Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Euro: Stát chystá změnu v opčním programu ČEZu

Euro: Stát chystá změnu v opčním programu ČEZu

05.05.2008 12:19
Autor: ČTK

Stát jako většinový vlastník chystá změnu v pravidlech opčního programu energetické společnosti ČEZ (1 230 CZK, 0,26%). Informoval o tom dnes server Euro online. Nový systém odměňování se údajně bude vztahovat i na manažery na úrovni nižší, než je představenstvo a řídící výbor podniku. Jedna z navrhovaných variant by zároveň měla ubrat třetinu cenných papírů z opčního programu 11 vrcholovým manažerům firmy.
 
"Ano, změna opčního programu v ČEZ se připravuje. Projednávala se již i v dozorčí radě firmy. Nová pravidla by měla být připravena ke schválení na květnové valné hromadě společnosti," uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu a člen dozorčí rady firmy Tomáš Hüner.

Variant, které připadají v úvahu, je podle náměstka několik. Jisté je prý zatím pouze to, že na akciové odměny nově dosáhnou i nižší manažeři. "Přispívají ke zvyšování hodnoty společnosti," vysvětlil Hüner.

Z informací serveru vyplývá, že největší šance na schválení mají tři zatím pracovní varianty. První počítá s tím, že současnému vedení firmy, pro které platí opční program z roku 2006, bude jejich nárok na akcie snížen o třetinu. Ušetřené akcie pak mají být využity na odměny pro služebně níže postavené manažery.

Změna ale může být podle serveru poněkud problematická. Manažeři zapojení do opčního programu totiž mají přesná pravidla, a tedy i počet cenných papírů, které mohou koupit, zakotvena v platných smlouvách. "Stát jako většinový vlastník firmy jim doporučí udělat dobré gesto dovnitř společnosti a části akcií se vzdát. Jako ocenění pro nižší manažery, kteří na opční program dosud neměli nárok," cituje server dobře informovaný zdroj. A dodává, že argumentace státu může být podložena případnou hrozbou odvolání z manažerské pozice.

Druhá varianta počítá s tím, že by firma vyčlenila na nově připravovaný opční program zhruba jedno procento svých cenných papírů z deseti procent akcií, které před časem sama vykupovala na burzovním trhu.

"Další možností je, že tyto varianty budou kombinovány. Tedy, že se o část akcií zmenší platný opční program současným manažerům a zbytek potřebných cenných papírů se doplní z vykoupených," dodal zdroj serveru.

Navrhované změny se týkají zhruba čtyř až pěti manažerů firmy, kteří nyní na opční program nemají nárok. Nová změna by měla začít platit po valné hromadě firmy, která je naplánovaná na 21. května. Možnost, že by některá z uvedených variant nebyla schválena, označily zdroje Euro online za nepravděpodobnou.

Opční program byl v ČEZ zaveden v roce 2001. Členům představenstva a asi dvacetičlenného výkonného výboru umožňuje zakoupit akcie firmy za cenu před jejich nástupem do funkce a následně je při růstu akcií prodat. Cílem programu je zainteresovat manažery na zhodnocování firmy pro akcionáře. Firma kvůli kritice v roce 2006 pravidla programu zpřísnila. Nová pravidla omezují potenciální výnos na maximálně dvojnásobek růstu ceny akcií.

Motivační program naposledy v dubnu využil generální ředitel ČEZ Martin Roman, který prodal 120.000 akcií za cenu 1191 korun, celkem za 142,92 milionu . Ve stejný zároveň uplatnil 450.000 akciových opcí při ceně 139 za akcii.

Polostátní ČEZ je nejziskovější tuzemskou firmou. Čistý zisk firmy se loni zvýšil o 49 procent na 42,8 miliardy korun. Na letošek vedení firmy odhaduje další zvýšení na 46,6 miliardy.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data