Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Ministrům financí eurozóny vadí příliš vysoký kurz eura

ČTK: Ministrům financí eurozóny vadí příliš vysoký kurz eura

04.03.2008 8:17
Autor: ČTK

Ministři financí eurozóny jsou nespokojeni s vývojem kurzu dolaru, jehož nízký kurz je jednou z příčin soustavného posilování eura. Ministři, kteří se označují jako euroskupina, to řekli na včerejší schůzce v Bruselu. Přidal se k nim i prezident Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet.
 
Právě od Tricheta jsou tato slova výjimečná, protože šéf ECB se většinou na schůzkách s ministry ke kurzům měn nevyjadřuje. Trichet na otázky související s měnovou politikou zpravidla odpovídá pouze na tiskových konferencích, tentokrát ale novináře předběhl a než se ho stačili zeptat, sám učinil prohlášení.

"Za těchto podmínek považuji za velmi důležité, co opakovaně potvrdili američtí činitelé, včetně ministra financí i amerického prezidenta. Podle nich je politika silného dolaru v zájmu Spojených států amerických," řekl Trichet. Americký ministr financí Henry Paulson včera řekl, že na politice silného dolaru se nic nemění.

"Silný dolar je v našem národním zájmu. Dlouhodobé ekonomické faktory jsou velmi dobré a odrazí se i v kurzu měny," řekl včera Paulson v televizi Bloomberg. Dolar během včerejšího dne spadl vůči euru na nové minimum a v jednu chvíli se dostal až na 1,5275 USD. Po Trichetových slovech euro část zisků smazalo, slábnout ale začalo už v reakci na slova jiného politika, a sice předsedy skupiny Jeana-Clauda Junckera.

"Začínám mít čím dál větší obavy a jsem stále ostražitější," poznamenal Juncker k růstu eura. Spolu s dalšími ministři financí a hospodářství se už více než rok obává, že slabý kurz dolaru, japonského jenu a čínského jüanu komplikují život právě euru. Vývozci z eurozóny se na světovém trhu údajně obtížněji prosazují.

S eurem se začalo v bezhotovostním styku obchodovat v roce 1999 a hned od začátku nepatřilo mezi oblíbené měny. V jednu chvíli vůči dolaru kleslo až na 0,80 USD, minulý týden se ale poprvé dostalo nad 1,50 USD. I když na vývozce ze zemí eurozóny má posilování eura negativní dopady, díky poklesu dolaru k euru má eurozóna levnější pohonné hmoty nebo elektroniku.

Za vysokým kurzem eura je částečně politika ECB, která odmítá snižovat sazby, i když tempo růstu ekonomiky polevuje. Poměrně vysoko totiž zůstává inflace, která snížení úroků zatím nepřeje. ECB bude o sazbách jednat ve čtvrtek, žádná změna se ale neočekává. Základní úrok je nyní v eurozóně na čtyřech procentech, v USA na třech.


Váš názor
  • Ještě jednou k těm korálkům
    04.03.2008 11:23

    V době, kdy se v Africe platilo korálkama, byla Anglie naprosto nekonkurenceschopná. Nemohla prostě do Afriky vyvézt vůbec nic, protože libra byla proti korálkům příliš drahá. Veškeré zboží šlo pouze z kolonií do Anglie a platilo se jen symbolicky, do kapsy místních bělochů. Pouze ti si mohli dovolit dovážet anglické zboží. Myslíte, že ji ta nekonkurenceschopnost srazila na kolena? USA předstíráním silné měny toto dělaly 60 let. Pouze dováželi zboží a zbrojili. Byla tu ale ta vada, že platili svými vlastními penězi a tím si podřezávali větev. Teď mají věřitelé obrovské dolarové zůstatly a není lepší cesta, jak se těch dluhů zbavit, než je pádem kursu znehodnotit. Jednou to přijít muselo. Kdo vybízí ECB k tomu samému, tak chce, aby i Evropa nesla část těchto ztrát.
    HonzaH
    • no jasne
      04.03.2008 11:36

