Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Holman (ČNB): Silná koruna není argument pro rychlé přijetí eura

Holman (ČNB): Silná koruna není argument pro rychlé přijetí eura

20.03.2008 9:25

Posilování koruny české ekonomice jako takové neškodí, dopad kurzových „šoků“ na český export bych nedramatizoval, uvedl v článku otištěném v dnešních Hospodářských novinách člen bankovní rady ČNB Robert Holman.

S trendovým posilováním koruny, které činí zhruba 3-4 % ročně, a přes který se česká cenová hladina přibližuje k úrovni v eurozóně, se čeští exportéři podle Holmana úspěšně vyrovnávají a neztrácejí tím konkurenční schopnost na trzích eurozóny. „Pouze ztrácejí část z dosavadní výrazné konkurenční výhody, která vznikla díky původnímu podhodnocení naší měny,“ uvedl Holman. „Naši exportéři prodávají na evropských trzích za evropské ceny, ale stále vyrábějí při podstatně nižších domácích mzdách. Tato výhoda nemůže trvat věčně a bude se dále snižovat.“

Holman vyvrací argumenty, že exportérům by pomohlo přijetí eura, tím, že po zavedení jednotné evropské měny by začaly rychleji růst jak domácí nominální mzdy, tak i ceny dovážených surovin, jejichž růst dnes tlumí právě posilující koruna. „V případě předčasného přijetí eura by však česká ekonomika mohla utrpět šok zvláštního druhu: vyšší domácí inflace by probíhala při nižších úrokových sazbách eurozóny. V důsledku toho by docházelo k přehřívání domácí ekonomiky s riziky „přeinvestování“ a vzniku cenových bublin,“ napsal Holman s poukazem na příklad Portugalska či Itálie, které si takový vývoj prožily.

Ani skokové a neočekávané změny kurzu, vyvolané spekulacemi, nejsou podle Holmana argumentem k přijetí eura. Exportéři se proti takovým kurzovým šokům podle něj mohou zajistit. „Předčasným přijetím eura by se sice náklady výrobců plynoucí z neočekávaných změn kurzu snížily, ale vznikly by náklady a rizika jiného druhu – ze zvýšené inflace,“ uvedl Holman. Ta by podle něj vstoupila do inflačních očekávání, která by vysokou inflaci dále udržovala. „Ze zkušenosti víme, že snížit takovou inflaci vyžaduje větší dávku měnové restrikce se všemi negativními důsledky pro hospodářský růst a nezaměstnanost,“ podotkl Holman. Navíc negativní „šoky“, zdražující příjmy českých vývozů, jsou podle něj do určité míry eliminovány pozitivními „šoky“ na straně jejich nákladů v podobě rostoucích cen paliv a surovin, které by v případě přijetí eura již nebyly tlumeny posilováním koruny.

(Zdroj: Hospodářské noviny)


Váš názor
  • Já naopak souhlasím
    20.03.2008 12:40

    ČNB se nemá co starat o exportéry neúspěšné konkurovat při zdravém kursu koruny. Přijetí eura by způsobilo prudké zvyšování cen a požadavků na stejně prudké zvyšování mezd, při mizerných úrocích. To se může hodit jenom těm, co si vypůjčili velké balíky Kč a chtějí ulehčit splácení. Exportéři by byli vystaveni mnohem prudšímu nárůstu konkurence při rychle se zvyšujících mzdových nákladech. Takto to mají za 3-4% ročně, se kterými musí počítat navíc (nad tempo růstu mezd obvyklé v Eurozóně). Zedníka za 200/h. stále snadno pořídím, zatímco v eurozóně za to nikdo nemůže dělat, protože 8€ je pod minimální mzdou. Koruna je stále příliš podhodnocená.
    HonzaH
  • Nesouhlasím
    20.03.2008 11:02

    Exportéři mají rezervy již vyčerpané a vyklízí pracně vybudované pozice na zahraničních trzích Okolní státy - Slovensko, Polsko jsou kurzově zvýhodněni při dodávkách na český trh a obsazují pozice tradičních českých výrobců. Velké montovny těžko stravují více jak 30 % meziroční nárůst mezd ( platové navýšení 12% + 18% v přepočtu na €) a snad jen daňové pázdniny, kdy díla levně dovezou, smontované draze vyvezou a enormní zisk nezdaňují. Pro turisty se stáváme drahou destinací a je nutno počítat letos s poklesem. Pokud někdo tvrdí, že se nic neděje a € není třeba zavádět, pak to musí být jen člověk z ČNB - proč by si pod sebou podřezával větv nebo jiné banky proč by se připravoval o enormní zisky s převodu CZK na € a zpět.
    OH
Aktuální komentáře
26.04.2024
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university