Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČNOPK: Němečtí investoři očekávají konec hospodářského boomu ČR

ČNOPK: Němečtí investoři očekávají konec hospodářského boomu ČR

18.03.2008 13:41
Autor: ČTK

Mezi německými investory přibývá těch, kteří očekávají konec výrazného růstu české ekonomiky. Česko přesto nadále zůstává pro německé investory velmi atraktivní a v žebříčku 20 hodnocených zemí mu patří první místo. Podle německých podniků mezi hlavní úkoly české vlády patří reforma důchodového systému, účinnější potírání korupce a zlepšení situace ve vzdělávání odborných pracovníků, kterých je v Česku nedostatek. Vyplývá to z průzkumu, který mezi německými podniky působícími v ČR provedla Česko-německá obchodní a průmyslová komora (ČNOPK).

Německé firmy jsou dlouhodobě nejvýznamnějšími zahraničními investory v Česku. "Téměř dvě třetiny dotázaných (německých) společností hodnotí současnou ekonomickou situaci v ČR příznivě, prognózy na příští rok ovšem již tak optimistické nejsou," řekl dnes novinářům výkonný člen představenstva ČNOPK Bernard Bauer.

Bezmála čtvrtina německých podniků sice podle něj věří, že se ekonomický vývoj v Česku bude i příští rok zlepšovat a více než polovina podniků předpovídá stejnou konjunkturu jako letos, více než pětina dotázaných německých firem naopak očekává zhoršení ekonomické situace. Loni přitom byla takto pesimistická pouze čtyři procenta německých investorů.

Česká ekonomika v loňském roce vzrostla o rekordních 6,5 procenta, a potřetí za sebou tak překročila šestiprocentní hranici. Na růstu se zejména projevila nejnižší míra nezaměstnanosti za posledních deset let, zvýšení produktivity práce, spotřeba domácností a rychlejší růst vývozu oproti dovozu. Růst je ale podle ekonomů na vrcholu a již letos se sníží.

"Stále více německých podniků vidí vývoj v ČR skepticky a očekávají, že hospodářský boom v ČR se pomalu blíží ke konci," podotkl Bauer. Investiční výdaje německých podniků mají podle něj tendenci stagnovat, protože jen čtvrtina dotázaných očekává v příštím roce jejich zvýšení. Bauer to přičetl zejména nedostatku kvalifikovaných pracovníků a špatnému přístupu německých investorům k podpoře od státu a z fondů EU.

Příznivě německé podniky v Česku hodnotí členství v EU, produktivitu zaměstnanců či dostatek kvalitních dodavatelů. Nejhorší známky pak Česko dostalo od německých firem za boj proti korupci, veřejné zakázky, výkon státní správy, přístup k podpoře od státu a EU a nedostatek odborných pracovníků.

Německým podnikům se zamlouvají změny českého daňového systému, které za zlepšení považuje 62 procent dotázaných německých firem. "Daňová situace v ČR byla vždy hodnocena negativně. Letos je to poprvé naopak," podotkl Sebastian Holtgrewe z ČNOPK. Zhruba 57 procent německých podniků působících v Česku hodnotí vlastní ekonomickou situaci jako dobrou. Zlepšení ekonomického vývoje pak letos očekává 51 procent německých firem.

Stále větší podíl dotázaných německých firem, letos 83 procent proti 80 procentům loni, žádá zavedení eura v ČR, přičemž jako nejpravděpodobnější datum zavedení evropské měny většinou odhadují rok 2013. "Někteří ovšem nepočítají s datem dřívějším, než je rok 2019, což může souviset se současným oficiálním postojem České národní banky k této problematice," stojí ve zprávě ČNOPK.

Pouze čtyři procenta německých investorů letos plánují v Česku snížit rozpočet na výzkum a vývoj. Zhruba 76 procent chce zachovat současnou výši a pětina hodlá tyto investice posílit. "ČR již ztratila image prodloužené výrobní ruky Západu," uvedl Holtgrewe.

Průzkumu ČNOPK se letos zúčastnilo 118 společností z průmyslu, obchodu i služeb. Celkem v Česku působí zhruba 2500 aktivních podniků s německou účastí.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m