohorci už tam vůbec nežijí a kosovští albánci jsou horší než cikáni, ne nadarmo jim Srbové říkají zrzaví cikáni.Navlastní oči jsem je viděl ( albánce) a nechápu jak někdo může chtít takovou svoloč do Evropy, je to prostě neuvěřitelné.
            rogy
            • PŘESNĚ TAK
              19.02.2008 11:50

              jane jane, nechci tě napadat, ale seš typickej případ tupce, kterej říká jen to, co slyší....co bys říkal tomu, kdyby zas 10-20 let v Jižních Čechách tvořilo 90 % obyvatel cikáni a chtěli vyhlásit samostatnou Romskou republiku....na Mostecku a Ostravsku to může bejt jednou klidně realita...tak už konečně janové a jim podobní otevřete oči!!!! Nic na to nemění to, že genocida Miloševiče není řešení...
              loss
              • Re: PŘESNĚ TAK
                19.02.2008 16:51

                Přeju ti za zetˇaka albánce, v domě jejich celou rodinu, na zahradě chlív aby se tu dobře cítily,natažené pracky k tvému sejfu a velký křik a pláč jak jsou tu neštastný.
                borec
              • Re: PŘESNĚ TAK
                19.02.2008 16:31

                Děkuji za ponaučení. Domnívám se,že jsi tchánem tohoto druhu zrzavých cikánů,nebo drogový boss,nebo jinak profituješ. Názorů pastevců ovcí tu bylo dost. Přeji srbům vše nej...
                jan
        • Re: pravo na samostatnast
          19.02.2008 10:08

          Kosovo ma sveho Hitlera a jmenuje se Hasim Thaci jestli ti to nedoslo. A jak sam Thaci rekl neexistuji Kosovane existuji pouze Albanci. A o tom to je. Je to navod pro narodnostni mensiny v jednotlivych statech ze to v postate jde. Kosovo bylo vzdy soucasti Srbska. Naopak Jugoslavie byl umely slepenec nekolika statu. I kdyz Thaci spis jak ulohu Hitlera plni dnes ulohu Henleina.
          liu
    • Re: Zasnu!
      19.02.2008 9:34

      Presně tak, je to něco jako kdyby se češi rozhodli, že nenechají slováky založit si vlastní stát a násilím je nutili zůstat s námi. Ta analogie ovšem není zcela přesná, protože češi slovensko nikdy neutlačovali tolik jako srbové kosovany.... a ani jsme tu neměli občanskou válku, kde se na obou stranách páchala genocida. Každopádně to jsou všechno velmi dobré důvody k tomu aby bylo Kosovo samostatné.
      Azazel
    • Re: Zasnu!
      19.02.2008 9:13

      Já také žasnu.Obrovské množstvíSrbů bylo z Kosova vyhnáno,takže teď je většína pro drogové mafiány.Až Nás vyženou z čech a moravy(hypoteticky)tak tady zůstane cikánská většina.Takhle to tam fungovalo.Kosovo bylo odnepaměti Srbské a teď z vůle EU a USA nebude.Zaseli tím velký problém do budoucna.
      Petr
      •  
        19.02.2008 9:34

        Poprvé jsem proti USA a EU.Je to takový malý,kontrolovaný Mnichov.
        senior
  • Je to ostuda
    19.02.2008 8:41

    Uznání Kosova ze strany zemí západní civilizace popírá historickou logiku. Je to iracionální, hloupý a krátkozraký krok. Podporujeme své nepřátele a znepřátelujeme si ty, kdo jsou nám kulturně mnohem bližší, a hodnotami, které vyznávají, jsou to naši nejbližší potenciální spojenci.
    Zdenek
    • Re: Je to ostuda
      19.02.2008 9:11

      Jasne schwarziku, vlezme Eu do .... . my bohuzel si nedovedeme utvorit vlastni nazor vubec na nic. V pripade schwarzika to ale muze byt do jiste miry ospravedlnujici delat to co delaji druzi, aspon nic nezkazi, kdyz chudak neslysi a nenaucil se ani mluvit, to je pak tezke.
      Andre
    • Re: Je to ostuda
      19.02.2008 9:10

