Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Zrušení podpory stravenek prý zvýší tlak na růst mezd

ČTK: Zrušení podpory stravenek prý zvýší tlak na růst mezd

27.02.2008 13:40
Autor: ČTK

Případné zrušení daňového zvýhodnění stravenek údajně ještě více zvýší tlak na růst mezd a zaměstnavatelé se kvůli tomu mohou dostat do závažných problémů. Na dnešní tiskové konferenci sociálních partnerů tripartity to uvedl předseda Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Jan Wiesner. Konec zvýhodnění dnes poněkolikáté odmítli i odboráři, podle Wiesnera jde o vzácnou shodu mezi zaměstnavateli a odbory.

"Kvůli růstu cen energií a rostoucí inflaci bude ještě více ohrožena konkurenceschopnost malých a středních podniků, které tak nebudou moci požadavky zaměstnanců splnit," uvedl předseda Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Jan Wiesner.

Tuto obavu podporuje i únorový průzkum společnosti STEM/MARK, podle kterého by tři čtvrtiny lidí případné zrušení stravenek zaměstnavatelem kvůli jejich daňové nevýhodnosti považovaly za snížení svého příjmu.
Nepřiměřený růst mezd by přitom způsobil další růst inflace. Tomu se snaží v poslední době zabránit centrální banka, která právě tlaky na trhu práce považuje za jedno z významných nebezpečí pro ekonomiku a důvod pro případný další růst sazeb.

Vláda podle místopředsedkyně Českomoravské komory odborových svazů Marcely Kubínkové zneužívá trpělivost zaměstnanců, kterých je v Česku kolem tří milionů, přičemž 40 procent z nich využívá stravenky. "Nespokojenost roste a ČMKOS počítá do budoucna s určitými kroky. Nevylučujeme ani nejkrajnější možnosti," uvedla. Odpočatý a najedený pracovník podle ní odvádí lepší práci. "Takže případné zrušení podpory stravenek by mělo vliv i na produktivitu práce," uvedla.

Případné zrušení stravenek v řadě podniků může podle odborářů i zaměstnavatelů ohrozit zdraví zaměstnanců, protože se zhorší jejich stravovací návyky. I podle průzkumu společnosti STEM/MARK se polovina zaměstnanců domnívá, že v případě zrušení daňového zvýhodnění stravenek se jejich stravování zhorší.

Navíc stát prodělá podle odborářů i na výběru nepřímých daní, protože klesne zájem o stravování v restauracích. Podle průzkumu pokles příjmů v případě zrušení zvýhodnění stravenek očekává 46 procent restaurací a obchodů.

Téměř čtvrtina zaměstnavatelů přitom podle průzkumu chce stravenky nadále využívat, i když nebudou již daňově výhodné. Celkem 16 procent podniků je nahradí jinou formou závodního stravování a 27 procent hodlá stravenky zrušit. Třetina zaměstnavatelů ještě neví, co by podnikla.

Poslanecký návrh na zrušení daňové podpory stravenek v pondělí podpořila vláda. Návrh, pod kterým je spolu s řadou poslanců ODS podepsán i předseda vlády, ruší daňovou uznatelnost příspěvků zaměstnavatele na stravenky. "Jedná se o značnou nehoráznost ze strany vlády," uvedla Kubínková.

Firmy si zatím mohou 55 procent z nominální hodnoty stravenek odečíst z daňového základu. Konec daňového zvýhodnění stravenek má podle dosavadních informací ve sněmovně šanci na schválení. Zástupci poslaneckých klubů KDU-ČSL a Strany zelených již dříve ČTK řekli, že na daňové výhodě u stravenek netrvají a předpokládají jednotný postup koalice v této věci. Také nezařazení poslanci Miloš Melčák a Michal Pohanka dali najevo, že by mohli hlasovat pro zrušení.

Podle Kubínkové ovšem i někteří pravicoví poslanci říkají, že zrušení podpory není správné. "Důležité tedy bude, zda budou poslanci při hlasování zavázáni k hlasování svým klubem," dodala.


Váš názor
  • no jo...
    27.02.2008 15:04

    ale když se zruší stravenky, budou lidi chodit míň do hospod, ty budou tím pádem státu odvádět menší daně...a efekt pro stát bude nulovej....
    matrix
  • Jsem pro zrušení stravenek
    27.02.2008 14:38

    Stát na ně stejně moc nepřispívá. Těch 50 Kč ze základu znamená čisté zvýhodnění cca 15 Kč. Při stravence za 80 Kč se těch 15 Kč snadno spotřebuje na tisk, distribuci a další parazitické srážky na hodnotě. Vůbec tedy neslouží zaměstnancům. Pokud by zrušení mělo být kompenzováno, tak zvýšením slevy na dani v odpovídající výši. To by udělalo to samé a navíc by to bylo opravdu pro všechny, včetně živnostníků s paušálními výdaji, kteří si stravenky stejně do nákladů dát nemohou.
    HonzaH
    • Re: Jsem pro zrušení stravenek
      27.02.2008 14:53

      a přesně v tom je ten trik, že nijak kompenzováno nebude...
      Azazel
  • A co ostatní
    27.02.2008 13:55

