Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Ceny rýže v Asii na nových rekordech, obavy o zásobování se šíří

ČTK: Ceny rýže v Asii na nových rekordech, obavy o zásobování se šíří

24.04.2008 18:05
Autor: ČTK

Cena rýže v Thajsku, které je největším světovým vývozcem této komodity, dnes vystoupila na rekordních 1000 dolarů za tunu a od počátku roku již vzrostla na trojnásobek. Prudký nárůst cen této základní potraviny většiny rozvojového světa vyvolává obavy z potravinové bezpečnosti již nejen v Asii a Africe, ale i ve Spojených státech.

Razantní růst cen základních potravin je podle zástupců mezinárodních humanitárních organizací a rozvojových agentur katastrofou pro desítky milionu chudých, kteří většinu svých příjmů vydávají za potraviny. První globální potravinová krize od druhé světové války se v posledních týdnech projevila sociálními nepokoji v řadě zemí Afriky a na Haiti dokonce vedly k odstoupení premiéra.

Analytici letošní cenovou explozi nepřipisují ani tak fyzickému nedostatku, jako spíše panice vyvolané zejména loňským zdražováním dalších základních potravin. Vlády některých rozvojových zemí přitom k cenovému růstu podle pozorovatelů podstatně přispívají zákazy exportu a spotřebitelé hromadí zásoby v obavách z nedostatku.

Panika se přelila již i do USA. Velké maloobchodní řetězce jako Wal-Mart a Costco tento týden začaly zákazníkům omezovat nákupy rýže, protože zaznamenaly prudce zvýšené nákupy, příznačné pro hromadění zásob.

Někteří burzovní makléři v Bangkoku předpokládají, že cena rýže by se nyní mohla dostat až na 1300 dolarů za tunu. Podle nich stále není uspokojena vysoká poptávka po dovozu rýže z Filipín a velkou neznámou jsou Írán a Indonésie, které normálně kupují až milion tun thajské rýže ročně, letos však zatím kvůli vysokým cenám nic nekoupily. Čeká se také zvýšená poptávka z Afriky, která nákupy zatím také omezuje. Thajsko, které pokrývá třetinu světového obchodu s rýží, však prohlašuje, že žádné omezení exportu nechystá, protože má zásob dostatek.

Po většinu letošního roku obchodníci čekají přetrvání vysokých cen, ke konci roku však někteří předpovídají prudký propad v reakci na novou sklizeň, kde se předpokládá výrazný nárůst. Kvůli očekávanému prudkému růstu světové produkce pšenice již v posledních dvou měsících její ceny výrazně klesly z únorových rekordů a nyní jsou zhruba na úrovni počátku roku. Silná produkce pšenice se čeká v Evropě, USA, Indii, Austrálii i Číně.

Burzovní cena rýže letos výrazně roste i v USA. Tento týden termínový kontrakt na chicagské burze CBOT vystoupil na rekordních 24,85 dolaru za centýř (100 liber, 45,4 kg), což je proti počátku roku nárůst o více než 80 procent.

Omezování exportu, které snižuje nabídku rýže na trhu, a tím zvyšuje světové ceny, tento týden ostře kritizovala Asijská rozvojová banka i obchodní komisař Evropské unie Peter Mandelson. "Pokud budeme omezovat obchod, budeme tím pouze přispívat k nedostatku potravin, který již v řadě zemí existuje," řekl Mandelson. Export rýže letos omezila Indie, nebo Vietnam, což jsou oba významní pěstitelé této komodity.

Světová cena rýže je na rozdíl od pšenice snadněji ovlivnitelná jednorázovými kroky jako omezováním exportu, protože globální obchod s rýží je relativně malý a představuje jen asi sedm procent světové produkce, tedy kolem 30 milionů tun ročně. Většina velkých spotřebitelů jako Indie, Čína a Japonsko je v této komoditě plně soběstačná.


Váš názor
  •  
    24.04.2008 19:33

    NO konečně se partáci odhodlali informovat o téhle super komoditě. Vidíš Havrdo už jí tu máš, a to ses mi smál před třema měsícema.
    petakulicka
Aktuální komentáře
19.09.2024
22:09Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"  
17:39Fed konečně snížil sazby: Jak na to trh historicky reaguje a které akcie mají šanci stát se šampiony?  
16:58Wall Street se odpoledne připojuje k akciové jízdě  
15:38Britská centrální banka vsadila pauzu do snižování sazeb a libra okamžitě posílila. Chystá prodeje dluhopisů
15:13Pár poznámek k 50 bazickým bodům
13:49Než otevře Wall Street: DoorDash, Mobileye, Coinbase  
13:11NUPEH CZ s.r.o: Informace o předčasném splacení dluhopisu
13:02Rozpočtová rada: České veřejné finance směřují k udržitelnějšímu stavu
12:42Technická analýza: Udrží JPMorgan svůj růstový trend?  
12:13Tradiční tahanice "něco za něco" o financování americké vlády: Plán lídra republikánů selhal, další vývoj zatím nejasný
11:40Změna rozpočtu kvůli povodním: Letošní schodek naroste o 30 miliard korun, příští rok o 10 miliard
11:19Akcie se vezou na vlně optimismu. Fed posílil důvěru v příznivý výhled ekonomiky a měnové politiky  
9:01Rozbřesk: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou. Pro korunu povzbuzením
8:37Fed snížil sazby o 50 bps, evropské futures zelenají. Investoři očekávají tzv. měkké přistání  
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů