Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Urban: ČSSD předložila sněmovně návrh na snížení daně z benzinu a nafty

Urban: ČSSD předložila sněmovně návrh na snížení daně z benzinu a nafty

23.06.2008 8:17
Autor: ČTK

Sociální demokracie ve středu předložila sněmovně návrh na snížení spotřební daně o 2,50 na litr u benzinu a o dvě koruny na litr nafty. V diskusním pořadu České televize Otázka Václava Moravce to včera řekl stínový ministr průmyslu ČSSD Milan Urban.
 
Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) stejný Urbanův návrh před dvěma týdny odmítl. Ministr dopravy Aleš Řebíček dnes v ČT řekl, že dopady vysokých cen pohonných hmot jsou pro dopravce fatální, takže jejich zájmy bude ve vládě hájit. Záležet ale prý bude na vyjádření Kalouska.

Urban míní, že stát na jeho návrhu tratit nebude, protože nyní při vysokých cenách benzinu a nafty více vydělává na vyšším výběru daně z přidané hodnoty. Návrh by podle něj sněmovna mohla projednat ve zrychleném řízení, takže by mohl platit již v letních měsících.

Předseda sdružení autodopravců Česmad Bohemia Vladimír Starosta dnes uvedl, že Urbanův návrh dopravcům nepostačí. Řešení jejich špatné situace podle něj musí vzniknout na půdě Evropské komise.

Unie se již cenami pohonných hmot zabývala, trnem v oku jí jsou hlavně těžební firmy a jejich vysoké zisky. Předseda Evropské komise José Barroso tento týden na summitu EU v Bruselu řekl, že členské státy Evropské unie by jejich zisky mohly dodatečně zdanit. Některé země ale chtějí jít ještě dál. Francouzi požadují mimo jiné přerušení výběru DPH u pohonných hmot. Český premiér Mirek Topolánek je ale proti takovým krátkodobým opatřením.

Barel americké lehké ropy nyní na světových trzích stojí zhruba 135 dolarů, což je zhruba o 40 procent více než začátkem roku a dvakrát více než před 12 měsíci. To způsobilo nárůst inflace po celém světě a vyvolalo pouliční protesty v řadě zemí. Většina analytiků se domnívá, že cena ropy dále poroste. Jiní ale naopak tvrdí, že už ohrožuje světovou ekonomiku, a proto se dočkáme poklesu cen. Dech by kvůli drahé ropě mohl dojít zejména východoasijským ekonomikám.

Hlavní ekonom Patria Finance David Marek nedávno vypočetl, že zdražení ropy o deset dolarů přijde českou ekonomiku na deset miliard korun, tedy na zhruba dvě desetiny procenta HDP. To jsou peníze, které lidem a firmám kvůli vyšším cenám ropy chybí na jiné výdaje. Získají je firmy, které se podílejí na těžbě a zpracování černého zlata.

Ještě více než samotným těžařům přinášejí nynější ceny ropy podle analytiků společnostem, které pronajímají zařízení pro těžbu v hlubokomořských oblastech. Některé společnosti si účtují za pronájem až 600.000 USD za den, uvedl analytik Colosseum Petr Čermák. Lepší výdělky přináší drahá ropa i zpracovatelům, o něco méně zůstává prodejcům.

Majitel největších tuzemských rafinerií Unipetrol má nyní na jedné vyrobené tuně nafty marži zhruba 300 dolarů (4650 Kč), zatímco ještě začátkem roku to byla přibližně polovina. Na litru nafty tak zpracovatel vydělá zhruba čtyři koruny. "K tak neadekvátnímu růstu cen rafinerských marží není důvod," řekl Procházka. Podle mluvčí Unipetrolu Blanky Růžičkobé je vysoká cena nafty způsobena převisem poptávky nad nabídkou, protože v Evropě jezdí stále více aut s naftovými motory.

O cenách ropy dnes v saúdské Džiddě jednali i největší její producenti a odběratelé. Vyzvali ke zvýšení investic do těžby a varovali před negativními dopady drahé ropy na světovou ekonomiku. Konkrétní opatření směřující ke snížení cen ropy na světových trzích však schůzka nepřinesla.

Saúdská Arábie, která setkání svolala, během schůzky uvedla, že je v případě potřeby připravena zvýšit dodávky. Upozornila však, že ceny tlačí vzhůru spíše spekulativní poptávka než skutečná situace na trhu, na což poukazují i další členské země kartelu OPEC. Prezident kartelu Šakíb Chalíl dnes uvedl, že OPEC by měl s rozhodnutím o případné změně objemu těžby počkat do září. Poznamenal rovněž, že dodávky ropy na trh jsou nyní dostačující.


Váš názor
  •  
    23.06.2008 10:02

    Klasická ukázka socanského populismu nejhrubšího zrna a doslovného uplácení voličů. Každý normální člověk bude jen rád, když se stále ucpanější silnice trochu uvolní a hlavně když kamiony přestanou nesmyslně vozit jogurty a mrkev přes celý kontinent a ničit silnice a životní prostředí. Navíc vyšší výběr daní přispěje k částečnému snížení zadlužení země způsobeného socialisty. Když už chtějí snižovat daně (což je jinak chvályhodné) tak ať raději podpořií snížení přímých daní, aby úředníci měli méně peněz k přerozdělování.
    MM
Aktuální komentáře
23.04.2024
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů