ČEZ ukončil odkup vlastních akcií  - Tisková zpráva společnosti

ČEZ ukončil odkup vlastních akcií - Tisková zpráva společnosti

2.5.2008 13:28

Energetická společnost ČEZ (1 225 CZK, 2,00%) dnešním dnem ukončila nákup vlastních akcií v rámci tzv. share buy back programu. K dnešnímu dni ČEZ nakoupil 58 132 355 ks vlastních akcií, což představuje 9,816% z celkového počtu. Protože ČEZ část akcií již vlastnil před zahájením tohoto programu je aktuálně celkově na jeho účtech 9,998% vlastních akcií. ČEZ realizoval nákup vlastních akcií na základě rozhodnutí valné hromady, konané dne 23. dubna 2007, která přijala kromě jiných i usnesení o nabytí vlastních akcií společnosti do výše 10 procent. Nákup byl zahájen 30. dubna 2007 .

Valná hromada tehdy schválila, že společnost ČEZ může počínaje dnem 23. dubna 2007 nabývat vlastní kmenové akcie v objemu, který celkem nepřekročí 59 221 084 kusů.

Realizací vlastních nákupů ČEZ pověřil dva největší české brokery – WOOD & Company Financial Services, a.s. a Patria Finance, a.s. Zpětný odkup akcií byl realizován na regulovaných trzích, na kterých jsou akcie společnosti kótovány (Praha, Varšava), a to převážně na anonymním trhu tak, aby nedošlo k diskriminaci akcionářů společnosti.

Důvodem pro realizaci zpětného odkupu akcií byla neefektivní struktura kapitálu a nevyhovující poměr vlastního kapitálu a dluhu společnosti. Načasování realizace zpětného odkupu bylo též ovlivněno rozhodnutím vlády ČR ze dne 19. 3. 2007 o prodeji části akcií společnosti ČEZ prostřednictvím kapitálového trhu. Zveřejněný záměr vlády ČR nabídl zajímavou příležitost, jak provést zpětný odkup akcií společnosti ČEZ způsobem prospěšným společnosti i všem akcionářům.

Letos na počátku dubna představenstvo ČEZ konstatovalo, že program odkupu vlastních akcií splnil svůj cíl, tj. zefektivnit kapitálovou strukturu skupiny ČEZ. V loňském roce stoupl poměr čistého dluhu (dluh minus hotovost) vůči EBITDA z 0,3 na 1,0 (po zohlednění úvěru zhruba 15 mld , určeného na akvizici podílu ve společnosti MOL (23 100 HUF, 0,33%) a přijatého v lednu letošního roku).

Akcie získané v rámci zpětného odkupu navrhne představenstvo valné hromadě (konané 21.5.2008) zrušit, s výjimkou akcií určených účastníkům opčního programu. Pokud valná hromada zrušení akcií schválí, bude tento krok realizován v nejkratším možném termínu ve lhůtách daných obchodním zákoníkem. Zrušení vlastních akcií nemá žádný dopad do výsledku hospodaření ČEZ. Zrušení akcií však významně přispěje ke zlepšení poměrových ukazatelů firmy v přepočtu na akcii.

Představenstvo rovněž konstatovalo, že stávající kapitálová struktura nadále skýtá více než dostatečný prostor pro pokračování expanzivní strategie společnosti. ČEZ v současnosti pracuje na řadě akvizičních nebo rozvojových projektů, které hodlá financovat s využitím stávající volné dluhové kapacity a o kterých průběžně informuje veřejnost. Některé z připravovaných a uvažovaných projektů jsou navíc spojeny s vynaložením peněžních prostředků až několik let po jejich zahájení. Tyto projekty proto nemusí vést k optimální kapitálové struktuře s dostatečnou rychlostí a to zejména v případě, že se některé z nich nepodaří realizovat včas či předpokládaném objemu. Díky opatřením přijatých v rámci iniciativy programu efektivita a díky rostoucím cenám komodit na druhé straně vzrostlo očekávání volného cash-flow společnosti z provozní činnosti.

Z těchto důvodů představenstvo považuje za vhodné otevřít prostor pro případnou další optimalizaci kapitálové struktury prostřednictvím druhého kola zpětného odkupu vlastních akcií. Na program valné hromady proto zařadilo i rozhodnutí o možnosti nabytí vlastních akcií společnosti o dalších 10%. Na rozdíl od loňského roku ale ČEZ nepředpokládá, že by druhý program zpětného odkupu akcií byl realizován s takovou pravidelností jako ten první. Časování a rozsah zpětného odkupu bude dán aktuálním vývojem na finančních trzích, pravidelnou aktualizací prognózy cash-flow, časovým rozpadem investičních příležitostí a potřeb ČEZ a právními předpisy.

Ladislav Kříž
mluvčí ČEZ, a. s.

Reklama
Nově na Patria.cz - obchodní signály na forexu podle technických indikátorů ADX, Williams R% a klouzavých průměrů!
20.2.2017
16:30Citi: "Doktorka" měď se vrací na trhy
15:38Jan Mládek skončí v čele ministerstva průmyslu. Nástupcem Prouza?
15:03Ferrari letos nabídne dosud nejrychlejší model s 800 koňmi
14:27Nejistota v Mnichově: Evropské bezpečnostní špičky stále neví, co si myslet o Trumpovi
14:13Bublina na německých realitách? Ve velkých městech až 30 %, tvrdí Bundesbank
13:13Vlk a Sýkora: ČEZ asi navrhne dividendu okolo 30 Kč, Babiš možná bude chtít víc (video)
12:28Řecký dluh vstává "z mrtvých". V Evropě ale rostou obavy o vyřešení zadlužení
12:08Těžaři ropy z břidlic v USA čelí poprvé po pěti letech růstu nákladů
11:30Šéf ČEZ: Vyplácet na dividendách víc než vyděláte? To musí mít své meze
11:23Trhy jsou zhypnotizovány a valuace leží nebezpečně vysoko
11:12Evropské indexy rostou, Unilever ale drtí konec námluv s Kraft Heinz
10:31Stát OKD přes Diamo nekoupí. Mládek neuspěl
10:26Odštěpný závod: Na co si dát pozor při zápisu do obchodního rejstříku
10:21Euru škodí politika, zatímco libra zmenšuje své ztráty
10:12Pražská burza vstupuje do nového týdne růstem; daří se většině blue chips
10:01Akcie na maximech ženou investory do vína
9:44Jepičí život možné fúze Kraftu s Unileverem: Čeho se báli Buffett s Lemannem?
9:32Technická analýza: Eurodolar dnes může konsolidovat nad hodnotou 1,06
9:13Rozbřesk: Euro zůstává pod tlakem politiky