    Výhody levných stravenek využívá údajně přez milion lidí. Výhody stavenek však jdou na úkor státního rozpočtu a ten naplňujeme my všichni. Proč máme my všichni dotovat výhody jedné desetiny z nás. Souhlasím se zrušením výhod, stejně se stravenky využívají na placení všeho možného jen ne zájkladních potravin.
    SAM
    • Re: A co ostatní
      27.02.2008 15:16

      A že dotuješ parlament, vládu, senát kde mají cestovní náhrady kolem 20000kč a vozí se zadarmo, nemocenskou 100%. To by za to bylo stravenek.
      Joe
    • Re: A co ostatní
      27.02.2008 14:28

      Stravenky využívá více než polovina zaměstnanců, pokud ti tvůj zaměstnavatel stravenky nedává, tak škodí sám sobě... Pochopitelně by bylo jednodušší a spravedlivější místo stravenek zvýšit o příslušnou částku odečitatelnou položku - pokud se tak nestane (a to se nestane), tak jde jen o normální zvýšení daní...
      Azazel
    • Re: A co ostatní
      27.02.2008 14:17

      Celý článek je špatně napsán a odboráři opět řvou neprávem. Pokud je na tom firma dobře nevidím důvod, proč by stravenky nemohla doplácet dál. Pokud nebude doplácet stravenky, pak si dovedu představit, že se lidem zvednou mzdy o částku, kterou firma dávala na stravenky. Jelikož se jedná o pár stovek nebudeto mít samozřejmě žádný vliv na inflaci, což by mistři z ČNB měli vědět!!!
      TK
      •  
        27.02.2008 14:41

        Žádná firma nebude dávat stravenky, když si je nemůže odečíst z daní, tj. to co doteď dávali na stravenky dají přímo do výplaty a půlka toho zmizí v daních - ta půlka o kterou teď budou brát zaměstnanci méně. Průměrný čistý plat v této zemi je 15-16 tisíc korun, pár stovek (řekněme že budou 3) je cca 2%
        Azazel
        •  
          27.02.2008 15:00

          Když nebudou stravenky, pak budou připlácet jídlo ve mzdě. To problém není, stejně se cca 5% věnovalo na tisk stravenek a cca 5% si účtovaly navíc hospody. Takže jestli vůbec zaměstnanci prodělají pak cca max. 50-100 Kč měsíčně. jenže tím, že získají peníze, získají svobodu, protože si mohou rozhodnout sami co si koupí, jestli jídlo nebo třeba benzín. Takhle si mohli koupit jen jídlo.
          TK
          •  
            27.02.2008 15:10

            nevím jak ty, ale já dostávám stravenky za cca 1500, projím cca 5000/měsíc, to že si za ně nemůžu koupit benzín je mi úplně jedno. Tobě však uniká podstata problému: je úplně jedno jestli dostaneš nějaké papírky nebo peníze, podstatné je jakou mají hodnotu. A zrušení stravenek bez náhrady znamená zkrátka méně peněz (podle tebe 50-100, podle mě 200-400) a tedy zvýšení daní
            Azazel
            •  
              27.02.2008 15:24

              A kolik si doplácíš na ty stravenky? 45%?, to je daňový zvýhodnění pro firmy? Pak ti firma platí cca 800 Kč, Pokud ti to daj do mzdy a já v tom problém nevidím, pak ti zbyde nějakých 550 Kč, coř mi vychází rozdíl 250 Kč. Pokud nebudou stravenky lze očekávat snížení cen v hospodách o cca 5%, což je v tvém případě 70-80 Kč - pak už mi to vychází na 180 Kč v tvůj neprospěch. Poikud nebudeš dávat diško - což je cca 5Kč denně jsi na NULE!!!!
              TK
              •  
                27.02.2008 15:31

                "lze očekávat snížení cen v hospodách o cca 5%" - proč jsou tedy restauratéři proti stravenkám, když jsou pro ně tak děsně nevýhodné ? "pokud nebudeš dávat diško jsi na nule" - a pokud začnu jíst molitan, tak jsem dokonce v plusu.... to jsou mi argumenty
                Azazel
    • Re: A co ostatní
      27.02.2008 14:05

      Jo nelze než souhlasit, stravenky jsou dobrý bussiness pro pár lidí a zbytek národa se na to složí, bohužel v tomhle státě je podobně vypečených případů v nichž menšina převáží většinu mnohem víc....... Zkuste si pak po letech placení daní a zdravotního pojištění lehnout do běžné nemocnice v menším městě, fakt bomba zážitek, akorát si vemte kalendář abyste se ujistili, že jste se nevrátili v čese o 30 let zpátky....
      Viden
Aktuální komentáře
18.04.2024
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m