Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČSÚ: Důvěra v ekonomiku dál klesá

ČSÚ: Důvěra v ekonomiku dál klesá

29.05.2008 12:33
Autor: ČTK

Důvěra v domácí ekonomiku se v květnu dál snížila. Souhrnný ukazatel důvěry proti předchozímu měsíci klesl o 2,4 bodu. Důvěra spotřebitelů klesla o 3,2 bodu, důvěra podnikatelů o 2,3 bodu. Vyplývá to z dnes zveřejněného konjunkturálního průzkumu Českého statistického úřadu.

Ve srovnání s loňským květnem je důvěra v českou ekonomiku nižší o 5,1 bodu. Důvěra spotřebitelů je meziročně nižší o 1,4 bodu a důvěra podnikatelů je nižší o 6,1 bodu.

Ze šetření mezi spotřebiteli v květnu vyplynulo, že ve srovnání s dubnem očekávají pro příštích 12 měsíců zhoršení celkové ekonomické situace i své finanční situace. Očekávání zvýšení nezaměstnanosti se v květnu proti minulému měsíci snížilo. Podíl respondentů, kteří mají v úmyslu spořit, se také snížil.

Sestupný trend důvěry v ekonomice není podle analytika ČSOB Petra Dufka vzhledem k proudu nepříznivých dat o vývoji cen potravin, pohonných hmot a spekulací ohledně dalšího růstu nákladů na bydlení překvapivý. "Jak ukazují slábnoucí očekávání v ekonomice, další měsíce přinesou opět další slabší výsledky. Březnové propady se nejspíše opakovat nebudou, nicméně na čas můžeme zapomenout na rekordní dvojciferné nárůsty výroby a exportu," uvedl. Celkově je důvěra v ekonomice na sestupu už od poloviny loňského roku.

Hodnocení celkové ekonomické situace v průmyslu se v květnu proti dubnu zvýšilo. Nepatrně se zhoršilo hodnocení celkové poptávky, hodnocení zahraniční poptávky se naopak mírně zvýšilo. Pro příští tři měsíce očekávají respondenti zpomalení výrobní činnosti i mírný pokles zaměstnanosti. Celkově u nich převládá očekávání neměnnosti. Očekávání celkové ekonomické situace je pro příští tři i šest měsíců nižší než v dubnu. Celkově se saldo indikátoru důvěry v průmyslu snížilo meziměsíčně o dva body a je o 6,3 bodu nižší než v květnu 2007.

"Na rozdíl od německé ekonomiky, kde poslední údaje nasvědčují mírnému vzestupu optimismu, české firmy očekávají zhoršení ekonomické situace," dodal Dufek.

Stavební podnikatelé hodnotí současnou ekonomickou situaci hůře. Pro příští tři měsíce respondenti předpokládají zrychlení stavební činnosti a udržení příznivého vývoje zaměstnanosti. Zajištění práce zakázkami odhadují na devět měsíců. Jejich očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců jsou proti dubnu mírně nižší, pro příštích šest měsíců jsou však vyšší. Celkově se saldo indikátoru důvěry meziměsíčně nezměnilo a stále tak dosahuje třetí nejvyšší hodnoty v jeho historii. Meziročně je vyšší o 5,5 bodu.

Proti minulému měsíci se snížilo hodnocení současné ekonomiky i mezi obchodníky. Mírně se však zvýšilo jejich očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců. Celkově se saldo indikátoru důvěry meziměsíčně snížilo o 1,7 bodu a meziročně je nižší o 3,7 bodu.

Ve vybraných odvětvích služeb se hodnocení současné ekonomické situace ve srovnání s dubnem také snížilo. Meziměsíční hodnocení poptávky se rovněž snížilo a její očekávání pro příští tři měsíce se nezměnilo. Celkově se saldo indikátoru důvěry proti minulému měsíci snížilo o tři body a je nižší o osm bodů než před rokem.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data