      hm.. zajimave nazory (predem se omlouvam vsem gramatikum ktery se na me vrhnou kvuli cestine ale jak nick rika jsem srb) a hodne pravdive .. uz sem si mislel ze v cesku opravdu nikdo neoruzmi hystorii a nikdy necet zadne knizky. Co se tika Eu ta jasne ukazala ze situace nezvlada a ze si nevi rady. To co je ponauceni je ze pokud si zaplatis dobrou PR/lobby firmu a mas dobrej marketing muzes si udelat vlastni stat nauzemi jakekoliv zeme a za podpory strejdy buse kteremu slibys vojenskou bazi na svem uzemi toho dosahnes, a je uplne jedno co si zac. Zda sme hystoricky postupovaly dobre a co vse se delo za dealy v Ex YU se dozvyme stejne az tak za 20 let az se o tom zacne mluvyt. Faktem je ze Srbove nezapominaj a to co se delo 1991-1995 je vyporadani starych vasni z 1939-1945. vym ze v cesku toto moc neznamena ale nikdo netusi co se delo na uzemi Jugoslavie za 2 svetove valky, kolik lidi zavrazdili nemci, jakym spusobem Ustase vrazdili nechorvatske obyvatelstvo a co se delo na uzemi Srbska jiz od dob najezdu turku. Sme narod hrdy na svoji historii ale na druhou stranu sme vzdy stali na strane dobra a Havel a parta by si mohly vzpomenout na to kdo jim pomahal.... Nic mene fakt je ze kosovo je pro nas ztracene ale neva vezmem si ho jindi:)) omlouvam se ze sem Vas stresoval svoji cestinou:) mimochodem kam to pujde dneska sever ci jih?
      srb
      •  
        19.02.2008 9:58

        Promiňte, ale takovou reakci jsem vyprovokovat nechtěl. Různé národy si vzájemně udělali mnoho zlého. Naše soužití například s Němci také nebylo vždycky ideální. Ale vázat se na minulé křivdy není právě šťastný přístup. Myslím si, že za minulostí by se měly dělat tlusté čáry, ale pod těmi čarami by se neměly dělat součty. Podstatné je, jestli nás to, v co věříme, spojuje a umožní to pokračování a rozvoj civilizace způsobem, který je pro nás alespoň přijatelný. Znepokojuje mě to, že právě tenhle aspekt, jak se zdá, nemá při rozhodování západních politiků patřičnou váhu.
        Zdenek
  • klucí, prosím prosím
    19.02.2008 8:26

    četla jsem v tisku, že Klaus nesouhlasí s uznáním Kosova. Dějepis není moje hoby a tudíž tomu houby rozumím. Zřejmě to není jejich území, na který by měli mít historicky nárok, jó. Nebo je to jinak?
    Klára
    • Re: klucí, prosím prosím
      21.02.2008 17:36

      Napište raději názor čištiče hajzlů. Názor bolševika mne nezajímá ani trochu.
      Wassermann
Aktuální komentáře
20.09.2024
17:48Americká akciová výjimečnost pokračuje
17:34Volby online: Česko volí krajské zastupitele a část Senátu
17:14J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Vnitřní informace
17:03Prezident Pavel jmenuje k 1. prosinci do bankovní rady ČNB ekonoma bankovní asociace Jakuba Seidlera
17:02EK hodlá poskytnout Ukrajině půjčku v hodnotě až 35 miliard eur
17:02Firemní zprávy narušují optimismus o ekonomice a akcie korigují zisky  
15:58Uber bude spolupracovat s Waymo. Evercore ISI jej vidí jako sázku na robotaxíky
15:21Technická analýza: AI může Adobe přinést další růst  
14:54Fidelity International: Snižující se korelace naznačují, že dluhopisy mohou opět plnit zajišťovací role
13:54Než otevře Wall Street: FedEx, Nike  
13:46Direct Financing s.r.o.: Vnitřní informace - Oznámení o výplatě úrokového výnosu
13:24Perly týdne: Tlaky na ceny aut, dluhopisy nechtějí agresivní pokles sazeb
12:49Rakouská Raiffeisen Bank International se stahuje z běloruského trhu
12:24Raiffeisenbank a.s.: Výplata úrokového výnosu dluhopisů
12:19Random Thoughts #2: Všechno bude fajn aneb aktualizace Investičních tipů  
10:58Silný akciový trh stále více kontrastuje s hrozbou pro evropskou ekonomiku. Mercedes varuje, akcie otáčejí dolů  
9:03Rozbřesk: Vláda zvyšuje rozpočtový deficit kvůli povodním. Korunu povzbuzuje dobrá nálada na globálních trzích
8:35Další rána pro německý průmysl, Mercedes-Benz zhoršil svůj finanční výhled. Evropa po vydatném růstu tento týden otevře v červeném  
19.09.2024
22:09Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"  
17:39Fed konečně snížil sazby: Jak na to trh historicky reaguje a které akcie mají šanci stát se šampiony?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Základní O/N úroková sazba