Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Nabídka Air France na Alitalii sklízí kritiku

ČTK: Nabídka Air France na Alitalii sklízí kritiku

17.03.2008 12:47
Autor: ČTK

Italské odbory a opoziční i někteří vládní politikové dnes ostře kritizovali víkendový souhlas vlajkové letecké společnosti Alitalia s nabídkou na převzetí francouzsko-nizozemskou Air France-KLM. Akcie firmy dnes klesly tak hluboko, že obchodování s nimi se muselo přerušit. Nabídku Air France-KLM musí schválit příští italská vláda a odbory Alitalie.
 
Nabídka Air France-KLM, největšího světového přepravce z hlediska tržeb, ohodnocuje dlouhodobě ztrátovou Alitalii na 138 milionů eur (3,45 miliardy korun), což je mnohem méně, než se čekalo. Nynější vláda se již déle než rok snaží Alitalii sehnat dlouhodobého partnera, protože jinak hrozí firmě bankrot. Prodej vlajkových aerolinií, v nichž má vláda 49,9 procenta akcií, je před dubnovými parlamentními volbami v Itálii citlivou politickou otázkou.

"Je to bezpodmínečná kapitulace," řekl listu La Repubblica předák odborového svazu CGIL Fabrizio Solari. Odbory se staví proti plánu Air France-KLM omezit lety a počty zaměstnanců Alitalie. Odbory pilotů Anpac uvedly, že jsou připraveny proti prodeji protestovat, uvedl list.
 
Někteří opoziční politici přirovnali dohodu k bitvě u Caporetta, nejhorší italské porážce v první světové válce, která se stala národním symbolem prohry. "Je to opravdové Caporetto vlády a správců, které jmenovala," řekl prezident lombardského kraje Roberto Formigoni. Ten je jedním z politiků italského severu, kteří kritizují plány na omezení letů Alitalie z milánského leteckého uzlu Malpensa.

Proti nabídce vystoupil dokonce i ministr infrastruktury Antonio di Pietro, který ji označil za škodlivou pro firmu i Itálii, "Je to návrh, jehož cílem je pouze vynést nabízejícímu zisk, je škodlivý pro firmu, její zaměstnance i pro zemi," řekl di Pietro. Podotkl také, že plán degraduje letiště Malpensa.

Končící italská vláda Romana Prodiho by měla o nabídce Air France-KLM jednat tento týden. Air France-KLM však říká, že zásadní pro ni bude stanovisko odborů Alitalie a postoj příští italské vlády, která vzejde z dubnových voleb. Opoziční lídr Silvio Berlusconi, jehož seskupení nyní v průzkumech veřejného mínění vede, snahy o prodej Alitalie kritizoval a vyslovoval se pro domácí řešení.

Kurz akcií Alitalie dnes klesl až o 43 procent proti pátku a pak bylo obchodování s tímto titulem pozastaveno. Nabídka Air France-KLM předpokládá výměnu akcií, z níž hodnota akcií Alitalie vychází jen na 0,10 eura, což je 81 procent pod poslední tržní cenou firemních akcií. I tak je nabídka Air France-KLM mnohem vyšší než to, co předložil druhý vážný zájemce, malý italský přepravce Air One - jeho nabídku jednoho eurocentu za akcii vláda odmítla.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data