Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Der Standard: Česko - stabilní ekonomika, labilní politika

Der Standard: Česko - stabilní ekonomika, labilní politika

09.04.2008 13:03
Autor: ČTK

Česko vykazuje v posledních letech stabilní, silný hospodářský růst, ale jeho politická scéna je naopak velmi labilní. Před blížícím se předsednictvím v Evropské unii převažuje v zemi navíc stále euroskepticismus. Konstatuje to dnes rakouský list Der Standard ve zvláštní příloze věnované České republice.

Česko nabízí v poslední době rozpolcený obraz, píše list. Růst hrubého domácího produktu činil loni 6,5 procenta, zvyšovaly se reálné mzdy a dále snížila nezaměstnanost. Vnitropoliticky jsou však tyto úspěchy zastiňovány nestabilními poměry, které brání potřebné spolupráci. Premiér Mirek Topolánek vládne velmi vratké koalici a ocitá se často spíše v roli hasiče, který musí neustále hasit vnitrokoaliční požáry a zároveň dávat pozor, aby nepropukly nové.

Jako příklad uvádí rakouský deník vleklý spor kolem návratu předsedy lidovců Jiřího Čunka do vlády, který se jen s velkými potížemi podařilo vyřešit, aniž to způsobilo rozpad vlády. A už je tu další problém, který vládu ohrožuje - dohoda mezi Prahou a Washingtonem o americké radarové základně v Čechách, které hrozí porážka v parlamentu.

V této situaci se země připravuje na předsednictví v EU v první polovině roku 2009. Ani to nebude nic lehkého, protože Česko má v unii spíše pověst problémového státu. Mimo jiné i proto, že Topolánkova ODS v době, kdy byla v opozici, nenacházela pro EU dobré slovo a neměla zájem hledat s tehdy vládnoucími sociálními demokraty v této otázce dohodu.

Skepse se projevuje i v přístupu ke společné evropské měně. Jestliže předchozí vlády stanovovaly pro přístup k eurozóně alespoň rámcový termín, Topolánek nechává tento termín zcela otevřený a zdůrazňuje, že euro bude až na konci všech potřebných reforem. Alespoň v tomto bodu však má premiér podporu mnoha Čechů, kteří po výrazném posilování koruny z posledních měsíců své měně více věří a nespěchají s její výměnou, napsal Der Standard.


Váš názor
  • Termín přijetí EURA, výkonnost ekonomiky a další vlivy na korunu
    10.04.2008 11:10

    Pokud by toto četl jednak někdo odborně na výši a především s chutí trpělivě něco vysvětlit laikovi, prosím o komentář (nejlépe na mail) k následujícím poznámkám k TERMÍNU PŘIJETÍ EURA: 1) Není SKUTEČNÝM DŮVODEM pro NEpřijetí eura hlavně fakt, že by si ZAMĚSTNANCI mohli snadno a přesně (Euro je pak prostě a jen to samé identicky stejné Euro) srovnat, kolik berou za STEJNOU práci lidé pracující ve stejných oborech třeba ve vedlejším Rakousku nebo v Německu (nebo třeba v Itálii, Švýcarsku, Holandsku, Švédsku, Finsku, Dánsku atd.)? Nevedlo by to ke snížení "sociálního smíru", k rychlému nárůstu mezd a tedy ke snížení zisku zaměstnavatelů? 2) Není za uznávaným ekonomickým výkonem ČR z posledních let (růst přes 6 % atd.) PŘEDEVŠÍM velmi nízká úroveň mezd, kterou se skrze NEpřijetí Eura snaží kdosi vlivný (kdo toje?) UDRŽET (psychologický vliv - koruna není Euro)? (Viz též Slovensko, růst 14 % a tamní úroveň mezd?) 3) Dále: Pokud koruna TRVALE A STABILNĚ roky posiluje jak proti dolaru, tak proti Euru - není i toto právě důvodem, proč není CHUŤ EURO zavést? Vždyť vůči světovým měnám již pouhé uložení kapitálu do koruny přináší jistý pravidelný zisk. Mýlím se? 4) ČNB se snaží uměle (netržně) o snižování (resp. nezvyšování) kurzu koruny. Neplyne růst kurzu koruny ANI TAK V PRVÉ ŘADĚ z výkonnosti ekonomiky (to jistě také, staví se nové automobilky..., nezaměstnanost se stále snižuje...) právě z bodu 3? - Tedy: Koruna je stabilní a pravidelně zvyšuje svůj kurs --> nakupujeme tedy korunu --> koruna dál posiluje... 5) Lze porovnat POMĚR skutečné výkonosti ekonomiky a vliv tohoto (spekulativně) vkládáného kapitálu, který také přece korunu posiluje? 6) Co se stane s korunou, když si všichni, kdo takto uvažují, svůj kapitál zase vyberou zpět a uloží do jiné měny? 7) Existují někde nějaká čísla, jak velký (de facto spekulativní) kapitál takto koruna již přitáhla? - nejlépe v % objemu... Předem díky za podrobné vysvětlení. A prosím za pochopení, pokud bud z otázek odborníkovi zřejmý laický přístup...
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data