Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČNB: Rychlost posilování koruny neodpovídá stavu ekonomiky

ČNB: Rychlost posilování koruny neodpovídá stavu ekonomiky

27.06.2008 15:24
Autor: 

Rychlost posilování koruny k euru neodpovídá zvyšování produktivity práce a stavu ekonomiky, uvedla dnes ČNB ve zprávě po setkání guvernéra Zdeňka Tůmy a viceguvernéra Mojmíra Hampla s českými exportéry. „Představitelé ČNB se s Asociací exportérů shodují především v tom, že rychlost posilování kurzu koruny (meziročně o 17 procent k euru) nekoresponduje se zvyšováním produktivity práce a jeho současná úroveň neodpovídá stavu ekonomiky,“ stojí ve zprávě. 

Předseda Asociace exportérů Jiří Grund řekl ČTK, že jde o jednu z nejsilnějších možných slovních intervencí ČNB proti silné koruně. "Je to maximum," uvedl Grund po jednání. Posilování koruny podle něj nemá reálný základ a způsobuje mnoha podnikům velké ztráty, některým prý hrozí v příštích měsících likvidace.

Guvernér ČNB Zdeněk Tůma ubezpečil představitele asociace exportérů o tom, že kurz koruny je důležitým parametrem při rozhodování bankovní rady o úrokových sazbách. Zároveň však zdůraznil, že zákonným cílem ČNB je cenová stabilita.

Koruna dnes posílila až na 23,932 CZK/EUR a dostala se tak na dosah svého rekordního maxima v rámci řádného obchodování, které činí 23,92 CZK/EUR a koruna ho dosáhla 18. června.

(Zdroj: Reuters, ČTK)

O vlivu silné koruny na české exporty a ekonomiku budete moci diskutovat přímo s předsedou Asociace exportérů Jiřím Grundem online na stránkách www.patria.cz v pondělí 30.června od 14:00 hod (více ZDE).


Váš názor
  •  
    29.06.2008 10:30

    Tak dobrá! Oslabíme výrazně korunu a ulehčíme exportérům život. Co ale 7% inflace, která poroste? ČNB vzápětí v pudu sebezáchovy zvedne úrokové sazby a koruna opět zesílí a ještě jako bonus nám všem zdraží hypotéky a další všemožné úvěry. Bylo by to jen přelévání problémů jedné skupiny na druhou. Pokud je kurz koruny spekulace, tak nebude mít dlouhého trvání. Řekl bych do prvního velkého oživení globálních trhů.
    Maw
    •  
      29.06.2008 16:29

      Když CZK neoslabí ve velmi ohledné době tím více výrobců zanikne, nejen exportérů, levné dovozy již zaplňují trh, dále zkrachují hotely a řada pracovníků ve službách cestovního ruchu dostane výpověď - jsme drahou destinací. Pak stejně musí nastat pokles hodnoty CZK následovaný vysokou inflací, nárůstem úroků, cen hypoték, počtu nezaměstnaných s hypotékama s nárůstem nákladů na podporu v nezaměstnanosti, ceny surovin vázané na € a USD poletí nahoru v CZK. čím déle současný stav bude trvat tím hlubší bude následný propad. Budeme stále nekonkurence schopni na nezinárodním poli. Spousta prostředků se vynakládá na každé nové pracovní místo, silná koruna tyto prostředky znehodncuje stejně jako hodnotu dotací z EU. Výběr daně z příjmu musí zákonitě klesat. Pokud politici tvrdí zavedeme € až to bude pro nás výhodné má jeden háček - bude to taky výhodné pro EU? Snadno zakročí, aby to zase tak úplně nejvýhodnější nebylo - kdo vlastní banky v ČR, proč by nešlo to větší město (10 mil lidí) tak trochu vycucnout
      OH
  • nejsilnější možný slovní vtip CNB
    27.06.2008 16:45

    a to si tak slavná CNB představuje, že udělá ? Prstem ty,ty ty ! A na koho ? Malá ekonomika,obyvatel méně než 1O mil = 1 velké město , nulové možnosti se jakkoliv bránit . Když koruna zůstane, bude silná bez ohledu na slovní intervence ČNB, přijde nezaměstnanost, protože export narazí na vysokou cenu . Když přijde EURO , tak poletí nahoru inflace a bude to prašť jako uhoď. Navíc bankovní mafie nemá o EURO zájem ,koruna jim vyhovuje , protože jim s korunou zmizí příjem za konverzi. Jediným řešením by bylo přechodné stanovení pevného kurzu koruny k EUR/USD což je nereálná blbost. Sám nevím. Čistě akademicky, abych se poučil.. Napadá tady někoho něco ?
    TBA
  • intervence
    27.06.2008 15:47

    je vtipne sledovat, jak si ceska koruna z "jedne z nejsilnejsich moznych slovnich intervenci ze strany CNB" nic nedela a miri na sva dalsi maxima ;)
    petr666
    • Re: intervence
      28.06.2008 16:57

      Všichni moudře kývají hlavou jak je silný kurz koruny škodlivý pro vývoj ekonomiky. Z prohlášení pana Tůmy víme, že žadná ekonomika nemůže takové posilování vydržet. Zveřejněných 600 mld kurzových ztrát exportérů je pohroma překonávající hodnotou všechny povodně, smrště a další katastrofy, které tuto zemi v nedávné době postihly. Přesto je stanovisko ČNB a vlády mlčet, pak Nula, pak neumím a nemohu , pak neznám, pak nevím proč. Kde je chyba. proč není možno zakročit, když jde ze známých důvodů ekonomika země do háje. Mimořádné katastrofy vyžadují mimořádná opatření. Proč ten krok není možno udělat. Alespoň vyslat silný signál spekulantům, že nejsme tak bezpečným přístavem pro zaparkovaní kapitálu
      OH
    • Re: intervence
      27.06.2008 15:55

      nj tohle neříkají poprvé, podobně jako se šeredně spletli s odhadem inflace a když pak vypustí komentář typu, inflace se vrátí na hodnoty opět okolo 7%+- 'díky nečekaně vysokým cenám ropy, komodit a blabla', tak si říkám, za co jsou vlastně placeni.
      levap
      •  
        27.06.2008 16:49

        myslel jsem, ze za cenovou stabilitu, coz teda pri (opakovanem?) skoku inflace nad 7% zrejme asi pravda nebude, takze taky nevim ;)
        petr666
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m