      Jenze bruselske pomazane hlavy to vi lip. Nez by OMYLEM snizily dane, protoze presne to zase zvysi konkurenceschopnost, tak budou neco blekotat. Bohuzel to ani neni pravda. SILNE Euro to je to co slo z 28.80 na 24,85? Vsak se staci podivat, jak je na tom Euro proti Jenu, Svedske korune, Svycarskymu franku. To usvedcuje pany ministry minimalne z ucelove manipulace. Silne Euro je blbost, je to NORMALNI Euro v prostredi extremne slabeho dolaru. To je cely. K dolaru pocitam i libru, ktera taky oslabila nez ze by Euro posililo. Myslim ze EU soudruzi by se meli soustredit na resnim problemu a tim je slaby Juan. Protoze na to nemaji, ztraci cas necim jinym.
      Me2d
  • Chcete platit korálkama?
    04.03.2008 9:35

    Neslyšel jsem, že by si Británie v době kolonialismu stěžovala na vysoký kurs libry proti běžnému africkému platidlu. Nechte dolar dolarem, ať si slábne. Z toho může bolet hlava jen jeho držitelům. Přece ho nebudeme skupovat, abychom ho posílili, když nemůžeme ovlivnit tempo jeho dalšího inflačního tisku! Když naše měna zůstane pevná, rozhodně nás to neoslabí. Naopak. Švýcaři ve své době získali blahobyt jenom na základě toho, že tiskli pro svět pevnou měnu. Když Euro podlehne nátlaku těch, kteří by na jeho posílení vydělali nebo omezili své ztráty, tak Euro nechci. Zůstaňme při koruně, pokud budou naši centrální bankéři pevnější. Jestliže se našim vývozcům zdá koruna příliš pevná, tak ať za své zboží berou dolary nebo korálky, to je jejich věc.
    HonzaH
    • Re: Chcete platit korálkama?
      04.03.2008 10:00

      Jedna vec je Euro, kde skutecne muze vadit vysoky kurz konkurenceschopnosti v zapadni Evrope produkovanych vyrobku. Druha vec jsou kurzy vychodoevropskych men, kde tento efekt nehrozi - mzdove naklady jsou porad velmi nizke (Cesi si proste o vyssi plat zastavenim vyroby stavkou nereknou...). Takze bych zustal co nejdyl u CZK a byl rad, ze posiluje jeji kurz. Ze bude Euro klesat (protoze nemecky delnik proste nemuze dlouhodobe mit tak vysokou kupni silu) je taky v poradku. pm
      pm
      • Posilovani koruny vs.deflace
        04.03.2008 10:34

        V zásadě všichni Češi mohou posilování koruny vítat ALE je tu jeden problém a tím je deflace. Jestliže ceny zboží vyráběného v česku včetně stavebních materiálů a nemovitosti se prodávají za "evropské" ceny, tak posilování koruny třeba na 18CZK/EUR by mělo stlačit ceny nemovitostí o 30procent dolů, takže banky budou majiteli negativních hypoték a vlastníci budou dlužit více, než za kolik mohou prodat...... Ja jsem tedy zastáncem kurzu 30CZK/EUR ale rychlého růstu platů (podle produktivity). Ano, dojde k narovnání cen u těch několika málo položek, které jsou v česku stále levnější (a také se znehodnotí našmelené a tunelované miliony z let 80. a 90.), ale ekonomika poroste rovnoměrně vpřed. Důchody se platí z daní (vyšší platy=> více se vybere a rozdá) takže tam problém taky nebude. Co myslíte?
        fxpert
        • Re: Posilovani koruny vs.deflace
          04.03.2008 11:39

          Jsi nějakej socanskej nemakačenko, závistivej, neúspěšnej. Jdi se spláchnout
          modrej fták
        • Re: Posilovani koruny vs.deflace
          04.03.2008 11:37

          Ale to, co říkáš, je výhodné pro dlužníky. My, co máme úspory, hájíme zpevňování koruny a protiinflační kroky ČNB. A že budou hypo dražší? Na a co, to je prostě riziko podnikání.
          kompi
        • no neblazni
          04.03.2008 11:14

          jako mit vyber mezi posilovanim s deflaci nebo oslabenim s inflaci volim posileni a deflaci. Co je mi po predrazenych nemovitostech. Dulezita je reprodukcni cena. A ta bude vyrazne nizsi kdyz bude silna koruna. Je to i socialne spravedlive, kdo uz nemovitost ma, doplati ji podle podminek ktere mel, s tim ze prijmy se mu NESNIZUJI. No a ostatni budou mit levnejsi material.
          Me2d
  • a ne nevýznamný
    04.03.2008 9:31

    proto jde euro dolů.
    taky názor
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.