ČEZ ukončil odkup vlastních akcií  - Tisková zpráva společnosti

ČEZ ukončil odkup vlastních akcií - Tisková zpráva společnosti

2.5.2008 13:28

Energetická společnost ČEZ (1 225 CZK, 2,00%) dnešním dnem ukončila nákup vlastních akcií v rámci tzv. share buy back programu. K dnešnímu dni ČEZ nakoupil 58 132 355 ks vlastních akcií, což představuje 9,816% z celkového počtu. Protože ČEZ část akcií již vlastnil před zahájením tohoto programu je aktuálně celkově na jeho účtech 9,998% vlastních akcií. ČEZ realizoval nákup vlastních akcií na základě rozhodnutí valné hromady, konané dne 23. dubna 2007, která přijala kromě jiných i usnesení o nabytí vlastních akcií společnosti do výše 10 procent. Nákup byl zahájen 30. dubna 2007 .

Valná hromada tehdy schválila, že společnost ČEZ může počínaje dnem 23. dubna 2007 nabývat vlastní kmenové akcie v objemu, který celkem nepřekročí 59 221 084 kusů.

Realizací vlastních nákupů ČEZ pověřil dva největší české brokery – WOOD & Company Financial Services, a.s. a Patria Finance, a.s. Zpětný odkup akcií byl realizován na regulovaných trzích, na kterých jsou akcie společnosti kótovány (Praha, Varšava), a to převážně na anonymním trhu tak, aby nedošlo k diskriminaci akcionářů společnosti.

Důvodem pro realizaci zpětného odkupu akcií byla neefektivní struktura kapitálu a nevyhovující poměr vlastního kapitálu a dluhu společnosti. Načasování realizace zpětného odkupu bylo též ovlivněno rozhodnutím vlády ČR ze dne 19. 3. 2007 o prodeji části akcií společnosti ČEZ prostřednictvím kapitálového trhu. Zveřejněný záměr vlády ČR nabídl zajímavou příležitost, jak provést zpětný odkup akcií společnosti ČEZ způsobem prospěšným společnosti i všem akcionářům.

Letos na počátku dubna představenstvo ČEZ konstatovalo, že program odkupu vlastních akcií splnil svůj cíl, tj. zefektivnit kapitálovou strukturu skupiny ČEZ. V loňském roce stoupl poměr čistého dluhu (dluh minus hotovost) vůči EBITDA z 0,3 na 1,0 (po zohlednění úvěru zhruba 15 mld , určeného na akvizici podílu ve společnosti MOL (23 100 HUF, 0,33%) a přijatého v lednu letošního roku).

Akcie získané v rámci zpětného odkupu navrhne představenstvo valné hromadě (konané 21.5.2008) zrušit, s výjimkou akcií určených účastníkům opčního programu. Pokud valná hromada zrušení akcií schválí, bude tento krok realizován v nejkratším možném termínu ve lhůtách daných obchodním zákoníkem. Zrušení vlastních akcií nemá žádný dopad do výsledku hospodaření ČEZ. Zrušení akcií však významně přispěje ke zlepšení poměrových ukazatelů firmy v přepočtu na akcii.

Představenstvo rovněž konstatovalo, že stávající kapitálová struktura nadále skýtá více než dostatečný prostor pro pokračování expanzivní strategie společnosti. ČEZ v současnosti pracuje na řadě akvizičních nebo rozvojových projektů, které hodlá financovat s využitím stávající volné dluhové kapacity a o kterých průběžně informuje veřejnost. Některé z připravovaných a uvažovaných projektů jsou navíc spojeny s vynaložením peněžních prostředků až několik let po jejich zahájení. Tyto projekty proto nemusí vést k optimální kapitálové struktuře s dostatečnou rychlostí a to zejména v případě, že se některé z nich nepodaří realizovat včas či předpokládaném objemu. Díky opatřením přijatých v rámci iniciativy programu efektivita a díky rostoucím cenám komodit na druhé straně vzrostlo očekávání volného cash-flow společnosti z provozní činnosti.

Z těchto důvodů představenstvo považuje za vhodné otevřít prostor pro případnou další optimalizaci kapitálové struktury prostřednictvím druhého kola zpětného odkupu vlastních akcií. Na program valné hromady proto zařadilo i rozhodnutí o možnosti nabytí vlastních akcií společnosti o dalších 10%. Na rozdíl od loňského roku ale ČEZ nepředpokládá, že by druhý program zpětného odkupu akcií byl realizován s takovou pravidelností jako ten první. Časování a rozsah zpětného odkupu bude dán aktuálním vývojem na finančních trzích, pravidelnou aktualizací prognózy cash-flow, časovým rozpadem investičních příležitostí a potřeb ČEZ a právními předpisy.

Ladislav Kříž
mluvčí ČEZ, a. s.

Reklama
Nově na Patria.cz - obchodní signály na forexu podle technických indikátorů ADX, Williams R% a klouzavých průměrů!
23.1.2017
11:04Prognóza výsledků O2CR za 4Q16: Stabilizace fixního volání a silná mobilní data
11:00Apple se nelíbí praktiky Qualcommu. Žaluje ho o 1 mld. USD
10:41Evropa zahájila týden v červeném, Stoxx 600 nejníže od počátku roku
10:40Trhům se nelíbí Trumpův protekcionismus, dolar oslabil
10:31Odstávka prvního bloku Temelína se posouvá. Začne 30. prosince
10:18Pražská burza vstupuje do nového týdne bez jasného směru
10:03Prognóza výsledků Unipetrol za 4Q16: Obnovení provozu a přijaté pojistné
9:27Technická analýza: Eurodolar po inauguraci D. Trumpa zamířil k hodnotě 1,0750
9:13Rozbřesk: I přes spokojenost OPECu a spol. je na posouzení dodržování dohody producentů brzy
8:47Na pražskou burzu se může přelít pesimismus. Doplatí na něj Erste a VIG?
8:34Samsung našel příčinu, kvůli které se vzněcovaly jeho mobily. Odloží start Galaxy S8
8:21Akciová Asie otevřela nový týden smíšeně. Investoři čekají na konkrétní kroky Donalda Trumpa
6:55Pettis: Čína má nejvýš dva až čtyři roky, aby se zbavila závislosti
5:00Odpovídá stát za notářské úschovy peněz? Odpověď Vás možná překvapí
22.1.2017
17:33Skupina Patria připravuje novou mobilní aplikaci. Investovat půjde i přes mobil
8:11Víkendář: Svět podle Viktora Orbána
21.1.2017
13:23PIMCO: Vsaďte na dolar, třetí nejdelší poválečná expanze nekončí
8:05Víkendář: Evropa díky Trumpovi zesílí. Nebo kvůli a zešílí?
20.1.2017
23:00Wall Street přivítala nového prezidenta Donalda Trumpa růstem
21:00S&P potvrdila Česku rating. Rozpočet čeká schodkový kvůli předvolebním výdajům